The devil wears prada door Lauren Weisberger

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover The devil wears prada
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2526 woorden
  • 13 maart 2010
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
22 keer beoordeeld

Boekcover The devil wears prada
Shadow

Andrea Sachs, vers uit de collegebanken, is net aangenomen als de nieuwe assistent van de alom gevreesde en bewonderde hoofdredacteur van het tijdschrift Runway, Miranda Priestley.
Runway is hét blad op modegebied, de lieveling van alle ontwerpers. Op de redac…

Andrea Sachs, vers uit de collegebanken, is net aangenomen als de nieuwe assistent van de alom gevreesde en bewonderde hoofdredacteur van het tijdschrift Runway, Miranda Priestley.…

Andrea Sachs, vers uit de collegebanken, is net aangenomen als de nieuwe assistent van de alom gevreesde en bewonderde hoofdredacteur van het tijdschrift Runway, Miranda Priestley.
Runway is hét blad op modegebied, de lieveling van alle ontwerpers. Op de redactie komen de bekende namen van alle kanten op je af: Prada! Armani! Manolo's! Versace! Er lopen alleen maar heel magere, zeer stijlvolle vrouwen rond, en mooie mannen in strakke zwarte coltruien en strakke leren broeken. En met een haast kinderlijk gemak weet Miranda al deze succesvolle, hippe mensen te reduceren tot trillende kleine kinderen.
Andrea vertelt op een frisse, ontwapenende manier over het leven van hen die aan de top staan, en over hoe iemand die aan de top staat het leven van ondergeschikten tot een hel kan maken en alle gevoel voor realiteit verliest.
Zo laat Miranda de nieuwste Harry Potter invliegen voor haar schatjes van kinderen, laat ze Andrea haar gigantische telefoonrekening voorschieten, en moet haar ontbijt precies op de seconde nauwkeurig voor haar staan. Elke dag wordt Andrea zwaar op de proef gesteld, en vaak ook 's nachts, als de commando's van Miranda door de telefoon klinken.
Terwijl haar werkdagen steeds langer worden en de eisen steeds extremer, realiseert Andrea zich dat het baantje waar duizenden vrouwen een moord voor zouden doen haar het leven flink onmogelijk maakt.

The devil wears prada door Lauren Weisberger
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens van het boek
Titel : De duivel draagt Prada
Naam van de schrijver(ster) : Lauren Weisberger
Aantal pagina’s : 359 Pagina’s

Kennisopdrachten
1. Geef zoveel mogelijk informatie over de schrijver. Denk bijvoorbeeld aan zijn/haar achtergrond. Komt dat ook terug in het boek?
Lauren Weisberger is op 28 maart 1977 geboren. Haar moeder was een lerares en haar vader werkte op het ministerie. Ze groeide op in Scranton, Pennsylvania. Toen ze 11 jaar was zijn haar ouders gescheiden. Lauren en haar zus zijn samen met hun moeder verhuisd naar Allentown, Pennsylvania. In 1999 studeerde ze af in Cornell University in Ithaca, New York. Tegenwoordig woont ze in New York.
Nadat ze klaar was met school heeft ze veel gereisd. Ze reisde door heel Europa. Ook is ze in Hong Kong geweest. Lauren’s eerste baan na terugkeer van haar reis was assistent van de Editor-in-Chief van Vogue, Anna Wintour.


Ik denk dat ze haar achtergrond wel gedeeltelijk terug laat komen in het boek. Ik herken een paar dingen uit het boek die Lauren ook heeft meegemaakt. Ik heb een paar overeenkomsten gevonden, namelijk:

• Lauren woont in New York. Het verhaal speelt zich ook af in New York. Andrea (hoofdpersoon uit boek) woont ook in New York
• Lauren is op reis gegaan meteen na haar studie. Andrea deed precies hetzelfde
• Toen ze terug kwam in de VS zocht Lauren een baan. Andrea ook. Lauren werd assistent. Andrea werd ook assistent.
• Lauren was werkzaam bij Vogue, een modeblad. Andrea was werkzaam bij Runway, een modeblad.
• Lauren houdt van schrijven, Andrea ook.

