Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 1765 woorden
  • 23 maart 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
15 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Echte mannen eten geen kaas
Auteur: Maria Mosterd
Uitgeverij: Van Gennip
Plaats van uitgave: Amsterdam

Samenvatting
Maria gaat naar de middelbare school. Op haar eerste schooldag gaat ze met haar beste vriendin, Nikki, op de fiets naar school. Voor de school staan een paar jongens. Een van de jongens begroet Maria. Ze zegt niks terug. De volgende dag dat ze naar school gaat staan de jongens er weer. Dit keer zegt Maria ‘hoi’ terug tegen één van die jongens. Een jongen stelt zich voor. Hij is Manou. Langzamerhand worden Maria en Manou vrienden. Na een tijdje gaat Maria ook niet meer naar school. Daar komt ze alleen nog voor toetsen of voor Nikki. In plaats van naar school gaat Maria elke dag met Manou mee. Hij neemt haar meer naar een flat in de stad. Daar ontmoet ze een paar vrienden van Manou. Ze gaan roken. Maria heeft nog nooit gerookt. Dus die moest erg hoesten toen ze haar eerste trekje nam. Dat vond Manou helemaal niet leuk. Manou slaat Maria in elkaar als ze niet doet wat hij zegt. De volgende dag gaat Maria naar het huis van Manou. Manou vindt dat ze ontmaagd moet worden. Ondertussen heeft Maria al veel ruzie met haar moeder en zusje. Een week later moet ze met Manou mee. Ze vertrouwt, ondanks dat ze elkaar nog niet zo lang kennen. Manou neemt haar mee naar een vriend, Juanez. Er zijn nog meer mensen. Ze hebben gerookt. Django en Diablo zijn er. Ook vrienden van Manou. Ze moet met deze twee naar bed. Dat wil Maria niet. Ze wordt in elkaar geslagen. Ze doet het nu wel.

Het meeste van de week is Maria met Manou op pad op ‘geld’ voor hem te verdienen. Manou belooft dat Maria een ‘hogere functie’ krijgt. Nu hoeft ze niet zo veel meer met andere mannen naar bed. Ze moet pakketjes rond brengen, waar drugs in zit. Als Manou naar het buitenland moet, moet Juanez op Maria letten. Hij wil dat Nikki en hij aan elkaar worden gekoppeld. Maria wil dit niet, maar toch belt ze Nikki op.


Als Manou terug komt van de reis, zegt hij haar dat hij het leuk vind om mensen pijn te doen. Maria moet nu andere dingen doen. Zoals meisjes overhalen om met een van de jongens naar bed te gaan. Ze probeert dat bij ene Elise. Het lukt haar.

In December is het thuis niet leuk. Maria is onderhand 13 geworden. En dus een jaar bij Manou. Op een dag moet ze met Manou mee naar Basim. Ze moet voor het eerst zonder drugs met iemand naar bed. Ze wil niet. Er komt al snel een ander aan. Met z’n tweeën verkrachten ze haar. Maria begint hard te gillen. Manou stormt de kamer binnen. Hij lijkt boos. Maar niet alleen op de jongens, ook op Maria.

Na een tijde belt Manou Maria op. Hij zegt dat ze mee moet, maar wat ze gaat zien gaat ze niet leuk vinden. Ze maakt zich klaar en wordt naar een flat gebracht. Ze gaan op de bank zitten. Er zijn ook nog een paar andere jongens. Na een paar minuutjes komt er een jongen binnen. Hij ziet er nerveus uit. Manou begint te schreeuwen over geld, dat hij nog van de jongen kreeg. De jongen wordt op de grond gegooid. Twee andere jongens binden hem vast.
Zijn shirt werd omhoog gedaan. Er werd een sok in zijn mond gedaan, zodat hij geen lawaai kon maken. Er werd een rat gehaald. Die word op de buik van de jongen gezet met een emmer eroverheen. De emmer wordt verwarmd. De rat kan er niet uit. Dus niet begint in de buik van de jongen te graven. Legt Manou uit aan Maria. Na een tijdje wordt de jongen los gemaakt. Heel zijn buik is bebloed. Maria moet het schoonmaken en de jongen gaat snel weg.
De volgende middag moet ze naar een flat. Daar komen nog 3 andere meisjes. Ze maken zich op. Ze maken Maria ook op. Er komt een hele belangrijke klant voor Manou. De meisje vermaken hem in de badkamer.

Diezelfde dag word Manou opgepakt. Samen met Basim neem Maria de zaken over tot Manou weer terug is. Ze regelt nu de geldzaken, zorgt ervoor dat er genoeg jongens, meisje naar hun toe lokken enzovoort. Als Manou weer vrij komt, krijgt Maria een tijdje vrij.

Alleen wanneer er een tekort aan meisjes is, moet Maria nog met iemand naar bed. Voor de rest niet.

Ze besluiten Manou aan de moeder van Maria voor te stellen. De moeder heeft vertrouwen in hem en accepteert hem. Terwijl het allemaal spel is. In werkelijkheid haat hij haar. Toen Maria 15 werd, moest de relatie ‘uit gaan’.

Na een paar weken haalt Giorgio haar op. Maria gaat met hem mee. Ze moet met hem naar bed en hij mishandeld haar heel erg.

Na een tijdje komt ze in heen huis terecht. Daar zou ze met 4 jongens naar bed moeten. Als het stil is sluipt ze stiekem weg. Als Maria weer op school komt, merkt een docent dat het niet goed met haar gaat. Ze vertelt dat ze is verkracht en dat ze waarschijnlijk zwanger is. Samen met Nikki gaat ze een morning-after pil halen.

