De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1033 woorden
  • 27 september 2010
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
26 keer beoordeeld

Boekcover De gelukkige huisvrouw
Shadow

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry bes…

Lea is een gelukkige huisvrouw, ze heeft alles wat haar hartje begeert: een ambitieuze echtgenoot, een mooi huis en geld in overvloed.
Alles verandert als haar man Harry besluit dat het tijd is voor een kind. Als Harry jr. na een helse bevalling in zijn wiegje ligt, blijkt de roze wolk een onweersbui te zijn….

De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag
Titel van Het Boek: De gelukkige huisvrouw.

Schrijver: Heleen van Royen.

Persoonlijke reactie: Het is een interessant boek. Er werd een bevallig beschreven wat erg dramatisch was. Daardoor ga je wel denken of je wel echt kinderen wilt.

Inhoud:

samenvatting:.
1. Lea Meyer-Cornelissen is een 31-jarige ‘kakmadam’ uit Aerdenhout. Ze is getrouwd met Harry die in het vastgoed zit. Op een dag wil haar man een kind. Eerst denkt Lea aan een geadopteerd kind, maar Harry wil er een van hem zelf. Lea’s lesbische voedvrouw, Machteld, heeft de aanstaande moeder een thuisbevalling aangepraat, maar er gaat iets fout en na urenlange weeën en uitstelling moet Lea alsnog naar het ziekenhuis. De baby wordt gehaald door schaar, pomp en tangen. Dit is voor haar een traumatische ervaring. Iedereen in Lea’s omgeving vind Harry junior helemaal geweldig, behalve Lea zelf. Ze belandt in een postnatale depressie en raakt helemaal ontspoord. Ze beeld zichzelf in dat ze een belangrijke boodschap heeft, een soort tweede Jezus, en daardoor probeert ze Harry Junior te doden door hem te laten stikken. Ze wordt opgenomen in een kliniek en uiteindelijk belandt ze in de behandelkamer van de psycholoog Beau van Kooten. Hij probeert haar ervan te overtuigen dat de zelfmoord van haar vader, twintig jaar geleden de oorzaak is van de huidige crisis. Om dit te verwerken moet Lea gaan rouwen. Hiervoor moet zij verschillende fasen doorlopen. In de laatste fase verbeeldt ze zich dat ze haar vader hoort. Ze gaat in haar bruidsjurk naar de plaats waar haar vader zichzelf had verdronken. Ook zij gaat het water in. Daarna eindigt het met dat ze een dagboek gaat beginnen voor Harry net zoals haar moeder dat ook voor haar deed


Omstandigheden.
2. Waar speelt het verhaal zich af?: Het verhaal speelt zich deels af in Aerdenhout en bij de psychiater de heer van Kooten.

In welke tijd speelt het zich af?:Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in 1998, wanneer Lea bevalt van haar zoon.

In welk milieu leven ze? : Ze leven in een rijk bekakt milieu

Verhaalpersonen
3. Wie zijn de Hoofdpersonen?: Lea is de hoofdpersoon . Ze is egocentrisch en arrogant. Dit veranderd in de loop van het verhaal een beetje, als ze meer na gaat denken over haar verleden. Maar ze blijft vinden dat zij het belangrijkste is. Lea is een uitgewerkt karakter.

Wie zijn de bijfiguren?: -Harry: Hij is de man van Lea. Harry is een geslaagde zakenman en werkt in vast goed. Als Harry junior wordt geboren schenkt hij Lea bijna geen aandacht meer.

-Harry junior: Hij is heel belangrijk in het verhaal, het gaat heel veel over hem. Maar niet als persoon zelf, maar dat komt omdat hij een nog baby is.

-Lea’ s vader: Hij is een vreemde man. Lea ziet hem alleen als een man die zijn gezin heeft verpest. Zij kent hem eigenlijk alleen uit de verhalen van haar moeder en denkt dat de man niets om haar heeft gegeven. Later ziet ze in dat hij zichzelf zag als een mislukking, en dat hij heel veel om Lea heeft gegeven.

