Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Holes door Louis Sachar

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Holes
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 2301 woorden
  • 11 mei 2010
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
45 keer beoordeeld

Boekcover Holes
Shadow

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. …

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley…

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. There is no lake at Camp Green Lake. But there are a awful lot of holes.

It doesn't take long for Stanley to realize that Camp Green Lake isn't what it seems. Are the boys digging holes because the Warden is looking for something? But what could be buried under a dried-up lake? It's up to Stanley to dig up to truth.

Holes door Louis Sachar
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Gaten - Louis Sachar

Oorspronkelijke titel: Holes

Vertaald uit het: Engels

Door: Marja Waterman

Ik doe het boekverslag over het boek: Gaten.

Het is geschreven door Louis Sachar.

Het boek lag bij ons in de boekenkast. Ik verveelde me die avond, dus ik wilde het boek wel eens gaan lezen. Ik merkte al gauw dat het een erg bijzonder boek was. Ik verdiepte mij er meer in en ging elke avond een groot stuk uit het boek lezen. In het begin leek het mij een saai boek, toen ik de voorkant en de titel zag.

'Gaten'. Het sprak me niet aan. Het leek me wel een boek voor volwassenen of zoiets. Maar waarom zou ik het niet eens proberen? Ik ben nu blij dat ik het boek toch maar heb gelezen, want ik vind het een heel mooi boek.

2.Vond je het Engels/Frans/Duits/Nederlands:


a. heel erg moeilijk

b. niet al te moeilijk

c. gemakkelijk


Ik vond het Nederlands in het boek gemakkelijk. Toen ik de titel en de voorkant zag, dacht ik echt wel dat het een boek was voor ouderen. Maar nu ik het gelezen heb, is het makkelijk te doen voor iemand van mijn leeftijd.


3.Motiveer je antwoord, met een voorbeeld!

Het volgende is een stukje uit het boek.

Honderdtien jaar geleden was Green Lake het grootste meer van Texas. Het zat boordevol helder koel water, en het glinsterde als een enorme smaragd in de zon. Het meer was vooral in de lente prachtig, als de perzikbomen langs de kustlijn in zacht- en hardroze bloesem stonden. Op vier juli werd er altijd een stadspicknick gehouden. Dan werden er spelletjes gedaan, er werd gedanst, gezongen en gezwommen in het meer om af te koelen. Er werden prijzen uitgeloofd voor de lekkerste perziktaart en perzikjam. Een speciale prijs werd ieder jaar uitgereikt aan juffrouw Katherine Barlow voor haar befaamde pikante perziken. Niemand probeerde zelfs maar pikante perziken te maken, omdat ze wisten dat ze toch nooit zo lekker zouden zijn als de hare.

Dit stukje is voor mij gemakkelijk om te lezen. Er staat een woordje in waarvan ik niet precies weet wat het betekent, maar dan is het niet zo dat ik de hele tekst opeens niet kan begrijpen. Het woordje waarover ik het heb is befaamde. Maar als ik het lees denk ik zoiets van: “Nou het is een bijvoeglijk naamwoord en in deze tekst maakt het niet zoveel uit als je het niet weet.“ Vaak is het zo dat ik eigenlijk gewoon over dat soort woorden heen lees. Dan let ik er niet eens op dat ik het woord niet ken. Ik lees gewoon door en merk er niks van.

4.Waar speelt het verhaal zich af? Waar kun je dat uit opmaken?


Het verhaal speelt zich af in Camp Green Lake. Het is een kamp voor slechte jongens, zoals letterlijk in de tekst wordt beschreven. Camp Green Lake ligt in een woestijn in Texas. Ik kan dit opmaken uit het eerste hoofdstuk. Er wordt hier gesproken dat in Camp Green Lake eerst een heel groot meer was. Dat meer is opgedroogd en nu is er alleen nog maar een droge, vlakke woestenij.


5.Wanneer speelt het verhaal zich af? Geef aan of de tijd belangrijk is.


Het verhaal speelt zich af in deze tijd. De tijd is niet zozeer echt belangrijk, maar er lopen wel meerdere verhaallijnen in het boek. Er spelen 3 verhaallijnen af in het boek: eentje in de tegenwoordige tijd, en twee uit de verleden tijd. Dus soms krijg je een stukje te zien waarvan het al eerder gebeurt is, en dus niet op dat moment gebeurt. De tijd is dus niet echt belangrijk, maar sommige stukjes waren gewoon al eerder.


6.Wie is/zijn de hoofdpersonen? Vertel kort iets over de hoofdpersonen.


Stanley Yelnats is de hoofdpersoon in dit boek. Het grappige van zijn naam is dat zijn achternaam achterstevoren ook Stanley is. Of dat zijn voornaam achterstevoren juist zijn achternaam is.

Stanley is in het begin nogal een mietje. De andere jongens mogen hem niet en Stanley hoort er niet bij. Na een paar dagen krijgt Stanley toch een bijnaam net zoals alle andere jongens: Holbewoner. Stanley krijgt door dat hij toch steeds meer bij de groep andere jongens hoort, en begint vrienden te worden. Toch heeft hij een hekel aan X-Ray, die wordt gezien als de leider van de groep. In het boek wordt verteld dat Stanley een nogal wat mollige persoon is, en op school altijd werd getreiterd door een pestkop die Derrick Dunne heette.

