Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Twilight door Stephenie Meyer

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Twilight
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1700 woorden
  • 11 juni 2010
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
86 keer beoordeeld

Boekcover Twilight
Shadow

When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, golden eyes, mesmerizing voise, and supernatural gifts, Edward is both irresistible and impenetrable. Up until now, he has managed to keep his true identity hidden, but Bella is determined t…

When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, …

When Isabella Swan moves to the gloomy town of Forks and meets the mysterious, alluring Edward Cullen, her life takes a thrilling and terrifying turn. With his porcelain skin, golden eyes, mesmerizing voise, and supernatural gifts, Edward is both irresistible and impenetrable. Up until now, he has managed to keep his true identity hidden, but Bella is determined to uncover his dark secret.

What Bella doesn’t realize is that the closer she gets to him, the more she is putting herself and those around her at risk. And it might be too late to turn back...

Twilight door Stephenie Meyer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.



TWILIGHT
Het boek is geschreven door Stephenie Meyer. De eerste druk is gepubliceerd in 2006. De plaats van uitgave zou ik niet weten. Het is namelijk een Amerikaans boek maar het is vertaald in verschillende talen dus op verschillende plaatsen uitgegeven.

Over acteur Stephanie
Stephenie Meyer was nooit van plan om schrijver te worden, want ze vond het lezen van boeken veel interessanter dan het schrijven. Als kind waren haar favoriete boeken Gone with the Wind, Little Women, en The Sword of Shannara.
Na haar afstuderen werkte Stephenie als kantoor assistent totdat ze ontslag nam om te zorgen voor haar kinderen. Ze dacht erover na om terug naar de universiteit te gaan om te beginnen aan een Engels doctoraat. 
In 2004 veranderde een levendige droom haar leven. Voor haar droom had ze nooit interesse gehad in vampiers: ze had Anne Rice gelezen tijdens haar studie, maar ze had nog nooit een aflevering van Buffy, the Vampire Slayer gezien. Toen een vampier verscheen in haar droom, was ze zo aangegrepen door wat haar onderbewustzijn had bedacht dat ze het op ging schrijven. Drie maanden later, was die droom de eerste versie van Twilight geworden. Lezers van alle leeftijden hebben honderdduizenden kopieën over de hele wereld gekocht.
Stephenie woont nu in Glendale, Arizona, met haar man en drie zonen. Ze heeft nog 3 vervolgboeken geschreven van Twilight. Ook heeft ze nog het boek zielen geschreven. De Serie Twilight word nu verfilmd zelf vind ik de films de leukste films die er zijn.

Plaats en Tijd
Tijd:

Ik denk dat het verhaal plaatsvindt in het verleden of in het nu, want sommige elementen zijn meer van het nu en andere  van het verleden. De glimmende Volvo of BMW is typisch iets van het nu, maar de natuur doet me denken aan het verleden. Niet heel ver in het verleden, zo’n twintig jaar terug. Ik denk dat het verhaal ongeveer een half jaar in beslag neemt, omdat het vaak regent en er soms zon is, dus het zou zich van het eind van de zomer tot aan het begin van de winter kunnen afspelen. Nog een reden waarom het eind zomer zou kunnen zijn is omdat Bella op een nieuwe school komt in Forks, op het begin van het schooljaar – dus na de zomer. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.

Er kan een flashback plaatsvinden in het verhaal, wanneer Jacob vertelt over de legende van de Cullens die misschien vampiers zijn. Er zijn geen vooruitblikken maar er zijn wel wat voorspellingen, want Edward voelt dat er slechte dingen gaan gebeuren of als er iemand aankomt. Tijdsverdichting komt niet in het boek voor. De functie daarvan ik dat het duidelijker wordt voor mij.

Plaats:
Het verhaal vindt plaats in Forks, Washington, waar Bella naar verhuisd is. Eerst woonde ze in Phoenix, Arizona, met haar moeder. Bella dacht dat haar moeder niet gelukkig was omdat haar vriend Phill veel reist en ze niet altijd mee kon, omdat Bella niet alleen kon blijven. Bella wou niet dat haar moeder ongelukkig was, dus ze verhuisde naar Forks.