Motieven en thema.
4. Het thema gaat over het verwerken van een overledenen. Dit komt het meest voor in het verhaal. Het thema kan ook te maken hebben met jezelf vinden, de Lea is zichzelf helemaal kwijt nadat ze is bevallen van een zoon. Ze heeft ook nooit de dood van haar vader verwerkt.

Soort verhaal.
5. Het is psychologische roman

Verhaaltechniek.
1. Opening: Het is een opening in de handeling

2. Einde: Het is een open einde want je weet niet precies hoe het eindigt met Lea en haar gezin.

3. Hoelang duurt het verhaal?: Het verhaal speelt zich af in ongeveer 2 jaar

4. Opbouw: Het verhaal is niet chronologisch verteld. Het begin van het verhaal is een flashback van dat ze in de isoleercel zit. Daarna gaat het verhaal over haar zwangerschap ,hoe ze opgenomen wordt en hoe ze op den duur weer thuis komt te wonen.

5. De vertelwijze : Het wordt verteld in een ik persoon dus je kijkt dus door de ogen van Lea.

Algemeen.
1. Titelverklaring : De titel van het boek ‘De gelukkige huisvrouw’ heeft alles te maken met de toestand van Lea. Voor de bevalling is Lea een gelukkige huisvrouw, dit verandert door haar zwangerschap.

2. Informatie over de schrijver: Heleen van Royen wordt op 9 maart 1965 als Helena Margaretha Kroon geboren in Slotervaart, Amsterdam-West. In 1983 doet Van Royen eindexamen VWO. In 1984 wordt ze ingeloot voor de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze in 1987 afstudeert.

Na haar studie werkt Van Royen bij als redacteur bij Haarlems Dagblad, als verslaggever bij Radio Noord-Holland en als freelancer bij diverse tijdschriften.

Heleen van Royen debuteerde in 2000 met de kaskraker De gelukkige huisvrouw, waarvan tot op heden meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. Haar debuutroman is vertaald in acht landen en werd internationaal lovend ontvangen. Theatergezelschap Het Vervolg voerde de gelijknamige bewerking van haar boek met veel succes op in heel Nederland, en een film is in de maak. Heleen van Royen schreef tevens wekelijks een spraakmakende column in Het Parool en op Planet Internet.

In 2003 verscheen Godin van de jacht, dat meteen na verschijning de eerste plaats van tal van bestsellerlijsten veroverde. In anderhalf jaar tijd gingen ruim 200.000 Godinnen over de toonbank, het boek was de best verkochte Nederlandse roman van 2003. De film- en vertaalrechten zijn ook al verkocht.

Naast drie controversiële romans schreef Heleen van Royen tussen 2002 en 2004 een serie spraakmakende columns voor Het Parool en Planet Internet. Eind 2003 verscheen een selectie van haar columns in Je zal er maar mee getrouwd zijn.

Heleens laatste roman, De ontsnapping, verscheen begin 2006, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs, werd al meer dan 150.000 keer verkocht en wordt in elf talen vertaald. De Duitse uitgave van De ontsnapping is onlangs verschenen.

In 2007, op zaterdagavond 10 februari werd in de RAI in Amsterdam STOUT gepresenteerd. STOUT gaat over flirten, succes, macht, lingerie en verleiding. Heleen en Marlies spraken met elf vrouwelijke BN’ ers over hun carrière, hun vrouw-zijn én hun seksuele fantasieën en -ervaringen. Heleen maakte samen met lingerieontwerpster Marlies Dekkers.

Heleen van Royen is sinds 1992 getrouwd met Ton van Royen, die onlangs het productiebedrijf Je leven in beeld is begonnen in Portugal. Het echtpaar heeft een dochter en een zoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen"