Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Piercings & parels door Maren Stoffels

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Piercings & parels
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2492 woorden
  • 24 januari 2010
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
57 keer beoordeeld

Boekcover Piercings & parels
Shadow
Piercings & parels door Maren Stoffels
Shadow
A zakelijke gegevens

De titel van het boek is piercings & parels , er is geen ondertitel bij dit boek.

De auteur van dit boek is Maren Stoffels

De uitgever is Leopold , Amsterdam de site van deze uitgever www.leopold.nl . Dit boek is de 5e druk 2007.

Maren stoffels is de schrijver van vele bekende jeugdboeken , ze schrijft vooral boeken voor meiden rond de pubertijd . Ze is op 13 januari 1988 geboren in Amsterdam. Ze groeide op met haar ouders en broer in Wadse. Toen maren al jong was , wou ze al schrijfster worden. Op haar 9e schreef ze haar eerste boek een Eskimo wie haar vader zocht. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift

B eerste persoonlijke reactie.

Waarom heb ik het boek gekozen ?

Het boek viel me gelijk op , door de kleurige kaft. Als je titel leest wil je weten waar het over gaat. Ik heb vaker boeken gelezen van maren stoffels. En haar manier van schrijven vind ik erg mooi. Haar boeken gaan ook over onderwerpen wat nu erg een rol speelt voor meisjes rond de pubertijd. anorexia, gepest worden, homosexualiteit , verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap. Daarom heb ik het boek gekozen omdat ik het leerzame boeken vind en leuke onderwerpen. En ik vind alle boeken van maren stoffels leuk.


Mijn eerste indruk

Er gebeurden in het boek veel dingen. Mijn eerste indruk van het boek was de onderwerpen waren langdradig maar ook weer vlot verteld. Sommige problemen waren al in het begin van het boek en werden pas op het eind van het boek opgelost. Maar dat vond ik niet erg. Sommige dingen waren op het laatst een beetje kort verteld. Het leekt er op dat het boek groot genoeg was en dat de laatste onderwerpen maar een beetje bij moesten worden gevoegd. Dus het zou best leuk zijn om er een gevolg op de geven. Want toen ik het boek uit had , waren er nog wel wat vragen wat niet meer in het boek stond.

Het boek bestond uit droevige dingen , en leuke dingen. De droevige dingen was dat Sofie ( de hoofdrol speelster ) te horen heeft gekregen dat Floor ( vakantie vriendin ) anorexia heeft en in het ziekenhuis ligt. Of dat Sofie het uit heeft gemaakt met haar vriendje Tygo. Maar er zijn ook leuke gebeurtenissen zoals dat Floor de goede kant opgaat met haar ziekte. En dat ze is toe gelaten op de musical school.

Het boek is erg ingewikkeld , er gebeurden echt heel veel dingen in het boek. Sofie maakt het uit met Tygo. De ouders van Sofie gaan scheiden. Roosmarijn ( vriendin van Sofie) is verliefd op Sofie. Sofie vind Menno ( vakantie vriendje en de broertje van Floor ) leuk. Sofie heeft ruzie met de ouders en met de broer. Sofie word gepest op school. Floor krijgt anorexia. En nog wel veel meer. Maar als je verder het boek in bent. Ken je de namen beter en de personen wie ze zijn. Als je goed de namen weet , en hoe al hun relatie met elkaar in elkaar zit begrijp je de problemen beter en in het boek makkelijker om te lezen.

C Inhoud

De titel verklaring

De titel is piercing&Parels . Floor en Sofie zijn erg verschillend. Ze hebben elkaar ontmoet op vakantie. Na de vakantie mailen ze erg veel over hun problemen. Sofie is dat stoerder meisje en Floor het tuttige meisje. Je moet de titel in 2 woordjes zien piercing en parel door dat ze zo verschillend zijn heeft de schrijfster er voor gekozen omdat in de titel ook duidelijk te maken. De piercing is Sofie en de parel is Floor.

Hoofdpersonen

De hoofdpersoon is Sofie Berger. Ze is 15 tot 16 jaar oud.
Haar uiterlijk : Sofie is een stoer gekleed meisje. Ze is niet van de skinny jeans , strakke truitjes , handtasjes. Meer van weide broeken sportschoenen , gekleurde shirts. Ze heeft een gewone bouw.