Later in het verhaal wordt Forks gevaarlijk voor Bella, want ze wordt achtervolgd door James, een slechte vampier die haar bloed wil. Wanneer dit gebeurd besluiten de Cullens om Edward en Bella uit elkaar te halen en sturen Bella naar een hotel in Phoenix. Natuurlijk gebeurt er nog meer onheil, maar weer wordt ze gered door de Cullens en gaan ze terug naar Forks.

Personen
Bella Swan:
De hoofdpersoon in het verhaal, zij vertelt het verhaal plus hoe zij er over denkt. Zij is een apart meisje die een eigen wil heeft en niet met andere mensen mee gaat. Ze heeft bijvoorbeeld een oranje truck waar veel mensen niet mee naar school zouden gaan. In het begin als ze begint op haar nieuwe school voelt ze zich niet echt thuis maar ze word snel opgenomen.

Edward Cullen:
De vampier waar Bella op verliefd op word. Hij is een mysterieus type en erg knap. Zijn familie zijn allemaal vampiers. Ze zij vegetarisch en zijn allemaal een soort van geadopteerd. De hele familie is erg knap dat komt omdat ze vampiers zijn. Ze zijn zo knap omdat ze van marmer zijn en ijskoud het hoort bij het kenmerk van de vampier. Zo word het beschreven in het boek.

Minder belangrijke personen
Jacob Black:
 Een jongen die Bella al erg lang kent. Ze zijn al vrienden sinds hun kindertijd. Op een strandreis vertelt Jacob Bella de legende dat de Cullens vampiers zijn. Jacob is vijftien en houdt er van om aan auto’s te werken.


De familie Cullen:
Deze familie heeft Edward en de andere kinderen geadopteerd. Edward gaat vaak samen met hun op jacht naar dieren. Edward zijn familie maakt zich zorgen dat hij teveel tijd doorbrengt met Bella in het openbaar, omdat er misschien slechte dingen kunnen gebeuren. Uiteindelijk gebeurt er inderdaad iets slechts, maar de Cullens redden Bella en Edward zuigt het gif uit haar voordat ze in een vampier zou veranderen.

Samenvatting
Bella Swan verhuisd naar het regenachtige Forks omdat haar moeder dan met haar nieuwe vriend mee kan als hij gaat reizen. Ze verafschuwd Forks, maar vindt het deels ook wel leuk om weer bij haar vader Charlie te gaan wonen. Hij heeft haar al ingeschreven op een nieuwe school, en heeft een auto voor haar gekocht. Een oude pick-up die niet al te snel gaat, maar Bella is tevreden. Samenwonen met Charlie is eigenlijk heel makkelijk, ze kunnen beiden hun eigen gang gaan. Op school heeft ze al snel nieuwe vrienden, vooral aanbidders, ze is hét meisje uit Phoenix. Ook ziet ze de mysterieuze Edward Cullen op haar eerste dag, met zijn hele familie. Ze vallen buiten de groep: hun huid is lijkbleek, ze eten of drinken en praten alleen maar met elkaar. Edward schijnt haar te haten, wat haar erg dwars zit.

Als hij het na een tijdje opgeeft, is hij alsnog heel voorzichtig. Bella probeert er achter te komen wat er toch met hem is. Want één ding is zeker: hij is niet menselijk. Maar dan gebeurd er iets raars. Door dat de wegen heel erg glad zijn en een klasgenoot te hard reed, zou Bella eigenlijk dood moeten zijn door een ongeluk. Edward duwt haar aan de kant en houdt het busje tegen, waardoor er een enorme deuk in Taylors busje komt. Bella houdt vol dat ze zich het niet verbeeld heeft met zijn snelheid en kracht, maar Edward doet weer afstandelijk. Ondertussen probeert ze nog steeds uit te vinden wat er met hem is. Terwijl er steeds meer dingen gebeuren, lijkt Edward meer afstand van haar te nemen. Mike nodigt haar uit voor een uitstapje naar La Push, waar ze Jacob ontmoet, die haar de legende van weerwolven en ‘de koude wezens’ verteld. Ze zoekt via internet naar vampiers, en komt er achter dat er wel veel overeenkomsten zijn tussen een vampier en Edward. Ze verteld haar verdenkingen aan hem en hij laat zien dat er nog veel meer is, en dat het levensgevaarlijk is. Het kan haar niets schelen en gaat met hem mee naar zijn huis. Ze is bang om afgekeurd te worden, niet van een huis vol vampiers. Maar, op Rosalie na, wordt ze geaccepteerd en kan ze het juist goed vinden met de familie, ze hoort er nu bij.

