Piercings & parels door Maren Stoffels

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Piercings & parels
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1699 woorden
  • 3 juni 2010
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
24 keer beoordeeld

Boekcover Piercings & parels
Shadow
Piercings & parels door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens
• Auteur : Maren Stoffels

• Uitgever : Leopold

• Plaats van uitgave : Amsterdam

• Jaar van uitgave : 2006

Inhoudsopgave
• A. Zakelijke gegevens blz.1

• B. Waarom heb ik dit boek gekozen? blz.3

• C. Eerste reactie blz.3

• D. Samenvatting van het boek blz.4

• E. Leeservaringsverslag blz.5

• F. Verwerkingsopdracht blz.6, 7, 8

• G. Informatie over de auteur/het boek

Blz.9, 10

B. Waarom heb ik dit boek gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat de voorkant mijn aandacht trok en toen ik de achterkant las leek het me een leuk boek om te lezen. Mijn zus stelde het me ook voor om dit boek te lezen omdat Sofie typisch mij is.

C. Eerste reactie
Toen ik de eerste pagina van het boek las begonnen ze gelijk met een geheim dus ik moest het boek wel uitlezen.

Sofie(hoofdpersoon)wilde perse het geheim van Roosmerijn weten..

Verder toen ik het boek las waren sommige pagina’s heel ontroerend en sommige juist heel leuk.

Pagina’s die ik ontroerend vond waren, omdat het me raakte ik vond het heel zielig voor Sofie. Ze werd buitengesloten en haar broer deed heel onaardig tegen haar. Ik vond de pagina’s waar Sofie gelukkig was met haar familie en vrienden heel leuk om te zien omdat ik wil dat de hele wereld gelukkig is.

Sofie heeft een moeilijk leven en dat komt doordat haar ouders de laatste tijd vaak ruzies maken en omdat ze jaloers is op de relatie van haar broer. Daarnaast heeft haar vriendin anorexia. Sofie wil haar graag helpen en dat lijkt me heel erg voorstelbaar omdat ik precies het zelfde zou gedaan hebben als dat mijn vriendin zou overkomen.

D. Samenvatting van het boek
Roosemarijn heeft een geheim voor Sofie dat ze niet wil vertellen omdat ze zich schaamt. Ze valt de vriendin van Stefan, haar broer, aan omdat ze jaloers is dat ze zo close met elkaar zijn, en zij niet hetzelfde met Tygo heeft. Ze gaat hierover nadenken en vraagt zich wel af of ze nog wel verliefd is op Tygo. Terwijl Tygo tegen haar zegt dat hij haar zo leuk vindt en dat hij best wel oud met haar zou willen worden. Na lang nadenken heeft ze besloten dat ze Tygo minder leuk vindt en Menno, haar vakantievriendje, eigenlijk veel leuker vindt en dan maakt ze het uit met Tygo.

Ze doet dit zonder te weten een dag voordat ze hoort wat het geheim van Roosemarijn is. Het geheim van Roosemarijn is dat ze verliefd is op Sofie. De hele school hoort hiervan en keert zich tegen haar en denken dat ze het heeft uitgemaakt met Tygo, haar exvriend, omdat ze verliefd zou zijn op Roosemarijn. Dit alles is echter niet waar, ze heeft het uitgemaakt met Tygo omdat ze Menno leuk vindt. Ze laat Roosemarijn als een baksteen vallen omdat ze het moeilijk vindt en tijd nodig heeft om het te verwerken, en ook om het gepest op te laten houden. Maar ze doet juist Roosemarijn er een groot verdriet mee. Uiteindelijk komt de vriendschap er toch nog goed.

Met haar lerares komt ze tot een oplossing en laat 2 populaire meisje met elkaar zoenen, en de pesterijen houden op omdat ze niet meer de enige lesbisch meisje is.

Er komt ook nog bij dat haar goede vriendin Floor steeds minder gaat eten omdat ze zichzelf dik vindt. Uiteindelijk belandt ze in het ziekenhuis aan de sondevoeding en moet een tijd daar blijven en aansterken. Maar toch vindt ze het vreselijk dat ze nu eten binnenkrijgt en wil het liefst doorgaan. Door een opstel van Sofie ziet ze in dat ze het heel erg slecht met haar gaat. Ze veranderd volledig en wil weer beter worden.