7.Welk karakter vond je het leukst en welke het minst leuk?


Ik vind eigenlijk Stanley en Zero de leukste personen in het boek. Ze helpen elkaar samen door het harde leven op Camp Green Lake. Stanley leert Zero lezen, omdat Zero niet kan lezen, en Zero helpt Stanley met de anderhalve meter brede en anderhalve meter hoge gaten graven. Zero is een stil persoon en Stanley praat juist wat meer.

Het minst leuke karakter vind ik die van meneer De Heer. Meneer De Heer is heel bazig en een man van discipline. Hij verduidelijkt Stanley dat Camp Green Lake geen scoutingkamp is en dat Stanley maar moet wennen aan de eeuwige dorst. Als Zero wegloopt van Camp Green Lake, vernietigd meneer De Heer alle gegevens van Zero, omdat hij toch al denkt dat Zero dood is. Ik vind meneer De Heer een negatieve denker en daar houd ik niet van.


8.Wat is het belangrijkste probleem in het boek?

Het belangrijkste probleem is dat Stanley en de andere jongens in Camp Green Lake elke dag een gat moeten graven. Dat gat is anderhalve meter breed en anderhalve meter hoog. De eerste dagen ging Stanley dat niet gemakkelijk af. Hij kreeg al gauw spierpijn en blaren. Na een tijdje loopt Zero weg van Camp Green Lake. Ook dat is een probleem. Stanley tracht ook weg te lopen en gaat Zero zoeken. Uiteindelijk komen ze elkaar tegen bij een bootje (omdat de woestijn eerst een meer was). Daar zat Zero te snikken en samen gingen ze verder. Ze liepen richting een berg waarvan de top van de berg op een duim leek. Eenmaal daar aangekomen vonden ze uien en die probeerden ze dan maar te eten. Het probleem is dus dat ze moeten overleven! En wat als de directeur erachter komt? De directeur is de strengste, en voor haar moeten ze dus oppassen. Het probleem is ook dat Stanley onterecht vast zit in Camp Green Lake. Hij zit er onschuldig, maar weet geen manier om zijn onschuld te bewijzen. Als Zero vertelt dat hij de dader is van de schuld waarvoor Stanley vastzit, komt de waarheid naar boven.

9.Wat vond je van het einde van het boek?


a. Ik vond het leuk, want …

b. Ik vond het niet leuk, want …

c. anders, …


Ik vond het einde leuk, want de onschuld van Stanley werd bewezen. Er komt dus uiteindelijk gerechtigheid! Stanley is niet de dader van de gestolen gympen van Clyde Livingston. Zero heeft het gedaan. Maar van Zero is niet genoeg informatie (omdat meneer De Heer het vernietigd heeft) overgebleven, zodat hij nog langer moest blijven in Camp Green Lake. Het kamp wordt gesloten wegens kindermishandeling. Het bleek dat de jongens in Camp Green Lake niet gaten moesten graven om hun karakter te vormen, maar omdat de directeur naar iets op zoek was. Gerechtigheid! Het allerlaatste stukje van het boek is een gedichtje:


Ik wou, ach, ik wou – maar de maan geeft geen antwoord;

weerspiegelt slechts de zon en al wat is geweest.

Hou vol, moede wolf, keer dapper terug op je schreden.

Vlieg hoog, kleine vogel,

mijn engel, mijn alles.


Dit is een liedje wat altijd voor Stanley werd gezongen door zijn vader als hij naar bed ging. Op het einde herkende Stanley het terug doordat een klein meisje de melodie neuriede.


10.Geef nu een korte, kernachtige samenvatting van het boek.


De familie van Stanley Yelnats wordt achtervolgd door pech. Stanley wordt beschuldigd van iets wat hij niet heeft gedaan en wordt naar Camp Green Lake gestuurd. Camp Green Lake is een heropvoedingskamp voor slechte jongens. Men zegt dat ze daar je karakter vormen. Elke dag moet Stanley en de andere jongens een gat graven van een anderhalve meter breed en anderhalve meter hoog. De jongens van Camp Green Lake denken dat ze dat moeten doen zodat ze goede jongens worden, maar dat is niet de echte reden. Er ligt namelijk begraven in de bodem van het opgedroogde meer. Op een dag vindt Stanley iets bij het opgraven. Een gouden huls met daar de initialen: K. B. X-Ray ziet ook dat Stanley iets heeft gevonden. En als je iets vindt, en de directeur is er blij mee, ontvang je de rest van de dag vrij en hoef je dus niet verder met je gat te graven. X-Ray zegt tegen Stanley dat hij de huls moet geven aan hem, en Stanley wil geen problemen veroorzaken. X-Ray zegt dat de huls is gevonden in zijn gat, maar eigenlijk is de huls dus gevonden op een andere plek. Steeds wordt de directeur ongeduldiger. Op het kamp is ook Zero aanwezig. Zero en Stanley maken een deal: Stanley leert Zero lezen, en Zero graaft iedere dag een stuk van Stanleys gat. De andere jongens zijn er niet blij mee. Dan komt de directeur erachter en Zero loopt weg. Stanley besluit achter hem aan te gaan en hem te zoeken. Ze vluchten naar de berg, waarvan de top lijkt op een duim. Daar vinden ze uien en slootwater, en daar leven ze van. Op een nacht besluiten ze te zoeken naar de schat van Kissing Kate Barlow. Stanley belandt in een gat met allemaal geelgevlekte hagedissen, die dodelijk zijn. Dan komen er advocaten aan die Stanley bevrijden en Camp Green Lake wordt gesloten. Stanley is onschuldig en dit zorgt uiteindelijk voor gerechtigheid.



