Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Franklin door Tomas Lieske

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Franklin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 4363 woorden
  • 4 april 2010
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
16 keer beoordeeld

Boekcover Franklin
Shadow
Franklin door Tomas Lieske
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens
Franklin – Thomas Lieske

Thomas Lieske (pseudoniem van Antonius Theodorus van Drunen)

Franklin

Em. Querido Uitgeverij BV, 2000 Amsterdam

335 bladzijden

Oktober 2009

Motivering
Wanneer ik een korte samenvatting van dit boek las leek het erg op een boek dat een vriendin van mij had gelezen en ze ooit iets kort over verteld had. Zij was erg enthousiast over dit boek. Deze korte samenvatting in de leestips sprak mij ook wel aan. De wereld van internaten is mij geheel onbekend, dus het lijkt me wel interessant om hier iets over te lezen. Ook heb ik nog nooit een boek gelezen over een kind dat verstoten is door zijn ouders. Dit lijkt me wel een interessant onderwerp, waar ook mooie verhalen over geschreven kunnen worden.

Ik denk dat je aan de gevoelens van Franklin, de hoofdpersoon van dit boek, heel erg merkt dat hij een laat maar zeggen ‘traumatisch’ verleden heeft gehad. Ik denk dat hij hierdoor emotioneel is, maar deze gevoelens niet uit. Ik hoop dat we deze gevoelens toch als lezer komen te weten. Daarnaast verwacht ik dat er best veel spanning heerst in dit boek. Franklin is een verschoppeling die ondanks zijn neiging alles kapot te maken toch door zijn grote fantasie, onaangepastheid en onverbeterde en vrolijke optimisme de moed erin weet te houden, zoals de achterkant van het boek meldt. Door deze fantasie is Franklin denk ik in staat tot van alles, wat het boek spannend kan maken.

Eerste reacties
Dit boek was niet hetzelfde boek als waar mijn vriendin het over had, wat ik dus wel had verwacht, maar toch was het een erg mooi verhaal. Het ‘broodje poep verhaal’ kwam me heel erg bekend voor, en ik kwam erachter dat we al een deel van dit boek hadden gelezen in laagland. Mijn verwachtingen van dit boek kwamen wel ongeveer uit, want Franklin kon hele rare streken uithalen, maar toch vond ik het boek wel onvoorspelbaar.

Het begin van het boek vond ik heel raar en ik snapte er niet zo heel veel van. Met tegenzin bleef ik toch verder lezen, omdat ik toch wel benieuwd was naar wie deze personen waren en wat ze met elkaar te maken hadden. Een aantal hoofdstukken verder kwam ik beter in het verhaal en begon in het ook interessanter te vinden.

Het boek is mooi, maar wel heel apart. Vooral het einde is heel erg raar. Niel vermoord Franklin, maar toch voelde dit niet negatief, maar juist als een goede daad van Niel. Franklin was ziek en omdat Charles een goede vriend van Niel was kon hij het niet verschuilen dat Franklin de brand gesticht had. Franklin was dus ook bekend als de dader. Wanneer hij zou blijven leven zou hij een leven vol pijn en stress tegemoet zien, en het zou niet eens zeker zijn dat hij het wel zou overleven. Ik vind het wel raar dat Niel zoiets kan doen, maar dit komt door zijn verleden. Daarom is het ook zo belangrijk dat zijn verleden goed beschreven is.

Er waren verschillende open plekken die me aan het lezen hielden. Het waren steeds korte open plekken, een open plek die me het hele boek bezig houd is er niet echt. De enigste grote open plek gaat over de toekomst van Franklin. Hoe loopt het met Franklin af? In het begin wilde ik weten wie Charles, Walter en Niel waren en wat hun relatie tot elkaar was. Daarna wilde ik weten of ze het zouden redden om te vluchten en hoe snel ze thuis zouden zijn. Hoe hun ouders zouden reageren en of ze hun leven weer normaal op konden bouwen. In hoeverre Charles en Niel nog invloed zouden ondervinden van hun verleden en wat dit betekende voor het gezin. Zo waren er nog heel veel open plekken meer.

Fabels

Ik heb gekozen voor twee fabels omdat de verhalen van Charles en Franklin een beetje door elkaar heen lopen. De eerste fabel concentreert zich op Charles, de tweede fabel gaat over Franklin. Het begin van het boek gaat vooral over Charles, Niel en Walter. Een aantal hoofdstukken later gaat het verhaal meer over Franklin. Dit is veel uitgebreider beschreven en ook veel belangrijker voor het boek. Toch is de achtergrondinformatie over Charles en Niel ook nodig, omdat je het gedrag van hen tegenover Franklin dan beter kunt begrijpen.


Fabel van Charles
1. Charles koos voor de SS en werd naar het oosten gestuurd. Hij vluchtte naar het noorden en kwam later in werkkamp terecht.

2. Charles, Walter en Niel vluchten uit het werkkamp waar ze in zaten.

3. Niel doodt Walter, omdat hij gewond is en Niel denkt dat ze hierdoor niet vooruit kunnen komen.

4. Charles en Niel komen terug in hun ouderlijk huis.

5. Charles en Niel beginnen een visrestaurant en Charles bergt de spullen van Walter op in zijn restaurant.

Fabel van Franklin
1. Franklin is een lastpak en hij moet met zijn ouders mee verhuizen naar Afrika.

2. De moeder van Franklin wil Franklin naar een internaat sturen, waardoor de relatie tussen de moeder en Franklin verslechtert. Later gaat hij dan ook naar het Casimir Instituut.

3. Franklin wordt overgeplaatst naar een tehuis in Den Haag. In dit tehuis leert hij Angela kennen. Zijn oom Charles gaat zijn financiën regelen.

4. Franklin gaat op zijn eigen wonen en ontmoet Michelle, die in het huis van Charles woont. Franklin heeft een baantje in een bar, maar wordt ontslagen en gaat werken in de dierentuin om aan geld te komen.

5. Franklin zijn twaalfjarige zusje Isabelle komt op bezoek en probeert de relatie tussen Michelle en Franklin te beëindigen.

6. Franklin wilde wraak nemen op Charles en vernielde zijn restaurant. Hij nam allemaal belangrijke papieren van Charles mee.

7. Collega’s van Franklin uit de dierentuin halen een grap met Franklin uit en geven hem een boterham moet poep. Hij wordt hier heel ziek van en beland in het ziekenhuis.

8. Franklin wordt erg ziek en Niel vermoord hem.

Persoonsbeschrijving Charles
Niel wist niet waar hij vandaan kwam en wist niet beter dan zijn leven lang op een locomotief te werken en bij het varken te zijn. Hij werd zwijgend door de mijnwerkers opgevoed en verzorgt. Niel was er belangrijk voor het transport. De Duitse Walter Schweke was van Finse komaf. Charles Kinzensberg was woonachtig in Den Haag en in het begin van het boek achttien jaar oud. Hij woonde bij zijn ouders.

