De zaak Alzheimer door Jef Geeraerts

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De zaak Alzheimer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas tso | 951 woorden
  • 30 mei 2010
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
43 keer beoordeeld

Boekcover De zaak Alzheimer
Shadow
De zaak Alzheimer door Jef Geeraerts
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie



Verwachtingen en eerste reactie
Wanneer ik een boek moet lezen en zelf niet goed weet er één te kiezen, vraag ik regelmatig aan de bibliothecaris of hij me niets kan aanraden.

Zo gaf hij me laatst ‘De zaak Alzheimer’ mee.

Het feit dat ik dit boek ben beginnen lezen, kwam doordat de auteur zijn naam een belletje deed rinkelen. Ik had namelijk de film ‘Dossier K’ al gezien, en wist dat hij de schrijver was van dit verhaal. Ik vond de film een succes en meestal is het boek beter dan de film.

Het was aangenaam meegenomen dat het een misdaadroman was, het was zeker en vast geen whodunit. Spannend en interessant zeker wel!

Terwijl je het boek leest, word je een beetje meegesleept in het verhaal. Er waren keren dat ik echt wou verder lezen door de spanning en een onverwachte wending. Er zat af en toe wat humor in, voornamelijk tussen de twee personages Vincke en Verstuyft.

Het lijkt me zeer realistisch op sommige vlakken: de manier van werken, de omgang met elkaar, maar een afrekening zie ik hier niet gebeuren.

Het verhaal was zeer goed te volgen, enkel had ik het wat moeilijk met al de verschillende namen die voorkwamen.

Ik had wel verwacht dat het verhaal meer ging draaien rond Alzheimer, maar dat was niet echt het geval.

Korte samenvatting
De belangrijkste gebeurtenissen zijn:
- In 3 dagen tijd worden er 9 mensen vermoord door Ledda.
- De politie pakt Angelo Ledda op, op verdenking van moord.
- Hij zegt dat hij van Gustave de Haeck 2 mensen moest vermoorden.
- Hij weet zich weinig te herinneren omdat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt.
- Ledda vertelt aan de politie dat hij nog 3 mensen voor de fun heeft vermoord, omdat hij nu nog helder is in zijn geest en later waarschijnlijk niks meer kan doen door zijn ziekte.
- Gustave de Haeck eist van een arts om Ledda te vermoorden.
- Ledda gijzelt de arts en eist 5.000.000 Belgische frank en een auto om te ontsnappen.
- Ledda wordt overmeesterd en wordt hierbij geraakt door kogels. De arts zelf wordt ook geraakt.
- Ledda overlijdt ter plekke, en de arts raakt in een diepe coma.

Eigenschappen van de hoofdpersonen:
Angelo Ledda:
Hij is de huurmoordenaar uit het boek. Hij werd geboren in België en verhuisde naar Amerika. Hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer en is zeer beïnvloedbaar.

Erik Vincke:
Hij is de commissaris van de Antwerpse Gerechtelijke Politie, die de zaak van Ledda onderzoekt. Hij is getrouwd met Eva.

Eva Vincke:
Zij is de vrouw van Erik Vincke. Zij zou liever hebben dat haar man een andere job zoekt maar ze heeft wel bewondering voor wat hij doet.

Freddy Verstuyft:
Hij is de rechercheur van de AGB die samen met Erik Vincke de zaak van Ledda onderzoekt. Hij woont alleen en is nog vrijgezel.

Belangrijke passages uit het boek:
Angelo Ledda vermoordt 9 mensen in 3 dagen tijd en is zich niet echt bewust van zijn handelingen.

De politie pakt Angelo Ledda op op verdenking van moord.

Gustave de Haeck schakelt zijn schoonzoon, die dokter is, in. Hij moet Ledda vermoorden met een dodelijke injectie.

Ledda gijzelt de dokter en eist een vluchtwagen met 5 miljoen Belgische Frank

Wanneer Ledda probeert te ontsnappen, wordt hij neergeschoten. Ook de dokter wordt hierbij geraakt.

Ledda overlijdt ter plekke en de dokter raakt in een diepe coma met een kleine overlevingskans.

De hele zaak wordt gesloten.

Opvallende dingen aan het taalgebruik:
Er wordt soms Frans gesproken door de personages. De verklaring hiervan is terug te vinden in het tijdskader van diverse elites waarin het verhaal zich afspeelt.

Ledda spreekt met een duidelijk Amerikaanse accent.

Ervaringsverslag
Het onderwerp:
Ik vond het wel interessant, maar een beetje eentonig. Het ging eigenlijk alleen maar over de persoon die aan Alzheimer lijdt en wat hij had aangericht. Een origineel boek op zich maar voor mij mocht er meer diepgang in.

De gebeurtenissen:
Er kwamen nauwelijks gevoelens of gedachten aan bod in het boek. Deze komen meer voor in boeken waarin persoonlijke problemen worden behandeld. De gebeurtenissen maken of kraken hier het boek. De moordenaar is een mentaal zwakke persoon die moeilijk te arresteren valt. Je weet niet wat hij allemaal in zijn hoofd haalt. De manier waarop deze zich afspeelde waren zeer geloofwaardig. De afloop vond ik een beetje vreemd.

De personen:
De hoofdpersoon kwam levensecht over, hij doodde voor de lol. Hij ging ervan uit dat zijn ziekte zijn gedachtegang ging veranderen. Het gebeurt ook allemaal realistisch, er waren geen opvallende details die niet overeen zouden kunnen komen met de realiteit. Zelf kon ik me niet vinden in het hoofdpersonage: hij was een moordenaar en bovendien zeer onvoorspelbaar met vreemde gedachten. Hij deinsde er niet voor terug om een bekende, laat staan een onbekende, te liquideren.

De opbouw:
Het verhaal was goed opgebouwd en is dus vlot en gemakkelijk te lezen. Het was gericht aan jongeren rond de 16 jaar en ouder. De momenten die het spannendst waren en aantrokken om verder te lezen, waren wanneer de moordenaar zich voorbereidde om zijn volgende slachtoffer om zeep te helpen. De afloop was zeer verrassend omdat het hoofdpersonage het leven verliest door een kogel van de Rijkswacht en niet door de spuit van de dokter.

Het taalgebruik:
Doordat het boek met niet te moeilijke woorden is geschreven, las het ook vlot. Het boek is wel al wat verouderd en bijgevolg ook het taalgebruik. Ik heb het boek ongeveer uitgelezen in tien uur tijd, dat was het wel waard om alles goed op te nemen. Het Amerikaanse accent dat er af en toe in voorkwam, brak het verhaal af en toe wel op een fijne manier. Ook het Frans droeg hier zijn steentje toe bij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zaak Alzheimer door Jef Geeraerts"