De hondenkoning door Walter van den Berg

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De hondenkoning
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 769 woorden
  • 29 mei 2010
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
22 keer beoordeeld

Boekcover De hondenkoning
Shadow
De hondenkoning door Walter van den Berg
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting:
Eug werkt op een kantoor in Alphen aan de Rijn. Hij is een expert met computers, maar zeker niet met vrouwen. Hij heeft een uitvinding gedaan waarmee je een cd van een studieboek in 2 uur kan branden, in plaats van in 2 dagen, daarmee werkt hij rond de kerst veel, want dan moeten er opeens nog heel veel cd’s van studieboeken gebrand worden. Op een avond rond de kerst, moet Eug heel lang doorwerken, als hij klaar is brengt zijn baas hem terug naar huis, onderweg gaan ze nog even iets eten bij Burger King.

Op 24 december gaat Eug met Danny, zijn vriend, naar een feestje. Danny legt contact met Helen, een meisje dat Eug kent, en Eug gaat met haar praten. Later die avond brengt hij Helen naar huis, en hij krijgt haar telefoonnummer, ze stelt voor om samen iets te gaan doen op oudejaarsavond, Eug vind dat goed.

Op tweede kerstdag heeft Eug niets te doen, hij hoopte dat Jennifer, zijn buurmeisje van 14 jaar, langs zou komen, maar ze ging naar haar oma.

De 28ste gaat hij weer naar zijn werk. Het is niet druk nu. Hij belt Helen om een afspraak te maken voor Oud en Nieuw, maar hij krijgt haar voicemail.

De volgende avond komt Jennifer langs, ze zegt tegen Eug dat hij verliefd op haar is, Eug ontkent dat. Eug probeert tussendoor naar Helen te bellen, maar hij krijgt de hele tijd haar voicemail.

Op 31 december is hij helemaal alleen op zijn werk, dan belt zijn baas en vraagt of Eug mee wil gaan naar een Oudejaarsborrel, dat wil hij wel. Eug blijft niet lang, als hij weer thuis is komt Jennifer. Danny komt later ook langs, hij probeert Jennifer te versieren, maar dat lukt niet. ’s Avonds gaan ze met z’n drieën met de auto rondrijden, ze zien allemaal vuurwerk. Helen heeft nog steeds niet gebeld, en Eug geeft het op, hij heeft al vaak genoeg geprobeerd haar te bellen. Dan gaan ze langs bij Robbie, een vroegere schoolvriend. Binnen zitten nog andere schoolvrienden, Jennifer laat zich inpakken door de mannen, ze wil daar blijven, maar van Eug moet ze mee terug. Onderweg stoppen ze bij hun oude school en gaan ze met stenen de ruiten ingooien. Voor elke oude vriend één steen, dan is er nog 1 steen over. Danny gooit de steen en roept: ‘Eug’. Dan rijden Danny en Jennifer samen weg, en Eug blijft achter.

Analyse van de technische kanten:
Personages: Eug: een stille computerfreak, die niets weet van vrouwen.

Danny: een vriend van Eug, geobsedeerd door seks.

Jennifer: het 14-jarige buurmeisje van Eug, ze is heel brutaal en bazig. Eug is verliefd op haar.

Helen: Een oude vriendin van Eug, waarmee hij weer contact krijgt.


Vertelperspectief:
Het verhaal is het grootste deel van het boek in de ik-vorm verteld, dus uit het gezichtspunt van Eug. Dat is best irritant, omdat je dan ten eerste niet kunt weten hoe de andere personages denken. En ten tweede, omdat hij alles dubbel zegt. Bijvoorbeeld: ‘Mijn baas zei tegen me dat ik mijn werk goed deed’. Hij zei tegen me: ‘Je doet je werk goed’. Daar wordt je echt gek van als lezer.


Tijd:
Het verhaal speelt zich af in een periode van 10 dagen, van 21 december tot 31 december, in het heden. Met soms een paar flashbacks.


De titelverklaring:
Toen Eug een keer op vakantie was geweest met Danny, was er op de camping een hond. Deze gromde, en het baasje van de hond zei tegen Eug dat hij beter van de hond vandaan kon blijven. Eug deed dat niet, elke keer dat hij langs de hond kwam klakte hij met zijn tong en na een aantal dagen kon hij de hond aaien. Zijn baasjes zeiden dat ze nog nooit zoiets hadden gezien. Danny noemde hem toen ‘de hondenkoning’.


Verhaalruimte:
Het speelt zich af in het kantoor in Alphen aan de Rijn waar Eug werkt. Elke dag moet hij met de trein van Osdorp naar Alphen aan de Rijn.

De andere ruimte is zijn kamer in Osdorp waar hij computer speelt (soms samen met Jennifer) en vaak naar de film Jaws kijkt.


Thema:
 Eenzaamheid en verveling. Eug is heel eenzaam, omdat hij met bijna niemand contact durft te maken. En daardoor gaat hij zichzelf ook vervelen, dan gaat hij maar computerspelletjes spelen of de film Jaws kijken (die hij ondertussen al meer dan 50x heeft gezien).


Motieven:
- Eenzaamheid (hij heeft niet veel vrienden en hij heeft saaie collega’s)

- Verveling (omdat hij geen vrienden heeft, heeft hij niet veel te doen, dus dan gaat hij maar computeren en Jaws kijken)

REACTIES

J.

J.

goed verslag alleen wel weinig informatie over de auteur, tijd en verhaalruimte
voor de rest een goed verslag! 5 sterren

12 jaar geleden

N.

N.

ben ik nou de enige die door heeft dat Eug een Autist is?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De hondenkoning door Walter van den Berg"