Charles koos voor de SS en werd naar het oosten gestuurd. Hij vluchtte naar het noorden en kwam later in werkkamp terecht. Tijdens de Duitse bezetting hield de familie Kinzensberg zich redelijk neutraal en probeerde zich in te laten dekken tegen alle mogelijke risico’s, maar Charles was roekelozer en koos voor de SS. Hij werd naar het oosten gestuurd en onderweg vluchtte hij. Hij ging naar het Noorden en kwam in een dorp uit waar hij een tijdje onderdook. Hier ontmoette hij Walter Schweke, hij dook hier ook onder. Charles had geen heimwee, maar hij kreeg soms wel de indruk dat hij gevangenzat. Hij voelde zich redelijk tevreden. Charles en Walter werden ontdekt en ze zeiden dat ze op de vlucht waren voor de oorlogsmachine van het fascisme. Ze werden naar de mijnen gereden en ze moesten in de fabriek werken. Ze hadden het erg slecht in de fabriek. Het galmende geluid dat de arbeiders produceerden, deed de nieuwkomers zo pijn aan de oren dat ze het idee kregen dat hun hoofden bij de gehoorgang twee rotte plekken vertoonden. De ovens waren heel erg warm en daarachter juist heel koud. Ze woonden in barakken. In de fabriek ontmoetten ze Niel, die van de mijnen naar de fabriek reed met zijn locomotief.

Charles, Walter en Niel vluchten uit het werkkamp waar ze in zaten. De omstandigheden in de fabrieken waren voor Charles, Walter en Niel zo ondragelijk dat ze plannen maakten om te ontsnappen. Wanneer ze hoorden dat de oorlog over was vroegen ze aan Niel of hij hen wilde helpen. Niel was de enige die hen eruit zou kunnen redden met de locomotief, omdat het te koud was om te lopen. Niel antwoordde met: ‘Ik niet. Jullie ergens anders wonen.’. Charles vond het nog steeds onduidelijk, maar later keerde Niel terug en hij zei dat ze gingen, want over tien dagen ding de winter eindigen.

Niel doodt Walter, omdat hij gewond is en Niel denkt dat ze hierdoor niet vooruit kunnen komen. Wanneer ze zich eenmaal op de locomotief bevinden rijden ze erg hard zodat ze door de slagboom heen konden gaan en in plaats van het normale spoor, het andere spoor konden pakken, weg van de mijnen en de fabrieken. De klap was zo hard dat Walter viel en zijn been brak. Niel sloeg hem op zijn hoofd met een stuk ijzer zodat zijn schedel brak. Charles werd heel boos op Niel en begon te schelden, maar later werd hij gerustgesteld door Niel. Hij begreep later wel dat hij zo beter af en dat het de goede keuze was geweest. Hij had geen honger en geen pijn. Daarnaast was er ook meer voedsel over voor henzelf en werden ze niet opgehouden door Walter.

Charles en Niel komen terug in hun ouderlijk huis. Charles’ ouders verwachtten niet dat Charles nog leefden en hadden het nooit meer over hem, Charles kon beter dood zijn, want er waren alleen negatieve berichten over hem binnengekomen. Charles was hard geworden en hij was bij zijn thuiskomst ook helemaal niet emotioneel. Hij was erg direct en zei dat hij en Niel daar bleven wonen, ter ongenoegen van zijn ouders en zus. Niel was ook niet aan dit leven gewend en hij voelde zich aangetrokken tot Christine, Charles’ zus, waardoor Christine hem een engerd vind.


Charles en Niel beginnen een visrestaurant en Charles bergt de spullen van Walter op in zijn restaurant. Charles en Niel integreren weer helemaal in de samenleving. Charles komt bij Niel in zijn nieuwe huis wonen, want hij heeft zich rijk gemaakt door middel van chantage. Met dit geld bouwt hij een restaurant op en hij bergt de spullen van Walter op, omdat ze hem dierbaar zijn en het de enigste tastbare herinneringen aan Walter zijn.

Het gedrag van Charles is vaak niet ideaal, maar ik begrijp zijn gedrag wel. Hij heeft een erg moeilijk verleden gehad en hij heeft de verkeerde keuze gemaakt toen hij voor de SS koos. Door een verkeerde keuze is zijn leven heel anders verlopen dan verwacht. Door het werk in de fabriek is hij erg hard geworden waardoor hij vaak anders reageert dan een normaal mens. Hierdoor heeft hij wel een goede vriendschap met Niel opgebouwd en daarom wil hij hem ook bij zich houden, dat hij bij hem blijft wonen.

Het doel van Charles is weer een normaal leven opbouwen. Hij heeft nooit met de SS naar het oosten gewild en daarom probeerde hij ook te vluchten. De SS is dus een tegenstander van hem. Het dorpelingen van het dorp waar hij onderduikt zijn helpers, ook al zijn de omstandigheden hier niet heel goed. Niel en Walter helpen hem te ontsnappen uit de fabrieken.

Persoonsbeschrijving Franklin

Franklin is de zoon van Christine en Bernard Lowendaal. Christine werd op een dag door haar man verkracht, want ze kreeg niet de kans om te zeggen dat het op dat moment niet kon. Verder is er alleen van Franklin bekend dat hij een bril heeft, verder niets.

Franklin is een lastpak en hij moet met zijn ouders mee verhuizen naar Afrika. Zijn ouders besteden niet veel tijd aan Franklin en er is vaak een oppas. Hierdoor gaat Franklin rare dingen doen. Bernard moet naar Afrika voor zijn baan, en Franklin en Christine moesten mee. Christine hoopte dat de hitte de ijzige Niel in haar gedachten zou doen smelten, want ze dacht nog wel steeds veel aan hem. Franklin was het er niet mee eens dat ze naar Afrika verhuisden. Ze leefden hier ook niet zo heel lang, want wanneer Christine haar ouders overleden waren gingen ze weer terug naar haar ouderlijk huis.

De moeder van Franklin wil Franklin naar een internaat sturen, waardoor de relatie tussen de moeder en Franklin verslechtert. Later gaat hij dan ook naar het Casimir Instituut. Franklin naar een internaat sturen zou beter zijn voor Christine en Bernard, omdat ze dan naar het buitenland konden gaan en omdat Christine toch geen greep kon krijgen op Franklin. Franklin was het hier totaal niet mee eens en vond het een stom idee. Hij stribbelde zo tegen dat zijn moeder zich zo aan hem irriteerde dat ze hem heel hard met een voorwerp sloeg. Hierdoor belandde hij in het ziekenhuis en kreeg voor altijd last van zijn rug. Op school zei Franklin nooit iets over zijn slechte thuissituatie. Hij was een vlotte en gezeglijke leerling. Blauwe plekken bedekte hij zorgvuldig. Later werd Franklin toch naar een instituut gestuurd. Franklin was hier erg boos over en zwoer bij zichzelf zijn moeder nooit meer te zien of over haar te spreken. Ook zijn vader had toegestemd dat hij naar dit pensionaat zou gaan dus ook hij was niet meer van belang. Het Casimir Instituut maakte Franklin angstig, omdat het zo groot was en erg kaal was. Later gaat hij zich hier meer thuis voelen en hij is ook hier nog steeds een jongen die zich niet altijd aan de regels houdt.