Dit zijn enkele voorbeelden die ik heb gevonden.

2. A. Verklaring van de titel.
De bazin van Andrea is een hebzuchtig mens. Alles moet zoals zij dat wilt want anders wordt je ontslagen. Ze is streng en geeft opdrachten die bijna onmogelijk zijn. Andrea moet zoveel doen dat ze bijna niet tot slapen komt. Andrea haat haar bazin. De bazin is gemeen en draagt alleen merkkleding. Ze weigert om kleding te dragen die niet zijn gemaakt door beroemde modeontwerpers. Vandaar de titel.

B. Mijn mening over de titel: (klopt die wel bij het boek of weet jij een betere?)
Ik vind dat de titel goed bij het boek past omdat de bazin van Andrea tegen iedereen gemeen is. Alles moet zoals zij het wil en anders komen er nare gevolgen voor je. Ze is inderdaad te vergelijken met de duivel. Ze draagt ook alleen maar merkkleding en weigert geen merkkleding te dragen. Ik vind de titel dus goed passen bij het boek. De titel beschrijft wel een bijpersoon maar niet de hoofdpersoon van het verhaal. Dat is het enige dat ik een beetje raar vind. Het kan zijn omdat het verhaal is verteld vanuit een ik-perspectief. Ik denk dat Andrea dit een goede titel zou vinden omdat haar baas op de duivel lijkt.


3. Welke uitgever heeft het boek uitgegeven en wanneer?
De uitgever is De Boekerij bv. Amsterdam. Deze uitgeverij heeft de Nederlandse versie uitgegeven. Dit boek (wat ik heb gelezen) is de 34e druk 2009. In de VS is het boek natuurlijk eerder uitgegeven. Het boek is door Broadway Books uitgegeven. Het boek is in 2003 uitgegeven in de VS.

4. A. Omschrijving van de hoofdpersoon/-personen (naam, karakter, enz.)

• Andrea Sachs (Andy)

De hoofdpersoon is Andrea Sachs. Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-perspectief. Andrea heeft een zus en ze heeft beide ouders ook nog. Andrea is in het begin van het verhaal een gewoon mens die niet veel van mode weet. Ze draagt truien en het maakt haar niet veel uit wat anderen van haar zeggen. Geleidelijk aan verandert Andrea heel erg. Ze geeft veel om haar uiterlijk en minder om haar sociale contacten. Miranda begint Andrea te mogen omdat ze zich gedraagt als een echte assistent. Toch voert Miranda de druk hoog op en het wordt Andrea te veel. Ze slaapt nog maar weinig. Haar leven is in een klap veranderd. Andrea is zo erg bezig met haar werk haar relatie met haar vriend verwaterd. Ze heeft veel stress en slaapt slecht. Ze weet niet veel over mode, maar als ze 1 jaar als assistent van Miranda zou werken kon ze aan de slag bij New York Times. Dat is haar droom

B. Omschrijving van enkele andere personen uit het boek.

• Miranda Priestly
• Alexander Fineman
• Lily
• Christian Thompson

Miranda Priestly:
Zij is de bazin van Andrea. Miranda is gemeen en bazig. Andrea moet alles doen wat ze zegt, als ze maar één ding fout doet wordt ze ontslagen. Miranda heeft een tweeling. Die tweeling was erg verwend. Miranda was geboren in London. Ze had 10 broers en zussen. Haar echte naam is Miriam Princhek, maar ze heeft haar naam veranderd omdat Miranda beter klonk. In haar jeugdjaren was ze Joods en leefde ze in een arm gezin.

