De apotheker door Jan & Sanne Terlouw

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De apotheker
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2055 woorden
  • 15 maart 2010
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
100 keer beoordeeld

Boekcover De apotheker
Shadow
De apotheker door Jan & Sanne Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A: Verwachting en eerste reactie
Ik wist van tevoren niet wat ik van het boek moest verwachten. Ik wist dat het een boek was van het genre detective. Ik had ook een vermoeden dat het een spannend boek zou worden door een stukje tekst op de achterkant van het boek. Er stond geen samenvatting op maar een stuk tekst uit het boek. Dat klonk spannend en het las gemakkelijk. Dus dacht ik dat het wel een leuk en spannend boek zou worden. De eerste paar bladzijden gingen over het normale leven van Antoinette van der Geest, de apotheker tevens de titel van het boek. Daarin wist ik niet wat er ging gebeuren.

B: Samenvatting en motieven, personages, perspectief en verteller, ruimte, stijl, thema, tijd, titelverklaring.

Samenvatting:

Het boek gaat over de moord op Antoinette van der Geest. Zij was apotheker. Voor de moord gaat zij met haar man naar een feest. Ze krijgen daar ruzie en Cees (de man) rijd kwaad naar huis. Onderweg stopt hij even op een parkeerplaats om alles te laten bezinken, dan komen er drie mannen aan en nog een andere man van de andere kant, zij zien Cees niet. De laatste man heeft een zak geld bij zich en de drie mannen vragen daarom, dan schiet de laatste man de drie mannen neer en wil weer gaan, maar een van de drie is nog niet dood en schiet ook de laatste neer. Cees die alles gezien heeft pakt het geld en gaat weer weg.
Dan wordt Antoinette van der Geest gevonden in de Klagerplassen, zij is dood en verdronken. De politie staat voor een raadsel ze weten niet wie de moord gepleegd kan hebben op de apotheker. Dan komt Olivier, de zoon van Antoinette, Leonie tegen. Hij verteld haar zijn verhaal en Leonie zegt dat zij en haar vader hem misschien wel kunnen helpen. Olivier stemt hiermee in. Leonie en haar vader Job komen zo uit bij ene Barendrecht, hij was ook betrokken bij de schietpartij. Job gaat meerdere malen op bezoek bij Barendrecht om hem te ondervragen, maar hij ontkend. Dan komt Olivier erachter dat zijn moeder vreemd ging met Jarich. En Leonie komt er dan achter dat Janine, een medewerker uit de apotheek de ex-vrouw is van Jarich. Leonie en Job ondervragen Janine en dan blijkt dat Janine de moord heeft gepleegd, omdat Jarich bij haar weg is gegaan vanwege Antoinette. Zo heeft het duo Reders & Reders weer een moord opgelost!

Motieven, personages, perspectief en verteller, ruimte, stijl, thema, tijd, titelverklaring

Motieven
Motieven die passen in dit verhaal zijn:
Moord, de moord op Antoinette.
Geld, de man die het geld nam van Barendrecht en zo zelf in grote problemen kwam.
Verdriet, de familie van Antoinette heeft het moeilijk na de moord.
Liefde, die liefde die groeit tussen Leonie en Olivier en tussen Job en Manon.
Wantrouwen, Olivier die zo graag de moordenaar wil vinden gaat iedereen verdenken en vertouwt niemand meer, zelfs zijn vader niet meer.

Personages:
Olivier: Hij is de zoon van Antoinette, hij is een karakter, omdat je heel duidelijk de gedachtes en gevoelens van hem te weten komt. Die gevoelens veranderen ook naarmate het onderzoek op de moord van zijn moeder vordert. Hij heeft krullend haar en een bril en is rond de 20 jaar want hij studeert.
Antoinette: Zij word vermoord en gedumpt in de Klagerplassen, zij is een type, omdat je niet veel van haar te weten komt en geen verandering doormaakt, alleen van levend naar dood. Van haar uiterlijk en leeftijd kom je niks te weten maar ik schat haar rond de 40 jaar.

Cees: de man van Antoinette, hij is een Karakter, omdat hij heel duidelijk een verandering doormaakt. Hij zit heel erg met de dood van zijn vrouw, maar kan er op het gegeven moment toch mee leven. Van zijn uiterlijk en leeftijd kom je niks te weten maar ik schat hem rond de 40 jaar.
Marisa: Zij is de dochter van Antoinette. Zij komt niet veel voor in het boek, maar als ze er is dan kom je wel duidelijk haar emoties te weten; ze veranderd van een vrolijke tiener in een verdrietig meisje en op het eind gaat het weer beter met haar, karakter dus. Zij heeft blond haar en is 16 jaar.
Sander: Hij is de andere zoon van Antoinette, hij woont in het buitenland en is een type, omdat je niks van hem te weten komt. Weet ik niks van, hij is ouder dan Olivier
Barendrecht: Type, hij is een kwaad persoon en blijft een kwaad persoon, maar heeft niks met de moord op Antoinette te maken. Van hem kom je niks te weten.
Duik: Hij is een type en werkt voor Barendrecht en was betrokken bij de schietpartij, maar heeft dit overleeft. Hij is ongeveer 30 jaar
Bekkers: Ook hij werkt voor Barendrecht en was betrokken bij de schietpartij, hij is ook een type. Hij is ongeveer 30 jaar en ziet er slecht verzorgd uit.
Job: Karakter, hij heeft zeven jaar onschuldig in de gevangenis gezeten en is daarom gescheiden van zijn vrouw. Hij is een karakter omdat hij niet meer van plan was verliefd te worden op zijn leeftijd, maar word toch verliefd op Manon. Hij is bijna 50 jaar.
Moeder: Zij is de moeder van Leonie, haar naam kom je niet te weten, ze komt af en toe voor in het boek als Leonie bij haar moeder is. Zij heeft altijd gedacht dat Job schuldig was in zijn gevangenistijd, daarom zijn ze gescheiden. Zij is ongeveer net zo oud als Job. Leonie: Zij is een karakter, want zij veranderd van een normale meid van 20 jaar naar een verliefd persoon. Ze heeft het er soms nog moeilijk mee dat haar vader en moeder gescheiden zijn.
Jacco: Jacco is een vriend van Job, ze kennen elkaar van de gevangenis, Jacco was wel schuldig, maar heeft zijn leven veranderd. Jacco helpt Leonie en Job bij het oplossen van de zaak. Hij ziet er verwilderd uit en ik schat hem ongeveer 45 jaar. Hij is een type, omdat hij geen ontwikkeling doormaakt en je komt niks te weten over zijn gevoelens en gedachtes.

Janine: Zij is de dader van de moord op Antoinette, ze werkt in de apotheek en is de ex van Jarich. Ze is moeder van twee kinderen die niet in het boek voorkomen. Zij is een karakter, omdat zij erg veranderd en zich schuldig voelt na de moord op haar voormalig werkgeefster Antoinette van der Geest.
Jarich: Antoinette ging vreemd met Jarich, dat is de reden, waarom Jarich van Janine is gescheiden en daarom heeft Janine haar vermoord. Jarich was iets jonger dan Antoinette daarom schat ik hem 35 tot 40 jaar. Hij ziet er goed en verzorgd uit en heeft een passie voor Egypte. Hij is een karakter, omdat ook hij het moeilijk heeft op zijn grote liefde Antoinette. Maar toch besluit hij zich te melden bij de politie, omdat hij haar minnaar was. En dat zou belangrijk kunnen zijn bij het onderzoek.
Manon: Manon is medewerkster in een juwelierszaak, daar heeft Job haar ook leren kennen, ze is gescheiden. Ze is moeder van één kind en ziet er verzorgd uit. Ze is ongeveer 40 jaar. Ze is een karakter, omdat je naarmate het boek vordert steeds meer van haar gevoelens en gedachtes te weten komt. Ze word verliefd op Job.
Jorinde Goedhart: Zij is van de politie en leid het onderzoek van de politie. Zij is een jonge vrouw met een goede uitstraling. Ze is een type, omdat ze alleen op het begin echt duidelijk naar voren komt. Later wordt nog wel haar naam uitgesproken maar zij zelf komt niet meer voor. Je komt niks te weten over haar gevoelens.
Fridus: Hij is de nieuwe vriend van de moeder van Leonie. Hij komt maar in een paar scenes voor. Leonie weet niet wat zij van hem moet denken. Hij is een type, omdat hij in het boek naar voren komt als een grote slijmbal.

Perspectief en verteller
Er is een hij/zij perspectief. Op het begin vanuit Antoinette, dan vanuit Olivier en daarna wordt het afgewisseld tussen Olivier, Leonie en Job.

Ruimte
Het verhaal speelt zich grotendeels af in Rijswijk en Utrecht in het heden. In Rijswijk ligt de apotheek en daar woont ook het gezin van Antoinette. In Utrecht studeert Olivier en hij zit daar op kamers. Leonie en Job wonen ook in Utrecht. Over het weer kom je niks te weten. De schrijver laat geen een keer weten of het regent of dat de zon schijnt of dat het koud is. Dus qua weer en seizoen weet ik niet wat het is.

