Blueprint, Blaupause door Charlotte Kerner

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Blueprint, Blaupause
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3039 woorden
  • 17 juni 2010
  • 250 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
250 keer beoordeeld

Boekcover Blueprint, Blaupause
Shadow
Blueprint, Blaupause door Charlotte Kerner
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Duits Leesverslag 1 ‘Blueprint Blaupause’.

Proloog
Hier gaat het over een vrouw die een kloon is van Iris. Ze is 22 jaar oud en haar tweeling is gestorven. Ze zit aan de concertvleugel, die ze Mister Black noemt. Ze wilt uitvinden wie ze eigenlijk is. Het woord ‘kloon’ wilt ze niet horen. Ze vindt Blueprint veel mooier klinken. Dat alleen omdat de negatief wordt gesigneerd op blauw witte strepen. En haar lievelingskleur is blauw, net als haar tweelingzus. In het jaar nul werd ze gemaakt en geboren. Hier begon haar geschiedenis.

Doppelgöttin
Het jaar nul


Iris is dertig jaar wanneer ze hoort dat ze de MS ziekte heeft. Ze heeft genoeg informatie over de ziekte opgezocht en te weten gekomen dat ze verlamd kan raken, blind kan worden en haar hersenvezels beschadigd raken. Ze kon er niet zo goed tegen. Ze vroeg zich steeds af waarom zij nou ziek is. Ze was een heel beroemde pianiste. Ze had een goed carrière en een goed opleiding. Omdat ze een goed pianiste was dacht ze opeens aan hoe alleen ze was en ook dat ze geen kinderen heeft om haar talent door te kunnen geven. Ze had niemand die ze werkelijk lief had, en ook niemand die van haar hield. In deze tijden las ze toevallig een artikel van prof. Mortimer G. Fisher in een tijdschrift. Er stond dat hem gelukt is om zoogdieren te klonen. Wanneer ze dit leest, weet ze wat ze moet doen om haar lot te veranderen.

Ze regelt al snel een concert in Canada waar de Professor vandaan kwam. Wanneer ze een zaal hadden gevonden nodigt ze hem uit. Ze stuurt 2 kaarten naar Fisher voor het concert in Montreal, Canada. Na zes weken staat Iris Sellin eindelijk op het podium. Ze kan Fisher herkennen door zijn foto in het tijdschrift.

Siri vertelt hier hoe Iris eruit zag. Ze heeft een rond hoofd, ze ziet er aantrekkelijk en intelligent uit met haar hoge voorhoofd en grijsblauwe ogen. Ze heeft halflang haar en het valt op haar voorhoofd. Ze lijkt op een wild kind. Siri zegt dat ze er nu ook zo uitziet maar dan een paar jaar jonger.

De volgende dag gaan ze praten met elkaar. Eerst over muziek, en daarna over de opleidingen zie hij heeft gedaan. Iris zegt dan tegen hem dat ze MS heeft, en vraagt hem om hulp. Fisher verwachtte zoiets totaal niet. Hij zegt tegen haar dat hij haar niet echt kan helpen. Hij was niet zeker van wat de pianiste van hem wilde. Wanneer ze eindelijk zei dat hij haar moest klonen werd het duidelijk. De professor zegt tegen haar dat hij tot nu toe alleen met koeien en muizen heeft gewerkt. En nog nooit met een MENS. Iris zegt tegen hem dat zij niets te verliezen heeft. Nadat hij erover heeft nagedacht vroeg hij haar of ze zelf de draagmoeder wilde zijn. Als ze het zelf draagt zijn ze en moeder- dochter en eeneiige tweeling.

Siri is aan de beurt. Siri beweert dat ze tot leven is gebracht door een overlevingsplan, en niet door liefde. Ze weet daarom niet zeker of ze van haar ‘moeder’ moet houden of niet.

Na wat praten met Iris gaat Fisher beginnen met klonen op 7 januari in het jaar 0. Hij begint om 10:45 in zijn laboratorium voor het proces. 2 dagen later is de kloon klaar om gezet te worden in Iris. De kloon moest in haar baarmoeder worden gebracht. Iris moest liggen/zitten in een stoel waarbij ze haar benen moest verspreiden. Tijdens dit proces moest ze best veel lachen. Het kietelde haar. Toen ze klaar waren liet Fisher haar even alleen, Iris ging van de stoel af.