Alexander Fineman (Alex):

Hij is de vriend van Andrea. Hij is lief voor haar en zorgt goed voor haar. Hij studeert nog. In het verhaal speelt hij geen grote rol. Hij zorgt in het verhaal alleen voor een beetje drama.

Lily:
Lily is de beste vriendin van Andrea. Ze kennen elkaar via de middelbare school. Andrea zag Lily alleen zitten aan een tafel en toen ging Andrea bij haar zitten. Sindsdien zijn ze beste vriendinnen. Lily raakt in het verhaal aan de drank. Lily krijgt een ongeluk in het verhaal en dan raakt ze in coma. Lily maakt een groot deel uit van Andrea’s leven.
Christian Thompson:
Hij ontmoet Andrea op een van de grote feesten van beroemdheden. Hij is een schrijver. Andrea wordt verliefd op hem maar hij is niet zo’n geweldige man als ze denkt dat hij is….

5. A. Wanneer speelt het verhaal zich ongeveer af? Als je het niet precies kunt zeggen, geef dan aan in welke periode (of welke eeuw) het boek speelt.
Het verhaal speelt zich af in deze tijd (21e eeuw). Als je het verhaal leest komen er dingen in voor zoals een mobiele telefoon. Je kunt hieruit halen dat het verhaal zich in deze tijd afspeelt.

B. Waar speelt het verhaal zich af: welk werelddeel, land en/of plaats?
Het verhaal speelt zich af in de VS, New York. Andrea woont in New York. Op het einde gaat ze met haar werk naar Parijs. Een gedeelte van het verhaal speelt zich dan af in Parijs. Helemaal op het einde is ze weer terug in VS.

6. Wat voor soort verhaal zou je dit willen noemen?
Je mag meer soorten noemen als het een combinatie is:

0 liefdesroman 0 spionageroman 0 detective

0 avonturenroman 0 sprookje 0 sciencefiction
0 levensbeschrijving 0 anders, namelijk; Drama

7. A. Wat is het belangrijkste onderwerp in dit boek, waar gaat het boek over?
Ik denk dat het verhaal voornamelijk gaat over het leven van Andrea. Ik vind de verandering van Andrea in het verhaal dan ook het belangrijkste onderwerp. Hoe Andrea eerst was in het begin van het verhaal en hoe ze op het einde was. Een groot deel van het boek gaat over de werkzaamheden die ze moet doen voor Miranda.

B. Wat wil de schrijver er mee zeggen?
Dat het leven niet alleen om werken draait, maar ook om een heleboel andere dingen. Het leven gaat verder dan werken, het draait om vriendschap en liefde. De schrijfster verwerkt dit heel goed in het verhaal. Je kunt merken dat op het einde Andrea eindelijk door heeft dat ze haar vrienden heeft laten stikken. De schrijfster maakt duidelijk dat tijdens het lezen Andrea fouten maakt. Op het einde van het verhaal gaat ze naar Lilly toe die haar hulp hard nodig heeft, omdat ze in coma ligt door een ongeluk. Met haar vriend komt het niet echt helemaal goed. Ze blijven vrienden, maar of het ooit nog echt goed komt….

8. Wat vond jij van het boek? Waarom vind je dat? Geef een voorbeeld uit het boek.
Ik vind het een behoorlijk hard, romantisch en een dramatisch verhaal. Dit komt omdat de hoofdpersonage in het verhaal veel dingen meemaakt die niet leuk zijn. (Bijv. Blz. 330 “We kregen vandaag een telefoontje vanuit het ziekenhuis van Lenox Hill, dat is geloof ik op 77Th Street, en ze vertelden ons dat Lily een ongeluk heeft gehad”). Ze werd dik genoemd terwijl ze maar 57 kilo woog en 1.77m lang was. Ook vond ik het boek hard omdat Miranda
Andrea zo slecht behandelde. (Bijv. “Haar tijd werd me voortdurend ingewreven, was een stuk kostbaarder dan de mijne”). Hieruit maak ik op dat Miranda een veel belangrijker mens is dan Andrea. Andrea krijgt dit citaat bijna dagelijks naar haar oren geslingerd.