Edward neemt haar ook mee naar een honkbalwedstrijd van hun familie, waar onweer bij nodig is en er onverwacht bezoek komt. Deze vampiers zijn echter niet vegetarisch, en James gaat achter Bella aan. Ze gaat terug naar Phoenix, maar loopt daar in de val. Op het laatste moment kan Edward haar nog redden, door het gif uit haar te zuigen en haar naar het ziekenhuis te brengen. Als ze voldoende hersteld is, neemt Edward haar mee naar het schoolbal, waar ze helemaal niet van houdt. Bella vraagt aan hem om haar ook een vampier te maken, maar of hij dat echt

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Samenvatting
Bella Swan verhuisd naar het regenachtige Forks omdat haar moeder dan met haar nieuwe vriend mee kan als hij gaat reizen. Ze verafschuwd Forks, maar vindt het deels ook wel leuk om weer bij haar vader Charlie te gaan wonen. Hij heeft haar al ingeschreven op een nieuwe school, en heeft een auto voor haar gekocht. Een oude pick-up die niet al te snel gaat, maar Bella is tevreden. Samenwonen met Charlie is eigenlijk heel makkelijk, ze kunnen beiden hun eigen gang gaan. Op school heeft ze al snel nieuwe vrienden, vooral aanbidders, ze is hét meisje uit Phoenix. Ook ziet ze de mysterieuze Edward Cullen op haar eerste dag, met zijn hele familie. Ze vallen buiten de groep: hun huid is lijkbleek, ze eten of drinken en praten alleen maar met elkaar. Edward schijnt haar te haten, wat haar erg dwars zit.

Als hij het na een tijdje opgeeft, is hij alsnog heel voorzichtig. Bella probeert er achter te komen wat er toch met hem is. Want één ding is zeker: hij is niet menselijk. Maar dan gebeurd er iets raars. Door dat de wegen heel erg glad zijn en een klasgenoot te hard reed, zou Bella eigenlijk dood moeten zijn door een ongeluk. Edward duwt haar aan de kant en houdt het busje tegen, waardoor er een enorme deuk in Taylors busje komt. Bella houdt vol dat ze zich het niet verbeeld heeft met zijn snelheid en kracht, maar Edward doet weer afstandelijk. Ondertussen probeert ze nog steeds uit te vinden wat er met hem is. Terwijl er steeds meer dingen gebeuren, lijkt Edward meer afstand van haar te nemen. Mike nodigt haar uit voor een uitstapje naar La Push, waar ze Jacob ontmoet, die haar de legende van weerwolven en ‘de koude wezens’ verteld. Ze zoekt via internet naar vampiers, en komt er achter dat er wel veel overeenkomsten zijn tussen een vampier en Edward. Ze verteld haar verdenkingen aan hem en hij laat zien dat er nog veel meer is, en dat het levensgevaarlijk is. Het kan haar niets schelen en gaat met hem mee naar zijn huis. Ze is bang om afgekeurd te worden, niet van een huis vol vampiers. Maar, op Rosalie na, wordt ze geaccepteerd en kan ze het juist goed vinden met de familie, ze hoort er nu bij.

