Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Hersenschimmen

J. Bernlef

1984

221

3 uit 5

7.3 / 10
4e klas vmbo/havo


Gebeurtenissen:
Maarten Klein is een man van 72 jaar oud die met zijn vrouw Vera naar Amerika emigreerde. Geleidelijk aan veranderen er dingen in Maartens geheugen, hij doet steeds vreemder, is vaker afwezig en vergeet dingen. Dokter Eardly schrijft medicijnen voor en vertelt Vera dat ze in fotoalbums met hem moet kijken, zodat hij zijn herinneringen terug krijgt. Omdat de medicijnen niet helpen komt Phil Taylor hulp bieden in het huishouden en een oogje houden op Maarten. Maartens gezondheid gaat zo achteruit dat hij op het laatst wordt opgehaald en naar een tehuis gebracht.Personen:
Maarten is de hoofdpersoon in dit boek, een lieve man die van zijn vrouw houdt en graag naar haar kijkt. Hij werkte als notulist bij de IMCO, een vissersorganisatie. Hij is inmiddels gepensioneerd en leidt een rustig leven met zijn vrouw in Gloucester in Amerika.

Vera is de vrouw van Maarten en een heel belangrijke persoon in het boek. Ze is 50 jaar getrouwd met Maarten en moet machteloos toekijken hoe hij zijn leven langzamerhand aan het vergeten is.

Ellen Robbins is een goede vriendin van Vera die vaak langs komt om te kletsen en om Vera te helpen.

Dokter Eardly is een arts die regelmatig komt om medicijnen voor te schrijven. Hij is een forse, vriendelijke man.

Plaats:
Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af om en rond het huis in Gloucester in Amerika.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in de wintermaanden met flashbacks naar Maartens jeugd. Het verhaal loopt af in de lente.

Begin:
Het boek begint met een gebeurtenis. Maarten staat voor het raam naar het gevallen sneeuw buiten te kijken.

Probleem en afloop:
Het belangrijkste probleem is dat Maarten zijn taal verliest en zijn gevoelens niet meer verstaanbaar kan maken. Hij verliest beetje bij beetje zijn geheugen en weet niet wat er met hem aan de hand is, hij geeft de winter de schuld hiervan. Het boek heeft een gesloten einde, het verhaal loopt af op het moment dat Maarten naar een tehuis moet.

Titel:
De titel hersenschimmen betekent dat Maartens leven op het eind uit niets meer dan alleen schimmen bestaat.

Beoordeling:
Ik vond het een interessant verhaal, vooral omdat het vanuit de visie van de hoofdpersoon wordt verteld. Je krijgt een beter beeld van hoe hij het beleeft en je wordt meegesleept in zijn gedachtegang.
Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4974

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Nienke zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem5e klas vwo8.4
Me 6e klas vwo7.8
Hilde 5e klas vwo7.9
Margot te Riele 6e klas vwo7.4
Kim D 6e klas vwo7.6
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Dirkje over Hersenschimmen