Als zand door mijn vingers door Tineke Beishuizen

Beoordeling 3.5
Foto van een scholier
Boekcover Als zand door mijn vingers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1470 woorden
  • 7 juni 2010
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Als zand door mijn vingers
Shadow

Wanneer Emma van der Merwe haar zuster Floor bezoekt omdat die jarig is, treft zij een leeg huis aan. Floor, die alleen woont sinds haar man jaren geleden in gezelschap van zijn maîtresse bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen, is gezien de stapel kranten op de deurmat al geruime tijd weg. Het waarom van haar onaangekondigde vertrek is voor Emma, die e…

Wanneer Emma van der Merwe haar zuster Floor bezoekt omdat die jarig is, treft zij een leeg huis aan. Floor, die alleen woont sinds haar man jaren geleden in gezelschap van zijn ma…

Wanneer Emma van der Merwe haar zuster Floor bezoekt omdat die jarig is, treft zij een leeg huis aan. Floor, die alleen woont sinds haar man jaren geleden in gezelschap van zijn maîtresse bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen, is gezien de stapel kranten op de deurmat al geruime tijd weg. Het waarom van haar onaangekondigde vertrek is voor Emma, die een goede band met haar oudere zuster heeft, een volstrekt raadsel. De verdwijning van Floor is het begin van een kentering in het leven van Emma. Tijdens haar zoektocht naar Floor wordt iedere zekerheid ter discussie gesteld. Niets en niemand blijkt te zijn zoals ze dacht. Het is deze ontluistering van zekerheden die het verhaal, dat almaar spannender wordt, een extra dimensie geeft.

Als zand door mijn vingers door Tineke Beishuizen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Opdracht A

(module 3)

Gegevens


titel: Als zand door mijn vingers

Auteur: Tineke Beishuizen

Uitgeverij: De arbeiderspers, Amsterdam, 2005

Genre: literaire thriller/ misdaad

voorgedragen aan Jeroen en Martijn


Inhoud

Emma van der Merwe gaat op verjaardagsbezoek bij haar zus Floor die 40 wordt. Maar er wordt niet open gedaan. Dit is al vreemd want als er iemand stipt is en zich aan afspraken houdt is het Floor wel. Haar buurvrouw, Francien, zegt dat ze Floor ook al een paar dagen gezien heeft. Ze komt net terug van vakantie en heeft goed contact met Floor. Ze past normaal gesproken op haar kat maar dat is haar niet gevraagd. Emma vraagt of ze naar binnen kan en bij binnenkomst ziet ze een grote stapel post liggen. De eerste krant dateert van 6 dagen eerder, namelijk 12 juni.Als ze nog even rondkijken vinden Emma en Francien de kat, Peter Pan. Hij is dood gegaan van de honger en is al zolang dood dat de maden hem al flink hebben opgevreten. Emma is overstuur en besluit de politie in te lichten. Deze zeggen dat ze niets kunnen doen behalve haar in de computer te zetten. Juist omdat er verder geen sporen zijn van inbraak of iets dergelijks.

Emma raakt geobsedeerd door de zoektocht naar Floor. Ze betaald alle rekeningen, belt iedereen, gaat de straat op met een foto en ook bladert ze door Floors agenda. In de hoop daar wijzer uit te worden. Als snel heeft ze een verdachte gevonden, iemand waar ze veel afspraken mee maakte, Cas. Ze kan hem nergens vinden. Als ze op een dag gaat joggen. Denkt een andere jogger dat Emma floor is. Deze achtervolgt haar en wanneer ze valt blijkt het Cas te zijn. Ze vertelt de politie dat ze de mysterieuze man gevonden heeft en hij wordt ondervraagd. Hij is boos en gekwetst en dreigt haar wat aan te doen. Gelukkig voert hij zijn dreigementen niet uit maar ze is flink geschrokken.

Intussen heeft ze haar moeder moeten vertellen dat haar favoriete dochter verdwijnen is. Haar vader is jaren geleden al overleden. Aan haar vriend Frank heeft ze ook weinig. Hij is steeds vaker langer op zijn werk. Dus wanneer haar ex-man Bob iets van zich laat horen is ze blij dat er eindelijk wel iemand haar serieus neemt. Helaas heeft hij haar jaren geleden verlaten voor een jong model, iets wat ze niet zo snel vergeet. Samen met hem heeft ze een zoon Thijs.

Emma’s geld vliegt, ze betaald alle rekeningen van Floor maar ze doet haar werk niet meer dus er komt niets terug. Die rekeningen bevatten er ook 1 van tuinman Chris. Hij zou in opdracht van Floor de tuin opnieuw aanleggen. Hij is dan ook erg verbaasd dat Emma het wil afmaken, maar hij doet zijn werk. Er komt een vijver met moerasplanten. Het gat was al gegraven dus het is logisch dat het afgemaakt moet worden.

Weken later hoort ze van de politie dat Floors auto is gevonden. Maar geen spoor van Floor. Ze kan er ook niet in hebben gezeten want alles zat op slot. Wel vinden ze haar handtas, paspoort en andere persoonlijke spulletjes.

Dan belt Cas om te zeggen dat de politie hem niet meer verdenkt. Hij wil komen kijken in het huis en maakt een opmerking over de kook- en tuinboeken die er staan, in de kookboeken keek Floor nooit maar de tuinboeken wel. Dan belt de buurvrouw op om te vertellen dat haar honden de planten rondom de vijver hebben vernield. Maar ze heeft het hersteld. Toch is de tuinman boos wanneer hij erachter komt dat de buurvrouw aan de gang is gegaan. Hij legt het uit als een kwestie van vertrouwen.