Edward neemt haar ook mee naar een honkbalwedstrijd van hun familie, waar onweer bij nodig is en er onverwacht bezoek komt. Deze vampiers zijn echter niet vegetarisch, en James gaat achter Bella aan. Ze gaat terug naar Phoenix, maar loopt daar in de val. Op het laatste moment kan Edward haar nog redden, door het gif uit haar te zuigen en haar naar het ziekenhuis te brengen. Als ze voldoende hersteld is, neemt Edward haar mee naar het schoolbal, waar ze helemaal niet van houdt. Bella vraagt aan hem om haar ook een vampier te maken, maar of hij dat echt

Wat voor een soort einde heeft het boek?
Het boek heeft een open einde zodat je het volgende boek wil lezen. Er zijn namelijk 4 delen Twilight, Nieuwe Maan(New Moon), Eclips, Morgenrood(Breaking Dawn). IK heb ze op volgorde gezet. Dit is mijn mening omdat het zo voelde toen ik het boek uit had; van  ooh jeetje hoe gaat het nou verder dus daarom heeft het een open einde.

Heeft het boek een hoofdstuk indeling?
Ja.

Zijn de hoofdstukken genummerd of/en hebben ze titels?
Ja, ze zin genummerd en ze hebben titels

Vormen de hoofdstukken steeds een afgerond geheel:
Ja, de hoofdstukken vormen steeds een afgerond geheel

Is de lengte daarvan opvallend?
Nee. Welk perspectief wordt in het boek gebruikt?
Het boek word uit een in IK persoon verteld. Een effect wat dat op mij heeft is: dat ik het gevoel heb dat ik er meer wordt bij betrokken.
Thema
De thema’s van het boek zijn liefde en fantasie. Het verhaal is niet realistisch, omdat het over vampiers gaat en vampiers bestaan niet. Als er geen vampiers in het verhaal zaten zou het geen mysterieus verhaal meer zijn en zou het niet meer interessant zijn. Dat is het thema. Betekenis voorkant
De appel op de voorkant betekend/symboliseert het verboden fruit uit het boek Genesis. Het staat voor de liefde tussen Bella en Edward, die verboden is. mso-bidi-font-family:Helvetica">De quote uit Genesis 2:17 staat vermeld in het begin van Twilight. In de Nederlandstalige versie werd een klein dingetje aan de kaft gewijzigd. Er werd in de appel gebeten. De vorm van de beet ziet er uit als een hartje. De vierde druk in 2008 is een speciale uitgave naar aanleiding van de verfilming
Wat betekend de titel
Het betekend letterlijk schemering. Zelf heb ik op internet rond gesurft maar kon geen uitleg vinden Stephenie Meyer wist het zelf geen eens ze vond het gewoon een mooie titel. Zelf vind ik het er wel bij passen het ik een beetje een donker mysterieus verhaal. Schemerig.
Originele titel Twilight
Auteur color:windowtext;text-decoration:none;text-underline:none">Stephenie Meyer
Vertaler Anneliet Bannier, Maria Postema
Kaftontwerper Andrea Scharroo, Gail Doobinin (design)
Land België en Nederland
Oorspr. Verenigde Staten
Taal Nederlands
Engels
Reeks/Serie text-decoration:none;text-underline:none">Twilight (serie)
Genre Jeugdboek
Uitgever Sjaloom
Oorspr. Little, Brown
Uitgegeven 2006
Pagina's 375

REACTIES

S.

S.

Schermering is de tijd waarop vampiers het beste kunnen leven: net geen dag meer en net geen nacht. De appel staat symbool voor de verboden liefde tussen Bella en Edward. Dit is wat ik een keer op internet las :)

13 jaar geleden

L.

L.

uitgeverij sjaloom is in new york

13 jaar geleden

B.

B.

samenvatting:
Eerst vertel je heel uitgebreit en op het einde sla je heele groote dingen over, waarom?

11 jaar geleden

T.

T.

Het is goed geschreven, maar er zitten een paar foutjes in: Het is uitgegeven in 2005! En je had bij EDWARD CULLEN moeten zeggen dat hij gedachten kan lezen maar behalve die van Bella!

11 jaar geleden

B.

B.

Bella heeft een RODEN truck!!!!!!

11 jaar geleden

A.

A.

je vertelt niet over alles je laat grote stukken over.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Twilight door Stephenie Meyer"