Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1535 woorden
  • 7 juni 2010
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
9 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekbespreking

A

1.Raymond van Klundert is geboren in Tilburg op 17 april 1964. Hij publiceert zijn boeken onder de naam Kluun.

2. Voor hij zich op het schrijven toelegde, was Van de Klundert actief in de marketing. In 2001 verloor hij zijn vrouw Judith op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij verkocht zijn marketingbureau, vertrok met zijn 3-jarige dochter naar Australië en verwerkte zijn ervaringen in zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter . Het boek werd bijzonder slecht ontvangen toch is het de best verkochte Nederlandse roman.

3. Ik heb tot nu toe nog geen andere boeken van hem gelezen, maar ik ben wel van plan om het vervolg van komt een vrouw bij de dokter te lezen, de weduwnaar.

Hij heeft o.a. ook de boeken: De Weduwnaar, het vervolg op komt een vrouw bij de dokter, Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt, Klunen, Van leven ga je dood en god is gek geschreven.

4. Ik heb ook pijnstillers van Carry Slee gelezen wat ook over kanker gaat, maar het is niet te vergelijken met dit boek, sowieso omdat Pijnstillers een jeugdboek is en dit een volwassenenboek.

B

1. De titel is komt een vrouw bij de dokter, ik vind dit een goede titel want Carmen krijgt na haar bezoek aan de dokter te horen dat ze borstkanker heeft en er worden vaak grapjes gemaakt van: komt een man/vrouw bij de dokter en Stijn en Carmen hoopte ook dat het maar een grapje was.

3. Het is een liefdesverhaal.

4. Het thema is liefde,trouw en dood.

5. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich in Amsterdam af, andere stukken in Miami en Frankrijk.

6a. Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat merk je aan de sowieso de euthanasie, computers, telefoons enz.

b. De tijdsduur is 3 jaar.

c. De tijdsverloop is chronologisch en er zijn geen terugblikken.

7. Stijn van Diepen: hij is een normale man die niet teveel opvalt maar wel ijdel is. Hij is 36 jaar oud. Hij heeft een beetje een egoïstisch karakter, hij gaat veel vreemd maar houd wel van zijn vrouw. Het probleem van Stijn is dat zijn vrouw kanker heeft. Ze hebben samen een dochter van 3, Luna. Hij is Ajax-fan en gaat vaak naar wedstrijden. Zijn beste vriend en mede-eigenaar van het bedrijf is Frenk.

Carmen van Diepen: Carmen is een normale vrouw, totdat ze kanker krijgt, dan is ze kaal en heel mager. Carmen is 35 jaar oud. Ze is een ondernemende vrouw, die veel van haar familie houd. Ze heeft kanker. Ze heeft ook een eigen bedrijf, Advertising Brokers. Haar beste vriendin is Anne.


8. Stijn is pas getrouwd met Carmen, met wie hij een dochter heeft, Luna . Ze zijn hip, heel gelukkig, en kunnen dankzij hun eigen bedrijfje zonder geldzorgen en met een flinke vriendenkring leven in Amsterdam.


Hun leven neemt een dramatische wending. Als Carmen een brandende pijn aan haar borst voelt en voor een onderzoek naar het ziekenhuis gaat, wordt er een agressieve borstkanker geconstateerd. Ze zijn woedend, omdat Carmen een halfjaar geleden wegens pijn in haar borst ter controle was doorverwezen naar hetzelfde ziekenhuis en toen te horen kreeg dat alles in orde was. Door die grote fout heeft Carmen nu een grote tumor.


Een vreselijke periode van controles, onderzoeken en chemotherapie breekt aan. Stijn houdt oprecht van Carmen, maar kan geen weerstand bieden aan zijn behoefte aan seks. Wel gaat hij elke keer met Carmen mee voor de controles. Het is ondenkbaar dat hij zijn wekelijkse uitgaansavond op vrijdag schrapt. Goede vrienden als Ramon en Frenk (mededirecteur) gebruikt hij als dekmantel om zijn vreemdgaan te verbergen. Ook zijn jaarlijkse 'mannenweekend' in Miami wil hij voor geen goud missen.


Omdat het met Carmen steeds slechter gaat, stopt ze met werken. Ze vindt het fijn dat Stijn zo zorgzaam is, maar heeft een dubbel gevoel omdat hij vaak weg is en na zijn stapavond steeds vaker pas zaterdagochtend vroeg het huis binnensluipt. Ze weet bijna zeker dat hij vreemdgaat, omdat hij haar dat in het begin van hun relatie heeft verteld, nadat zij een vreemd sms'je had onderschept. Sindsdien heeft ze het onderwerp laten rusten en weggestopt.


Stijn is met enkele vrienden in Breda voor het carnaval en is dolblij als hij Roos ziet, een prachtige vrouw die hij vorig jaar al heeft ontmoet. Ze hield toen zijn versierpoging af en herhaalt dat ze ook nu haar grens stelt. Wel mag hij haar zijn visitekaartje geven.