Franklin wordt overgeplaatst naar een tehuis in Den Haag. In dit tehuis leert hij Angela kennen. Zijn oom Charles gaat zijn financiën regelen. Hij moest naar Den Haag omdat hij van het Casimir weggestuurd was, omdat hij zich niet kon beheersen. Hij kon geld halen bij Charles wanneer hij het nodig had. Franklin voelt zich erg aangetrokken tot Angela en ze zijn ook erg vaak bij elkaar. Angela vertrekt echter ineens op vakantie. Hij was erg van de kaart en hij moest zelfs overgeven. Hij dacht later nog veel aan Angela, maar ze was uitgeschreven op school en bleek niet meer terug te komen. Dit was een grote klap voor Franklin, waardoor hij een de ruitjes van een huis insloeg en binnen ook van alles kapot maakte. Franklin werd bevriend met Niel, die deze periode na Angela dragelijk maakte voor Franklin, omdat hij interessante verhalen kon vertellen. Later kreeg hij een ansichtkaart van Angela uit Parijs en hij leerde alles over Parijs uit zijn hoofd.

Franklin gaat op zijn eigen wonen en ontmoet Michelle, die in het huis van Charles woont. Franklin heeft een baantje in een bar, maar wordt ontslagen en gaat werken in de dierentuin om aan geld te komen. Nadat Franklin klaar was met zijn eindexamen ging hij op zichzelf wonen en deed hij niet veel meer. Hij gaf nergens iets meer om en hij was ook erg slordig. Franklin werkte in een bar maar hij werd hier ontslagen, omdat hij nooit op tijd kwam. Wanneer hij weer om geld komt vragen bij Charles ziet hij Michelle staan. Hij is erg nieuwsgierig en vraagt naar haar, ze blijkt een kamer te huren bij Charles, Charles ziet het als een soort vriendendienst. Hij voelde zich aangetrokken tot Michelle. Later krijgen Michelle en Franklin een geheime relatie. Franklin wordt bevriend met Niel en die zorgt voor een baantje bij de dierentuin, zodat Franklin zijn schulden af kan lossen.

Franklin zijn twaalfjarige zusje Isabelle komt op bezoek en probeert de relatie tussen Michelle en Franklin te beëindigen. Franklin is er niet blij mee dat zijn jongere zusje hem komt bezoeken, omdat zijn ouders haar niet af hebben gestoten en hem wel. Hij probeert haar een beetje te ontlopen, maar dit lukt niet helemaal. Hij verafschuwt haar later, door haar gedrag en haar uiterlijk, ze is zo dik en heeft roze nylon kleren aan waardoor ze net een varkentje lijkt. Ondertussen ging Franklin veel met Michelle om, maar hij voelde zich ook nog vaker eenzaam dan voorheen, omdat hij nu juist veel bij haar wilde zijn. Charles kwam erachter dat Michelle en Franklin een relatie hadden en was er helemaal niet blij mee. Isabelle is jaloers op de aandacht die Michelle krijgt en gaat met een smoesje naar haar toe. Ze grist haar agenda van de tafel en beplakt hem thuis met allemaal plaatjes van Charles, zodat het lijkt alsof Michelle een affaire heeft met Charles. Ze zorgt ervoor dat Franklin de agenda vindt. Franklin denkt echter dat Charles Michelle om probeert te kopen met allerlei duren spullen en wordt heel boos op Charles.

Franklin wilde wraak nemen op Charles en vernielde zijn restaurant. Hij nam allemaal belangrijke papieren van Charles mee. Wanneer hij naar het restaurant liep beeldde hij zich in dat Angela naast hem liep en hij met haar praatte. Franklin had de inbraak goed gepland, eerst de sleutels gestolen en een kopie laten maken, de sleutels teruggelegd en pas een aantal weken later sloeg hij zijn slag. Hij nam een hond, Basje, mee, die hij eerder in de wijk als erg agressieve hond had leren kennen, maar later was Basje hem trouw gaan volgen. Eenmaal in het restaurant maakte hij het gezellig en at wat, pas daarna ging hij alles vernielen. Hij nam uit euforie vier treden tegelijk en stapte mis, waardoor hij voorover viel. Hierdoor zag hij een dun touwtje bij een voeg. Uit nieuwsgierigheid haalde hij de tegel eruit en vond een kistje met de linkerhelft van allerlei bladen met informatie over het verleden van Charles. Basje vond de rechterkant van de bladen en ook nog alle spullen van Walter Schweke. Wanneer Franklin klaar was met vernielen overzag hij zijn slagveld met voldoening. Het vernietigen van vier beelden voelde aan alsof hij werkelijk vier giftige gezwellen uit zijn eigen lichaam had weggesneden. Hij voelde zich vol vreugde.

Collega’s van Franklin uit de dierentuin halen een grap met Franklin uit en geven hem een boterham moet poep. Franklin vroeg altijd brood aan zijn collega Gerard. Wanneer Niel voorstelde om een grap uit te halen en poep op zijn brood te smeren doet bijna iedereen mee. Hij smeert er poep op van een zieke aap. Franklin nam twee happen en het werd stiller, toen kreeg hij pas door dat hij stront zat te eten. Hij liep weg en kwam later een beetje lacherig terug. Hij vatte het sportief op. ‘Heb je gekotst? vroeg Niel. Franklin schudde zijn hoofd. ‘Nee, lukt niet. Het heeft een bijzondere, wat wilde smaak.’ Niel wist op dat moment al dat Franklin de dader was van de brandstichting en vernieling van het restaurant.

Franklin wordt erg ziek en Niel vermoord hem. Franklin wordt erg ziek als gevolg van de bacteriën in de poep op de boterham. Hij wil niet naar de dokter, hij denkt dat het vanzelf wel overgaat. De zweren op zijn benen worden steeds erger en Michelle haalt hem over om uiteindelijk toch naar de dokter te gaan. Hij komt in het ziekenhuis terecht wanneer hij op een gegeven moment flauw valt en werd dagenlang onderzocht. Franklin was erg zwak. Hij is zich op dat moment wel dingen gaan realiseren over zijn leven. Hij schreef een brief aan Michelle waarin hij haar vroeg om samen te gaan wonen. Ze moest hier goed over nadenken en ook dat er een mogelijkheid was dat zijn been geamputeerd werd. Hij was dus nog steeds erg verliefd op Michelle en wilde meer bij haar zijn. Niel vertelde aan Charles dat Franklin de brand had gesticht en Charles was heel verbaasd en geschokt. Niel bezocht Franklin in het ziekenhuis en hij reed Franklin op een karretje naar het dak van het ziekenhuis en gooide hem met een rode jas, die hij altijd aan had, van het dak af.

