Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1188 woorden
  • 31 maart 2010
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
9 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Verslagdeel Volwassen literatuur

Informatie over auteur.
Auteur: Raijmondus Godefriedus Norbert (Raymond) van de Klundert.
Raymond van de Klundert ook wel Kluun genoemd is geboren op 19 april 1964 in Tilburg. Eerst werkte Kluun in de marketing maar nadat zijn vrouw overleed veranderde hij zijn plannen en werd schrijver hij heeft al veel boeken geschreven onder andere:Komt een vrouw bij de dokter, De weduwenaar , help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt, Klunen, Van leven ga je dood, Memoires van een marketingsoldaat en nog veel meer. Hij schrijft om mensen te informeren wat hij heeft meegemaakt en wat hij wil vertellen. Zijn boeken lijken op elkaar omdat ze allemaal over de dingen in het dagelijks leven gaat.
Jaarthema.

Het past in het jaarthema omdat het bij romantische en tragische verhalen hoort.
Thema.
Het boek gaat over een vrouw die kanker krijgt en haar man vreemd gaat en dat het haar niks uitmaakt.
Tijd en ruimte.
De tijd en ruimte waar het boek zich in afspeelt is het heden. Het is van deze tijd. Er komen bekende plaatsen in voor Amsterdam en Breda. Ook Nederland en Miami en Barcelona.
Hoofdpersonen .
De hoofdpersonen zijn:
Stijn: Hij is nog jong en hij heeft een goede baan een vrouw en een kind de hele mikmak. Maar zijn goede leventje verandert wanneer zijn vrouw Carmen borstkanker krijgt. Stijn heeft het erg moeilijk omdat hij niet wat hij er van moet zeggen en wat hij moet doen. Hij blijft Carmen steunen maar ondertussen is hij niet zo trouw. Hij reageert altijd positief op bepaalde situaties behalve als hij het slechte nieuws hoort over zijn vrouw.

Carmen: De echtgenote van Stijn. Zij heeft ook erg goed totdat tot dat ze ontdekt dat ze borstkanker heeft. Ze was al eerde voor een onderzoek naar het ziekenhuis geweest maar het was positief .Maar dit was een foute uitslag. Ze wordt heel erg ziek maar ze wil heel graag beter worden en ze werkt er hard voor. Tot dat de dokter vertelt dat het geen zin meer heeft en dat ze nog een paar weken te leven heeft. Ze houdt veel van Stijn en accepteert van hem dat hij af en toe vreemd gaat. Ze reageert positief en negatief bijvoorbeeld als ze het slechte nieuws hoort dat ze kanker heeft reageert ze negatief maar bij het eerste onderzoek reageert ze positief.


Bijpersonen.

Luna: is 1 jaar ze is het dochtertje van Stijn en Carmen. Carmen vind het vreselijk erg om Luna achter te laten als ze sterft , daarom schrijft ze Luna allemaal brieven voor later als ze groot is.

Carmen haar moeder: Ze houd erg veel van haar dochter en ze wil haar niet kwijt. Ze is gescheiden maar geniet er elke dag van om vrijgezel te zijn.

Roos: heeft een stiekeme relatie met Stijn. Ze weet dat het fout is maar ze steunt hem enorm en dat waardeert hij vreselijk. Ze houdt ook veel van Stijn.

Verhaallijnen.
Er lopen 2 rode draden door het verhaal de 1e Carmen is ernstig ziek 2e Stijn is ondertussen met andere dingen bezig.

Motieven.
Het ziekenhuis en de dokter zijn steeds terugkerende voorwerpen en personen. Ook de ziekte kanker.

Stijl.
De schrijver schrijft uitgebreide zinnen. Met veel informatie in elke zin. Hij staat niet langdurig stil bij bepaalde situaties soms wel soms niet. Er zijn wel spanningsmomenten bijvoorbeeld als ze het slechte nieuws hoort en als ze sterft. Het is geen grove taal het is gewoon normale Nederlandse taal. Dit zie je in het hele boek terug. Soms komt er een scheldwoordje in maar niet overdreven veel.