E. Leeservaringsverslag
1. Onderwerp: Het boek gaat over het leven van Sofie en over de dingen die ze allemaal meemaakt. Hierbij is het geheim van Roosmarijn 1 van de belangrijkste gebeurtenissen in het boek. Er is eigenlijk niet één onderwerp, er zijn er meerdere zoals liefde, vriendschap, ingewikkelde familiesituaties etc. Ik vond het onderwerp liefde het meest belangrijke dat aan bod kwam, omdat Sofie niet verliefd op haar vriendje bleek te zijn. Ik vind dit persoonlijk erg en hoop dit zelf nooit mee te maken omdat ik dit een oneerlijke situatie vind.

2. Zoals ik bij het vorige puntje al aangaf maakt Sofie veel dingen mee en hierbij gaat het met name om problemen die uiteindelijk ook opgelost worden. Het ergste gebeurtenis vond ik toen Sofie achter geheim van Roosmarijn kwam. Ik zou dit graag vertellen maar ik raad u aan om het zelf te lezen.

3. Sofie is de hoofdpersoon. Ze houd van dreadlocks (iets wat ik persoonlijk erg lelijk en démode vind). Ze is een dramaqueen, wat dat betreft lijk ik op haar.

Floor is de beste vriendin van Sofie. Ze is model en erg onzeker. Hierdoor krijgt ze te maken met anorexia. Sofie kan alles met Floor delen. Ik denk dat ik totaal niet op Floor lijk. Het kan mij niks schelen wat anderen over mij denken, ik doe toch wat ik wil.

Roosmarijn is een goede vriendin van Sofie. Ze houdt van lippenstiften en ze is erg aardig. Er wordt niks over haar uiterlijk verteld dus daar kan ik geen commentaar op geven. Wat ik wel leuk vind aan Roosmarijn is dat ze aardig is en behulpzaam. Ze staat altijd klaar voor haar vrienden. Uitendelijk vond ik het erg verassend dat Roosmarijn lesbisch bleek te zijn. Dit had ik echt totaal niet verwacht en ik vond het wel goed dat ze uit de kast kwam en zichzelf durfde te zijn.

4. Het boek is chronologisch opgebouwd en bevat weinig tot geen flashbacks en flashforwards. Hierdoor is het erg makkelijk om te door te lezen zonder dat je je brein hoeft te kraken. Het verhaal is erg spannend want Sofies problemen worden steeds erger en ze wil ze oplossen en hierdoor neemt de druk toe waardoor het boek ook spannend is om te lezen. Omdat het boek een serie is, heeft het een open einde dit vond ik minder plezierig maar ik voel me hierdoor geneigd het 3e deel te lezen. De personages veranderen niet erg veel. Dit is erg logisch aangezien het over de jeugd gaat en die houden altijd voet bij stuk.

5. De taalgebruik is makkelijk doordat het ook over meiden gaat van ongeveer mijn leeftijd. De karakters in het boek worden uitgebreid beschreven wat leid tot een vertraging van de gebeurtenissen maar ook dit leidt tot meer spannign in het boek. Er zitten ook ontzettend veel dialogen in het verhaal. Ik vind dit juist beter omdat ik zo er achter kom hoe verschillende personages over elkaar denken.


F. Verwerkingsopdracht opdracht 22
Gedicht 1

Dit verteld hoe Sofie zich wilde uiten tegen over Menno maar wat ze steeds niet kon doen omdat ze het niet durfde.


Kriebels in mijn buik


Ik wil je heel eventjes vertellen

Hoeveel ik van je hou

Ik wil je eventjes vertellen

Heel stiekem en heel gouw

Ik in de les naar je zat te staren

Naar je mooie haren

En je mooie ogen

In de les zat ik naar je te staren

En o, wat heb ik een zorgen

Zal ik je maar mee vragen

Of zal dat stom staan

Zal ik je maar mee vragen

Maar dan zeg je waarschijnlijk dat ik weg moet gaan

Ik loop naar je toe

Krijg langzaam aan kriebels in mijn buik

Ik loop naar je toe

En voor je tafeltje blijf ik staan

Ik wil iets zeggen maar zie dan dat gezicht

Ik wil iets zeggen maar na een ogenblik,

Jij begint te spreken,

En na een late reactie drong het tot me door

Hij houd van me roep ik door de klas in koor!!