Franklin heeft geen goede jeugd gehad, vandaar hij erg rare dingen heeft gedaan. Ook al doet hij zo’n rare dingen, toch heb ik medelijden met hem. Vooral omdat hij nu net een soort samenlevingscontract opstelde, om met Michelle samen te gaan wonen en het leek alsof het toch nog goed kwam met Franklin. Ik begrijp wel dat Niel Franklin vermoord heeft. Ik denk dat Niel besloot dat hij Franklin niet aan zijn lot over kon laten en net als bij Walter hem niet zoveel pijn kon laten lijden. Daarnaast zou hij ook opgepakt worden wegens vandalisme en brandstichting, dus hij dacht dat Franklin beter af zou zijn als hij dood was. Ik snap niet dat hij dit zomaar kan, maar dit heeft met zijn verleden te maken.

Franklin heeft niet echt een doel in zijn leven. Zijn enige doel aan het einde van het boek is zijn leven verder vervolgen met Michelle. Hij is zijn eigen tegenstander, want het is zijn eigen schuld dat dit niet mogelijk is. Als Niel hem niet had vermoord, had Charles hem waarschijnlijk wel aangegeven en was hij in de gevangenis beland. Daarnaast zou het ook kunnen zijn dat hij zijn ziekte niet eens overleefd had.

Thematiek
Het thema van dit boek is wraak. Franklin wil wraak nemen op zijn ouders, omdat ze hem verstoten en mishandelt hebben. Hij wil nooit meer contact met ze, dit is zijn wraak. Echt wraak kun je het niet noemen, maar zijn ouders zoeken nog wel contact met hem, dus wel een beetje. Het vernielen en de brandstichting is de echte wraak. Franklin neemt wraak op Charles, omdat hij denkt dat hij Michelle om probeerde te kopen. Dit is allemaal de schuld van Isabelle. Dit bepaalt heel de toekomst van Franklin. Als Franklin geen wraak had genomen was hij waarschijnlijk wel gelukkig geworden met Michelle en ik denk ook dat hij dan wel verandert was. Hij schreef een brief aan Michelle waarin hij heel anders overkwam dan voorheen, omdat hij echt iets ondernam en iets vast probeerde te zetten voor de toekomst, terwijl hij eerst gewoon maar een beetje deed wat hem te binnen schoot en verder maar een beetje niets deed. Zoals ik in mijn persoonsbeschrijving al had beschreven, keur ik het gedrag van Franklin wel af, maar toch heb ik leef ik mee met hem en ik snap wel waarom hij het heeft gedaan. Het is niet zo dat ik vind dat hij hier zo hard voor gestraft had moeten worden, ik gunde hem nog steeds een gelukkig leven met Michelle. Ik had niet verwacht dat ik zoveel begrip kon hebben voor wraakgevoelens van iemand anders.

Verdiepingsopdracht ruimte
De ruimte in dit boek speelt geen hele belangrijke rol, maar er worden wel mooie uitspraken over gedaan. Niel zou volgen Christine ‘ijzig’ zijn qua karakter, en hij kwam ook uit het noorden, uit de kou. Deze ijzige kou is een tegenstelling van Afrika, waar de ouders van Franklin zich bevinden. Christine hoopte dat de hitte uit Afrika de ijzige Niel in haar gedachten zou doen smelten. Dit zijn allebei twee uitersten, heel warm en heel koud, maar bij beiden hebben de hoofdpersonen het niet goed. Terug in Nederland zijn de omstandigheden veel beter, maar ze zijn nog steeds niet goed.

Ook de politieke omstandigheden zijn van belang in dit boek. Het was oorlog en Charles koos voor de verkeerde kant, hij koos voor de SS. Door deze keuze is niet alleen hij, maar ook zijn zus Christine verandert. Zij heeft altijd een broer gehad van wie ze allemaal beschamende dingen hoorde en daarna heeft ze een tijd lang met Niel geleefd. Dit is geen rechtvaardiging van het gedrag van Christine tegenover Franklin, dat ze hem mishandelt, maar het heeft er denk ik wel mee te maken. Charles zijn leven is hier ook grotendeels door bepaald, al heeft hij zijn leven weer best goed op weten te pakken bij de terugkomst in Nederland. Charles heeft het geluk dat zijn SS- verleden vergeten wordt, omdat hij veel verteld over de mijnen. Er lopen nog veel zaken tegen SS’ers en journalisten proberen dan ook nog achter het verleden van Charles te komen. Ze proberen hem later ook via Franklin te benaderen en hij zorgt er uiteindelijk voor dat de gegevens die hij heeft gevonden bij de brandstichting bij deze journalisten terecht komen.

Visie
Ik denk dat deze schrijver duidelijk wil maken dat het wereldbeeld van Franklin zeer negatieve effecten kan hebben. Franklin denkt dat alles kan en alles mag en denkt niet na over anderen. Hij denkt niet na over zijn toekomst en hij floddert maar wat aan. Ik denk dat hij echt met de dag leeft. De schrijver heeft hier en op zijn wraakgevoelens kritiek, want je ziet hoe Franklin eindigt. Door niet goed na te denken over je daden en wraak te nemen op personen kan heel anders uitpakken dan je verwacht. Franklin dacht dat hij zich er gemakkelijk vanaf had gebracht, maar uiteindelijk loopt het slecht met hem af.

Deze visie klopt wel, want wraakgevoelens zijn eigenlijk altijd slecht. Maar toch lijkt dat in dit boek anders. Ik vind niet dat Franklin dit verdiende en als het gewoon vergeten was had ik dat niet raar of erg gevonden. Een tweede kans moet er ook zijn vind ik. Ik had niet verwacht dat ik zoveel sympathie zou kunnen voelen voor iemand die psychisch eigenlijk niet helemaal gezond is en wraak heeft genomen op iemand anders.

Eindoordeel
Het boek was mijn tweede keus in de vakantie, want ik had niet verwacht dat ik zowel ‘De thuiskomt’ als dit boek ging lezen, maar toch begon ik er wel met plezier aan, omdat ik verwachtte dat er in dit boek wel iets meer gebeurde dan in de thuiskomst en het minder om de emotie ging. Het boek las ook goed door, alleen het begin was moeilijk door te komen, omdat ik het niet snapte. Mijn eerste indrukken zijn niet verandert ten opzichte van mijn mening nu.