Stijl

Jan & Sanne Terlouw gebruiken geen moeilijke woorden en maken normale zinnen. De hele tekst leest zich gemakkelijk. Ik vind wel dat ze iets meer beschrijvingen van ruimte en van de personages hadden mogen maken. Nu blijven sommige dingen nog onduidelijk. Er komt een dialoog voor tussen Jorinde Goedhart en Barendrecht, hier ondervraagd Jorinde Barendrecht. Dit vond ik wel leuk om te lezen, het is een wat anders.

Thema
Ik denk dat het thema van dit boek jaloezie is. Omdat Janine Antoinette heeft vermoord, omdat Janine jaloers was op Antoinette omdat zij haar Jarich had afgepakt. En het boek draait om de moord dus het motief voor de moord op Antoinette is ook meteen het thema van het boek.

Tijd
Het verhaal is chronologisch opgebouwd, er zitten geen flashbacks en flashforwards in de vertelde tijd is een aantal weken, omdat het onderzoek geen maanden geduurd en ook niet binnen een paar dagen klaar was. De verteltijd is 255 bladzijden met daarin 24 hoofdstukken.

C: Eindoordeel & Evaluatie
Mening
Ik vond het een mooi boek. Ik moest het door blijven lezen, omdat ook ikzelf erachter wilde komen wie die dader was. De schrijver heeft het ook goed geschreven, want je gaat zelf ook nadenken wie Antoinette vermoord zou kunnen hebben. Al had je nooit kunnen weten dat Janine de moordenares was en vooral niet wat haar motief zou zijn.

Argumenten
-Als je het leest voel je je echt verbonden met de hoofdpersoon.
-Ze gebruikt geen moeilijke woorden.

-Ze gebruikt eenvoudige korte zinnen.
-De spanning wordt erin gehouden.
-Je gaat zelf ook nadenken, het boek laat je niet los

Evaluatie:
Gebeurtenissen:
Het spannendste deel van het boek vond ik op het einde waarin je eindelijk te weten komt wie de moordenaar op Antoinette is. Dit is toch de gebeurtenis waarnaar toe geleefd word in het boek. Wat ook een ontknopingscène was, was de scène waarin je te weten komt dat Leonie en Olivier elkaar daadwerkelijk erg leuk vinden. Verder komen er nog wel spannende scènes in voor, maar er komen best veel spannende scènes voor in dit boek.

Personen:
Olivier: Hij is de zoon van Antoinette.
Antoinette: Zij word vermoord en gedumpt in de Klagerplassen.
Cees: de man van Antoinette.
Marisa: Zij is de dochter van Antoinette.
Sander: Hij is de andere zoon van Antoinette, hij woont in het buitenland.
Barendrecht: Hij is een kwaad persoon.
Duik: werkt voor Barendrecht en was betrokken bij de schietpartij.
Bekkers: Ook hij werkt voor Barendrecht en was betrokken bij de schietpartij
Job: Hij heeft zeven jaar onschuldig in de gevangenis gezeten en is daarom gescheiden van zijn vrouw.

Leonie: Ze heeft het er soms nog moeilijk mee dat haar vader en moeder gescheiden zijn.
Jacco: Jacco is een vriend van Job, ze kennen elkaar van de gevangenis.
Janine: Zij is de dader van de moord op Antoinette, ze werkt in de apotheek en is de ex van Jarich.
Jarich: Antoinette ging vreemd met Jarich, dat is de reden, waarom Jarich van Janine is gescheiden en daarom heeft Janine haar vermoord.
Fridus: Hij is de nieuwe vriend van de moeder van Leonie.
Jorinde Goedhart: Zij is van de politie en leid het onderzoek van de politie.
Manon: Manon is medewerkster in een juwelierszaak, daar heeft Job haar ook leren kennen, ze is gescheiden.

Opbouw:
De opbouw van het boek loop volledig chronologisch en zonder flashbacks en flashforwards e.d. Daardoor leest het gemakkelijk en is het goed te begrijpen

Taalgebruik:
Het taalgebruik is gemakkelijk, ik ben geen woorden tegengekomen die van belang zijn om te weten. Er zijn wel moeilijke woorden, die komen uit de studie psychologie van Leonie, ik denk dat de schrijver het zo bedoeld dat ze moeilijk te begrijpen zijn voor mensen die daar geen verstand van hebben om zo het beeld te scheppen dat Leonie slim is en goed is in psychologie.

REACTIES

M.

M.

Antoinette wordt niet vermoord in de Klagerplassen maar in de Kager Plassen.

13 jaar geleden

H.

H.

Jarrich is gewoon 55 jaar oud, dat staat letterlijk in het boek

11 jaar geleden

P.

P.

heeft me heel erg geholpen, credits naar jou.

8 jaar geleden

L.

L.

Wie zijn de kinderen van Jan Terlouw en Sanne van Hulst?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.