Le coeur en poche door Christine Aventin

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Le coeur en poche
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1620 woorden
  • 22 april 2010
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
45 keer beoordeeld

Boekcover Le coeur en poche
Shadow
Le coeur en poche door Christine Aventin
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie



Titel
Le cœur en poche

Schrijver
Christine Aventin

Wanneer is het verhaal geschreven?
Het verhaal is geschreven toen de schrijfster 15 jaar was. In welk jaar dat precies is, staat nergens vermeld.

Wat voor soort verhaal is het?
Het verhaal is een roman, omdat er gevoelens worden omschreven van bijvoorbeeld Alexandra, de hoofdpersoon

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich vooral af in Parijs, waar Alexandra woont. Maar het tweede gedeelte van het verhaal speelt in Bretagne, wanneer ze bij haar opa en tante woont.

Hoofdpersonen
Alexandra Lecler: Zij is de hoofdpersoon in het verhaal. Door haar moeder wordt ze Alexie genoemd. Ze is vijftien jaar en woont met haar moeder in Parijs. Ze maakt veel mee in het boek en is heel nieuwsgierig naar haar vader, die ze nooit gekend heeft.

Alexandra is een eenzaam maar sterk meisje. Ze toont weinig emoties, net zoals haar moeder. Ze heeft ook veel fantasie.

Véronique Lecler: De moeder van Alexandra. Ze is prostituee en tijdens haar werk heet ze Wanda. Véronique heeft in haar leven van twee mannen gehouden: Bogdan Grocniuk en Gérard Bellommet. Bogdan is in de gevangenis terecht gekomen en Gérard zorgt ervoor dat ze in de prostitutie terecht komt. Door deze nare gebeurtenissen in haar leven besluit ze om nooit meer van iemand te houden.

Véronique is een sterke en dappere vrouw die net als haar dochter weinig emoities toont.

Ze probeert Alexandra een goede opvoeding te geven ondanks haar eigen ‘slechte’ leven.

Laurence: De beste vriendin van Véronique. Laurence is net als Véronique een prostituee. Als Véronique sterft vangt zij Alexandra op en probeert als een moeder voor haar te zijn. Ook zij heeft leidt geen gelukkig leven.

Laurence is een harde vrouw, maar geen slecht mens.

Julien: De klasgenoot en beste vriend van Alexandra. Alexandra is verliefd op hem, maar later blijkt dat hij alleen met haar naar bed wilde.

Julien is een verwend rijkeluiszoontje, die niets om de liefde geeft.

Bodgan Grocniuk: De Poolse vader van Alexandra. Hij is een tijd lang gelukkig geweest met Véronique tot hij naar de gevangenis moest. Alexandra lijkt op hem. Alexandra wil van hem houden maar hij wil eerst niets van haar weten omdat hij denkt dat zij ook tippelt, net als haar moeder. Bodgan is net als zijn dochter Alexandra fel en opvliegend.

Samenvatting
De 15-jarige Alexandra woont in Parijs bij haar moeder, Véronique. Zij is prostituee. Haar vader heeft ze nooit gekend.

Alexandra heeft een verzorgpaard, Samourai waar ze vaak bij is. Ze is gek op hem. Maar op een dag verteld Geoffrey, de eigenaar van de manege dat het paard is gestorven. Alexandra is heel verdrietig en gaat naar huis. Haar moeder zal die avond weer gaan tippelen en Alexandra heeft een voorgevoel dat er iets verkeerd zal gaan. Maar haar moeder gaat toch en de volgende ochtend blijkt dat Alexandra’s voorgevoel juist was. Véronique komt met haar billen onder de blauwe plekken terug. Alexandra gaat hierop naar het bordeel waar haar moeder werkt. Daar wordt haar verteld, dat Gérard, haar moeders pooier, erachter was gekomen dat Véronique geld achterhield om zichzelf vrij te kunnen kopen en haar daarom geslagen heeft. ’s Avonds krijgt Alexandra een telefoontje van de politie dat ze naar het politiebureau moet komen. Ze krijgt te horen dat Véronique in elkaar geslagen is en in het ziekenhuis ligt. Alexandra zegt dat Gérard dat gedaan heeft.

Als ze thuis is komt Gérard op bezoek. Hij zegt dat hij al 15 jaar van haar moeder houdt en dat hij haar dus nooit zou slaan. Alexandra denkt dat hij misschien haar vader is.

Laurence, een vriendin van Véronique komt binnen en gaat met Alexandra naar het ziekenhuis om Véronique te bezoeken. In het ziekenhuis drukt Véronique Alexandra op het hart dat ze nooit van iemand moet houden en Alexandra moet tegen haar zeggen dat ze haar haat. Als ze dit uiteindelijk met tegenzin gezegd heeft, sterft haar moeder.

Na de dood van haar moeder moet Alexandra in Bretagne bij haar opa en tante gaan wonen. Ze heeft het daar wel naar haar zin, tot ze een gesprek hoort tussen haar opa en tante. Haar tante wil haar naar een internaat sturen. Dit omdat haar tante ook prostituee is en ze met Alexandra in huis geen mannen meer thuis kan ontvangen. Alexandra besloot hierop weg te lopen. Ze neemt de puppy die ze heeft gekregen van haar opa wel mee. Alexandra gaat liftend terug naar Parijs, maar dit wordt nog moeilijk omdat ze een keer bijna verkracht wordt. Maar dan komt ze een aardige vrachtwagenchauffeur tegen, Benvenuto. Hij neemt haar mee naar Parijs.