Door het maken van het boekverslag is het verhaal weer beter bij me naar boven gekomen. Het was al een tijdje geleden, zomervakantie dus, dat ik het boek heb gelezen. Het is lastig om er dan nog echt een mening over te vormen, maar dat werkt nu wel veel beter. Ik ben erachter gekomen dat ik nog veel sympathie voor iemand kan voelen voor iemand die wraak neemt op iemand anders, ook al snap ik dit gedrag niet helemaal. Als je heel erg veel weet over deze persoon snap je beter waarom hij zoiets doet en is het opeens niet zo heel raar meer. Dan gun je toch nog het beste voor hem en wil je niet dat het zo slecht met hem afloopt als in dit boek gebeurt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Motivering
Wanneer ik een korte samenvatting van dit boek las leek het erg op een boek dat een vriendin van mij had gelezen en ze ooit iets kort over verteld had. Zij was erg enthousiast over dit boek. Deze korte samenvatting in de leestips sprak mij ook wel aan. De wereld van internaten is mij geheel onbekend, dus het lijkt me wel interessant om hier iets over te lezen. Ook heb ik nog nooit een boek gelezen over een kind dat verstoten is door zijn ouders. Dit lijkt me wel een interessant onderwerp, waar ook mooie verhalen over geschreven kunnen worden.

Ik denk dat je aan de gevoelens van Franklin, de hoofdpersoon van dit boek, heel erg merkt dat hij een laat maar zeggen ‘traumatisch’ verleden heeft gehad. Ik denk dat hij hierdoor emotioneel is, maar deze gevoelens niet uit. Ik hoop dat we deze gevoelens toch als lezer komen te weten. Daarnaast verwacht ik dat er best veel spanning heerst in dit boek. Franklin is een verschoppeling die ondanks zijn neiging alles kapot te maken toch door zijn grote fantasie, onaangepastheid en onverbeterde en vrolijke optimisme de moed erin weet te houden, zoals de achterkant van het boek meldt. Door deze fantasie is Franklin denk ik in staat tot van alles, wat het boek spannend kan maken.

Eerste reacties
Dit boek was niet hetzelfde boek als waar mijn vriendin het over had, wat ik dus wel had verwacht, maar toch was het een erg mooi verhaal. Het ‘broodje poep verhaal’ kwam me heel erg bekend voor, en ik kwam erachter dat we al een deel van dit boek hadden gelezen in laagland. Mijn verwachtingen van dit boek kwamen wel ongeveer uit, want Franklin kon hele rare streken uithalen, maar toch vond ik het boek wel onvoorspelbaar.

Het begin van het boek vond ik heel raar en ik snapte er niet zo heel veel van. Met tegenzin bleef ik toch verder lezen, omdat ik toch wel benieuwd was naar wie deze personen waren en wat ze met elkaar te maken hadden. Een aantal hoofdstukken verder kwam ik beter in het verhaal en begon in het ook interessanter te vinden.

Het boek is mooi, maar wel heel apart. Vooral het einde is heel erg raar. Niel vermoord Franklin, maar toch voelde dit niet negatief, maar juist als een goede daad van Niel. Franklin was ziek en omdat Charles een goede vriend van Niel was kon hij het niet verschuilen dat Franklin de brand gesticht had. Franklin was dus ook bekend als de dader. Wanneer hij zou blijven leven zou hij een leven vol pijn en stress tegemoet zien, en het zou niet eens zeker zijn dat hij het wel zou overleven. Ik vind het wel raar dat Niel zoiets kan doen, maar dit komt door zijn verleden. Daarom is het ook zo belangrijk dat zijn verleden goed beschreven is.

Er waren verschillende open plekken die me aan het lezen hielden. Het waren steeds korte open plekken, een open plek die me het hele boek bezig houd is er niet echt. De enigste grote open plek gaat over de toekomst van Franklin. Hoe loopt het met Franklin af? In het begin wilde ik weten wie Charles, Walter en Niel waren en wat hun relatie tot elkaar was. Daarna wilde ik weten of ze het zouden redden om te vluchten en hoe snel ze thuis zouden zijn. Hoe hun ouders zouden reageren en of ze hun leven weer normaal op konden bouwen. In hoeverre Charles en Niel nog invloed zouden ondervinden van hun verleden en wat dit betekende voor het gezin. Zo waren er nog heel veel open plekken meer.

Fabels

Ik heb gekozen voor twee fabels omdat de verhalen van Charles en Franklin een beetje door elkaar heen lopen. De eerste fabel concentreert zich op Charles, de tweede fabel gaat over Franklin. Het begin van het boek gaat vooral over Charles, Niel en Walter. Een aantal hoofdstukken later gaat het verhaal meer over Franklin. Dit is veel uitgebreider beschreven en ook veel belangrijker voor het boek. Toch is de achtergrondinformatie over Charles en Niel ook nodig, omdat je het gedrag van hen tegenover Franklin dan beter kunt begrijpen.


Fabel van Charles
1. Charles koos voor de SS en werd naar het oosten gestuurd. Hij vluchtte naar het noorden en kwam later in werkkamp terecht.

2. Charles, Walter en Niel vluchten uit het werkkamp waar ze in zaten.

3. Niel doodt Walter, omdat hij gewond is en Niel denkt dat ze hierdoor niet vooruit kunnen komen.

4. Charles en Niel komen terug in hun ouderlijk huis.

5. Charles en Niel beginnen een visrestaurant en Charles bergt de spullen van Walter op in zijn restaurant.

Fabel van Franklin
1. Franklin is een lastpak en hij moet met zijn ouders mee verhuizen naar Afrika.

2. De moeder van Franklin wil Franklin naar een internaat sturen, waardoor de relatie tussen de moeder en Franklin verslechtert. Later gaat hij dan ook naar het Casimir Instituut.

3. Franklin wordt overgeplaatst naar een tehuis in Den Haag. In dit tehuis leert hij Angela kennen. Zijn oom Charles gaat zijn financiën regelen.

4. Franklin gaat op zijn eigen wonen en ontmoet Michelle, die in het huis van Charles woont. Franklin heeft een baantje in een bar, maar wordt ontslagen en gaat werken in de dierentuin om aan geld te komen.

5. Franklin zijn twaalfjarige zusje Isabelle komt op bezoek en probeert de relatie tussen Michelle en Franklin te beëindigen.

6. Franklin wilde wraak nemen op Charles en vernielde zijn restaurant. Hij nam allemaal belangrijke papieren van Charles mee.

7. Collega’s van Franklin uit de dierentuin halen een grap met Franklin uit en geven hem een boterham moet poep. Hij wordt hier heel ziek van en beland in het ziekenhuis.

8. Franklin wordt erg ziek en Niel vermoord hem.

Persoonsbeschrijving Charles
Niel wist niet waar hij vandaan kwam en wist niet beter dan zijn leven lang op een locomotief te werken en bij het varken te zijn. Hij werd zwijgend door de mijnwerkers opgevoed en verzorgt. Niel was er belangrijk voor het transport. De Duitse Walter Schweke was van Finse komaf. Charles Kinzensberg was woonachtig in Den Haag en in het begin van het boek achttien jaar oud. Hij woonde bij zijn ouders.

