Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De weekenden waren voor haar door Merel Roze

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover De weekenden waren voor haar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1150 woorden
  • 15 juni 2010
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
12 keer beoordeeld

Boekcover De weekenden waren voor haar
Shadow
De weekenden waren voor haar door Merel Roze
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding
Ik heb het boek De weekenden waren voor haar van Merel Roze gekozen, omdat ik van iemand had gehoord dat het een leuk en makkelijk boek was. Ik was nieuwsgierig en ben het gaan lezen. Ik verwacht ervan dat het een leuk, maar moeilijk boek is, omdat het een volwassen boek is. Ik ga de volgende onderdelen in dit verslag bespreken:

● Samenvatting
● Personages en Spanning
● Thema en Opbouw
● Tijd en Ruimte
● Auteur
● Fragment
● Conclusie


Samenvatting
De moeder van de achtjarige Maya is overleden, en Maya wordt nu door haar vader elk weekend naar een boerderij gebracht. Daar woont een gezin met een jong meisje, Frederieke. Samen spelen ze het hele weekend. Maar opeens stoppen de weekend bezoekjes, en Maya weet niet waarom.

Maya is nu een volwassen vrouw. Ze werkt op kantoor en heeft een vriend, Mark. Maya heeft een vader die een bekende econoom is.

Als Mark en Maya een keer in de auto zitten, krijgen ze een ongeluk. Ze belanden allebei in het ziekenhuis. Als ze beide zijn bijgekomen vertelt Maya aan Mark dat ze aan Frederieke moest denken toen ze het ongeluk kregen. Mark stelt voor om haar eens op te zoeken, maar Maya weet niet zo goed of dat wel zo’n goed idee is.

Op een avond, als Maya en Mark uit eten zijn, vraagt Mark Maya ten huwelijk.

Als Maya ja zegt krijgt ze een cadeau van Mark. Het zijn de gegevens van Frederieke. Waar ze woont en haar telefoonnummer. Mark vindt dat Maya er een keer langs moet gaan, omdat ze er de laatste tijd zo vaak over praat. Maya besluit om het toch een keer te proberen.

Als ze aan de deur komt bij Frederieke, wordt ze heel anders ontvangen dan dat ze had verwacht. Frederieke vraagt of Maya weg wilt gaan en doet de deur voor haar neus dicht.

Maya gaat teleurgesteld naar huis. Ze krijgt de dag erna een brief binnen van Frederieks moeder, Simone. Daarin vraagt Simone of Maya een keer langs kan komen, om te praten. Maya besluit het te doen en gaat de volgende dag langs. Als Maya aan Simone vraagt waarom ze altijd naar de boerderij werd gebracht, zegt ze dat haar vader haar hierheen heeft gebracht, zodat hij het weekend vrij had om aan zijn boek te werken. Simone vertelt dat Maya vroeger erg veeleisend was en, toen Maya wegging, veel ellende heeft achtergelaten. Maya snapt hier niets van, want Frederieks ouders waren altijd zo aardig voor haar, en andersom ook. Simone wilt verder niets zeggen, maar zegt dat ze er maar met Frederieke over moet praten, want die zit er het ergst mee.

Dus gaat Maya bij Frederieke langs. Nu laat Frederieke Maya wel binnen. Overal hangen foto’s en Frederieke zegt dat ze fotografe is. Als Maya vraagt waarom ze zo boos op haar is, legt Frederieke het uit. De vader van Maya heeft Frederieke een brief gestuurd, waarin stond dat de vader van Frederieke aan Maya gezeten heeft. De vader van Frederieke had niets gedaan, en was door die belediging erg geraakt. Zo erg, dat hij zichzelf heeft opgehangen. Frederieke zegt dat het Maya’s schuld is, slaat haar in haar gezicht, en vraagt haar om te vertrekken. Zonder iets te zeggen gaat Maya weg.

Als ze thuis komt, krijgt ze een telefoontje van een tv-show. Ze wilden Maya’s vader interviewen over zijn boek, maar omdat hij niet kom komen, vroegen ze of Maya kon komen. Maya accepteerde het aanbod en ging die avond nog naar de studio.