9. Vertel in ongeveer 200 woorden waar het boek over gaat. Doe dat zo uitgebreid dat jij je het verhaal na een jaar nog kunt herinneren.
Andrea Sachs was net afgestudeerd. Ze wil graag gaan werken voor the New Yorker. Nadat ze afgestudeerd was, had ze met Alexander een wereldreis gemaakt. Toen ze weer terug kwam slaapt ze bij haar beste vriendin Lily. Lily heeft een klein appartementje in New York. Andrea kwam maar niet aan een baan, tot dat ze werd gebeld door Elias-Clark ( uitgeverij van Runway). Ze vroegen aan Andrea of zij de 2e assistent wou worden van Miranda Priestly. Miranda neemt de baan aan. Binnen 1 week kon ze al beginnen. Andrea wist toen nog niet dat ze voor een gemeen, hebzuchtig mens moest werken. Sharon (die Andrea had gebeld voor een baan bij Runway) zei dat als je 1 jaar voor Miranda had gewerkt, je overal kon komen. Beroemde mensen zeiden dat één miljoen meisjes een moord zouden plegen voor deze baan, maar Andrea kwam er na een tijd achter dat Miranda je als een slaaf gebruikte. Andrea was heel moe na de eerste week bij Runway. Het was onmenselijk hoeveel Andrea moest doen. Ze moest letterlijk rennen voor Miranda. Één foutje bij Miranda en je was ontslagen.
Andrea’s vrienden zagen dat Andrea veranderde. Andrea kreeg nieuwe kleren van het werk, alles werd betaald door Runway. Ondertussen loopt de spanning op tussen de vrienden en familie van Andrea. Door het werk verwatert haar relatie met haar beste vriendin en haar vriend. Haar familie wordt ook aan de kant geschoven. Miranda wou dit, zij moest op de 1e plaats komen. Andrea draaide dagen van 13 of 14 uur. Ze vond dat Miranda te ver ging, maar ze moest het 1 jaar volhouden en dan kon ze haar droom verwezenlijken. Andrea was de enige in het bedrijf die maatje 36 had. Alle andere vrouwen hadden maatje 34 of kleiner. Alle kleding die een maatje 36 hadden waren voor Andrea. Dit was het leukste deel van het werk, maar het begon Andrea allemaal te veel te worden.
Miranda vroeg of Andrea naar het kantoor kon komen. Andrea moest meegaan naar Parijs samen met Miranda. Andrea wist dat het Emily (1e assistent) graag naar Parijs wou gaan, maar zij was ziek. Andrea ging met Miranda mee naar Parijs. In Parijs krijgt ze een vervelend telefoonbericht dat Lily is verongelukt. Ze is dronken achter het stuur gekropen en heeft door rood gereden. Het gevolg was dat haar auto geheel kapot was en dat Lily in coma lag. Miranda zegt tegen Andrea dat ze moet blijven. Andrea wordt boos en roept tijdens de modeshow ineens” Fuck you Miranda, Fuck you”. Ineens besefte ze dat haar vrienden en familie belangrijker waren dan Miranda. Andrea was op staande voet ontslagen.

Belevingsopdrachten boekverslag 1
10. Vertel wat jij het belangrijkste stuk uit het boek vond. Leg uit waarom je juist dat stuk gekozen hebt.
Het belangrijkste stuk uit het boek was toen Andrea Miranda aan de kant zat. Tijdens het lezen was ik echt aan het hopen dat Andrea Miranda aan de kant schoof. Ik heb dus gekozen voor dit stuk omdat ik tijdens het lezen echt aan het wachten was op dit moment. Ik denk dat de schrijfster bewust heeft gekozen om de lezers zo lang te laten wachten omdat het het verhaal spannend maakt. Omdat het een vrij groot verhaal is (359 pagina’s) was het soms een beetje saai.

