Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 387 woorden
  • 23 april 2010
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
51 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.


Gebeurtenissen:
Maarten Klein is een man van 72 jaar oud die met zijn vrouw Vera naar Amerika emigreerde. Geleidelijk aan veranderen er dingen in Maartens geheugen, hij doet steeds vreemder, is vaker afwezig en vergeet dingen. Dokter Eardly schrijft medicijnen voor en vertelt Vera dat ze in fotoalbums met hem moet kijken, zodat hij zijn herinneringen terug krijgt. Omdat de medicijnen niet helpen komt Phil Taylor hulp bieden in het huishouden en een oogje houden op Maarten. Maartens gezondheid gaat zo achteruit dat hij op het laatst wordt opgehaald en naar een tehuis gebracht.

Personen:
Maarten is de hoofdpersoon in dit boek, een lieve man die van zijn vrouw houdt en graag naar haar kijkt. Hij werkte als notulist bij de IMCO, een vissersorganisatie. Hij is inmiddels gepensioneerd en leidt een rustig leven met zijn vrouw in Gloucester in Amerika.

Vera is de vrouw van Maarten en een heel belangrijke persoon in het boek. Ze is 50 jaar getrouwd met Maarten en moet machteloos toekijken hoe hij zijn leven langzamerhand aan het vergeten is.

Ellen Robbins is een goede vriendin van Vera die vaak langs komt om te kletsen en om Vera te helpen.

Dokter Eardly is een arts die regelmatig komt om medicijnen voor te schrijven. Hij is een forse, vriendelijke man.

Plaats:
Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af om en rond het huis in Gloucester in Amerika.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de wintermaanden met flashbacks naar Maartens jeugd. Het verhaal loopt af in de lente.

Begin:
Het boek begint met een gebeurtenis. Maarten staat voor het raam naar het gevallen sneeuw buiten te kijken.

Probleem en afloop:
Het belangrijkste probleem is dat Maarten zijn taal verliest en zijn gevoelens niet meer verstaanbaar kan maken. Hij verliest beetje bij beetje zijn geheugen en weet niet wat er met hem aan de hand is, hij geeft de winter de schuld hiervan. Het boek heeft een gesloten einde, het verhaal loopt af op het moment dat Maarten naar een tehuis moet.

Titel:
De titel hersenschimmen betekent dat Maartens leven op het eind uit niets meer dan alleen schimmen bestaat.

Beoordeling:
Ik vond het een interessant verhaal, vooral omdat het vanuit de visie van de hoofdpersoon wordt verteld. Je krijgt een beter beeld van hoe hij het beleeft en je wordt meegesleept in zijn gedachtegang.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"