Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bevrijdingskind door Thea Zoeteman-Meulstee

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Bevrijdingskind
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1312 woorden
  • 6 april 2010
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
27 keer beoordeeld

Boekcover Bevrijdingskind
Shadow
Bevrijdingskind door Thea Zoeteman-Meulstee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Algemene gegevens
1. Titel van het boek: Bevrijdingskind

2. Auteur: Thea Zoeteman-Meulstee

3. Plaats: Utrecht

Uitgever: Uitgeverij ‘de Banier’

Jaar van uitgave: 2007

Jaartal eerste druk: 2007

4. Genre van het boek: Oorlogsverhaal/Liefdesverhaal

Ruimte
5. Welke plaats speelt het verhaal zich af?
De plaats waar het de meeste tijd afspeelt, is niet bekend. Maar Irene, de hoofdpersoon, gaat op de helft van het verhaal naar een gezin in Groningen. Het hele verhaal speelt zich wel af in Nederland.

6. Is deze omgeving belangrijk voor het verhaal? Leg je antwoord uit.
Nee, dat is niet echt belangrijk. Het is wel belangrijk dat het verhaal in Nederland afspeelt. Het gaat over een vrouw die trauma’s heeft door de oorlog. Dat had niet in een ander land af kunnen spelen, want dan zou het verhaal niet meer kloppen.

Tijd
7. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het jaar 1965, 20 jaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Er zitten wel veel flashbacks in het verhaal, waar ze terug kijken naar de tijd in de oorlog. Dat is dus tussen de 1940 en 1945.

8. Wat is het tijdsverloop in het verhaal?
Het verhaal begint in maart, 1965. In het verhaal zit wel een flashback waar het verhaal een stuk terug in de tijd gaat. Het exacte tijdstip waar het verhaal eindigt, staat niet in het boek. Waarschijnlijk eindigt het verhaal een jaar later. Ongeveer het eind van het jaar 1965.

Opbouw
9. Is het verhaal chronologisch verteld? Leg je antwoord uit.
Nee, want er zitten veel flashbacks in.

10. Heeft het verhaal een open of een gesloten einde?
Het verhaal heeft een gesloten einde. Aan het eind van het boek is het helemaal goed gekomen tussen Werner en Irene. Ook gaat het met de moeder van Irene een heel stuk beter.

Personages
11. Wie de hoofdpersoon? Noem één of twee personen.
Irene is de hoofdpersoon. Na een poosje komt ze Werner tegen, waar ze verkering mee krijgt. Dan wordt hij ook de hoofdpersoon.

12. Vertel iets over het karakter van de hoofdpersonen.
Irene:
Je kunt niet echt iets zeggen over het karakter van Irene. Ze is een beetje gesloten. Maar als ze in het verzorgingstehuis ‘Eben-Haëzer’ werkt, is ze wel heel vrolijk tegen de mensen.

Werner:
Dat is een jongen waar door alle meisjes naar gekeken wordt. Het is een vrolijke, zorgzame jongen die goed voor Irene zorgt. Hij is er altijd voor haar, om haar te helpt.

13. Beschrijf het uiterlijk van de hoofdpersonen.

Irene: Irene heeft

Werner: Werner is een jongen waar veel meisjes naar kijken, hij ziet er leuk uit. Hij heeft blond haar, en is een beetje breed gebouwd.

14. Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door, bijvoorbeeld in gedrag of mening?

15. Wie zijn de bijfiguren?
De moeder van Irene
Mevrouw Solzmann

16. Beschrijf kort de relatie van de bijfiguren met de hoofdpersoon.
De moeder van Irene:
Irene kan het altijd goed vinden met haar moeder, maar haar moeder is vaak ziek en ligt dan een poos in bed. Ze geeft niet veel aandacht aan de kinderen, en is vaak depressief. De kinderen weten wel dat moeder het erg moeilijk heeft gehad in de oorlog. Nadat moeder verteld aan Irene wat er gebeurd is, is het heel moeilijk voor Irene. Als ze het allebei een beetje verwerkt hebben kunnen ze het steeds beter samen vinden.

Mevrouw Solzmann:
Irene ontmoet mevrouw Solzmann in het verzorgingstehuis waar ze werkt. Ze komt erg vaak bij mevrouw Solzmann, en kan het goed met haar vinden. Via mevrouw Solzmann ontmoet Irene kleinzoon Werner, waar ze later verkering mee krijgt.

Perspectief
17. Vanuit wiens perspectief is het verhaal geschreven?

Het verhaal is geschreven vanuit het oogpunt van de schrijver. Als het een ik-perspectief zou zijn, zou de hoofdpersoon het zelf vertellen. Maar in dit verhaal staat er steeds: hij/zij.

18. Is dit een ik-perspectief, een hij/zij-perspectief of van een alwetende verteller?

Het verhaal is geschreven in een hij/zij-perspectief.

