Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Doorgeschoten door Mirjam Mous

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Doorgeschoten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 923 woorden
  • 3 februari 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
14 keer beoordeeld

Boekcover Doorgeschoten
Shadow
Doorgeschoten door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel:
Doorgeschoten

Auteur:
Mirjam Mous

Uitgeverij:
Boektoppers – Van In - Wommelgem

Aantal bladzijden:
239 bladzijden

Hoofdthema:
geweld, romantiek en verdriet.

Hoofdpersonages:
Janna, lynn, Cassie, Eloy, Tanya, Bud

Beschrijving hoofdpersonage:
Janna is een zelfverzekerd meisje. Ze heeft de gewoonte om mensen met dieren te vergelijken. Ze doet journalistiek en houdt er van om opstelletjes te schrijven. Ze heeft opvallend rood haar en een wit littekentje in haar nek. Ze heeft ook opvallend veel sproeten. Lynn is naar haar eigen zeggen een heel knap meisje. Cassie is heeft honingkleurig haar en een navelpiercing. Ze studeert theater. Eloy heeft zwart steil haar en is niet echt gelukkig met zijn leven. Hij draagt ook vaak hoge schoenen. Tanya is een heel vrolijk meisje. Tenslotte Bud lijkt een beetje op Eloy.
Eloy spreekt me het meest aan van de personages omdat je maar weinig over hem te weten komt omdat hij zo gesloten is.


Plaats:
In Amerika in de VS in en rond de Twinstone Highschool.

Wanneer:
Heden

Inleiding:
Janna is een doodgewoon meisje uit Nederland die na veel zeuren naar Amerika mag gaan voor haar studies. Daar logeert ze dan bij haar tante.

Inhoud:
De buren houden een welkomstbarbecue voor Janna. Daar ontmoet ze Kenneth en Eloy. Kenneth is een grote slijmbal die denkt dat heel de wereld van hem is. Hij heeft ook een vriendinnetje: Cassie. Eloy daarentegen haat zijn broer omdat hij altijd de meeste aandacht krijgt, zowel op school als thuis. Eloy is daardoor diep ongelukkig. Desondanks is hij op slag verliefd op Janna. Eerst verloopt het gesprek tussen Janna en Eloy nogal stroef,maar na een tijdje kunnen ze het goed met elkaar vinden. De dag na de barbecue gaat Janna met haar tante winkelen en ontmoet ze ook Cassie. Ze blijkt helemaal niet zo’n slijmbal te zijn als Kenneth. Cassie heeft het niet makkelijk thuis. Haar vader heeft haar en haar broer een paar jaar geleden verlaten voor een nieuwe vriendin. Op haar eerste schooldag wordt Janna door Cassie opgehaald met de auto en ze stelt haar voor aan haar twee beste vriendinnen: Tanya en Lynn. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en vormen al snel een hechte groep. Wanneer Janna aan Eloy vraagt om haar even naar het lokaal van de directrice te brengen, valt het Janna ook op dat
Eloy wordt uitgescholden in de gangen. Wanneer Cassie een wiskundetoets krijgt die ze helemaal niet heeft voorbereid, besluit ze te spieken bij Jason een gewone jongen uit de klas. Jason laat dat toe en schuift zijn blad iets meer naar Cassie. Wanneer de leerkracht dit ziet krijgen ze allebei een nul. Maar Jason is niet kwaad op Cassie en Cassie vindt hem eigenlijk wel leuk. Veel leuker dan die slijmbal Kenneth. Die avond krijgt Cassie te horen dat haar vader komt. Wat geweldig! Ze zou hem eindelijk weer zien! Wanneer Eloy wat in de tuin aan het werken is komt er opeens een jongen door de struiken vliegen. Hij vraagt om hem te verbergen en Eloy volgt gedwee zijn bevelen op. 5 minuten later arriveert de politie. Het lukt Eloy om ze iets voor te liegen. Eloy vraagt wat hij heeft uitgespookt en vraagt zijn naam. “Mijn naam is Bud”, vertelt hij. “Ik heb graffiti gespoten”. Eloy vraagt of hij het mag zien en ze worden goede vrienden. Bud zijn moeder heeft hem verlaten toen hij twee was. Zijn vader besteedt totaal geen aandacht aan hem. Hij heeft alleen maar aandacht voor zijn werk. Een week later ontmoet Cassie haar vader weer. Maar de ontmoeting wordt een flop. Haar vader heeft zijn “stomme” vriendin meegebracht. De dag erna gaat ze samen met Jason een eindje wandelen. Als ze op een bankje zitten, kust Jason haar. Cassie vindt het geweldig maar voelt zich tegelijk ook schuldig tegenover Kenneth. Bud stelt Eloy diezelfde dag voor om samen in de computerclub te gaan. Dat doen ze! Eloy maakt er veel vrienden en voelt zich gelukkiger dan ooit. Die avond komt Janna bij Eloy langs. Ze vraagt aan Eloy om haar mee te nemen naar de bergen. De volgende dag staan ze klaar om te vertrekken. Als ze het hoogste punt bereikt hebben, kust Eloy Janna. Maar Janna weigert en ze krijgen erge ruzie, hoewel er niet veel gezegd wordt bij de afdaling. Wanneer Kenneth de volgende middag op school opduikt bij de lunch neemt Cassie hem apart en maakt het onmiddellijk uit. Na school zitten Eloy en Bud samen op Bud zijn kamer. Bud vertelt Eloy dat hij wapens heeft en geeft Eloy één van zijn revolvers. Samen gaan ze schieten op glazen potjes op een terrein waar Bud wel vaker komt. Ze beelden zich de gezichten in van diegenen die ze haten. Maar dat kunnen ze toch niet écht doen? Of wel? De volgende dag dringen ze de school binnen met hun wapens en schieten op iedereen en alles wat beweegt. Tot Eloy een jongen van de computerclub raakt. Eloy komt tot het besef dat hij iets vreselijks misdaan heeft en pleegt zelfmoord. Waarop Bud hetzelfde doet. Lynn overleeft de aanval niet. Kogels hebben Cassie haar schouder verbrijzeld en haar arm verlamd. Ook Jason overleeft de aanval niet. Tanya die vroeger altijd veel te vertellen had ,is nu heel stil geworden. En tenslotte Janna is doodsbang geworden.


Fictie/Realiteit:
In dit boek zit evenveel fictie in als realiteit. Het is gedeeltelijk verzonnen omdat op 20 april 1999 er leerlingen met een wapen een school zijn binnengedrongen. Toch geloof ik het niet helemaal omdat het –denk ik- geromantiseerd is.
Ik heb het boek graag gelezen heb omdat het niet voorspelbaar is.

REACTIES

R.

R.

Ik heb een andere voorkant van het boek?!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Doorgeschoten door Mirjam Mous"