Sofie houd er van om te mailen met haar vakantie vriendin Floor. School vind ze niet leuk , ze word dan ook gepest door een jongen uit haar klas. Ze gaat niet met plezier naar school. Zeker als de school een nieuwtje krijgt te horen wat een lange tijd achter Sofie aan gaat. Ze heeft momenten dat alles tegen zit maar ook momenten dat ze super blij is.

Haar karakter : Ze is erg nieuwsgierig als er wat aan de hand is met haar vriendinnen moet ze het gelijk weten. Op bladzijde 94 wilt ze nu echt weten wat er aan de hand is met Roosmarijn. Voorbeeld :

• Wat is er ?
• Waarom lieg je tegen mij ?
• Je moet nu zeggen wat er aan de hand is !
• Ik wil dat je eerlijk tegen me bent.
• Vertel nu

Dit zijn uitspraken van Sofie tegen Roosmarijn.

Maar ze is ook erg behulpzaam , ze probeert mensen te helpen. Zoals dat Floor in het ziekenhuis licht en Sofie heeft haar op het goede spoor gezet om weer te eten. Ze had een hele liefde gedicht voor haar gemaakt zo dat ze weer moed had om te eten want ze leidt aan anorexia .

Bijpersonen

Dit zijn 2 personen wie na Sofie belangrijkste personen zijn.

Floor
Uiterlijk : Floor is een knap meisje. Ze doet er veel aan om er mooi uit te zien. Ze is erg onzeker over haar gewicht. Ze is erg dun maar vind zich zelf te dik.

Karakter: Floor heeft doorzettingsvermogen aan het eind van het boek ziet ze het niet meer zitten , ze vind zich zelf nog steeds te dik. En besluit dus gewoon meer af te vallen. Maar als Sofie haar ompraat. Weet ze het zeker ze gaat er voor ze wilt niet meer ziek zijn.

Roosmarijn

Uiterlijk : Ze ziet er onverzorgd uit , ze vind mode en uiterlijk niet belangrijk als ze er maar lekker in voelt wat ze draagt.

Karakter : Roosmarijn is erg betrouw baar je kunt haar alles vertellen , en ze luistert goed naar andere. Alleen ze is een hele tijd verlegen en somber ze heeft een geheim voor Sofie. Ze wilt het heel graag vertellen maar ze kan het niet.

Je hebt ook nog kleine personage wie een kleine rol spelen in het boek

Vader van Sofie : verzorgd , streng , netjes
Moeder van Sofie : hulpzaam , zacht , eerlijk
Broer van Sofie ( Stefan) : nuchter , egoïstisch , onbetrouwbaar
Bella : onverzorgd , hulpzaam , geïnteresseerd
Carolien : Behulpzaam , geïnteresseerd ,vriendelijk
Bruno : onverzorgd , vriendelijk , hulpzaam
Ger : Vriendelijk
Edwin : Hard , onvriendelijk , sloom , gemeen

Relatie

Floor : Is een hele goede vakantie vriendin.
Roosmarijn : Is een vriendin van school.
Tygo : vriendje van Sofie het gaat alleen in het boek wel
uit
Vader van Sofie : Is de vader van sofie
Moeder van Sofie : Is de moeder van Sofie.
Stefan : Is de broer van Sofie ze kunnen het niet zo goed
Met elkaar vinden .

Bella : En een goede vriendin van Sofie .
Carolien : Is een lerares , ze help Sofie met problemen.
Bruno : Hij is een goede vriend van Sofie.
Ger : Vader van Roosmarijn
Edwin : Edwin pest Sofie , alleen later in het boek niet meer.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in deze tijd.
Het gaat over de tijd net na de zomervakantie, over haar nieuwe klas, dat ze Menno mist en Floor.
Ze weet ook niet zo goed meer wat ze met Menno & Tygo aan moet
Er zijn af en toe flashbacks naar de zomervakantie en hoe het vroeger was.
Voorbeelden :
Sofie fiets naar het station het is erg koud. Dus het moet winter zijn.
Sofie en Floor hebben afgelopen zomer vakantie elkaar ontmoet.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in de school van Sofie , het huis van Sofie , en buiten huis en school. Al deze plaatsen zijn in Amsterdam,

Sofie gaat ook een keer naar Floor wie veel verder in het land woont waar word niet vermeld.


Voorbeelden
Sofie gaan naar het station Amsterdam centraal want ze gaat naar Floor wie in het ziekenhuis ligt.

Opbouw

Het is een beetje een open einde niet alle gebeurtenissen zijn opgelost afgelopen dus je zou zelf nog een heel stuk er bij kunnen verzinnen

Er zitten geen terug blikken in . En het verhaal is chronologisch. Er zijn af en toe flashbacks naar de zomervakantie en hoe het vroeger was.