Gedicht 2

Sofie wilt terug gaan naar de tijd omdat ze het toen makkelijker had alles was fijn toen ze jong was.


vroeger

Ik ben het allemaal gewoon eventjes zat

Denk steeds vaker terug aan hoe ik het vroeger had

Als klein meisje ging ik zorgeloos door het leven

Maar later vraag je je af waar dat allemaal is gebleven


Rijdend op mijn stepje door de straat

Geen idee waar die weg heen gaat

De enige stress die ik kende was of ik mocht afspreken

Later word die stress met kleine dingen vergeleken


Nu gaat ruzie niet meer om wie er op de glijbaan mag

Maar om wie er pijn heeft elke dag

Wie rookt er het meest en wie is het meest dronken

Wie heeft er het meest gefeest en is het diepst verzonke

Gedicht 3

Dit gedicht gaat weer over de gevoelens van Sofie die ze voelt tegen over Menno.



Hopeloos verliefd

Leunend tegen de muur

Te zwak om zelfstandig te staan

Leun ik in mijn gedachten

Weer zachtjes tegen jou aan


Verbeeld ik mij weer starend in je ogen

Luister ik zacht

Diep in mijn gedachten

Zoekend naar jou mooie lach


Al noemen ze mij dan zielig

En hopeloos verliefd

Waarom besschuldigen ze mij

Jij bent hier de hartendief


En ook al zou je het nooit te weten komen

Toch zou ik blijven dromen

Jij bent de enige voor mij

Ook al sta ik achter in jou rij


G. Informatie over de auteur/het boek

Over de auteur:

Biografie

Maren Stoffel geboren op 13 januarie 1988.

Als schoolkind doorliep Stoffels het montessorionderwijs en in juni 2006 behaalde ze haar vwo-diploma. Al sinds groep 6 schrijft ze verhaaltjes. Zo ging haar eerste (onuitgebrachte) boek over een Eskimootje dat zijn vader zoekt. Ze begon op haar 17e met schrijven van haar gepubliceerde boeken.

Doorbraak

Op haar 15e besloot Stoffels haar verhalen te sturen naar Uitgeverij Leopold, waar men wel enthousiast was, maar men vond haar nog te jong. Twee jaar later verscheen haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift, waarmee ze op 17 april 2005 in Utrecht de Prijs van de Jonge Jury en de Debuutprijs won. Na dit debuut volgden Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup, die samen met Dreadlocks & Lippenstift een trilogie vormen over het leven van hoofdpersonage Sofie. Tussen het uitbrengen Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup zitten niet meer dan vier maanden.

Marens volgende boek, Sproetenliefde, is in juni 2007 uitgebracht. Sproetenliefde gaat over Amber, Ezra en Robin. In november 2007 verscheen Schim in het bos en op 3 april 2008 is Op blote voeten uitgekomen.

In juni 2009 werd Stoffels in de Elsevier opgenomen in de lijst van 'Vijftig grootste beloften voor de toekomst'.

Bronvermelding: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maren_Stoffels

Informatie over het boek:

• Naam: Piercings en Parels

• Jaar van uitgave: 2006

• Uitgever: Leopold

• Aantal pagina’s: 141

• Je hebt een serie van dit boek:


Dreadlocks & Lippenstift 2005

Piercings & Parels 2006

Cocktails & Ketchup 2006

The end…

REACTIES

S.

S.

Hmm, de samenvatting van dit verslag is precies hetzelfde als een andere..

13 jaar geleden

S.

S.

ik vind het echt handig want ik moet ook aan al die ijzen doen dus bedankt

13 jaar geleden

S.

S.

k vond het wel goed je hebt veel informatie en ik denk dat je een goed cijfer hebt :)

12 jaar geleden

A.

A.

raaar! een ander meisje heb bij D PRECIES het zelfde!

12 jaar geleden

H.

H.

ik heb veel overgenomen in mijn verslag maar dan wel in me eigen woorden bedankt ;) !

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Piercings & parels door Maren Stoffels"