Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 297 woorden
  • 18 januari 2010
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
11 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

 Deze recensie gaat over 'Echte mannen eten geen kaas' van Maria Mosterd.

In Echte mannen eten geen kaas beschrijft de achttienjarige Maria Mosterd hoe ze vier jaar lang in handen was van een loverboy. Een keiharde wereld van geweld, verkrachting, drugs- en mensenhandel. ‘Geloof me,’ schrijft Maria, ‘het gaat heel anders dan de meeste mensen denken…’

De toen nog 12-jarige Maria Mosterd is erg onzeker en zoekt meer 'spanning' in haar leven. Ze ontmoet dan Manou. Een jongen die imponerend is maar ook wel weer eng. 'Als je met hem omgaat, hoor je er echt bij'. Maar als Maria eenmaal met Manou omgaat, gaat het fout. Ze moet voor hem 'gaan werken'.

Daar begint de elende. Maria moet werken als

prostitué en later mag ze ook drugs rondbrengen. Maria raakt steeds verder verstrikt in het web van Manou. Ze kan nog onmogelijk weg komen. Dit wil ze ook niet. 'Ik was afhankelijk van hem, hij vertelde wat ik leuk vond of niet'.

Maar na 4 jaar begint de school van Maria iets op te merken. Maria bekend het aan een docent en aan haar moeder. Dan begint de ellende van zoginstellingen, pleeggezinnen en internaten. Maar ze kan zich maar niet van Manou losmaken. Uiteindelijk gaat ze naar India, voor een half jaar. Ze moet nu van Manou loskomen.Lukt het haar?

Echte mannen eten geen kaas is een prachtig boek. Hoe Maria het beschrijft is prachtig. Je zit er echt in.
Maria weet als onervaren schirjven wel hoe ze het moet brengen. De woorden zijn mooi op papier gezet. Echt klasse.

Het onderwerp is niet om te lachen. Wat Maria hier verteld zijn kei harde feiten hoe het er in het echte leven aan toe gaat. Dit is een boek dat je gelezen moet hebben. Een echte aanrader!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"