Als ze weer in Parijs is gaat ze voor een paar nachtjes bij Laurence wonen. Laurence vertelt haar dat Julien, een jongen waar Alexandra verliefd op is, heeft verteld dat hij met Alexandra naar bed is geweest, maar dit is helemaal niet waar. Uiteindelijk gaat ze toch met hem naar bed, maar ze komt erachter dat hij nooit echt verliefd op haar is geweest.

Laurence vertelt Alexandra dat ze gaat trouwen. Ze is niet verliefd op hem, maar het gaat haar erom dat hij goed voor haar kan zorgen en dat ze later misschien nog wel van hem gaat houden.

Op een dag vindt ze een foto van haarzelf met haar moeder en op de achterkant van de foto staat een hartje met de naam Bogdan Grocniuk. Na lang aandringen vertelt Laurence haar dat hij een Poolse man was met wie Véronique heel gelukkig was. Hij is haar vader. Maar hij moest naar de gevangenis en ondertussen werd Véronique verliefd op Gérard.

Alexandra besluit haar vader op te gaan zoeken in de gevangenis. Ze vertelt dit aan Julien, die niets meer van haar wil weten. Alexandra vindt dit niet erg, omdat ze zijn liefde niet meer nodig heeft, ze krijgt nu die van haar vader.

Alexandra’s vader wil eerst niets van haar weten, maar dan wordt Alexandra boos en herkent hij zichzelf in haar. Hierdoor loopt het gelukkig goed af.

Uit welk milieu zijn de hoofdpersonen afkomstig?
De hoofdpersonen zijn afkomstig uit het stadsleven en het milieu van de prostitutie.

Wat vind je van het verhaal?
Ik vond het een heel aangrijpend boek. Het is heel realistisch en overtuigend geschreven. Maar ik vind het verhaal toch te dramatisch. Hoeveel nare dingen kun je meemaken in je leven? Ik word er niet bepaald vrolijk van, de volgende keer lees ik toch liever een wat vrolijker boek met ook wat meer humor. In het begin was het vooral heel moeilijk om te lezen, ik kwam er bijna niet doorheen. Maar als je er eenmaal in zit, is het wel een leuk verhaal, je wilt steeds weten wat er verder gebeurt. Ik vind het knap dat de schrijfster dit boek geschreven heeft toen ze nog maar vijftien jaar oud was. Dit maakt het verhaal ook geloofwaardiger.

Ik zou het anderen op zich wel aanraden, maar ik denk ook dat er leukere boeken zijn die je kunt lezen voor school. Ik geef het boek een 7.

Wat is het belangrijkste onderwerp in het verhaal?
Het belangrijkste onderwerp in het verhaal is volgens mij liefde. Dit omdat Véronique zoveel pech in de liefde heeft gehad en Alexandra daarom van niemand mag houden van haar. Ook Alexandra wordt teleurgesteld in de liefde, door bijvoorbeeld Julien en haar vader.

Waarom heeft het verhaal deze titel?
Er zijn meerdere elementen in het verhaal waarmee je de titel van het boek ‘Het hart op zak’ kunt verklaren. De eerste manier waarop je de titel kunt opvatten:

Als Alexandra wegloopt, neemt ze de puppy die ze van haar opa heeft gekregen mee.

Ze draagt het hondje in haar borstzak. Het hondje is haar steun en toeverlaat in de moeilijke tijd die ze doormaakt, ze houdt heel veel van het beestje. Ze draagt de puppy dus op haar hart.

Maar je kunt het ook nog op een andere manier opvatten:

De moeder van Alexandra zegt steeds tegen haar dat ze niet van iemand moet houden. Ze mag haar hart dus niet ‘weggeven’. Ze moet als het ware haar ‘hart op zak’ houden.

Hoe zou je uitleggen wat het verschil is tussen het begin en het eind van het verhaal?
Aan het begin van het boek gebeuren er allemaal verdrietige dingen. De pony waar Alexandra zoveel om geeft gaat dood en haar moeder wordt in elkaar geslagen.

Aan het einde van het boek wordt er een beetje naar een goed einde toegewerkt.

Ze gaat dan haar vader opzoeken en zo vindt ze toch weer een beetje geluk.

Komt er iets in het verhaal voor dat je herkent uit je eigen leven of omgeving?
Eigenlijk komt er helemaal niets voor in het verhaal dat ik herken uit mijn eigen leven of omgeving. Ik ben nooit in aanraking geweest met nare dingen als prostitutie of een onbekende vader of iets anders wat voorkomt in het boek.

Ben je je van bepaalde dingen bewust geworden door het lezen van het verhaal?
Dit verhaal laat je een hele andere kant van de wereld zien dan die je zelf al kent en die gewend bent. Natuurlijk weet ik dat er prostitutie voorkomt en dat er kinderen zijn die hun ouders niet kennen en die vreselijke dingen mee moeten maken. Maar dat is altijd zo ver weg. Je hoort er wel over en weet dat het gebeurt maar je weet nooit wat er zich precies afspeelt. Door dit boek ben ik me er wel bewust van geworden hoe erg een leven als dat van Alexandra moet zijn, en natuurlijk hoeveel geluk ik eigenlijk zelf heb dat ik wél een normaal leven leidt.


 



REACTIES

F.

F.

Super bedankt voor dit verslag! Heb er veel aan gehad!

Xxxx Fred.

12 jaar geleden

A.

A.

Top! Had mede-dankzij dit verslag een 7,5! ;D
X

12 jaar geleden

L.

L.

Wat een goed verslag, bedankt!

12 jaar geleden

C.

C.

Heb je Misschien het boek thuis dat ik kan kopen? Of weet je waar je het kan bestellen? Bibliotheek en bol.com heeft het boek nergens.
Dankjewel'

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le coeur en poche door Christine Aventin"