Loverboys door Helen Vreeswijk

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Loverboys
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2593 woorden
  • 13 juni 2010
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
67 keer beoordeeld

Boekcover Loverboys
Shadow

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun sch…

Mo is knap, spannend en een beetje mysterieus. Mo is een loverboy, hij is doelbewust op zoek naar jonge meisjes die zich niet goed in hun vel voelen en niet al te stevig in hun schoenen staan. Mo overlaadt hen met cadeaus en doet alles om het de meisjes naar de zin te maken. Lisa en Kelly worden allebei smoorverliefd op hem en dat is precies wat hij wil. Hij speelt de twee vriendinnen tegen elkaar uit, maar de meiden willen hem niet teleurstellen en zeker niet verliezen. Om te bewijzen dat ze van hem houden, gaan ze ver. Veel te ver. Door toedoen van Mo komen ze in de prostitutie terecht. Dan volgt een barre strijd om te ontsnappen aan zijn terreur.

Loverboys door Helen Vreeswijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

3. Auteur

Helen Vreeswijk

Geboortedatum: 1 maart 1961

Geboorteplaats: Den Haag, Nederland

Contactadres: Helen Vreeswijk

p/a Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij

Mechelsesteenweg 203

2018 Antwerpen

tel: (03) 285 72 00

fax: (03) 285 72 99

e-mail: info@manteau.be

België

Website: www.helenvreeswijk.be

Biografie: Helen Vreeswijk is geboren en getogen in Den Haag. Ze hield van in bomen klimmen en voetballen met de jongens. Op school vond ze het gezellig maar door haar dyslexie vond ze sommige vakken niet leuk. Voor Nederlands moest ze vaak saaie boekjes lezen, daarom ging ze haar eigen verhalen schrijven. Ze wilde schrijfster worden of bij de politie gaan werken. Na de mavo ging ze werken en in de avonduren deed ze de havo om bij de politie te kunnen. In 1986 kwam ze bij de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) als vingerafdrukdeskundige (dactyloscopist). Al snel werd haar hulp ingeroepen bij het schrijven van de kinderpagina van het personeelsblad en dat werd een groot succes. Ze volgde een cursus kinder- en jeugdliteratuur en als eindopdracht moest ze een scriptie schrijven. Dat werd haar debuutroman. In 1996 verhuisde ze met haar gezin van de Randstad naar de Betuwe waar ze bij het Halt-bureau ging werken. Vier jaar later stapte ze weer over naar de recherche. Helen Vreeswijk is getrouwd en heeft twee dochters. Naast haar banen als assistent-rechercheur en schrijfster geeft ze ook lezingen op scholen. Ze vertelt dan over opsporingsmiddelen van de politie en over de onderwerpen uit haar boeken

Profiel: De eerste vier boeken van Helen Vreeswijk zijn boeken voor kinderen van een jaar of 11. Die boeken hadden niet zo veel succes en ze overwoog even om te stoppen met schrijven, want het schrijven kostte haar veel tijd en energie. Ze besloot toch nog een poging te wagen met een boek voor jongeren: Loverboys. Dat boek werd een groot succes, vooral in Vlaanderen. In haar boeken kun je veel uit het leven en werk van Helen Vreeswijk terugvinden: ze spelen vaak in Den Haag of de Betuwe, ze gaan over criminaliteit en de politie komt erin voor. En het personage Heleen Resmann lijkt wel een beetje op haar. Haar hoofdpersonen zijn vaak meisjes die uit gezinnen komen waarin ze weinig aandacht krijgen: het zijn eenoudergezinnen of gezinnen waarin allebei de ouders heel veel werken. Ze komen in aanraking met allerlei soorten criminaliteit: ontvoering, jeugdbendes, sektes die hun gelovigen uitbuiten, loverboys, stalkers, drugs. Helen Vreeswijk laat zien wat de gevolgen voor de hoofdpersonen en de mensen om hen heen kunnen zijn. Ze baseert zich daarbij op waargebeurde verhalen. Ze wil jongeren waarschuwen voor de gevaren van de harde maatschappij. Haar boeken voor jongeren zijn dik, maar doordat ze erg spannend zijn lees je ze zo uit.

Boeken: 2010 Over the edge 15+

2009 Ontvoerd 14+

2008 Eerwraak 14+

2007 Chatroom 14+

2007 Overdosis 14+

2006 De stalker 14+

2005 Loverboys 14+

2003 Bruiden van god 12+

2002 Het losgeld 10+

2002 Stuurloos 13+

2001 Het geheim van Brute han 10+

Bekroningen: 2009 tip van de jonge jury Chatroom

4. Genre

Romans, spannend. Het is in het begin een heel romantisch boek omdat je leest dat ze zoenen en gaan picknicken maar later word het heel spannend als ze weglopen, moeten onderduiken en als Lisa mishandeld wordt.