Opbouw.
Het verhaal begint goed en het eindigt slecht. De gebeurtenissen worden vanuit de schrijver vertelt ,hij weet wat ze denken en doen. De diepte punten zijn als Carmen ziek worden. Hoogtepunten zijn als Carmen weer opknapt. Het verhaal loopt chronologisch omdat het een logische volgorde heeft. Er zijn geen flashbacks ook zijn er geen openplekken. Er zijn wel tijdsprongen maar niet hele grote vaak een week of een maand. Met de verjaardag van hun dochtertje worden er steeds tijdsprongen van een 1 jaar gebruikt. Ik vind het boek realistisch omdat het in onze tijd zich afspeelt en dan kan je het wat beter voorstellen omdat er duidelijke plaatsen worden genoemd. Zoals Amsterdam.


Samenvatting Boek.
Carmen en Stijn zijn een gelukkig koppel die wonen in Amsterdam. Toch kan Stijn het niet laten om soms met een andere vrouw te gaan of soms het bed te delen, en soms weet Carmen dit. Ze zijn samen vreselijk gelukkig ze hebben beide een eigen bedrijfje en een van 1 jaar(dochter Luna. Maar dan gebeurt er iets ergs. Een jaartje terug heeft Carmen haar borst laten controleren op een knobbeltje maar volgens de dokter was het niet erg en niet kwaadaardig. Een halfjaar later laat ze het weer controleren maar nu is het opeens wel kwaadaardig. Ze vertellen haar dat het een fout van de dokter was en ze vertellen haar dat het borstkanker is die al lange tijd bestaat. De dokter vraagt of ze een chemokuur wil. Dit wil Carmen wel. De chemokuur werkt en de kanker krimpt. Vervolgens wordt haar borst verwijderd en is Carmen tijdelijk verlost van kanker. Stijn vind het maar niks. Hij gaat ondertussen met een ene Roos. Hij komt haar elk jaar tegen in Breda met carnaval. Hij voelt zich erg schuldig tegenover Carmen om dit toch verkeerd is. Maar hij kan niet meer ophouden om Roos te bezoeken. Zo gaat het een tijdje door totdat Carmen slecht nieuws te horen krijgt:de kanker heeft zich verspreid, en nu al een groot deel van haar lever aantast. Ze kunnen niks meer voor Carmen doen, ze is terminaal(ze ligt op sterfen) Stijn besluit eerlijk zijn relaties met Roos aan Carmen te vertellen. Ze reageert er rustig op. Maar ze houdt Stijn wel meer in de gaten en ze verbiedt hem dat hij niet meer naar zijn vrijdagse stapavondje mag. Hij verzint steeds allerlei slimme smoesjes voor om maar bij Roos te kunnen zijn. Op een doodnormale stapavond gaat het mis en wordt hij bijna betrapt door Carmen. Hij rijdt met 180 kilometer per uur terug naar huis en hij crasht op de snelweg. Gelukkig overleeft hij het ongeluk zonder kleerscheuren. Vanaf dat moment gaan er belletjes rinkelen bij Stijn . Hij zet zijn relatie met Roos op een laag pitje, en zorgt ervoor dat Carmen’s laatste dagen perfect zijn zo als zij het wil. Haar buik zwelt steeds meer op vanwege het vocht dat steeds meer word omdat haar lever niet meer werkt. Ze geeft vaak over en ze houdt niks meer binnen. Ze word steeds magerder en ze kan niets meer zelf. Toch blijft Stijn er voor haar tot op haar laatste dag. Op één van haar laatste dagen besluit Carmen dat ze euthanasie wil plegen( euthanasie is een prik waardoor je langzaam sterft) om zichzelf uit haar lijden te verlossen. Van tevoren maakt Stijn een grote doos met herinneringen over Carmen zodat Luna(3 jaar) , zich haar moeder later nog via de doos met herinneringen haar moeder zou kunnen herinneren. Op een rustige dag komt de dokter en geeft haar een spuitje en verlost Carmen uit haar lijden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"