Godin van de jacht door Heleen van Royen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Godin van de jacht
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2022 woorden
  • 6 juni 2010
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Boekcover Godin van de jacht
Shadow
Godin van de jacht door Heleen van Royen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Formele kenmerken:
Auteur: Heleen van Royen
Titel: Godin van de Jacht
Ondertitel: --
Jaar van eerste uitgave: 2003
Aantal pagina’s: 383 (klein voormaat boek)
Motto: She is the protectress of little children, and of all sucking animals, but also lover of the chase, especially that of stags.
Robert Graves, The Greek Myths.

Samenvatting:
Het eerste deel van het boek, genaamd “De test”, begint wanneer Diana de Wit, 34 jaar, getrouwd met Oscar en moeder van een tweeling, erachter komt dat ze ongewenst zwanger is. Van wie weet ze niet precies, maar het moet één van haar drie mannen zijn: haar minnaar Tim van begin vijftig, haar jonge chatlover Joshua of haar man Oscar. Ze zwijgt over haar zwangerschap en zoekt wanhopig naar een oplossing. Als ze dan ook nog eens haar trouwring verliest op 2 juni 2001 op de A1 lijkt alles in haar leven fout te gaan. Ze besluit dat ze absoluut niet nog een kind aan kan en maakt een afspraak bij een abortus kliniek in Amsterdam. Ze moet tien dagen wachten voordat ze terecht kan.

“Tien dagen” is het tweede deel dat begint met Diana achter de computer; het is 30 maart 2001 en ze gaat voor het eerst chatten. Ze leert Joshua kennen, een 24-jarige dakdekker, waarmee zo tot diep in de nacht mee chat. Ze wisselen foto’s uit en Diana wordt verliefd op “zijn ruige kop en mooie lijf”. Na een paar hevige chats spreken ze af op een parkeerterrein langs de A1 in het bestelbusje van Joshua. Ze neuken er op los en na die ontmoeting kunnen ze niet genoeg van elkaar krijgen; het is hun puur om de seks te doen en daarom is Diana ook zo gek op hem.

Dan gaat Diana terug in de tijd, naar de zomer van 1997, waar ze Tim ontmoette. Zij was een deelneemster van een Time Out-cursus aangeboden door De Vries Consultancy (het bedrijf waar ze werkt) en Tim Kloosterziel was de cursusleider. Hij werd haar missie. Ze hebben een wilde nacht en zetten hun relatie voort op de voorwaarde dat ze niet verliefd op elkaar worden; maar na 4 jaar zeggen ze openlijk van elkaar te houden. Ze ontmoeten elkaar eens per twee weken op een bovenwoning in Amsterdam. De woning is van Kofi Noewekoe, een Ghanese vriend van Tim.

Op 12 juni wordt Diana vijfendertig en verrast Oscar haar met haar trouwring (wonder bij wonder is die gevonden) en een weekend Disneyland Parijs, een kinderdroom die nu eindelijk in vervulling zal gaan. Maar tijdens dat weekend had Diana de afspraak voor haar overtijdsbehandeling; dat moet ze verzetten en omdat ze meer dan zestien dagen overtijd is wanneer ze terug komt wordt het een abortus. Ze blijft er zeer luchtig maar toch is ze boos op Darwin, dat is naam die ze aan de embryo geeft.

In het derde deel, “Het afscheid”, gaat Diana op 21 juni, vergezeld bij Kofi, naar de abortuskliniek in Amsterdam. Het is een zeer pijnlijke ingreep, maar Kofi verzacht de pijn een beetje door een Ghanees liedje te zingen terwijl de behandeling plaats vind. Kofi brengt haar naar zijn huis als het gebeurd is en daar kan Diana een beetje bijkomen. Maar zodra ze alleen is belt ze Joshua op, hij komt langs en zij dwingt hem te masturberen voor haar.

Persoonlijke reactie of waardering:
- Spraken bepaalde figuren of gebeurtenissen uit het boek wel of niet aan?

Ik vond het erg grappig hoe de hoofdpersoon dacht, en hoe zij dacht over kinderen daar kon ik me wel in vinden. Maar voor de rest zat zij in situaties waar ik me nog niet in bevind.

- Waren de personages voldoende verschillend, interessant, herkenbaar etc.?

Ja, de verschillende personages hadden echt een eigen karakter. En dat maakte het boek juist zo leuk, omdat je dan kan zien hoe iedereen verschillend reageert.

- Bij welke scènes begon jij je te vervelen en bij welke juist niet?