5. Samenvatting

Bij Lisa zit alles tegen vandaag. Haar haar zit niet, haar leukste kleren zijn gekrompen en haar moeder loopt weer eens te zeuren dat ze naar school moet.

In de pauze op school zit Lisa gezellig met haar beste vriendin Kelly van de zon te genieten als hun 2 grootste vijanden eraan komen lopen. Fatiha en Jasmine. Fatiha vraagt of ze mee naar de stad gaan vandaag. Daar heeft Lisa dus totaal geen zin in en geld heeft ze toch niet, maar Kelly denkt daar anders over. Na lang getreuzel gaat Lisa toch mee naar de stad. Fatiha maakt met haar stelen veel indruk op Kelly, uit jaloezie gaat Lisa zelf ook stelen. Als ze uitgebreid hun buit aan het bespreken zijn, komt er een jongen voorbij lopen “ Mo “ stelt hij zichzelf voor. Lisa is helemaal in de wolken.

Die hele avond kan Lisa nergens anders meer aan denken en net als ze wil gaan douchen, staat Mo voor de deur. Hij wil eerst binnenkomen maar dat vindt Lisa te gevaarlijk. Ze spreken af om samen de volgende dag naar de bekendste disco te gaan. Lisa vraagt Kelly ook mee die eerst twijfelde, maar toen Lisa zei dat Fatiha ook mee ging wilde ze dolgraag mee. In de middag ging Lisa haar kleding bij elkaar stelen. Ze steelt een rode jurk en een blauw rokje voor Kelly. Diezelfde avond gaat Mo vechten met 2 jongens om haar “zogenaamd“ te beschermen. Lisa en Kelly trappen erin en gaan weg uit de discotheek. Kelly is wel jaloers op Lisa dat hij voor haar gekozen heeft. Ze gaan naar het huis van Mo. Eerst vertellen ze veel over elkaar en lijkt alles heel onschuldig maar later pakt Ramon de vriend van Mo wat drugs en laat Kelly er ook van roken. Als Kelly wat drugs op heeft vindt ze het opeens helemaal niet meer erg dat Ramon aan haar zit. Lisa neemt ook een trekje, en nog een, en nog een paar keer en niet veel later moet ze overgeven en kotst ze de hele kamer onder. Voordat ze ook maar kan bedenken hoe ze zo snel thuis is gekomen rijdt er een Mercedes met piepende banden de straat uit. Lisa gaat douchen en direct naar bed met enorme hoofdpijn.

Na die ruzie had Lisa Mo al een tijdje niet meer gesproken. Ze voelde zich zo ellendig dat ze zelfs Fatiha heeft gevraagd of ze met Mo wilde praten. “ je moet hem uit je hoofd zetten” had Kelly gezegd. Maar dat wilde Lisa niet. Toen ze de hoop bijna had opgegeven stond de auto van Mo voor het schoolplein. Onzeker loopt Lisa naar Mo toe. Als ze alles hebben bijgepraat verteld Lisa alles over haar hele leven, over haar familie, haar moeder waar ze zo vaak ruzie mee heeft en nog veel meer. Aan het einde van het gesprek geeft Mo Lisa een mobieltje en 100 euro voor lingerie. Hij wou er een speciale avond van maken had hij gezegd. Lisa koopt doorschijnende rode lingerie. Die avond als Lisa en Mo op 1 kamer zitten wordt Kelly kwaad en loopt ze boos weg bij Mo’s huis. Schreeuwend loopt Mo achter Kelly aan. Als Kelly eindelijk rustig is verteld Mo dat hij van Kelly houdt, dat hij en Lisa niks hebben gedaan en dan kust hij Kelly. Hij verteld ook dat hij het uit wil maken met Lisa maar omdat het erg gevoelig ligt hij er nog mee wacht en daarom hun relatie geheim moet blijven. Verbaasd maar super blij eet ze de volgende dag met Mo in het café, Lisa was die avond nog uitgeweest, ze had geblowd en wat wiet gehad, ze kwam pas tegen 12 uur thuis. Om 4 uur werd ze gebeld door Mo die haar 2 uur lang lieve woordjes had verteld. Kelly had die dag ervoor van Mo ook een mobiel gekregen. In de les van de Ruiter ging het mobieltje van Lisa en Kelly af, de hele tijd om de beurt. De Ruiter werd boos en ze moesten de mobieltjes inleveren. Als Mo het hoort loopt hij woedend naar binnen en vraagt aan de Ruiter of hij de mobieltjes terug mag, als hij ze niet terug krijgt slaat hij de Ruiter in elkaar en krijgt hij uiteindelijk de mobieltjes wel terug. Lisa zit half huilend van angst voor de politie in de auto. Boos over Mo begint ze aan haar huiswerk. Zo kan ze toch niet de les in morgen. Als Mo op de ruiten tik doet ze de deur niet open. Later toch wel en geeft Mo haar een gouden armband en is Lisa niet meer boos.