Siri is weer aan het woord. Zij praat alsof ze schrijft voor Iris. Ze zegt dat ze op dat moment in haar buik aan het zwemmen was. Iris fluisterde dat ze haar Siri zou noemen, omdat er geen andere passende naam bestaat. Na een tijdje zegt Fisher tegen Iris dat ze in de 10de maand van het jaar nul haar kind zal krijgen. Hij feliciteert haar, omdat ze nu zwanger is.

Iris gaat weer terug naar Duitsland. Thomas Weber wachtte op haar. Alleen hij wist van het wenskind. Hij is ook de manager van Iris. Ze waren alleen maar vrienden, niks anders. Thomas vond eerst het idee van een kloon niet goed. Wanneer ze terug is gaat ze eerst naar haar concertvleugel. Met een dochter in haar buik voelt het toch wat anders. Dan gaat ze naar haar gastkamer. Dat wordt Siri’s kamer.

Vijf maanden later belt Iris haar moeder. Ze heeft haar lang niet gesproken. Katherina Sellin is haar moeder. Haar vader is lang geleden overleden. Wanneer ze belt zegt ze tegen haar moeder dat ze al 22 weken zwanger is. Haar moeder vroeg gelijk of ze weet wat ze met haar carrière gaat doen. Iris zegt dat ze geen zorgen hoeft te maken. Katherina vraagt wie de vader is. En als Iris zegt dat het kind geen vader heeft, begrijpt haar moeder het natuurlijk niet. Ze zegt ook dat ze haar Siri gaat noemen.

Einklang
Kindertijd 1


Siri verteld over hoe mensen denken over het klonen, en verteld over dolly het schaap.

Iris hield haar baby in haar handen. Toen ze dat deed kwamen de moedergevoelens naar boven. Ze kon niet denken dat het haar tweelingzus is. Er is wel wat verschil in leeftijd. Om tweelingzussen te zijn moet je ook dezelfde leeftijd hebben. Ze was een moeder net als ieder ander. Het kind had een doel. Het had een bepaald recht om te zijn. Dat kon Iris niet vergeten. Ze keek naar foto’s van haar en haar dochter in haar armen. Als ze zag dat ze op elkaar leken, werd ze veel rustiger en dacht dat alles goed kwam.

Toen Siri 3 maanden oud was, begon ze een kindermeisje te zoeken. Ze heette Daniela Hausmann. Ze was eind dertig en een muziekpsycholoog. Ze straalde veel vertrouwen uit. Ze had een zoon, Janeck, die 4 en een half jaar oud was. Frau Hausmann zei dat ze Siri heel muzikaal zal opvoeden. Ze wilde dat Frau Hausmann ook haar zoon meebracht, omdat ze zelf ook altijd al een broer wilde hebben. Zo had Iris meer tijd om te oefenen op de piano. Zo kwam haar stuk Tautropfen tot stand. Ze werkte heel veel, waarschijnlijk omdat ze haar ziekte achter het hoofd had zitten.

Siri leerde spreken en lopen als ieder ander kind. Haar lievelingsspeeltje was haar piano. Siri ging niet net als Janne ( zo noemde ze Janeck) naar de kindertuin. Ze was bezig met noten leren van Iris. Spelend leerde ze tonen en noten, en kon noten lezen voordat ze goed gespeld kon schrijven. Wanneer Siri heel ongelukkig of onrustig werd, gingen ze naar de concertvleugel en speelden ze Tautropfen. Zo lang totdat Siri weer rustig werd. Iris was vaak onderweg, ze kon niet veel tijd met haar doorbrengen. Ze was meer met Frau Hausmann en Janne.

In jaar 1 had Fischer een artikel over klonen van mensen gemaakt. veel mensen hadden kritiek, anderen vonden het een goed idee. Iris had met haar dochter in haar hand geposeerd voor de fotografen.

Iris probeert Siri te vertellen dat ze klonen zijn door te zeggen ‘du bist ich und ich bin du’ dus ichdu of duich. Maar dan is Siri nog heel jong en begrijpt het niet zo goed.

Toen Siri 4 jaar was vroeg ze waarom ze geen vader heeft net als Janne. Iris zei dat ze geen man had gebruikt om haar te krijgen. Ze zei dat een arts haar had geholpen.

Toen ze 5 jaar oud was speelde ze voor het eerst piano voor iemand. Katherina wist niet of het goed of slecht was dat ze geen vader heeft en dat ze een kloon is. Ze was bang omdat ze niet wist of ze een gezond leven zal leiden.