Korte tijd daarna word Emma weer gebeld door Francien, dit keer dat haar 2 honden dood zijn. De honden moeten via de tuin van Floor zijn vergiftigd, via hun eten. Als ze weg wilt gaan vertelt Francien iets over Floor en haar vriendjes. Ze vertelt dat ze vermoed dat zij en Chris ook wat hadden. Ze is een keer getuige is geweest van een ruzie tussen Floor en Chris.

Wanneer Emma thuis komt van deze lange dag belt Thijs. Haar moeder heeft een hartstilstand gehad. Ze sterft nadat Emma (als Floor) haar vertelde dat ze weer terug is. Het is erg pijnlijk voor Emma. Kort hierna komt ze er per ongeluk ook nog achter dat haar vriend haar al tijden aan het bedriegen is met zijn secretaresse.

Emma zegt er niets over en gaat een paar dagen later weer naar Floors huis. Het is intussen herfst geworden, als chris bezig is in de tuin en Emma door Floor haar tuinboeken bladert komt ze papieren tegen. Er staan plattegronden op, hoe ze de tuin wil laten verbouwen. Dit is totaal niet wat Chris ervan gemaakt heeft terwijl hij toch zei dat dit was wat ze wilde.

Dan word Emma alles duidelijk. Chris ziet dat Emma de plattegrond beet houd en naar hem kijkt. Ze draait de deur op slot, maar Chris heeft de sleutel. Chris dreigd ook Emma te vermoorden. Maar Emma heeft Cas gebeld en wanneer Chris op het punt staat haar te vermoorden komt hij binnen door het raam. Er vindt een gevecht plaatst. Hierna komt Chris terug voor Emma maar ze heeft een stuk glas in haar hand waarmee ze zijn oog wegsnijdt. De politie komt en Floor wordt teruggevonden onder de vijver.

Wanneer Emma uit het ziekenhuis komt gaat ze naar het huis van Marianne ( Frank zijn secretaresse) omdat ze weet dat Frank daar is. Ze vertelt Marianne dat ze hem mag houden. Die wil dat eigenlijk niet. Ze wil wel een verhouding, maar geen man over de vloer. Zo staat Frank als nog alleen op straat waar hij achter gelaten wordt.

Titel beschrijving

Als zand door mijn vingers kan in verband worden gebracht met drie dingen die gebeuren in het leven van de hoofdpersoon Emma. Het zijn gebeurtenissen waarover ze langzaam maar zeker de grip verliest.

- In de eerste plaats is dat de verdwijning van haar zusje Floor. Zonder een spoor achter te laten is zij op een dag verdwenen.

- In de tweede plaats is het haar relatie met Frank. Al vanaf het begin in de roman lijkt het geen heftige liefdesrelatie, die ze heeft, nadat ze door haar man Bob in de steek gelaten is voor een jonger model. Frank glipt als het ware uit haar vingers: hij blijkt een verhouding te hebben met een werkneemster Marianne op zijn architectenbureau. Aan het einde van de roman gaat ze Frank opzoeken als ze weet dat hij bij Marianne is en geeft hem de bons.

- De derde relatie die tussen haar vinger weg glipt is die met haar moeder. Haar moeder kon altijd al beter met haar zusje Floor opschieten. Noodgedwongen gaat ze haar moeder als Floor verdwenen is, een aantal keer opzoeken, maar het blijkt duidelijk dat haar moeder meer heeft met haar zusje. Op een dag krijgt haar moeder een hartstilstand en overlijdt korte tijd daarna.

Drie personages uit haar leven zijn als zand door haar vingers geglipt.



Korte motivatie keuze en persoonlijke reactie.

Ik heb dit boek op aanraden van mijn moeder gelezen.

Een leuk boek dat je makkelijk wegleest, aan het begin een beetje langdradig, maar uiteindelijk werd het steeds spannender. Maar naar mijn mening vind ik dat het geen literair boek is. Ik heb namelijk boeken gelezen die heel wat spannender waren.


Openplekken

Het verhaal bevat enkele openplekken die je aan het eind pas te weten komt. Je vraagt je natuurlijk af waar is Floor, is ze vermoord? Zo ja door wie? En waar is haar lichaam dan?


Structuur, Kunstgrepen, Verhaallijn en Perspectief

Het verhaal word chronologisch verteld, er vinden zich geen flashbacks en er zijn dus ook geen kunstgrepen om het verhaal spannender te maken. Je spreekt in dit verhaal van een fabel. Wel heeft de schrijfster informatie achter gehouden en worden vermoedens gewekt wat je op dwaalsporen zet.

Wat dus wel de kunstgreep van de schrijfster is.

Er is maar 1 verhaal lijn namelijk: de zoektocht van Emma naar Floor.

In dit boek is het een ik perspectief/ vertel situatie.

Ik citeer uit bladzijde 25.

‘Ben ik eens een keer vroeg thuis ben jij er niet’ zegt Frank. Ik zie aan zijn gezicht dat hij liegt. Waarschijnlijk net binnen komen rennen, een aar minuten voordat ik uitgeteld door de voordeur kwam.

Of bladzijde 71

Als ik warm en een beetje plakkerig het restaurant binnenkom zie ik hem door de openslaande deuren aan een tafeltje in de tuin zitten. Hij schiet overeind, de idioot heeft met dit bloedhete weer een jasje aangetrokken. Ik zie druppels op zijn voorhoofd en op zijn bovenlip, maar dat is van korte duur, ik voel zijn zweet over mijn gezicht glijden als hij mij teder drie keer heeft gekust. Hij schuift mijn stoel aan en ik pak het grote damasten servet en dep mijn gezicht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als zand door mijn vingers door Tineke Beishuizen"