Diezelfde avond krijgt Lisa dikke ruzie met haar moeder en loopt ze weg van huis. Ze kan bij Mo blijven slapen. Eerst wil Lisa’s moeder Lisa niet meer terug zien is ze boos, daarna word de boosheid omgezet in bezorgdheid en doet ze aangifte bij de politie die daar doodleuk vertellen dat ze nog maar een paar dagen moet wachten. Kelly komt boos bij Mo aan de deur omdat ze hem nooit meer ziet.

Lisa troost Kelly omdat Mo haar heeft verteld dat ze ruzie had met Ramon. De volgende ochtend hoort Kelly dat Lisa’s moeder een ongeluk heeft gehad en zwaar gewond in het ziekenhuis ligt. Kelly rent naar Lisa toe om het te vertellen. Dit is haar kans om Lisa bij hem weg te krijgen. Lisa hoort het en wil weg maar Mo laat haar niet gaan, “ ze houdt toch niet van je “ brulde Mo door de kamer heen.

“ je moet kiezen, ik of je moeder “ , woest gooide hij Lisa het huis uit. Kelly kalmeerde Mo met lieve woordjes. En samen bedachten ze een plan over hoe rijk ze zouden worden. De volgende dag gaan ze naar België. Kelly had een klein briefje achtergelaten voor haar ouders dat ze nooit meer terug zou komen. Kelly gaat werken als bediende in een seksclub om alvast wat geld te gaan verdienen. Mo gaat weer terug naar Nederland voor zaken. Mo belt Lisa op om het goed te maken. Lisa wil eerst niet maar als hij aan de deur komt met een verhaal wat haar helemaal bekend voorkomt en wat neptranen, heeft ze juist heel veel respect voor Mo en is alles weer goed. Hij bespreekt hetzelfde met Lisa over het droomhuis en veel geld. Joost de oom van Lisa komt een tijdje op haar en haar broertje passen omdat haar moeder in het ziekenhuis ligt. Maar Joost vertrouwd die Mo niet en gaat wat rondvragen aan mensen waar Mo woont. Van de buurvrouw van Mo hoort hij dat Mo een loverboy is.

En allerlei meisjes omtovert in hoertjes met te korte rokjes.

De volgende dag gaat Mo naar Kelly toe met een smoes dat hij alles kwijt is en dat hij geen geld meer heeft. Kelly biedt zich aan om als hoertje te gaan werken en die avond heeft ze al 9 klanten gehad. Dit was wel het minste wat ze kon doen voor Mo.

Lisa’s moeder komt net terug uit het ziekenhuis als Mo alweer komt binnenwandelen, hij zoent Lisa en vraagt of hij haar even mocht nemen. Binnen een paar minuten was Lisa al weg. Lisa’s moeder had niks gezegd omdat ze bang voor Mo is. Mo laat Lisa een huis zien en ze gaan samen picknicken. S’avonds komt Lisa laat thuis maar haar moeder is nog op en ze wil praten. Haar moeder verbood het haar om nog om te gaan met Mo maar Lisa wordt boos en loopt weg. Mo brengt haar naar Arnhem want daar was ze veilig voor haar moeder en de politie. Mo verzint allerlei smoesjes maar zijn neptranen werken niet meer. Hij maakt een ander plan om duidelijk te maken dat hij de baas is. Hij dwingt haar om met andere mannen naar bed te gaan anders gaat hij slaan. Ze moest met ene Melvin naar bed. Haar volgende klant was een jongen met rood haar die medelijden heeft met Lisa. In plaats van seks wil hij een glas water en dan vertrekt hij weer, het geld mocht ze houden.

Joost, de oom van Lisa is een zoektocht begonnen. Hij doorzoekt alle dagboeken en andere boekjes opzoek naar telefoonnummers of adressen. Hij vindt het nummer van Lisa maar Mo neemt net op dat moment op, Mo smijt de telefoon kapot. Hij moet iets verzinnen voordat Joost overal achterkomt. Hij neemt Lisa mee naar Antwerpen in België en dropt haar in een pakhuis. Waar hij haar eerst in elkaar slaat en haar daarna alleen achterlaat.