Charles koos voor de SS en werd naar het oosten gestuurd. Hij vluchtte naar het noorden en kwam later in werkkamp terecht. Tijdens de Duitse bezetting hield de familie Kinzensberg zich redelijk neutraal en probeerde zich in te laten dekken tegen alle mogelijke risico’s, maar Charles was roekelozer en koos voor de SS. Hij werd naar het oosten gestuurd en onderweg vluchtte hij. Hij ging naar het Noorden en kwam in een dorp uit waar hij een tijdje onderdook. Hier ontmoette hij Walter Schweke, hij dook hier ook onder. Charles had geen heimwee, maar hij kreeg soms wel de indruk dat hij gevangenzat. Hij voelde zich redelijk tevreden. Charles en Walter werden ontdekt en ze zeiden dat ze op de vlucht waren voor de oorlogsmachine van het fascisme. Ze werden naar de mijnen gereden en ze moesten in de fabriek werken. Ze hadden het erg slecht in de fabriek. Het galmende geluid dat de arbeiders produceerden, deed de nieuwkomers zo pijn aan de oren dat ze het idee kregen dat hun hoofden bij de gehoorgang twee rotte plekken vertoonden. De ovens waren heel erg warm en daarachter juist heel koud. Ze woonden in barakken. In de fabriek ontmoetten ze Niel, die van de mijnen naar de fabriek reed met zijn locomotief.

Charles, Walter en Niel vluchten uit het werkkamp waar ze in zaten. De omstandigheden in de fabrieken waren voor Charles, Walter en Niel zo ondragelijk dat ze plannen maakten om te ontsnappen. Wanneer ze hoorden dat de oorlog over was vroegen ze aan Niel of hij hen wilde helpen. Niel was de enige die hen eruit zou kunnen redden met de locomotief, omdat het te koud was om te lopen. Niel antwoordde met: ‘Ik niet. Jullie ergens anders wonen.’. Charles vond het nog steeds onduidelijk, maar later keerde Niel terug en hij zei dat ze gingen, want over tien dagen ding de winter eindigen.

Niel doodt Walter, omdat hij gewond is en Niel denkt dat ze hierdoor niet vooruit kunnen komen. Wanneer ze zich eenmaal op de locomotief bevinden rijden ze erg hard zodat ze door de slagboom heen konden gaan en in plaats van het normale spoor, het andere spoor konden pakken, weg van de mijnen en de fabrieken. De klap was zo hard dat Walter viel en zijn been brak. Niel sloeg hem op zijn hoofd met een stuk ijzer zodat zijn schedel brak. Charles werd heel boos op Niel en begon te schelden, maar later werd hij gerustgesteld door Niel. Hij begreep later wel dat hij zo beter af en dat het de goede keuze was geweest. Hij had geen honger en geen pijn. Daarnaast was er ook meer voedsel over voor henzelf en werden ze niet opgehouden door Walter.

Charles en Niel komen terug in hun ouderlijk huis. Charles’ ouders verwachtten niet dat Charles nog leefden en hadden het nooit meer over hem, Charles kon beter dood zijn, want er waren alleen negatieve berichten over hem binnengekomen. Charles was hard geworden en hij was bij zijn thuiskomst ook helemaal niet emotioneel. Hij was erg direct en zei dat hij en Niel daar bleven wonen, ter ongenoegen van zijn ouders en zus. Niel was ook niet aan dit leven gewend en hij voelde zich aangetrokken tot Christine, Charles’ zus, waardoor Christine hem een engerd vind.


Charles en Niel beginnen een visrestaurant en Charles bergt de spullen van Walter op in zijn restaurant. Charles en Niel integreren weer helemaal in de samenleving. Charles komt bij Niel in zijn nieuwe huis wonen, want hij heeft zich rijk gemaakt door middel van chantage. Met dit geld bouwt hij een restaurant op en hij bergt de spullen van Walter op, omdat ze hem dierbaar zijn en het de enigste tastbare herinneringen aan Walter zijn.

Het gedrag van Charles is vaak niet ideaal, maar ik begrijp zijn gedrag wel. Hij heeft een erg moeilijk verleden gehad en hij heeft de verkeerde keuze gemaakt toen hij voor de SS koos. Door een verkeerde keuze is zijn leven heel anders verlopen dan verwacht. Door het werk in de fabriek is hij erg hard geworden waardoor hij vaak anders reageert dan een normaal mens. Hierdoor heeft hij wel een goede vriendschap met Niel opgebouwd en daarom wil hij hem ook bij zich houden, dat hij bij hem blijft wonen.

Het doel van Charles is weer een normaal leven opbouwen. Hij heeft nooit met de SS naar het oosten gewild en daarom probeerde hij ook te vluchten. De SS is dus een tegenstander van hem. Het dorpelingen van het dorp waar hij onderduikt zijn helpers, ook al zijn de omstandigheden hier niet heel goed. Niel en Walter helpen hem te ontsnappen uit de fabrieken.

Persoonsbeschrijving Franklin

Franklin is de zoon van Christine en Bernard Lowendaal. Christine werd op een dag door haar man verkracht, want ze kreeg niet de kans om te zeggen dat het op dat moment niet kon. Verder is er alleen van Franklin bekend dat hij een bril heeft, verder niets.

Franklin is een lastpak en hij moet met zijn ouders mee verhuizen naar Afrika. Zijn ouders besteden niet veel tijd aan Franklin en er is vaak een oppas. Hierdoor gaat Franklin rare dingen doen. Bernard moet naar Afrika voor zijn baan, en Franklin en Christine moesten mee. Christine hoopte dat de hitte de ijzige Niel in haar gedachten zou doen smelten, want ze dacht nog wel steeds veel aan hem. Franklin was het er niet mee eens dat ze naar Afrika verhuisden. Ze leefden hier ook niet zo heel lang, want wanneer Christine haar ouders overleden waren gingen ze weer terug naar haar ouderlijk huis.

De moeder van Franklin wil Franklin naar een internaat sturen, waardoor de relatie tussen de moeder en Franklin verslechtert. Later gaat hij dan ook naar het Casimir Instituut. Franklin naar een internaat sturen zou beter zijn voor Christine en Bernard, omdat ze dan naar het buitenland konden gaan en omdat Christine toch geen greep kon krijgen op Franklin. Franklin was het hier totaal niet mee eens en vond het een stom idee. Hij stribbelde zo tegen dat zijn moeder zich zo aan hem irriteerde dat ze hem heel hard met een voorwerp sloeg. Hierdoor belandde hij in het ziekenhuis en kreeg voor altijd last van zijn rug. Op school zei Franklin nooit iets over zijn slechte thuissituatie. Hij was een vlotte en gezeglijke leerling. Blauwe plekken bedekte hij zorgvuldig. Later werd Franklin toch naar een instituut gestuurd. Franklin was hier erg boos over en zwoer bij zichzelf zijn moeder nooit meer te zien of over haar te spreken. Ook zijn vader had toegestemd dat hij naar dit pensionaat zou gaan dus ook hij was niet meer van belang. Het Casimir Instituut maakte Franklin angstig, omdat het zo groot was en erg kaal was. Later gaat hij zich hier meer thuis voelen en hij is ook hier nog steeds een jongen die zich niet altijd aan de regels houdt.