Samenvatting
Irene werkt op een administratiekantoor, en typt verslagen uit. Dat vindt ze saai, dus die baan zegt ze op. Nu geniet ze elke dag van haar werk in verzorgingstehuis ‘Eben-Haëzer’. Daar ontmoet ze Werner. Werner, een blonde politieagent, is de kleinzoon van een bewoonster, mevrouw Sölzmann. Irene kan het goed vinden met mevrouw Sölzmann, dus komt daar ook vaak buurten. Irene is jarig op 5 mei, Bevrijdingsdag. Op haar twintigste verjaardag wordt bekend gemaakt dat prinses Beatrix ‘innig gearmd’ met de Duitse Claus is gesignaleerd. De foto’s staan in alle Nederlandse kranten. Irenes moeder heeft geen goed woord voor de verloving over. De prinses pleegt verraad, vindt ze. Irene’s moeder heeft het erg moeilijk gehad in de oorlog. Maar wat er precies gebeurd is, weet Irene niet. Wanneer ze het geheim van haar moeder ontdekt, blijkt dat de geschiedenis van haar moeder ook de geschiedenis van Irene is. De ouders van Irene’s moeder hadden in de oorlog Joodse onderduikers onder laten duiken. De moeder van Irene kreeg verkering met een onderduiker, David. De Duitsers ontdekken de onderduikers, en het gezin plus de onderduikers worden opgepakt en naar een kamp gebracht. David overleeft het niet, maar Irene’s moeder wel. Ze ontsnapt uit de trein. Ze komt bij een boerderij terecht en mag daar overnachten. Ze voelt zich steeds niet lekker, dus de dokter komt. De dokter ontdekt dat ze zwanger is. Ze rekenen uit en komen er achter dat het gebeurd moet zijn in het concentratiekamp. Een soldaat uit het kamp heeft haar verkracht. Op Bevrijdingsdag wordt er een meisje geboren, Irene. Nadat moeder het verhaal verteld heeft, vindt Irene dat heel erg. Ze ziet het niet meer zitten en zegt haar baan op. Ondertussen heeft Irene een relatie met Werner, maar die stopt ze ook, en vertrekt naar Groningen. Daar werkt ze in een gezin. Werner zoekt contact met haar, en komt haar in Groningen ophalen. Wanneer ze thuis komt, praat ze met haar moeder, en komt de relatie tussen hun ook weer helemaal goed.

Auteur
23. Heeft de auteur naast haar schrijverschap nog een ander beroep?
Voor dat Thea kinderen kreeg, werkte ze als gezinsverzorgster. Daar is ze mee gestopt toen ze haar eerste kind kreeg. Toen ging ze voor haar eigen gezin zorgen. Toen is ze gaan schrijven. Ze had naast het schrijven dus geen ander beroep.

24. Noem drie andere boektitels van deze auteur.
Andere boeken van Thea Zoeteman zijn ‘Rosalie’, ‘Groeten van Esther’ en ‘Een moeder voor Dennis’.

Thea Zoeteman-Meulstee
Thea Zoeteman- Meulstee is geboren op 22 mei 1969, als oudste van een gezin met vier kinderen. Na de lagere school heft Thea Zoeteman- Meulstee vier jaar de L.H.N.O. gedaan. Nu is dat vergelijkbaar met V.M.B.O. B.K. Thea Zoeteman- Meulstee wilde graag de zorg in en is aan een opleiding begonnen in de ziekenverzorging. Na zeven maanden vooropleiding en één jaar in een verpleeghuis gewerkt te hebben, moest Thea Zoeteman- Meulstee helaas om gezondheidsredenen afhaken. Het speet Thea Zoeteman- Meulstee heel erg, maar haar gezondheid gaat uiteraard boven alles. Omdat Thea Zoeteman- Meulstee toch graag in de zorg wilde blijven, is ze gezinsverzorgster geworden. Eerst in Rotterdam, later in haar eigen woonplaats, Ridderkerk. Daar had Thea Zoeteman- Meulstee het goed naar haar zin. Thea Zoeteman- Meulstee werkte bij bejaarde mensen, maar ook veel in gezinnen. Vooral in jonge gezinnen werken vond Thea Zoeteman- Meulstee fijn. Thea Zoeteman- Meulstee genoot er van om kinderen en baby’s te verzorgen en de taak van de moeder volledig over te nemen. In 1990 is Thea Zoeteman- Meulstee getrouwd. Thea Zoeteman- Meulstee bleef doorgaan met werken totdat haar eerste zoon zich aanmeldde. Na de geboorte van hun oudste zoon Harry, is Thea Zoeteman- Meulstee gestopt met werken. Althans; het werk dat Thea Zoeteman- Meulstee bij anderen deed, kon Thea Zoeteman- Meulstee nu bij hun zelf gaan doen! In 1994 werd hun tweede zoon Dirk-Jan geboren. In 1997 Thea Zoeteman- Meulstee haar derde zoon Reinier en in 2001 haar vierde zoon Lennard. Deze vier jongens zijn nu (anno 2007) 15,12, 9 en 5 jaar oud.”

 



REACTIES

E.

E.

super goed man!

ik ben hier ook een verslag over aan het maken

8 jaar geleden

L.

L.

hoi

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.