Lien heeft Mo zo van de kamer van Kelly die kamer bij Els in zien gaan. Lien is het zat dat hij meisjes veranderd in hoertjes en ze wil Kelly helpen om daar weg te komen, samen met haar oude vriendin Vivian bedenkt ze een plan. Lien zorgt voor Kelly en Vivian zorgt voor Lisa. Lisa wordt in elkaar gemept door Mo. Mo rijdt weg en dan komt Vivian binnen die haar verteld dat Mo slecht is en een loverboy is. Ergens wist ze wel dat Mo slecht is maar ze kon het gewoon niet geloven. Lisa vertelde Vivian alles vanaf het begin. Ze moest alleen nog even wat tijd rekken. Kelly wil Lien niet geloven over dat Mo een loverboy is. Daarom spreken ze af dat ze Kelly naar Lisa toebrengen omdat zij ook een vriendin van Mo is. Als de twee elkaar alles hadden verteld zien ze nu allebei in dat Mo een loverboy is en willen ze meewerken aan het ontsnappingsplan. Kelly zit in een restaurant met Mo als ze wordt opgehaald om te vertrekken, Kelly kan het niet laten en loopt terug naar Mo en steekt een mes in zijn hand en rent dan keihard naar de auto toe.

Lisa wordt onder het tippelen opgehaald en naar Lille gebracht. Vandaaruit rijden Lisa en Kelly samen naar Eindhoven waar ze aangifte doen. Lisa woont bij Joost, haar moeder verkocht het huis en woont nu ook bij Joost. Kelly moest eerst naar een afkickkliniek toe voor haar drugs verslaving maar werkt nu als verpleger in het ziekenhuis.

6. Thema

Het thema is loverboys, zoals je al kunt zien in de titel van het boek.

7. Personen

Lisa: Lisa is een meisje dat heel onzeker is over zichzelf ze is 15 jaar. Ze heeft donker haar en donkere ogen. Ze is een knap meisje.

Joost: Joost is de oom van Lisa, die een tijdje voor Lisa en haar broertje zorgt als haar moeder in het ziekenhuis ligt. Ook helpt hij met het terugvinden van Lisa en Kelly.

Mevrouw Aldra: Zij is de moeder van Lisa.

Mevrouw & meneer Kroon: Dat zijn de ouders van Kelly.

Kelly: Kelly is de vriendin van Lisa. Die Mo stiekem ook wel heel erg leuk vind. Kelly heeft rood haar en is niet een heel knap meisje. Ze mag ook best veel van haar ouders en draagt vaak stoere uitdagende kleding.

Mo: Mo is een mooie, knappe, mysterieuze jongen, met veel geld. Hij heeft donkere ogen en een licht accent, en is 22 jaar.

Ramon: Ramon is de vriend van Mo, die Mo helpt het onderhoud van de meisjes en opvangplaatsen als ze ergens moeten onderduiken. Ramon is geen knappe jongen en is verliefd op Kelly.

Lien: Lien wordt ook wel dikke Lien genoemd, ze werkt in een seksclub in België. Ze is een beetje mollig en al best oud.

Vivian: Vivian is een oude vriendin van Lien, die Lien en de meisjes meehelpt te ontsnappen aan de loverboys.

8. Plaats

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af: school, centrum, seksclub in België en rosse buurt in Nederland.

9. Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd, je kunt dat zien aan het taalgebruik, maar ook omdat er in deze tijd veel loverboys zijn.

10. Begin

het verhaal begint middenin een gebeurtenis. Het begint direct met een ruzie en dat ze chagrijnig is omdat haar kleren zijn gekrompen.

11. Probleem en afloop

Het probleem is dat Mo een loverboy is. Lisa en Kelly zien dat zelf niet en doen er dus alles aan om zijn “ zogenaamde schuld “ op te lossen door te werken in een seksclub. Aan het einde komen ze er achter dat Mo een loverboy is en gaan ze ontsnappen.

12. Perspectief

Je ziet het verhaal door de ogen van de personen zelf, je leest wat ze voelen, wat ze denken, en wat ze gaan doen.

13. Titel

De titel is Loverboys, het gaat ook duidelijk over loverboys.

14. Conclusie

Zelf vond ik het een heel mooi boek om te lezen en het bleef spannend tot aan de allerlaatste bladzijde. Het boek was ook heel leerzaam want zo weet je dat je niet in die trucjes van een loverboy valt.

REACTIES

J.

J.

ik hou van die boek,want die toont dat een droom prins niet echt bestaat en dat je nooit iemand zal vinden die perfect is.die worden zijn niet van mij maar" niemand is perfect"

13 jaar geleden

R.

R.

IEDEREEN IS PERFECT!! ROARR!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Loverboys door Helen Vreeswijk"