In het jaar 7 krijgt Iris last van haar benen. Ze valt wanneer ze van het podium afgaat. Thuis speelt Siri liedjes voor haar om haar snel te laten genezen. Op Siri krijgt op haar verjaardag iets leuks cadeau, ze mag met Iris gaan spelen op de concertvleugel. Daar werd de naam ‘Mister Black’ bekend. Ze kreeg van Janne een poes. Maar iris wilde dat niet. Siri ook niet meer na haar optreden. Ze zei dat de kat haar zal afleiden

Duett
Kindhet 2


Op school moest Siri haar stamboom invullen. Omdat daar geen naam stond kwam de lerares om te zeggen dat ze iets moest opschrijven als gescheiden. Maar toen ze hoorde dat Siri een kloon was, begreep ze het niet.

Siri vraagt wanneer ze thuiskomt weer waarom ze nou geen vader kan hebben, en hoe het nou precies is gebeurt. Iris vertelt het haar. Na het vertellen komt het woord Muzwi tot stand. Het betekent Mutterzwilling (=moedertweeling).

Op school had Siri geen probleem. Haar vrienden wisten dat ze pianist wilde worden, en dat haar moeder een beroemde pianist is. En ook dat ze weinig tijd had om te spelen.

Op siris 9de verjaardag planten ze met Iris een Ginkgoboom in hun tuin. Het was een teken van tweelingen, en het zou geluk en gezondheid brengen.

Toen Siri bijna 10 was, was Janne bijna 15. In die tijd ging het niet echt goed tussen hun 2. Hij werd puber, en werd na een tijd ook verliefd. Dat vond Siri niet leuk. Van Siri mocht hij niet naar haar verjaardag komen.

Siri vond de handen van Fischer heel mooi. Ze zegt dat als hij haar vader zou zijn, dat ze zijn handen zou erven. Ze dacht lang over het dochter zijn van Fischer. In het jaar 12 op Moederdag had Thomas een concert georganiseerd van Iris en Siri. Het ging hier over Moederdochter duet en een tweeling duet. Hier zijn Siri en Janne weer vrienden geworden.

Op een avond kan Siri niet slapen. Ze hoort een mannenstem en wil kijken wie het is. Ze gaat naar de keuken en ziet Iris en een man. Iris stelt heem voor aan Siri. Kristian heette hij. Het viel Iris op dat Siri vaak naar hun toe komt als Iris en Kristian samen zijn. Dat wil ze niet hebben. Ze vraagt aan Kristian of hij geïnteresseerd is in Siri. Hij zegt dat dat kan, omdat ze op elkaar lijken. Maar hij houdt meer van rijpere vrouwen.

Siri was 12 toen ze voor het eerst ongesteld werd. Ze was toen een echte vrouw geworden.

Toen Siri 14 werd, beviel ze beter voor Kristian dan vroeger. Hij schaamt zich daarna omdat hij er zo over dacht. Siri vind dat het komt omdat ze tweeling zijn, en daarom op dezelfde man verliefd worden.

Zwietracht
Jugend 1


Siri zegt tegen Iris dat ze een weekend met Janne naar de kust gaat. Maar ze gingen naar Dibbern, waar ze werd gemaakt. Als ze de kliniek binnenkomt, vragen ze naar haar tweelingzus, zij zegt dan dat Iris ziek is en niet kon komen. De volgende dag gaat Siri een toespraak houden voor tweelingen. Alleen ze kan er niet tegen als ze voor hen gaat staan. Ze gaat weg en wil alleen blijven. Als Iris dood is, is Siri ook afhankelijk van haar, dat begrijpt ze als Iris ziek is. Ze begint Iris te haten.

Als Iris niet thuis is, belt Siri Kristian. Ze praat en doet alsof ze Iris is. Wanneer ze ophangt, krijgt ze spijt.

Later gaat Iris weg. In dat weekend komt Kristian langs. Siri doet Iris’s parfum op en doet haar kleren aan. Dan gaat ze liggen op bed en kom Kristian ook. Als ze beginnen doet Kristian toch de lamp aan en zegt dat het niet goed komt. Siri wordt boos en loopt weg. Ze wacht totdat Kristian achter haar aan gaat komen, maar dat gebeurt niet. Hij gaat weg.

Als hij weg is belt hij ook niet meer. Ze heeft een gebroken hart. Als Iris bij haar zit, vraagt ze zich af waarom hij wel met Iris in bed is geweest en niet met Siri. Ze begint Iris te haten. Iris wil praten met haar en vraagt of ze liefdesverdriet heeft. Siri doet alsof ze van niets afweet. Siri zegt tegen haar dat ze haar niet als kind moet behandelen, ze is groot genoeg. Dat gebeurt wanneer ze het niet eens is over een stuk voor het concert. Ze praten dan over Kristian. Iris zegt dat hij weg is van Lübeck. Siri beweert dat dat niet zo is.