Ze krijgt een hoop vragen. Ook een vraag waarop Maya antwoord dat haar vader een lafaard is. Ze zegt voor de camera dat haar vader de vader van een vriendin onterecht heeft beschuldigd. De naam van Frederieks vader was nu gezuiverd en Maya hoopte dat Frederiek en zij nu weer vrienden konden worden.

Personages en Spanning


De belangrijkste personen in dit verhaal zijn:


Maya Regter: is als achtjarige veeleisend en verwend. Toch is ze erg aardig en

betrouwbaar. Als volwassen vrouw is ze erg ijverig in alles wat ze

doet, slim, liefdevol, maar toch ook een beetje onzeker. Ze is ook

een doorzetter.


Frederieke van Gelderen: is als negenjarige erg actief en speels, maar ze is ook

erg lief voor Maya. Als volwassen vrouw is ze erg creatief

en ze houdt van haar werk.


In het boek is voornamelijk sprake van een globale spanning.

Het hele boek lang hem je de vraag in je hoofd: ‘Waarom hielden de bezoekjes op?’

Stukje bij beetje kom je erachter. Je blijft door de globale spanning lezen.


Er is ook een moment sprake van lokale spanning. Als Maya bij Frederiek langs de deur gaat, weet je eigenlijk al dat Frederieke negatief zal gaan reageren, maar toch blijf je lezen, met de gedachte van: ‘Hoe gaat ze precies reageren?’ of ‘Zal ze wel open doen?’ .

Thema en Opbouw
Het thema van het boek is: vriendschap.

Vroeger waren Maya en Frederieke niet te scheiden, maar nu wilt Frederieke niets meer met Maya te maken hebben, terwijl Maya een op een nieuwe vriendschap hoopt.

Het boek wordt niet chronologisch verteld. Het begint met het verleden en wisselt telkens af met het heden. Het verteltempo is laag. Alles wordt stap voor stap verteld en gedaan.

Tijd en Ruimte

Het boek speelt zich af in twee verschillende tijden:

● De tijd dat Maya acht was en Frederieke negen,

● De tijd dat Maya en Frederieke volwassen vrouwen zijn, twintig jaar later

(21e eeuw)

Het boek speelt zich af in de volgende ruimtes:

● De boerderij van Frederieke
● Het huis van Frederieke
● In de studio van de tv-show
● Af en toe bij Maya thuis


Auteur
Merel Roze (Zaandam, 1975) is een Nederlandse schrijfster. Zij groeide op in Amsterdam, waar ze nog steeds woont. Na het Barlaeus Gymnasium studeerde ze in 2000 af in Film- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In april 2001 startte zij haar weblog "merelroze", waarmee ze een van de eerste Nederlandse bloggers was. De site groeide uit tot een van de bekendste weblogs van Nederland. In 2006 verscheen bij uitgeverij Archipel haar debuutroman Fantastica, over de spanning die ontstaat doordat de hoofdpersoon een pathologische leugenaar ontmoet. De weekenden waren voor haar, Rozes tweede boek, is een variatie op het gegeven van de jeugdvriendschap; na een lange scheiding ontmoeten twee vriendinnen elkaar opnieuw, en dan blijken hun herinneringen sterk te verschillen.

Merel Roze werkt als freelance tekstschrijver, onder andere voor de Amsterdamse omroep AT5, voor Libelle, het UWV en Dance4Life. Van oktober 2005 tot oktober 2006 was ze columnist voor NRC Handelsblad.

Conclusie
Ik vond De weekenden waren voor haar van Merel Roze een leuk boek om te lezen.

Het had een spanning die je door het boek mee trekt, het is leuk vertelt door de afwisselingen met het verleden, en het is niet moeilijk om te lezen omdat er geen moeilijke woorden of zinnen instaan.

Ik vind dit boek een aanrader, omdat het niet echt een jongens- of meisjesboek is, en het is zeker niet moeilijk om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.