Franklin wordt overgeplaatst naar een tehuis in Den Haag. In dit tehuis leert hij Angela kennen. Zijn oom Charles gaat zijn financiën regelen. Hij moest naar Den Haag omdat hij van het Casimir weggestuurd was, omdat hij zich niet kon beheersen. Hij kon geld halen bij Charles wanneer hij het nodig had. Franklin voelt zich erg aangetrokken tot Angela en ze zijn ook erg vaak bij elkaar. Angela vertrekt echter ineens op vakantie. Hij was erg van de kaart en hij moest zelfs overgeven. Hij dacht later nog veel aan Angela, maar ze was uitgeschreven op school en bleek niet meer terug te komen. Dit was een grote klap voor Franklin, waardoor hij een de ruitjes van een huis insloeg en binnen ook van alles kapot maakte. Franklin werd bevriend met Niel, die deze periode na Angela dragelijk maakte voor Franklin, omdat hij interessante verhalen kon vertellen. Later kreeg hij een ansichtkaart van Angela uit Parijs en hij leerde alles over Parijs uit zijn hoofd.

Franklin gaat op zijn eigen wonen en ontmoet Michelle, die in het huis van Charles woont. Franklin heeft een baantje in een bar, maar wordt ontslagen en gaat werken in de dierentuin om aan geld te komen. Nadat Franklin klaar was met zijn eindexamen ging hij op zichzelf wonen en deed hij niet veel meer. Hij gaf nergens iets meer om en hij was ook erg slordig. Franklin werkte in een bar maar hij werd hier ontslagen, omdat hij nooit op tijd kwam. Wanneer hij weer om geld komt vragen bij Charles ziet hij Michelle staan. Hij is erg nieuwsgierig en vraagt naar haar, ze blijkt een kamer te huren bij Charles, Charles ziet het als een soort vriendendienst. Hij voelde zich aangetrokken tot Michelle. Later krijgen Michelle en Franklin een geheime relatie. Franklin wordt bevriend met Niel en die zorgt voor een baantje bij de dierentuin, zodat Franklin zijn schulden af kan lossen.

Franklin zijn twaalfjarige zusje Isabelle komt op bezoek en probeert de relatie tussen Michelle en Franklin te beëindigen. Franklin is er niet blij mee dat zijn jongere zusje hem komt bezoeken, omdat zijn ouders haar niet af hebben gestoten en hem wel. Hij probeert haar een beetje te ontlopen, maar dit lukt niet helemaal. Hij verafschuwt haar later, door haar gedrag en haar uiterlijk, ze is zo dik en heeft roze nylon kleren aan waardoor ze net een varkentje lijkt. Ondertussen ging Franklin veel met Michelle om, maar hij voelde zich ook nog vaker eenzaam dan voorheen, omdat hij nu juist veel bij haar wilde zijn. Charles kwam erachter dat Michelle en Franklin een relatie hadden en was er helemaal niet blij mee. Isabelle is jaloers op de aandacht die Michelle krijgt en gaat met een smoesje naar haar toe. Ze grist haar agenda van de tafel en beplakt hem thuis met allemaal plaatjes van Charles, zodat het lijkt alsof Michelle een affaire heeft met Charles. Ze zorgt ervoor dat Franklin de agenda vindt. Franklin denkt echter dat Charles Michelle om probeert te kopen met allerlei duren spullen en wordt heel boos op Charles.

Franklin wilde wraak nemen op Charles en vernielde zijn restaurant. Hij nam allemaal belangrijke papieren van Charles mee. Wanneer hij naar het restaurant liep beeldde hij zich in dat Angela naast hem liep en hij met haar praatte. Franklin had de inbraak goed gepland, eerst de sleutels gestolen en een kopie laten maken, de sleutels teruggelegd en pas een aantal weken later sloeg hij zijn slag. Hij nam een hond, Basje, mee, die hij eerder in de wijk als erg agressieve hond had leren kennen, maar later was Basje hem trouw gaan volgen. Eenmaal in het restaurant maakte hij het gezellig en at wat, pas daarna ging hij alles vernielen. Hij nam uit euforie vier treden tegelijk en stapte mis, waardoor hij voorover viel. Hierdoor zag hij een dun touwtje bij een voeg. Uit nieuwsgierigheid haalde hij de tegel eruit en vond een kistje met de linkerhelft van allerlei bladen met informatie over het verleden van Charles. Basje vond de rechterkant van de bladen en ook nog alle spullen van Walter Schweke. Wanneer Franklin klaar was met vernielen overzag hij zijn slagveld met voldoening. Het vernietigen van vier beelden voelde aan alsof hij werkelijk vier giftige gezwellen uit zijn eigen lichaam had weggesneden. Hij voelde zich vol vreugde.

Collega’s van Franklin uit de dierentuin halen een grap met Franklin uit en geven hem een boterham moet poep. Franklin vroeg altijd brood aan zijn collega Gerard. Wanneer Niel voorstelde om een grap uit te halen en poep op zijn brood te smeren doet bijna iedereen mee. Hij smeert er poep op van een zieke aap. Franklin nam twee happen en het werd stiller, toen kreeg hij pas door dat hij stront zat te eten. Hij liep weg en kwam later een beetje lacherig terug. Hij vatte het sportief op. ‘Heb je gekotst? vroeg Niel. Franklin schudde zijn hoofd. ‘Nee, lukt niet. Het heeft een bijzondere, wat wilde smaak.’ Niel wist op dat moment al dat Franklin de dader was van de brandstichting en vernieling van het restaurant.

Franklin wordt erg ziek en Niel vermoord hem. Franklin wordt erg ziek als gevolg van de bacteriën in de poep op de boterham. Hij wil niet naar de dokter, hij denkt dat het vanzelf wel overgaat. De zweren op zijn benen worden steeds erger en Michelle haalt hem over om uiteindelijk toch naar de dokter te gaan. Hij komt in het ziekenhuis terecht wanneer hij op een gegeven moment flauw valt en werd dagenlang onderzocht. Franklin was erg zwak. Hij is zich op dat moment wel dingen gaan realiseren over zijn leven. Hij schreef een brief aan Michelle waarin hij haar vroeg om samen te gaan wonen. Ze moest hier goed over nadenken en ook dat er een mogelijkheid was dat zijn been geamputeerd werd. Hij was dus nog steeds erg verliefd op Michelle en wilde meer bij haar zijn. Niel vertelde aan Charles dat Franklin de brand had gesticht en Charles was heel verbaasd en geschokt. Niel bezocht Franklin in het ziekenhuis en hij reed Franklin op een karretje naar het dak van het ziekenhuis en gooide hem met een rode jas, die hij altijd aan had, van het dak af.