Iris komt erachter dat ze iets verbergt en vraagt of ze met hem in bed is geweest. Siri zegt dat ze dat aan hem moest vragen.

Iris gaat ‘s nachts naar Siris kamer om haar te bekijken. Ze kan niet geloven dat Kristian dat bij haar probeerde te doen. Ze wil het volgens mij niet geloven. Eigenlijk kan het waar zijn dat Siri verliefd is op hem, omdat ze hetzelfde hart hebben als Iris. De strijd tussen huntwee begint hierna.

Zweikampf
Jugend 2


Siri wil een verschil maken tussen huntwee. Ze wil beter uitkomen, ze wil veel beter zijn dan haar. Ze geeft en concert, en iedereen is er. Al haar vrienden, en ook haar moeder zit in een rolstoel. Als ze speelt merkt ze dat ze heel hard begint te spelen. Ze voelt zich net een monster, net als wat oma zei toen ze voor het eerst speelde. Als ze klaar is verwachten de mensen dat Iris ook iets gaat spelen, en dat doet ze ook. Ze verwachten een bekende stuk van haar: Echoes of Tautropfen. Siri speelde veel beter als zij. Later gaat het met Iris best slecht. Daarvoor las Janne de recensies over het concert. De verwachtingen waren heel hoog. Dat komt omdat ze een moeder als Iris Sellin heeft. Daarna gaat Siri met Janeck naar zee. Ze voelt zich daar heel vrij. Maar met Iris ging het steeds slechter. Ze had een laatste stuk geschreven voor Siri: Terra Lonhdana. Als Siri wer thuis is gaan ze wat praten. Later, als ze het stukje gaat spelen kan ze haar linkerpink niet bewegen. Iris zegt dat ze kramp kan hebben. Ze denkt wel heel anders, nm. dat ze MS kan hebben. Ze gaat naar de dokter. Als ze terug is schreeuwen ze tegen elkaar. En daarna pakt Siri in en wilt weggaan. Ze gaat dan naar Hamburg met Janeck. Om niet te worden gemerkt verft ze haar haren zwart en knipt het zeer kort. Ze woont met Janeck. Twee maanden later zoekt Iris Siri op. Na een drukke gesprek vertrekt Iris en komt niet terug. Op Siris 17de verjaardag krijgt ze an Janeck een schilderset. Zo leerde ze haar handen anders gebruiken.

Doppelleben
Das zweite Jahr null


Janeck zorgt veel voor haar. Siri is hier 18 jaar. Ze is klaar met haar school. Janeck heeft voor haar een kunstacademie gevonden waarmee ze verder kan gaan. Ze vond het nm. Leuk dat hij haar op haar verjaardag een schilderset had gegeven en kan er ook best goed mee om. Ze droomt ook veel van Iris. Ze vroeg zich een keer af of ze heel ziek is, of of ze wel dood is. Ze wil niet dat Iris dood gaat.

Als haar haar uitgroeit verft ze niet meer, en de kleren die ze draagt wil ze ook niet meer. Ze wilt net als Iris donkere kleuren dragen. Zwart en grijs. Dat begint ze mooi te vinden.

Een keer wilt Professor Fischer praten met Siri. Iris wil namelijk niet meer praten tegen hem. Janeck was ook bij dit gesprek. Siri valt de handen van Fischer weer op. Ze zegt dat ze vaak van zijn handen heeft gedroomd. Wanneer ze verder praten, wordt Siri boos. Fischer gaat weg en Janne en Siri blijven over in het restaurant.

Siri gaat terug naar huis. Ze staat voor Iris die al in het ziekenbed ligt. Iris vraagt opeens waarom ze nou is gestopt met spelen. En ook wat ze gaat doen in haar verdere leven. Siri weet het nog niet. Ik denk dat ze nu niet precies weet welke kant ze op moet gaan: verder als Iris of als Siri? In het huis hangt er een vreemde sfeer. In herfst is het zo dat Iris haar eigen dochter niet meer kent. Ze weet het gewoon niet. Siri zou het liefst gaan omhelzen en zeggen dat zij haar dochter is, Siri, haar enige echte dochter.

In het jaar 22 was het zo dat Iris in het ziekenhuis belandde, waar ze nooit zal uitkomen. Het was zo dat ze nog een paar weken tot een paar maanden te leven had. Haar hersenen waren bijna helemaal uitgestorven. Haar ziel was dus ook beschadigd.

