Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Hard Times

Charles Dickens

1854

288

4 uit 5

5.8 / 10
5e klas vwo
  • Redactie
  • Nederlands
  • 1557 woorden
  • 7274 keer
    52 deze maand
  • 5 augustus 2010
Titel: Hard Times
Auteur: Charles Dickens
Jaar van uitgave: 1854

Achtergrond
Plaats: Het verhaal speelt zich af in Coketown, een industriestad in Lancashire. Vooral het huis en de school an Mr. Gradgrind spelen een grote rol in het verhaal.
Tijd: Het verhaal speelt zich af in de jaren '50 van de 19e eeuw.
Personages: Mr. Gradgrind is de eigenaar van een school en Mr. Bounderby heeft een katoenweverij en werkt bij een bank. Beide zijn rijke mannen.

Genre
Het boek is een avonturenverhaal en ook een liefdesverhaal.

Is het verhaal realistisch?
Ja, al twijfel is ik hier soms aan. Bijvoorbeeld: oude Mr. Bounderby trouwt met de dochter van Mr. Gradgrind die veertig jaar jonger is.

Personages
Mr. Gradgrind: Hij werk als leraar in Coketown. Hij is ernstig en wil altijd alleen de 'feiten' horen. Hij heeft een privéschool thuis voor zijn kinderen.
Mr. Bounderby: Hij werkt bij een bank en is erg rijk. Mr. Gradgrind's zoon werkt bij zijn bank.
Louisa Gradgrind: Ze moet naar school op haar vaders privéschool. Ze haat het en wanneer haar vader niet in het klaslokaal is kletst ze met haar broer. Ze moet trouwen met Mr. Bounderby omdat haar vader dat wil.
Cecilia: Ze heeft haar vader verloren, Mr. Gradgrind neemt haar in huis en geeft haar ook privéles.
Tom Gradgrind: Hij moet ook naar de privéschool van zijn vader. Hij heeft een goede baan bij de bank omdat Mr. Gradgrind een goede vriend is van Mr. Bounderby.

Welk personage zou je wel willen leren kennen?
Cecilia: ze lijkt me een erg interessant persoon door haar verleden.

Welk personage zou je niet willen leren kennen?
Mr Gradgrind, omdat hij zijn kinderen alleen maar laat leren.

Korte samenvatting
Mr Grandgrind geeft les op school en leert de leerlingen alleen feiten. Hij geeft zijn kinderen, Louisa en Tom thuis privéles. Cecilia heeft haar vader verloren en Gradgrind neemt haar in huis waar ze nu ook privéles krijgt. Mr Bounderby, een vriend van Gradgrind, heeft een katoenweverij in Coketown en werkt op de bank waar ook Tom nu werkt. Gradgrind vindt dat Louisa de leeftijd heeft gekregen om te trouwen en hij wil dat ze met Bounderby trouwt. Bounderby en Louisa maken een huwelijksreis en kopen een tweede huis. Louisa gaat weer bij haar vader wonen omdat ze bij Bounderby ongelukkig is. De bank wordt beroofd en een werknemer uit de weverij wordt verdacht. Het wordt onderzocht en het blijkt dat Tom het heeft gedaan. Hij vlucht naar de VS en sterft daar in het ziekenhuis.

Titel
Wat vind je van de keuze voor de titel?
Ik vind de titel goed gekozen, want het leven in Coketown is ook erg zwaar. Vooral voor de scholieren en werklui was het leven zwaar.
Wat zou een andere titel kunnen zijn?
Ik kan niet op een andere titel komen, want deze titel refereert naar bijna alle personages in het verhaal.

Persoonlijke mening
Vond je het leuk dit boek te lezen?
– Ja, ik vond het een erg leuk boek, omdat er veel variatie in het verhaal zit.

Wat vond je leuk?
– Het boek beschrijft het leven van veel mensen, van arm tot rijk. Het werk wat ze hebben wordt ook beschreven, dat vond ik erg interessant.

Wat vond je niet leuk?
– Ik vond de manier waarop Mr. Gradgrind zijn leerlingen les geeft niet leuk. Hij vernedert 1 leerling voor de hele klas.

Doet het verhaal je denken aan een ander verhaal? Zo ja, welk verhaal?
– Nee, het doet me niet aan een ander verhaal denken.

Zou je het verhaal aanraden aan een ander? Waarom (niet)?
– Ik zou het verhaal zeker aanraden, omdat het misschien saai lijkt maar het helemaal niet is. Er zit veel variatie in het boek. Op momenten dat het saai lijkt te worden veranderd de verhaallijn weer.

Heb je iets geleerd van dit verhaal? Wat?
- Ik heb niets geleerd van dit verhaal, misschien juist omdat het zo'n oud verhaal is.

Plot
Tom Gradgrind geeft zijn kinderen les door ze alleen feiten te leren, zonder gevoel. Zijn oudste kinderen zijn bijna klaar met hun school als het boek begint.
Tom adopteert een meisje, Cecilia/Sissy Jupes, wiens vader is weggelopen. Haar vader was een clown in het circus, maar was niet goed genoeg.
Als Tom junior, de zoon, zijn school af heeft gemaakt, gaat hij werken bij de bank van Meneer Bounderby. Bounderby is een vriend van zijn vader. Hij is verliefd op Tom's oudere zus, Louisa. Louisa trouwt met Bounderby zodat ze haar vader kan ontsnappen en bij Tom in de buurt kan zijn. Mr Bounderby weet niet hoe hij zijn poetsvrouw moet vertellen dat hij getrouwd is, omdat ze goed bevriend zijn met elkaar. Maar zijn poetsvrouw neemt het goed op. Maar wanneer Louisa er woont probeert ze haar weg te krijgen.