Thema

Het thema van het boek zijn eigenlijk de problemen van Sofie.

- Sofie wordt gepest door Edwin
- Ze is verliefd op Menno, maar heeft met Tygo
- Haar vriendin Roosmarijn is verliefd op haar
- Haar ouders die gaan scheiden
- Ze raakt haar vriendinnen kwijt
-En ze ondergaat een hele erge blunder;

En verder is het thema van het boek, liefde vriendschap , ziektes

Samenvatting

Roosmarijn heeft een geheim voor Sofie. Alleen Roosmarijn wilt het niet vertellen Sofie denkt dat ze zich voor schaamt. Roosmarijn en Ger doen erg raar tegen Sofie. Sofie begrijpt er maar niks van. Maar Sofie heeft wel andere dingen aan haar hooft. Ze weet het allemaal maar niet met Tygo want Sofie heeft op vakantie een hele leuke vriend ontmoet waar ze denkt weer verliefd op te zijn. Daardoor word ze erg jaloers op de broer Stefan wie het allemaal maar zo goed voor elkaar heeft. Op een avond in de discotheek slaat Sofie de vriendin van Stafan. De ouders van Sofie en Stefan zijn erg boos op Sofie en dat gaat niet snel meer over. Door dit probleem maken de ouders van Sofie nog meer ruzie. Sofie is erg bang dat ze gaan scheiden. Al haar problemen mailt ze met Floor , dat is haar vakantie vriendin. Ze zijn erg verschillend maar kunnen het goed met elkaar vinden. Toch na een lange tijd denken maakt ze het uit met Tygo. Maar op school gaat het ook niet goed. Want ze word erg gepest door Edwin. Waarom weet ze niet. Ze heeft toch niks verkeerds gedaan. Ze maakt het uit zonder te weten dat een dag later Roosmarijn haar geheim verteld .Want een dag later hoort ze dat Roosmarijn op Sofie verliefd is . Het nieuws gaat de hele school rond , en keert zich tegen haar en iedereen denkt dat ze het heeft uitgemaakt met Tygo, omdat ze verliefd zou zijn op Roosmarijn . Maar Sofie weet het wel beter , ze heeft het uitgemaakt met Tygo omdat ze Menno leuk vindt. Ze laat Roosmarijn hellemaal vallen, omdat ze hoopt dat het gepest dan op zou houden. En te bewijzen dat ze niet verliefd is op Roosmarijn. De vriendschap tussen Sofie en Roosmarijn komt toch weer goed. Caroline de lerares van Sofie komt tot een oplossing op de populairste meisjes voor Edwin neus met elkaar te laten zoenen. Het pesten houd op, Maar snel vind er weer een groot probleem Floor haar vakantie vriendin vind zich zelf te dik. En valt heel veel af. Ze belandt in het ziekenhuis ze krijgt daar zondevoeding . Maar toch vindt ze het vreselijk dat ze nu eten binnenkrijgt en wil het liefst doorgaan. Sofie vind het erg om te horen dat Floor gewoon door wilt gaan met afvallen. Sofie denkt nog eens aan de opdracht wat ze voor school moest maken. Het moest over angsten gaan. Ze maakt een gedicht voor Floor. Floor krijgt het te lezen. En verandert opeens van gedachten. Ze wilt er voor vechten. En het gaat haar ook lukken. Want een maand later staat ze weer op het podium voor een musical school. Thuis is het nog steeds geen pretje de ouders van Sofie maken steeds ruzie en Sofie en Stefan staan er maar een beetje bij te luisteren. Op een dat vertellen de ouders dat ze gaan scheiden , en dat de moeder ergens anders gaat wonen. Sofie vind het maar best dan is ze eindelijk van die ruzie af.

D leeservaring

onderwerp

Heb je door het boek te lezen iets geleerd ?

Ja en nee ik heb geleerd dat je zuinig op je vriendinnen moet zijn , en mensen moet respecteren hoe ze zijn en hoe hun gevoelens zijn. Maar dat wist ik al. Ik heb vaak van deze boeken gelezen de onderwerpen zijn meestal het zelfde maar dan andere personen en anders geschreven. Dus ik weet al best veel over deze onderwerpen.


Gebeurtenissen
Beschrijf een gebeurtenis wie het meeste indruk op je heeft gemaakt


De gebeurtenis wie het meest indruk op me heeft gemaakt is dat Floor in het ziekenhuis licht omdat ze de ziekte anorexia heeft. Hier komt een stukje uit het boek.

