Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 682 woorden
  • 27 mei 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
15 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Zakelijke gegevens

Auteur: Kluun

Titel: Komt een vrouw bij de dokter

Aantal sterren: 2

2. Motieven

a. Angst:

Carmen is al bang dat ze waarschijnlijk kanker heeft maar wanneer dit bevestigd wordt zijn Stijn en zij beide bang voor de toekomst. Carmen heeft ook angst voor de chemokuren omdat het aanprikken waarschijnlijk erg pijn doet.

Stijn is voornamelijk bang of Carmen erachter komt dat hij vreemd gaat. Maar uiteindelijk zijn ze allebei bang om elkaar te verliezen.

b. Liefde:

Alles in het boek slaat wel op de liefde. Liefde voor je vrouw of man, voor je kind, voor familieleden, voor vrienden en voor je minnaressen.

c. Overspel:

Stijn en Carmen zijn beide vreemdgegaan. Carmen maar een aantal keer maar Stijn constant. Hij zou nooit monogaam kunnen zijn en pleegt zelfs nog meer overspel wanneer Carmen kanker heeft.

3. Thema

Hoe de ziekte kanker het leven een totaal andere wending kan geven. Omdat alles in het leven van Carmen veranderd. Ze probeert nog het beste uit het leven te halen maar wordt steeds zwakker om dit nog te kunnen doen. Zo begint Carmen ook nog te beseffen dat ze haar kind nooit zal zien opgroeien…

4. Titelverklaring

De eerste verklaring voor de titel is dat in het boek de vrouw Carmen bij de dokter komt en daar krijgt te horen dat ze borstkanker heeft.

De tweede verklaring voor de titel zijn de bekende moppen ‘komt een man/vrouw bij de dokter’. Wat aansluit bij de man Stijn en zijn vrouw Carmen die het liefst willen dat de hele nieuwe situatie ook maar een grapje was.

5. Opbouw

Het verhaal is helemaal niet ingewikkeld van opbouw omdat de grote lijnen chronologisch worden verteld. Van begin tot eind wordt het ziektebed van Carmen verteld.

In het verhaal zitten enkele tijdsprongen, die van belang zijn voor het lezen van het boek. Deze tijdsprongen worden telkens aangegeven, zodat je precies hoe lang geleden het is gebeurd. Daarnaast worden er telkens blokjes informatie gegeven en soms gaat het ook over het verleden maar dit is enkele om een beter zicht te krijgen over het leven van Stijn.

De opbouw past zeker bij het onderwerp van het verhaal omdat de lijdensweg/ ziektebed van Carmen worden beschreven.

De gebeurtenissen zie je vanuit het perspectief van Stijn.

Aan het einde zijn er niet veel vragen meer omdat je op dat moment weet dat Carmen is overleden en Stijn en Luna samen verder moeten met hun leven.

6. Overige verhaalaspecten

a. Personages

In het boek is er duidelijk sprake van karakters. De karaktereigenschappen zijn beschreven maar ook op te maken uit verschillende gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en die plaatsvinden in het boek. We kennen in het boek de karakters van de hoofdpersonen ‘Stijn’ en ‘Carmen’.

Hoofdpersoon: Stijn

Een zeer gevoelige jonge man die een goed leventje leeft. Hij heeft een eigen bedrijf, geld, een geweldige vrouw , een dochtertje van 1 jaar en een heleboel vrienden. Het zit hem allemaal maar mee.

Totdat er bij Carmen borstkanker geconstateerd wordt. Stijn weet hier niet goed mee om te gaan en krijgt het er dan ook lastig mee. Om aan de kanker te ontsnappen duikt hij vaak s’avonds de kroeg in.

Doordat Carmen steeds minder zin heeft in seks gaat Stijn ook steeds meer affaires aan. Maar op een gegeven moment merkt hij dat het zo niet langer door kan gaan en besluit zijn liefde en zorg aan Carmen in haar laatste maanden te geven om zo de mooiste maanden van haar leven te maken.

Hoofdpersoon: Carmen

Carmen is een jonge sterke vrouw. Ze leeft ook een gelukkig leventje totdat er natuurlijk ontdekt wordt dat ze borstkanker heeft. Z probeert alles op alles te zetten om beter te worden maar ziet het niet meer zitten wanneer ze te horen krijgt dat het een aflopende zaak is. Toch houdt ze de humor er in en vergeeft Stijn om zijn overspel.

b. Tijd

Het verhaal speelt zich af in de deze tijd. Dit is te merken aan de medicijnen die Carmen krijgt maar ook aan de manier van behandelen zoals de chemokuren/bestraling. Het millenium (2000) bevestigd zeker dat het verhaal zich in deze tijd afspeelt.

In totaal gaat het boek over een periode van 2,5 á 3 jaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"