Siri weet niet wat ze zal doen als Iris dood gaat. Ze weet niet hoe ze verder gaat met haar leven. En ook of dat nog wel kan.

Als ze bij haar is, vraagt Iris wanneer het juni is. ik weet niet waarom ze dat doet. Siri denkt dat ze haar eigen lot componeert. Iris heeft later ook over een dagboek waarin ze alles heeft geschreven. Siri is zeker van zichzelf dat ze het niet gaat lezen.

Op 13 juni in het jaar 22 kwam er een telefoontje van de verpleegster om te zeggen dat het tijd is. Iris opende haar ogen voor de laatste keer. En daarna was ze weg. Siri krijgt tranen in haar ogen. Ze begint te huilen, eindelijk. Op deze dag begon haar 2e jaar nul.

Iris had tot nu toe heel veel stukjes geschreven voor siri. Dit keer wil siri dat voor haar doen. Ze componeert een stukje voor de crematie. Tijdens het spelen ging het zo vlot, dat het wel 10 minuten duurde. Na het spelen begon iedereen te klappen. Toen iedereen wegging stond ze bij de deur en zag Kristan voorbijlopen. Daarna zag ze ook Fischer. Toen hij vroeg of ze verder zou gaan met piano spelen, omdat ze nou eenmaal alle talent van haar moeder heeft, spuugde ze op hem. En later schaamde ze zich ervoor. Fischer zei niks en ging weg.

Later kreeg ze een brief van het concertzaal waar haar moeder optreed. Ze vroegen haar of ze op tournee wilde. Ze vond het geen slecht idee. Ze kwam het dagboek van haar moeder tegen, en gooide het meteen ook weer weg, zonder het een keer te lezen. Ze wil niet weten hoe ze zal sterven en welke aandoeningen ze zal krijgen net als haar moeder.



 



REACTIES

H.

H.

kintergarten is kleuterschool geen kindertuin ;-)

13 jaar geleden

B.

B.

Veel te veel spellingsfouten en formuleringsfouten, maar wel chille samenvatting verder

12 jaar geleden

K.

K.

waaaauw supersuperbedankt!
de samenvatting kan ik goed gebruik tijdens het lezen!

12 jaar geleden

T.

T.

Ik ben het volledig met Bob eens, dit is gewoon kwalitatief uitermate teleurstellend. Zelfs van een 4-HAVO leerlinge zijn deze fouten ongeoorloofd. Dit getuigt van zodoende niveau dat zelfs Paul de Leeuw u zou verbeteren. En daar moet u maar eens goed over na gaan denken. Met vriendelijke groet,
Thom Jongen

11 jaar geleden

K.

K.

Goeie samenvatting, maar helaas had ik van een havo 4 leerling wel wat beters verwacht. De spelingsfouten zijn niet eens ZO storend (kan ik zeggen als Dyslect) maar de verkeerd geformuleerde zinnen zijn heel storend.

11 jaar geleden

B.

B.

''Van Siri mocht hij niet naar haar verjaardag komen.'' = FOUT! Janneck belde namelijk Siri om te zeggen dat hij niet bij haar verjaardagseten kan komen en toen schreeuwde Siri via de telefoon dat ze hem nooit meer zien wilde en als troost beloofde haar moeder weer een bijzondere verjaardagsverrassing, namelijk een 450 pagina dikke opera die haar moeder heeft samengesteld!

11 jaar geleden

A.

A.

Goeie samenvatting, fijn om nog even door te kunnen lezen etc. thanks!

11 jaar geleden

M.

M.

Uit welk perspectief is het verhaal?

10 jaar geleden

M.

M.

Je grammatica is best kut

10 jaar geleden

(.

(.

mensen niet zo bitchen, wees blij dat er iemand is die de moeite heeft genomen om zo'n kut boek samen te vatten. ja idd af en toe zitten er fouten in maar daar lees je dan maar gewoon overheen.

10 jaar geleden

<.

<.

Ik heb het boek zelf gelezen, maar tot nu toe klopt geen enkel verslag wat ik gevonden heb helemaal.

8 jaar geleden

P.

P.

goeie samenvatting

7 jaar geleden

D.

D.

Kunnen mensen niet dankbaar zijn voor een goede samenvatting? Als je de namen niet begrijpt heb je het boek niet gelezen en dan is het je eigen fout en niet die van de schrijver van deze samenvatting

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blueprint, Blaupause door Charlotte Kerner"