Franklin heeft geen goede jeugd gehad, vandaar hij erg rare dingen heeft gedaan. Ook al doet hij zo’n rare dingen, toch heb ik medelijden met hem. Vooral omdat hij nu net een soort samenlevingscontract opstelde, om met Michelle samen te gaan wonen en het leek alsof het toch nog goed kwam met Franklin. Ik begrijp wel dat Niel Franklin vermoord heeft. Ik denk dat Niel besloot dat hij Franklin niet aan zijn lot over kon laten en net als bij Walter hem niet zoveel pijn kon laten lijden. Daarnaast zou hij ook opgepakt worden wegens vandalisme en brandstichting, dus hij dacht dat Franklin beter af zou zijn als hij dood was. Ik snap niet dat hij dit zomaar kan, maar dit heeft met zijn verleden te maken.

Franklin heeft niet echt een doel in zijn leven. Zijn enige doel aan het einde van het boek is zijn leven verder vervolgen met Michelle. Hij is zijn eigen tegenstander, want het is zijn eigen schuld dat dit niet mogelijk is. Als Niel hem niet had vermoord, had Charles hem waarschijnlijk wel aangegeven en was hij in de gevangenis beland. Daarnaast zou het ook kunnen zijn dat hij zijn ziekte niet eens overleefd had.

Thematiek
Het thema van dit boek is wraak. Franklin wil wraak nemen op zijn ouders, omdat ze hem verstoten en mishandelt hebben. Hij wil nooit meer contact met ze, dit is zijn wraak. Echt wraak kun je het niet noemen, maar zijn ouders zoeken nog wel contact met hem, dus wel een beetje. Het vernielen en de brandstichting is de echte wraak. Franklin neemt wraak op Charles, omdat hij denkt dat hij Michelle om probeerde te kopen. Dit is allemaal de schuld van Isabelle. Dit bepaalt heel de toekomst van Franklin. Als Franklin geen wraak had genomen was hij waarschijnlijk wel gelukkig geworden met Michelle en ik denk ook dat hij dan wel verandert was. Hij schreef een brief aan Michelle waarin hij heel anders overkwam dan voorheen, omdat hij echt iets ondernam en iets vast probeerde te zetten voor de toekomst, terwijl hij eerst gewoon maar een beetje deed wat hem te binnen schoot en verder maar een beetje niets deed. Zoals ik in mijn persoonsbeschrijving al had beschreven, keur ik het gedrag van Franklin wel af, maar toch heb ik leef ik mee met hem en ik snap wel waarom hij het heeft gedaan. Het is niet zo dat ik vind dat hij hier zo hard voor gestraft had moeten worden, ik gunde hem nog steeds een gelukkig leven met Michelle. Ik had niet verwacht dat ik zoveel begrip kon hebben voor wraakgevoelens van iemand anders.

Verdiepingsopdracht ruimte
De ruimte in dit boek speelt geen hele belangrijke rol, maar er worden wel mooie uitspraken over gedaan. Niel zou volgen Christine ‘ijzig’ zijn qua karakter, en hij kwam ook uit het noorden, uit de kou. Deze ijzige kou is een tegenstelling van Afrika, waar de ouders van Franklin zich bevinden. Christine hoopte dat de hitte uit Afrika de ijzige Niel in haar gedachten zou doen smelten. Dit zijn allebei twee uitersten, heel warm en heel koud, maar bij beiden hebben de hoofdpersonen het niet goed. Terug in Nederland zijn de omstandigheden veel beter, maar ze zijn nog steeds niet goed.

Ook de politieke omstandigheden zijn van belang in dit boek. Het was oorlog en Charles koos voor de verkeerde kant, hij koos voor de SS. Door deze keuze is niet alleen hij, maar ook zijn zus Christine verandert. Zij heeft altijd een broer gehad van wie ze allemaal beschamende dingen hoorde en daarna heeft ze een tijd lang met Niel geleefd. Dit is geen rechtvaardiging van het gedrag van Christine tegenover Franklin, dat ze hem mishandelt, maar het heeft er denk ik wel mee te maken. Charles zijn leven is hier ook grotendeels door bepaald, al heeft hij zijn leven weer best goed op weten te pakken bij de terugkomst in Nederland. Charles heeft het geluk dat zijn SS- verleden vergeten wordt, omdat hij veel verteld over de mijnen. Er lopen nog veel zaken tegen SS’ers en journalisten proberen dan ook nog achter het verleden van Charles te komen. Ze proberen hem later ook via Franklin te benaderen en hij zorgt er uiteindelijk voor dat de gegevens die hij heeft gevonden bij de brandstichting bij deze journalisten terecht komen.

Visie
Ik denk dat deze schrijver duidelijk wil maken dat het wereldbeeld van Franklin zeer negatieve effecten kan hebben. Franklin denkt dat alles kan en alles mag en denkt niet na over anderen. Hij denkt niet na over zijn toekomst en hij floddert maar wat aan. Ik denk dat hij echt met de dag leeft. De schrijver heeft hier en op zijn wraakgevoelens kritiek, want je ziet hoe Franklin eindigt. Door niet goed na te denken over je daden en wraak te nemen op personen kan heel anders uitpakken dan je verwacht. Franklin dacht dat hij zich er gemakkelijk vanaf had gebracht, maar uiteindelijk loopt het slecht met hem af.

Deze visie klopt wel, want wraakgevoelens zijn eigenlijk altijd slecht. Maar toch lijkt dat in dit boek anders. Ik vind niet dat Franklin dit verdiende en als het gewoon vergeten was had ik dat niet raar of erg gevonden. Een tweede kans moet er ook zijn vind ik. Ik had niet verwacht dat ik zoveel sympathie zou kunnen voelen voor iemand die psychisch eigenlijk niet helemaal gezond is en wraak heeft genomen op iemand anders.

Eindoordeel
Het boek was mijn tweede keus in de vakantie, want ik had niet verwacht dat ik zowel ‘De thuiskomt’ als dit boek ging lezen, maar toch begon ik er wel met plezier aan, omdat ik verwachtte dat er in dit boek wel iets meer gebeurde dan in de thuiskomst en het minder om de emotie ging. Het boek las ook goed door, alleen het begin was moeilijk door te komen, omdat ik het niet snapte. Mijn eerste indrukken zijn niet verandert ten opzichte van mijn mening nu.

Door het maken van het boekverslag is het verhaal weer beter bij me naar boven gekomen. Het was al een tijdje geleden, zomervakantie dus, dat ik het boek heb gelezen. Het is lastig om er dan nog echt een mening over te vormen, maar dat werkt nu wel veel beter. Ik ben erachter gekomen dat ik nog veel sympathie voor iemand kan voelen voor iemand die wraak neemt op iemand anders, ook al snap ik dit gedrag niet helemaal. Als je heel erg veel weet over deze persoon snap je beter waarom hij zoiets doet en is het opeens niet zo heel raar meer. Dan gun je toch nog het beste voor hem en wil je niet dat het zo slecht met hem afloopt als in dit boek gebeurt.

REACTIES

A.

A.

'' Franklin gaat op zijn eigen wonen''
Franklin gaat op zichzelf wonen
lijkt me beter

12 jaar geleden

A.

A.

Beetje jammer van de vele spelling fouten...

12 jaar geleden

N.

N.

vele spelfouten*

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Franklin door Tomas Lieske"