Stephen Blackpool, een werker van Mr Bounderby, heeft een vrouw die vaak dronken is. Hij is verliefd op een andere vrouw, Rachael, zij werkt ook bij Mr Bounderby. Hij vraagt Mr Bounderby advies, want hij wil graag scheiden. Mr Bounderby zegt dat wanneer je trouwt je bij je vrouw moet blijven, in goede en slechte tijden, dus Stephen moet niet klagen. Stephen ontmoet een vreemde vrouw, die Mr Bounderby aanbidt. Ze komt één keer per jaar naar Coketown om Mr Bounderby te zien.

Een jaar later komt Stephen weer om Mr Bounderby te zien, en hij verliest zijn baan. Als hij terugloopt ziet hij Rachael en de vreemde vrouw. Ze gaan met Stephen mee naar zijn huis. In de avond gaan Louisa en haar broer Tom naar Stephen, omdat Louisa vindt dat Stephen niet ontslagen had mogen worden. Ze wil hem wat geld geven, maar hij neemt maar twee pond van haar aan. Wanneer zijn zus het niet kan horen, zegt Tom tegen Stephen dat hij voor Mr Bounderby's bank moet wachten voordat hij gat. Tom zegt dat hij het zal proberen.
Stephen wacht voor de bank maar niets gebeurd. Hij loopt weer weg. Die avond wordt de bank beroofd. De dief is weg, maar iedereen verdenkt Stephen, omdat hij bij de bank gezien werd en nu weg is. Alleen Rachael en Louisa verdenken Stephen niet. Een vriend van Mr Bounderby komt langs en Louisa en hij vallen voor elkaar. Ze gaan samen weg voor een dag, en de poetsvrouw van Mr Bounderby volgt hen, omdat ze het niet vertrouwd. Ze ziet alles wat gebeurd en gaat naar Mr Bounderby. Louisa gaat naar haar vader, omdat ze niet weet wat ze moet doen. Ze vertelt haar vader dat ze niet blij is met haar scholing. Haar vader snapt het eerst niet, maar later begrijpt hij wat ze bedoeld. Dan komt Mr Bounderby langs en vertelt dat Louisa hem bedrogen heeft. Mr Gradgrind wist hier al van af en zegt dat Mr Bounderby Louisa wat tijd moet geven. Bounderby wil haar geen tijd geven. Hij geeft haar tot 12 uur de volgende dag om terug te komen. Louisa gaat niet terug en blijft bij haar vader.
Rachael moet een brief schrijven aan Stephen Blackpool dat hij terug moet komen op orders van Mr Bounderby. Stephen komt niet terug, maar op een dag, als Sissy en Rachael aan het wandelen zijn buiten Coketown, zien ze Stephen op de grond liggen. Ze gaan hulp halen en Stephen blijft leven. Dan verdwijnt Tom Gradgrind ineens. Hij heeft de bank beroofd. Louisa en Sissy proberen hem te vinden zodat ze hem kunnen helpen te ontsnappen. Ze inden hem in het oude circus van Sissy's vader en helpen hem.

Stijl
De auteur schrijft erg beschrijvend. Hij gebruikt veel verschillende manieren van schrijven om bijv. het accent van de werklui te omschrijven. Dat is wel lastig om te lezen. Hij gebruikt lange en korte zinnen.

Visie auteur

De auteur wil laten zien hoe slecht en egoïstisch rijke mensen kunnen zijn. Ook probeert hij te laten zien dat rijkdom niet persé gelukkig maakt. Hij laat zien dat arme en ongeschoolde mensen ook eerlijk kunnen zijn en dat rijke mensen op hun beurt ook kunnen stelen. Hij legt uit dat ongeschoolde mensen ook van nut kunnen zijn in moeilijke situaties.

Het leven van de auteur
Charles Dickens is geboren in Portsmouth op 7 februari 1812. Hij was de tweede van acht kinderen. Dickens' jeugd was vergelijkbaar met die omschreven in het boek David Copperfield. Zijn vader zat in de gevangenis voor schulden en Charles ging werken op zijn twaalfde. Het was een erg moeilijke tijd. Hij leerde zichzelf snelschrift en werd een reporter van parlementaire debatten voor de “Morning Chronicle”. Hij publiceerde ook sketches in verschillende tijdschriften, die vervolgens gepubliceerd werden als sketches door “Boz”. De Pickwick Papers werden gepubliceerd in 1836 en na een langzame start werden deze erg beroemd. Dickens' personages werden deel van een populaire cult. Deel van het geheim van zijn succes was de methode van goedkope serie-publicatie, die Dickens gebruikte voor al zijn werken. In 1841 verhuisde Dickens naar Amerika, waar hij met vel enthousiasme voor de jonge republiek naar toe ging. Ondanks een welkome begroeting, kwam hij gedesillusioneerd terug. In zijn latere werk werd de sociale kritiek radicaler en zijn komedie wreder. Dickens stierf op 9 juni 1870.

Dit boekverslag is vertaald door de redactie.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1314

reacties

Dit is een supergoed boekverslag! Bedankt!
door Mariska (reageren) op 1 maart 2011 om 17:28

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem5e klas vwo6.6
Redactie 5e klas vwo5.8
Meer verslagen ›