De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 2
Foto van een scholier
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 858 woorden
  • 18 augustus 2010
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 2
1 keer beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel van het boek: De oesters van Nam Kee
Auteur: Kees van Beijnum
Aantal bladzijden: 320
Jaar van uitgave: 2000



Afdeling 1; Persoonlijk

1 Ik heb dit boek gekozen, omdat ik over de film had gehoord en  het me een leuk en interessant boek om te lezen.

2 Ik vond het een interessant boek, omdat het gaat over de kijk op het leven van een achttienjarige jongen die zich eigenlijk nergens meer wat van aantrekt en zich gedraagt zoals geen enkele ouder het zou willen. Ook de manier waarop hij alles verbergt voor zijn moeder is wel leuk om te lezen

3 Het boek is wel spannend geschreven, want je leest steeds stukjes over de toekomst waar hij in de gevangenis zit en iets over een steen die hij gegooid heeft en dan wil je wel weten hoe dat en waarom gebeurd is.


4 De personen in het boek spraken mij niet aan, omdat ze hun leven vergooien omdat ze niks doen op school en teveel drugs en drank nuttigen.

5 Ik vond het slot van het boek onverwacht, omdat het in het verhaal een beetje wordt gebracht of Berry thera’s nieuwe vriend heeft vermoord maar hij gooide een steen naar de burgemeester.

6 Ik vond het boek moeilijk te lezen, omdat de schrijver steeds tussen verleden, heden en toekomst. Ook de stijl van schrijven is wel moeilijk te lezen. Maar als je goed op het verhaal concentreert is het boek wel goed te lezen.

7 Ik zou het boek iedereen aanraden om te lezen, omdat het een spannend en leuk boek is. Het is wel een beetje moeilijk maar ook leuk geschreven. Het totaal is een leuk boek met een onverwacht einde! Een echt leuk boek om te lezen.

Afdeling 2; Inhoud en structuur


Samenvatting van het boek

Het boek gaat over de achttienjarige Berrie, een gymnasiast die het laatste jaar van het gymnasium niet heeft afgemaakt.
Het verhaal begint in Frankrijk, hij is gevlucht naar het oude vakantiehuisje van zijn ouders, daar wordt hij opgepakt door de Franse politie. Hij wordt overgebracht naar een Nederlandse gevangenis en vanuit daar verteld hij zijn verhaal.

Hij verteld dat hij heeft gelogen tegen zijn moeder, die denkt dat hij geslaagd is voor het gymnasium terwijl hij daar nooit meer komt, hij hangt de hele dag rond in een snackbar met zijn vrienden, Otman, Rachid en Jamal.
Dan verteld hij over hoe hij Thera heeft ontmoet. Thera is een stripdanseres waar hij verliefd op werd. Hij ontmoet haar als hij horentjes verkoopt. Ze gaan samen eten in een Chinees restaurant, Nam Kee.
Hun plan is om Nederland te verlaten maar daar hebben ze geld voor nodig daarom bedenken ze het plan om Thera’s appartement aan meerdere mensen te verhuren. Het plan werkt goed. v Ze vertrekken de volgende dag naar het Hilton hotel.Het gaat fout als Thera last krijgt van epileptische aanvallen, waar ze toen ze klein was veel last van had. Na een ernstige aanval in het Hilton, wordt ze naar het ziekenhuis gebracht.
Als Thera uit het ziekenhuis wordt ontslagen, trekt ze weer in bij haar moeder in. Berry probeert contact te zoeken, maar dat lukt niet.
Berry’s vrienden vragen of hij meegaat naar de opening van het  buurthuis. De burgemeester komt ook langs op de opening, maar als deze wil vertrekken, gebeurt er iets. Onbewust pakt Berry een steen op en gooit deze de lucht in, zo ver hij kan. De burgemeester wordt op zijn hoofd getroffen en raakt in een coma. Berry vlucht weg. Als hij ergens zit uit te rusten, komt er een politieagent naar hem toe. Berry is bang dat de agent weet wat hij heeft gedaan, dus schiet hij de agent met het van Otman geleende pistool neer. Hij rent weg en gaat naar het vakantie huisje van zijn ouders in Frankrijk, daar wordt hij opgepakt.

1 Verklaar de titel
Nam Kee is het restaurant waarin Thera en Berry voor het eerst echt met elkaar praten, omdat Thera daar al vaker is geweest raad ze Berry de oesters aan. Vandaar de titel de oesters van Nam Kee.

2 Het genre van het boek is psychologisch

3 Het thema van het boek is jongeren

4 Enkele motieven die een grote rol spelen in het verhaal zijn de liefde voor Thera en de leugens die Berry verteld

5 Beschrijf de voornaamste personen die een rol spelen in het verhaal
De hoofdpersoon in het boek is Berry, een achttienjarige gymnasiast wiens een aaneenschakeling van leugens en een obsessieve voor Thera bestaat.

De tweede belangrijke persoon is Thera. Thera is een stripdanseres, als Berry verlieft op haar wordt willen ze samen een bestaan opbouwen in het buitenland. Later verlaat ze hem weer voor haar ex.

6 Noteer hoeveel tijd er verloopt in het verhaal. De tijd die verloopt in het verhaal is een paar weken.

7 Geef aan hoe de spanning in het verhaal is opgebouwd, de spannnig in het boek wordt opgebouwd met stukjes toekomst afgewisseld met heden en verleden. Dat wekt je nieuwsgierigheid.

8 Volgens mij is het een gesloten einde, want je kent nu het hele verhaal van Berry en hij zit nu in de gevangenis en daarmee is het verhaal afgelopen.

9
Het verhaal is geschreven vanuit een hij perspectief, want zo wordt Berry aangeduid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"