Terug in Amsterdam is hij verrast als ze hem belt voor een afspraakje. Er volgen er meer en het komt tot een verhouding. Dit is nieuw voor Stijn: zo ver is het met zijn scharrels nooit gekomen. Hij raakt aan haar verslaafd, probeert haar zo veel mogelijk te zien en vrijt op de vreemdste plaatsen. Hij moet goed uitkijken, sms'jes wissen, populaire cafés vermijden(want daar kan hij zijn vrienden tegenkomen en hij wil natuurlijk niet dat ze dit weten) en heel vaak tegen Carmen liegen.

Als ze oud en nieuw gaan vieren bij vrienden, doet Carmen net alsof er niets aan de hand is en of alles heel goed gaat. Omdat het hélemaal niet goed gaat krijgen ze ruzie. Hierover ga ik een stukje voorlezen.


D. Vervolg

Het gaat steeds slechter met Carmen, de kanker heeft zich ook uitgezaaid in andere organen. Ze moet een borst laten amputeren, is kaal, weegt nauwelijks nog 50 kilo en wordt snel moe. Haar aftakeling heeft ook gevolgen voor hun relatie: Carmen heeft geen zin in seks meer, Stijn moet zijn best doen om te verbergen dat hij haar niet meer aantrekkelijk vindt, en vraagt zich af of hij nog wel van haar houdt. Hij zoekt Roos nog vaker op. Carmen weet hem zover te krijgen dat hij zijn vreemdgaan opbiecht, maar hij vertelt haar niet over Roos.


Na ruim een jaar gaat het zo slecht met Carmen dat een chemokuur niet meer lijkt te baten en alleen pijnbestrijding (morfine) nog helpt. Ze geeft haar verzet op en besluit dat ze euthanasie wil, om zelf het moment van haar dood te kiezen. Via de huisarts wordt de euthanasie geregeld. Stijn, haar moeder en hun vrienden zijn opgelucht, want hoe wreed dat ook lijkt, haar lijden is vreselijk en ook voor hen is het zwaar geweest. Stijn is heel zorgzaam, helpt haar telkens als ze heeft overgegeven, wast haar en veegt haar billen af na het poepen.

Tot hun verbazing bloeit Carmen weer wat op, nadat een laatste kuur toch aanslaat. Zij en Stijn besluiten alleen nog leuke dingen te doen, elke dag is winst. Ze gaan veel op vakantie, zoeken vrienden op, maken lol en worden opnieuw verliefd op elkaar. Stijn heeft afscheid van Roos genomen, maar na vier maanden zien ze elkaar toch weer. Ook sms'en ze veelvuldig.

Op advies van Roos maar tegen zijn zin zoekt Stijn een alternatieve genezeres op, Nora. Het bezoek helpt, Nora geeft hem inzicht in zijn relatie tot Carmen en Roos.

Carmen houdt een dagboek bij, speciaal voor Luna, voor later, en Stijn maakt met enkele vrienden een homevideo. Hoewel Luna pas drie is, willen ze haar zo goed mogelijk voorbereiden op Carmens dood.

Als ook de laatste kuur niet meer werkt, is Carmens dood nabij. Ze komt het bed niet meer uit. Stijn is er nu alleen nog voor Carmen, ze zijn zielsgelukkig, en genieten van haar laatste dagen.

Ze regelen haar afscheid tot in de puntjes, het afscheid van alle vrienden, de uitvaart en de dienst, tot en met de kaartjes en Stijns afscheidsspeech. Merkwaardig genoeg lijkt het door alle liefde die ze krijgt, beter te gaan met Carmen. Maar al snel is duidelijk dat ze zich flink voor hen houdt en dat het einde nabij is.

Dan neemt Carmen een beslissing over het tijdstip van haar dood. De huisarts wordt gebeld en ingelicht. Opnieuw komen velen afscheid nemen.

Nu het bijna zo ver is, wordt Stijn bang: hij heeft nog nooit iemand zien sterven. Hij bewondert zijn vrouw, die tot aan het einde zo flink blijft. Ze praten openlijk over zijn overspel, ook over Roos. Carmen zegt dat ze ondanks alles zielsveel van hem houdt, dat hij zich niet schuldig moet voelen en dat ze hem bewondert om alles wat hij de laatste jaren voor haar gedaan heeft.

Alleen Stijn is er bij als de arts Carmen het dodelijke drankje geeft.

Stijn bekijkt met wat vrienden de video van Carmen en bereidt zich voor op de begrafenis van twee dagen later. Tegen enkele goede vrienden zegt hij dat hij erover denkt ook Roos uit te nodigen. Die weten van de situatie af en vinden dat het moet kunnen. 's Avonds gaat hij zorgvuldig op zijn eigen plaats in bed liggen.

2. Het is geen spannend boek, maar het is meeslepend.

Het is levensecht want het is waargebeurd en het kan iedereen overkomen.

Het taalgebruik is makkelijk maar wel anders dan in een jeugdboek.

Het is een boeiend verhaal want het sleept je echt mee.

Ik zou het aanraden om het boek te lezen want het is een heel mooi boek.

Vragen

1. Wat voor een kanker had Carmen?

2. Met wie had Stijn een verhouding?

3. Hoe heet hun dochtertje?

4. Waar wonen ze?

5. Waar heeft Stijn Roos leren kennen?

6. Was er de eerste keer dat Carmen naar de dokter ging een foute constatering?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"