Soms dwaalde mijn gedachte wel even af, maar dat was dan niet persé bij een scenes.

- Heeft het boek je aan het denken gezet?

Het heeft me niet echt aan het denken gezet, al vond ik haar kijk op de wereld wel grappig en dacht ik er wel even aan, over hoe ik over de wereld denk. Maar voor de rest was het niet echt een diepgaand boek.

- Uiteindelijke oordeel over het boek:

Leuk en grappig boek, maar niet dat ik echt hardop zat te lachen. Als ik nu ook andere verslagen terug lees over het boek, dringt het veel beter tot me door dat er best leuke en goede citaten in staan, die ik zelf nooit had onthouden. Maar op een of andere manier ontbrak er iets aan het boek.

Hoofdpersonen en hun onderlinge relaties:



Diana de Wit --> hoofdpersoon

- 35 jaar

- Ze is een zekere, sterke vrouw die weet wat ze wil. Zij bepaalt de regels van het spel van haar minnaars en ook die van haar man. Ze wilde namelijk alleen met Oscar trouwen als hij akkoord ging met een vrije relatie. Toch kiest ze altijd voor haar gezin.


Oscar de Wit --> Man van Diana de Wit

- Oscar is een technisch ingenieur en werkt voor een Nederlands achtbanenontwerpbureau en is dus verzot op de snelle pretparkattracties. Het enige dat hij van Diana verwacht is dat ze haar volle honderd procent ook op hem richt als ze samen zijn.

- Hij gedoogt haar minnaars en heeft Tim zelfs al een keertje ontmoet. Toch is hij er niet blij mee. Maar hij wist wat hij kon verwachten toen hij met Diana ging trouwen, dat had ze hem toen luid en duidelijk medegedeeld.

- De tweeling Jesse en Daniel zijn alles voor Oscar, zij maken hem gelukkig.

Tim Kloosterziel --> 1ste minaar van Diana.

- Als ze een lijstje zou maken met daarop de personen in de volgorde van het belangrijkste naar minder belangrijk, zou Tim op de derde plek komen, onder Oscar en Jesse en Daniel.

- Ze hebben al vier jaar een relatie met elkaar. Tim is twintig jaar ouder dan Diana en dus een wat rustiger man.

- Hij kan het niet uitstaan dat ze naast hem nog een minnaar heeft.

- Na vier jaar biecht hij zijn geheime relatie met Diana op aan zijn vrouw. Hij gaat van haar scheiden.

- Aan het einde van het verhaal blijkt dat Tim in zijn prille vrijgezellenbestaan een oogje laat vallen op de collega van Diana, Mirjam. Hiermee eindigt officieus de relatie tussen hem en Diana, wat Diana betreft.


Joshua- ->  2de minaar van Diana

- Diana noemt hem Mister Cute.

- Ze ontmoetten elkaar in een chatbox op het internet waar ze virtuele seks met elkaar hebben

- Ondanks dat Joshua tien jaar jongeris, is hij verzot op Diana, Hij doet nooit moeilijk en verwacht nooit meer van haar dan seks.

- Hij wil geen relatie met haar, hij is immers zelf ook getrouwd en vader van een kindje. Zijn vrouw is zelfs zwanger van de tweede. Voor hem is Diana gezonde spanning.


Kofi --> goede vriend van Tim

- Kofi komt uit Ghana. Hij is een goede vriend van Tim met een riant appartement in Amsterdam.

- Als hij avonddienst heeft bij de Kentucky Fried Chicken, mogen Tim en Diana van zijn bed gebruik maken.

- Kofi heeft hartzeer. Zijn vrouw ging bij hem weg toen bleek dat ze samen geen kinderen konden krijgen. Sindsdien is hij niet meer met een vrouw geweest

- Diana vraagt hem of hij haar soms wil begeleiden naar de abortuskliniek, In de kliniek weet hij Diana met zijn Ghanese kennis en zangkunsten tot rust te brengen.


Evelien --> beste vriendin van Diana

- In hun studententijd hielden ze alle twee net zo goed en veel van seks als Diana nu nog.

- Evelien is nu getrouwd met Joost en heeft drie kinderen. Ze is een burgerlijk vrouwtje geworden, dat thuis blijft om voor de kinderen te zorgen.

- In haar ogen is Diana ordinair bezig, ze kan gewoon niet begrijpen waarom ze niet genoeg zou hebben aan Oscar.


Joost --> man van Evelien

Joost is een flat character in het boek.

