Matilda door Roald Dahl

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Matilda
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 436 woorden
  • 29 mei 2010
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
101 keer beoordeeld

Boekcover Matilda
Shadow

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vind…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al v&oa…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. 

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bullstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan. 

Matilda door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Hoofdpersonen

- Matilda

- Mr & Mrs Wormwood

- Miss Honey

- Miss Trunchbull

- Lavender


Korte (karakter) beschrijving van Matilda
Matilda is een hoogbegaafd meisje van 5 jaar oud, ze gaat pas naar school maar ze kan al boeken voor volwassenen lezen, en ze kan ook al heel goed rekenen. Maar Matilda’s ouders, Mr & Mrs Wormwood, hebben geen aandacht voor Matilda, en ze denken dat ze een stom dom kind is. Terwijl Matilda eigenlijk slimmer is dan hun.

Wat wil de hoofdpersoon bereiken?
Matilda wil zo veel mogelijk leren, en ze wil dat haar ouders haar respecteren en met rust laten. Dit lukt, want door haar juf, Miss Honey, gaat Matilda naar een hogere klas toe. En haar ouders laten haar ook met rust, want die vertrekken naar Spanje, zonder Matilda, omdat Matilda niet mee wil, ze blijft dan bij Miss Honey wonen.

Thema
Hoogbegaafde kinderen


Korte Samenvatting
Matilda, een hoogbegaafd meisje van 5 jaar oud, wordt niet gerespecteerd door haar ouders. Haar ouders denken dat ze dom en vervelend is. Daarom haalt Matilda allemaal streken uit bij haar vader, die denkt dat hij slim is, maar hij heeft niet eens door dat Matilda degene is die dat doet. Als Matilda naar school gaat, ontdekt Miss Honey al snel dat Matilda hoogbegaafd is, daarom wil ze haar naar een hogere klas laten gaan. Ze gaat naar de directrice, Miss Trunchbull, maar Miss Trunchbull is een zeer gemene vrouw die kleine kinderen haat, dus ze laat dit niet toe. Miss Trunchbull gooit kinderen door het raam en zulke soort dingen.. Als ze op een dag met Miss Honey meegaat naar haar huis om een kopje thee te drinken, ziet ze dat Miss Honey heel arm is, en dat ze in een piepklein huisje woont. Na een lang verhaal blijkt dat dat komt door Miss Honey’s tante, Miss Trunchbull. Omdat Matilde Miss Honey zo’n lieve juf vindt, wil ze haar helpen. Matilde heeft een gave dat ze dingen kan laten zweven, dus als Miss Trunchbull in hun klas komt, laat Matilda het krijtje zweven, en een tekst op het bord schrijven, waar Miss Trunchbull van schrikt, zodat ze verdwijnt en nooit meer terugkomt. Hierdoor kan Miss Honey in het huis van (haar tante) Miss Trunchbull wonen, en is ze niet meer arm. Na een aantal dagen krijgt Matilda te horen van haar ouders dat ze naar Spanje gaan verhuizen, maar Matilda wil absoluut niet mee. Ze vraagt aan Miss Honey of ze bij haar mag wonen, dat vind ze wel goed en Matilda’s ouders vinden dat ook goed. Nu woont Matilda bij Miss Honey en heeft ze geen last meer van haar ouders.

REACTIES

H.

H.

eey thanks man

12 jaar geleden

N.

N.

wat een goe verslag zeg: ik heb alles gekopieerd en geplakt bij google vertalen naar het engels en klaar was mn boekverslag (natuurlijk wat veranderingen eraan )


thank you so very mutch ,

no-one

10 jaar geleden

I.

I.

Dit was de perfecte samenvatting,, precies wat ik nodig had !!

10 jaar geleden

L.

L.

dankjewel!!! had geen zin om dat hele boek te lezen en mocht anders vanavond niet mee uit eten dus had dit wel nodig xxx

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Matilda door Roald Dahl"