Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 744 woorden
  • 30 juni 2010
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
22 keer beoordeeld

Boekcover Het schnitzelparadijs
Shadow

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onver…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nor…

Na twee jaar vooral te hebben geslapen, kiest de jonge balorige Nordip het ruimte sop als afwasser in de keuken van het schnitzelparadijs De Blauwe Gier. In de Pannenhoek leert Nordip over het leven en de liefde, terwijl de rest van het keukenpersoneel zich afvraagt waarom uitgerekend deze sopdwaas de held is van de begeerlijke serveerster Agnes. Wanneer de FIOD onverwachts een inval doet, leggen de schnitzelmeesters hun vorken neer. Wie heeft deze kokende misêre op zijn geweten?

Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


1. Algemeen
Het boek van Khalid Boudou is voor het eerst geschreven in 2001. De eerste druk was in dat zelfde jaar uitgegeven door: uitgeverij Vassallucci te Amsterdam. Het boek dat ik had was gedrukt in 2002. Het boek heeft 290 bladzijde.

2. Samenvatting
Een Marokkaanse jongen genaamd Nordip woont in Nederland. Toen het uitging met zijn vriendin heeft hij twee jaar lang niks gedaan met zijn leven. Nu wil hij weer gaan leven, hij gaat werk zoeken en dat vind hij via zijn neef. Hij gaat werken bij een restaurant genaamd de Blauwe gier. Hij begon als afwashulp in de pannenhoek daarmee verdiende hij meteen zijn nieuwe bijnaam “Sopkop”. Als hij staat af te wassen komen zijn collega’s altijd naar hem toe om te vertellen als ze weer eens ruzie hadden gehad zo komt hij te weten over een spel dat je met de baas kan spelen als je hoger op wilt komen. Hij heeft zijn neef Krimo aan Agnes gekoppeld zij is het mooie Hollandse meisje dat er ook werkt. Amimoen is boos hierover en zegt tegen Nordip dat als hij ooit het spel van de baas wint hij het restaurant in de brand zal zetten. Dan op een dag komt de FIOD een inval doen het blijkt dat de baas schuldig is aan belastingfraude en het is een chaos in het restaurant. Velen van het personeel nemen ontslag omdat het niet legaal is gegaan en er komt een tekort in de keuken. Nordip gaat het spel spelen het is gewoon een potje dammen. Hij heeft het nog nooit eerder gedaan maar wint toch hij word de nieuwe chef-kok en gaat naar huis. Als hij onderweg naar huis is hoort hij opeens sirenes als blijkt dat de Blauwe gier in de fik staat.

3. Analyse
Het thema gaat over volwassen worden, omdat het gaat over Nordip die twee jaar lang niks met zijn leven heeft gedaan en nu wil gaan ontdekken wat er nog meer te beleven is. Ook is er een ander thema wat iets minder sterk is maar wel aanwezig en dat is integratie. Het gaat namelijk ook over een heleboel allochtonen die slecht omgaan met de Nederlandse samenleving.

De titel Schnitzelparadijs heeft te maken met Nordip die zijn paradijs heeft gevonden in een schnitzel restaurant. Ik vind zelf de titel minder goed bij het verhaal passen omdat het voor hem niet echt zijn paradijs is want in het verhaal verteld hij dat werken niet echt zijn ding is.

De belangrijkste personages uit het verhaal zijn: Nordip, Wilhelm, Amimoen, Krimo. Nordip is de hoofdpersoon hij is een jonge die twee jaar lang niks met zijn leven heeft gedaan en er nu iets van wil gaan maken. Wilhelm is een kok in het restaurant, hij is driftig en vind het vreselijk dat Nordip steeds belangrijker word in het restaurant. Amimoen is een klein mannetje dat ook in het restaurant werkt hij wil niet dat Nordip hoger op komt en gaat het restaurant af laten fikken als hij het spel van de baas wint. Krimo is Nordip zijn neef, hij is lui en is een kok in het restaurant hij wil graag terug naar zijn geboorte dorp.

Het verhaal speelt zich af in het heden, in een dorp genaamd Opdeinen meestal in de Blauwe gier of rondom het dorp.

Het perspectief is in de ik persoon dus alles wordt geschreven vanuit de ik vorm. Ook worden soms de gedachtes van de hoofdpersoon omschreven in stukjes tekst maar meestal is het gewoon Nordip die verteld.

4. Eigen mening
Ik vond het een leuk boek met veel humor het was niet echt literatuur vond ik maar zeker de moeite waard om het te lezen. De grappige gesprekken tussen de verschillende personen in het boek zijn heel leuk om te lezen. Het is een dik boek met veel pagina’s maar je leest er vlot door heen.

5. Schrijver
Khalid Boudou (Temsamane, Marokko, 1 oktober 1974) is een schrijver, woonachtig in Tiel. Boudou begon met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Voor het verhaal De Stemmendans ontving hij de El Hizjra Literatuurprijs. Hij is vooral bekend door het boek Het Schnitzelparadijs uit 2002, dat in 2005 verfilmd werd door Martin Koolhoven, naar een scenario van Marco van Geffen. Het werd een enorme bioscoophit. In 2002 werd dit boek bekroond met Het Gouden Ezelsoor. In november 2005 verscheen zijn tweede boek De President, waarvoor de verfilmingsrechten verkocht zijn aan Lemming Film.

Boudou heeft een wekelijkse column op BNR Nieuwsradio.

Zijn derde boek, PizzaMaffia is verschenen in november 2007 en ook deze verfilmingsrechten zijn verkocht!

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het schnitzelparadijs door Khalid Boudou"