Maria zegt dat ze door Jayson is verkracht. Haar moeder doet aangifte.

Maria wordt verhoort. Manou zegt precies wat ze wel en niet moet vertellen. En dat ze iedereen mag verlinken, maar hem niet. Als Maria samen met Manou thuis komt is de hele familie er voor Maria. Als Manou weer weg is keurt de hele familie hem af. Nu heeft de moeder van Maria ook twijfels over hem.

Na de aangifte moet Maria bij vrienden van haar moeder wonen. Het is wel gezellig maar saai. Ze wil het liefst terug naar Manou maar dat kan niet. Op MSN krijgt Maria Manou te spreken onder een schuilnaam. Haar moeder heeft het niet door. Wanneer haar moeder het wel ontdekt moet ze naar een internaat. Als ze daar komt zijn er ook wat andere meiden. Manou probeert haar daar te bezoeken, maar het lukt niet erg. Toen kwam er een jongen in het internaat. Hij bleek door Manou gestuurd te zijn. Ze krijgen een heftige ruzie. Maria moest terug naar huis. Ze wisten nu niet meer waar Maria dan naar toe moest. Uiteindelijk komt ze ergens terecht waar ze met een paar andere meiden naar India gestuurd wordt. In het vliegtuig denkt ze na. Ze weet het niet meer, maar één ding weet ze zeker. Ze zal Manou nooit vergeten.

Karakters
Maria:
Dit is de belangrijkste persoon in het verhaal. Het verhaal wordt door haar beschreven. Ze is de hoofdpersoon van het verhaal die in handen van een loverboy komt en niet weer weg kan. Eerst is het een heel onzeker meisje, later wordt ze hard en heeft ze geen medelijden meer met anderen en aan het eind is het weer een onzeker meisje.
Ze is bruin. En heeft donker haar.

Nikki:
Dit is de beste vriendin van Maria. In het begin laat ze Maria niet in de steek, maar wanneer Maria te veel afstand neemt, wil ze niets meer van Maria weten.

Manou:
Dit is de baas van de loverboys in het verhaal. Hij weet Maria te strikken. Hij lijkt op het ene moment heel lief, maar op het andere moment is hij hard en heeft geen medelijden met anderen. Wanneer zijn ware ‘ik’ naar voren komt, blijkt het een hele harde man te zijn.
Hij is ook bruin. Dik en lijkt van de zijkant op een gorilla. Maria beseft na een tijdje dat hij eigenlijk helemaal niet knap is.


Juanez:
Dit is de beste vriend van Manou. Hij is verschillende keren met Maria naar bed geweest en is erbij wanneer er harde straffen vallen. Hij is net zo gemeen als Manou.
Hij heeft een gouden tand. En is ook bruin

Sharon:
Dit is het zusje van Maria. Maria heeft altijd ruzie met haar, maar op het moment dat Maria haar nodig heeft, is ze wel ter plaatse. Ze is een beetje dik en zit altijd achter MSN.

Moeder:
Dit is de moeder van Maria. De moeder vertrouwt Manou heel erg, tot het moment dat de familie dit tegen ging spreken.

Vrienden:
In het verhaal komen verschillende vrienden en werknemers van Manou voor. Ik doe alle vrienden even samengevat, want het zijn er wel heel veel. Ze zijn bijna allemaal wel eens met Maria naar bed geweest. Veel zijn er Antiliaans, Surinaams of Marokkaans. Veel hebben een gouden tand.

Eigen mening
- Ik vind het echt een heel zielig boek. Ik had altijd wel gehoord van loverboys, maar nooit dat ze zo erg te werk gingen. Bijvoorbeeld dat Maria gewoon in elkaar geslagen wordt als ze niet luistert. Ik vind het ook echt heel dapper dat die Maria er een boek over durft te schrijven
- Ik vind het ook een heel leerzaam boek. Dat je moet oppassen. In het boek staan een paar stappen die loverboys ondernemen. Daar kunnen we ze dan misschien aan herkennen.


Stap 1: Je gaat op een plek zitten waar veel mensen / meisjes zijn.
Stap 2: Je gaat op zoek naar een groepje meisjes, let op de lichaamstaal van elk meisje.
Stap 3: Je gaat kijken welk meisje buiten de groep valt, meestal lopen die aan de buitenkant.
Stap 4: Probeer aandacht te trekken. Als ze wegloopt en nog een keer kijkt, heb je beet.
Stap 5: Maak een praatje, geeft ze antwoord op je vragen. Dat zit je goed.
Stap 6: Probeer haar nummer te krijgen, en spreek later af.
Stap 7: Als ze je vertrouwt en knap is, ga je haar bang maken. Slaan als ze niet luistert enz.

Het is natuurlijk wel heel moeilijk denk ik om ze te herkennen, want elke loverboy doet het op z’n eigen manier.

- Over de loverboys. Ik vind het echt heel erg. Ik heb opgezocht waarom loverboys zo worden. De meeste hebben geen ervaring, of een slechte ervaring met omgaan met vrienden en familie. Of ze zijn zelf mishandeld.

De schrijfster
Maria woont in het oosten van Nederland. Na twee keer 6 maanden in India te hebben gewoond om weer zelfvertrouwen te krijgen en een gevoel van eigenwaarde, begon ze onder begeleiding aan een nieuw leven.
Alle namen zijn in dit boek wel veranderd.


De titelverklaring
Echte mannen eten geen kaas staat voor de uitspraak die Manou ooit een keer tegen Maria had gezegd. Hij had gezegd dat echte mannen geen kaas en karnemelk aten en dronken. De ondertitel is vier jaar in handen van een loverboy. Deze staat voor de tijd dat ze bij Manou is en klusjes voor hem uitvoert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"