- Joost gaat vreemd.

- Joost is getrouwd met Evelien, maar bijzonder seksueel gefrustreerd.

- Hij heeft zijn oog laten vallen op Nathalie, een veel jonger meisje.

- Hij neemt Diana in vertrouwen omdat hij dacht dat zij, de vrouw van de open relatie, hem toch wel zou begrijpen.

Jesse en Daniel --> de tweeling van Diana en Oscar

- Ze zijn ongeveer 2 jaar oud.

- Soms had Diana gewild dat het er maar 1 was in plaats van 2.


Darwin --> de embryo van Diana

- Diana noemt haar ongeboren vrucht Darwin. Aangezien ze in het weekend waarin ze bevrucht moet zijn geweest, door drie verschillende mannen is gepenetreerd, beeld ze zich een hele spermaoorlog in haar baarmoeder in. Echter het recht van de sterkste geldt ook hier, vandaar dat ze de vrucht noemt naar de wetenschapper Darwin, die ook verantwoordelijk is voor de evolutietheorie.

Thematische componenten en motieven:

- verlangen (seks)

- feminisme

- abortus

- macht


verlangen (seks):

Seks is zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van dit boek. Maar ook het verlangen van Diana naar seks en het daarom hebben van minnaars.

feminisme:

Dit is meer een achterliggend thema, maar toch erg duidelijk in het boek. Je merkt gelijk dat je te maken hebt met een sterke vrouw die weet wat ze wilt en graag de touwtjes in handen heeft. Ook door haar kijk op het huwelijk zie je dat het een pittige tante is met een eigen mening.

abortus:

Dit thema is erg duidelijk, omdat Diana hier al bijna vanaf het begin van het boek mee te maken heeft. In het begin doet Diana erg luchtig over abortus maar als het dan zover is lijkt het opeens allemaal niet meer zo makkelijk. Dit thema blijft natuurlijk altijd een moeilijk punt, maar ik vind dat de schrijfster er goed mee omgegaan is.


macht:

Macht is niet echt het thema wat je bij dit boek zo denken, maar toch heeft het er wel degelijk mee te maken. Diana houd namelijk macht over haar leven, denkt ze, ze heeft macht over haar mannen en over haar eigen lichaam. Ze houd graag haar eigen leven in controle.

Perspectief:
Het verhaal wordt duidelijk verteld in ik-perspectief. Zo leer je haar kijk op de wereld kennen, en leef je goed met haar mee.

Tijd:
Het verhaal is chronologisch verteld, af en toe zitten er ‘wist u dat’ stukjes in het verhaal en dan krijg je informatie over bepaalde dingen, zoals: jonge vaders op de crèche, of de achtbaanfabrikant.

Flashbacks: Er zijn een paar flashbacks naar Diana haar jeugd en naar haar tijd in Frankrijk waar ze Tim ontmoette.

Vertelde tijd: Het verhaal duurt ongeveer 20 dagen, vanaf de tijd dat ze erachter komt dat ze zwanger is (begin juni 2001) t/m de dag dat ze abortus pleegt (eind juni 2001).

Ruimte:

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Almere waar Diana samen met Oscar, Jesse en Daniel woont. Om met Tim te vrijen gaat ze naar het huis van Kofi, die ook in Almere zit. Verder woont haar chatlover Joshua in Zwolle en zit de abortuskliniek in Amsterdam. En de vakantie die ze krijgt op haar verjaardag is naar Disneyland.

Titel:

De titel van het boek slaat op Diana zelf. In de oudheid heette de god van de jacht ook Diana. In het boek is Diana dus ook de godin, van de jacht op mannen en naar seks.

Overig:
Diana heeft een brutale, maar grappige kijk op het leven en dat zie je aan de dingen die ze zegt en denkt.

“het eerste jaar van de tweeling was dermate traumatiserend dat ik het grotendeels heb verdrongen”

als het dan toch moest, ging ik voor de zuigcurettage. De stofzuiger erin, slurpen en klaar.”

“Hoe gestoord je ook bent, met zes miljard mensen op de planeet, ben je nooit de enige.”

“Al word ik in naam de jouwe, Oscar, mijn lichaam blijft van mij.”

Tegen vriendin evelien: “Ik hou van sex,” zegt ze, “het spijt me vreselijk, maar ik wil gewoon vaak neuken.”

Levensmotto: “het leven draait om het rammen van pikken in natte kutjes"

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Godin van de jacht door Heleen van Royen"