11. Verplaats je in de hoofdpersoon of een ander belangrijk figuur uit het boek. Welke eigenschappen van hem of haar zou jij ook willen hebben?
Ik verplaats me in Andrea. Ik zou wel de eigenschap ‘geduld’ willen hebben omdat zij zich zo goed kon inhouden als Miranda weer eens iets onmogelijks vraagde. Ze had geduld. Ik wil altijd alles weten en kan niet wachten. Ik zou ook wel de eigenschap ‘rustig’ willen hebben, omdat zij altijd rustig op haar plaats kon zitten. Ze kon rustig te werk gaan. Ik kan niet echt goed stilzitten. Ik moet iets te doen hebben. Van mezelf ben ik ook iemand die graag veel praat.

12. Wat vind je van de eigenschappen die je niet zou willen hebben? Maak een uitgebreide vergelijking tussen jou en de hoofdpersoon.
- Ik zou de eigenschap ‘beïnvloedbaar’ niet willen hebben omdat andere mensen dan gebruik van je kunnen maken. Je laat je gemakkelijk overhalen. Je kunt daardoor in de problemen raken. Andrea heeft die eigenschap wel.

- Ik zou de eigenschap ‘Jaloers’ niet willen hebben omdat het voor problemen kan zorgen. Je zou gemeen tegen iemand kunnen doen omdat hij/zij iets heeft wat jij niet hebt. Andrea heeft die eigenschap ook niet.
- Ik zou de eigenschap ‘bot’ niet willen hebben omdat je mens pijn kunt doen. Je kunt dingen zeggen waarvan jezelf denkt dat het geen pijn doet, maar ondertussen heeft de ander veel pijn. Andrea heeft deze eigenschap soms wel. Ze doet soms bot tegen haar vrienden, al meent ze het niet.
- Ik zou de eigenschap ‘emotieloos’ niet willen hebben omdat mensen dan kunnen denken dat je je nergens voor interesseert. Je komt ongeïnteresseerd over. Andrea heeft deze eigenschap ook niet.
- Ik zou de eigenschap ‘jezelf vergeten’ niet willen hebben omdat iedereen wel eens iets voor zich zelf moet doen. Je moet eens ontspannen. Andrea heeft deze eigenschap wel omdat ze alles doet voor Miranda.
- Ik zou de eigenschap ‘onzekerheid’ niet willen hebben omdat men gebruik van je kan maken. Je doet dingen die anderen ook doen omdat je bang bent om iets verkeerds te doen. Je komt niet voor jezelf op. Andrea heeft deze eigenschap ook niet omdat ze goed voor zichzelf opkomt.

Dit zijn de eigenschappen die ik zeker niet wil hebben.

13. Is het einde van het boek wat jij had verwacht of gewild? Zo ja: leg uit!
Zo niet: bedenk dan een ander einde.

Zoals ik al eerder zei hoopte ik dat Andrea eindelijk iets zei over Miranda. En inderdaad dat gebeurde ook. Andrea mocht van Miranda niet naar huis gaan om haar beste vriendin te steunen. Andrea riep “Fuck you Miranda, Fuck you”. Dit zou ik ook hebben gedaan omdat de gezondheid van je vriendin belangrijker is dan een baan als dit. Bij ieder ander zou je naar huis mogen gaan om je vriendin te steunen, maar bij Miranda niet. Ik vind dat dit einde goed past bij het verhaal omdat het precies ging zoals ik wou. Het was spannend en het liep leuk af. Ik vind het niet leuk als een einde droevig afloopt. Een verhaal moet voor mij leuk en spannend aflopen zodat ik geen eigen eind moet bedenken. Als een boek droevig eindigt ga ik altijd zelf een einde verzinnen zodat het wel goed afloopt. Bij dit boek was een eigen einde maken niet nodig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The devil wears prada door Lauren Weisberger"