11.Schrijf nu een stukje uit het boek over dat veel indruk op jou gemaakt heeft. Zet het nummer van de bladzijde erbij. Leg ook uit waarom je dat stukje hebt gekozen.


'Zin om weg te lopen?' vroeg meneer de Heer. Stanley keek hem aan, niet zeker van wat hij bedoelde.

'Ga gerust je gang als je weg wilt, begin maar te lopen. Ik zal je niet tegenhouden.' Stanley wist niet welk spelletje meneer de Heer speelde. 'Ik zie je naar mijn pistool kijken. Maak je geen zorgen. Ik zal je niet neerschieten.' Hij klopte op de holster. 'Deze is voor geelgevlekte hagedissen. Ik zou aan jou geen kogel verspillen.' 'Ik ben niet van plan om weg te lopen,' zei Stanley. 'Heel verstandig,' zei meneer de Heer.

'Niemand loopt weg van hier. Wij hebben geen hek nodig. Weet je waarom? Omdat wij het enige water hebben binnen een straal van 150 kilometer. Wil je weglopen? Dan ben je binnen drie dagen voer voor de gieren.'

Stanley zag een paar jongens in oranje kleren en met schoppen in de hand zichzelf in de richting van de tenten slepen. 'Heb je dorst?' vroeg meneer de Heer. 'Ja, meneer de Heer,' zei Stanley dankbaar.

'Nou, wen er maar aan. Dat blijft zo de komende achttien maanden.'


Bladzijde: 20


Ik heb dit stukje gekozen, omdat ze in Camp Green Lake zo hard zijn. Ze bieden je niet zomaar een glaasje drinken aan. Nee, ze zijn er keihard en je moet het zelf maar uitzoeken. Weglopen kun je ook niet, dus je maakt geen kans. Ik denk dat als er dit tegen je gezegd wordt, je je helemaal gevangen voelt en je je leven in een flits voorbij ziet gaan. Toch vind ik dit stukje wel passend bij het hele verhaal. Stanley hoort hoe hij in gevangenschap zit, en er voorlopig niet meer wegkomt.


12.Probeer de titel van het boek uit te leggen.
De titel is vrij simpel te begrijpen. Het heet 'Gaten', omdat de jongens in Camp Green Lake iedere dag een gat moeten graven. Uiteindelijk liggen er overal hopen zand en gaten in het opgedroogde meer.


13.Bedenk zelf een goede titel voor het boek en leg uit waarom je die titel passend vindt.

Als eigen titel had ik waarschijnlijk gekozen: Zandmysterie

Ik kwam erop toen ik eraan dacht dat er in een woestijn veel zand was, en het was een mysterie van de schat van Kate Barlow. Zandmysterie heeft wel een passende naam omdat ze dagelijks te maken hebben met zand en mysteries!


14.Mijn mening over het boek


~ Het boek was wel interessant, omdat je een heropvoedingskamp voor slechte jongens niet gauw tegenkomt.

~ Het boek was wel spannend, omdat Zero en Stanley gewoon wegliepen van het kamp. Stel dat ze van de honger omkwamen of zoiets!

~ Het was was niet saai, omdat het dus zo spannend was. De schrijver was niet langdradig en vertelde precies wat er gebeurde. Je kon je erg inleven in Stanley.

~ Het boek was wel gemakkelijk, omdat het gewoon in de hij/zij-vorm werd verteld, en je kon dus alles gemakkelijk bij houden. Er stonden ook niet veel moeilijke woorden in.

~ Het eind van het boek was wel mooi, omdat Stanley op het randje van de dood lag, maar toch gered werd. Hij ging weg van het vreselijke kamp en dat vond ik mooi om te lezen.

~ Ik heb van het boek niet veel geleerd, maar je moet wel actie kunnen ondernemen. Dat heeft Stanley laten zien, en dat vind ik een goed voorbeeld. Het kamp werd gewoon gesloten wegens kindermishandeling! Stel je eens voor dat je in zo'n kamp zat!

~ Het boek heeft me niet echt aan het denken gezet. Ik vond het een mooi boek en de gerechtigheid kwam naar boven!

Het was een prachtig boek! Eén van de mooisten die ik heb gelezen. Ik heb genoten van de spannende momenten die de schrijver te bieden had. Ik hoop dat u ook hebt genoten. Hiermee is mijn leesverslag ten einde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Holes door Louis Sachar"