Floor laat het notitie blok vallen en kijkt me aan. Ik heb het opstel voor haar geschreven. Meer voor haar dan voor die stomme docent. De tranen biggelen over Floors wangen en ze bijt op haar lip. Het beeld is zo vertrouwd. Zo keek ze ook toen ze me vertelde dat ze anorecia had. Ze vertrouwde me voor de volle honderd procent. Ik wil haar niet kwijt. Het mag niet. Ze moet beter worden! Sofie, ik ..’ stamelt ze . ‘ik weet niet wat ik moet zeggen. Is dit jouw angst ? alles wat ze zegt lijkt heel ver te komen. Ik ga weer op haar bed zitten en pak het opstel. Je moet het doen. Floor kijkt haar aan ik moet me doorzetten.

Dit vind ik een mooi stukje omdat ze er nu ook echt voor gaat.

Personages
Van welk personages kom je het meest weten ?


Van Sofie kom je het meest te weten. Omdat zij ook de hoofdpersoon is. En al de problemen worden om haar heen geschreven.

Bouw
Wat vind je van het eind?


Het eind vind ik wat minder , ik heb nog best veel vragen
1. Word Floor echt beter ?
2. Komt Sofie vaak bij de moeder wie nu bij een andere man woont ?
3. Verdwijnt de verliefdheid van Roosmarijn ?
4. Krijgt Sofie met Menno ?

Er blijft dus best veel onduidelijk !

Taalgebruik
Vind je het verhaal lastig om te lezen ?


Ik heb dyslexie dus heb best last van lezen , als alle onderwerpen door elkaar gaan en moeilijke woorden gebruikt. Maar in dit boek het ik daar geen last van gehad . Ik vond heb makkelijk te lezen en er stonden geen moeilijke worden in .

E verwerkingsopdrachten
Opdracht 9 vier andere tittels

1 dag verdriet 1 dag verdriet

Waarom : Het boek gaat erg over liefde maar naar de liefde komt in het boek steeds verdriet voorbeeld
Roosmarijn is verliefd op Sofie maar Sofie nat op Roosmarijn ze worden alle 2 erg verdrietig over hun vriendschap
Sofie maakt het uit met Tygo een op de anderen dag is ze niet meer verliefd. Tygo heeft er veel verdriet van.
De ouders van Sofie gaan scheiden omdat ze niet meer verliefd zijn de ouders en Sofie en Stefan hebben er verdriet mee.

Overhoop
Waarom : in het boek is er een tijd dat in Sofie’s leven alles overhoop is.
De ouders hebben ruzie met elkaar, Floor heeft anorexia , Roosmarijn is verliefd op Sofie , Sofie word gepest , Sofie vind Tygo niet meer leuk. Al deze problemen komen in een keer in het boek. Daarom de titel overhoop.

Anorexia met liefde.

Waarom :
Omdat Floor anorexia heeft , en op dat moment heeft Sofie veel problemen met de liefde Roosmarijn is verliefd op Sofie , Sofie is niet meer verliefd op Tygo maar op Menno.

I LOVE YOU (Not)
Waarom :
Omdat Sofie niet meer verliefd is op tygo ( I LOVE YOU NOT ) maar ze is verliefd op menno ( I LOVE YOU ). Roosmarijn is verliefd op Sofie ( ILOVEYOU)

REACTIES

Y.

Y.

Veel tekst en info, ik heb er veel uit kunnen halen. Het is alleen nogal vervelend dat voor elke komma en punt een spatie is. Ik heb hier wat van gekopieerd en aangepast (dus niet precies deze tekst ;D) maar dat was wel heel vervelend om te doen.

13 jaar geleden

I.

I.

floor woont in zutphen dat stond er heel duidelijk en je had veel spelingsfouten groetzzz isa

12 jaar geleden

C.

C.

Het was handig om te gebruiken bij mijn boekverslag, een aantal dingen die ik niet vinden kon in het boek of niet meer wist kon ik hiervan overnemen, en het was duidelijk en net geschreven. Ik heb er veel aan gehad.

10 jaar geleden

L.

L.

was gewelidg heb er best veel uit kunne hallen nu krijg ik eem goed punt

10 jaar geleden

S.

S.

Er zijn veel spel fouten en bij iedere punt of komma zit er een spatie tussen, wat eigenlijk niet hoort. Maar verder is het wel goed.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Piercings & parels door Maren Stoffels"