Coco Chanel door Coco Chanel Simon

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Coco Chanel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 765 woorden
  • 16 januari 2010
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
7 keer beoordeeld

Boekcover Coco Chanel
Shadow
Coco Chanel door Coco Chanel Simon
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De datum is: 26 mei 2009
2. De titel van het boekje is: Coco Chanel
3. Het boekje is geschreven door: Marie-Claude Simon
4. Het boekje is uitgegeven door: Hachette
5. Het boekje is non-fictie, dus het is de bedoeling dat ik de vragen I, II en III beantwoord. Het probleem is dat ik vraag I niet snap. In plaats van die vraag zou ik antwoord geven op vraag A van het fictie-gedeelte.
A: De hoofdpersoon in het boekje is Gabrielle Chanel, misschien beter bekend als Coco Chanel.
II: De bedoeling van het boekje is informatie geven. Het is een biografie van de couturière Coco Chanel.

III: De informatie die gegeven wordt in het boekje is heel begrijpelijk voor iemand die van tevoren niets over het onderwerp weet. Dit komt doordat het leven van Gabrielle wordt beschreven beginnend met haar geboorte en eindigend met haar dood. De schrijfster gaat er nergens vanuit dat de lezer al iets over Chanel weet. Alles wordt duidelijk uitgelegd en ik denk niet dat wanneer iemand dit leest die zelfs nog nooit de naam Coco Chanel heeft gehoord, iets niet zal begrijpen.
6. Het verhaal begint te vertellen over de herkomst van Gabrielle Chanel. Zij werd geboren als de dochter van de marktkoopman Albert Chanel en de jonge Jeanne Devolle. Samen met haar zussen komt ze op haar twaalfde terecht in het zeer religieuze weeshuis Obazine. Haar broers van zes en tien jaar oud moeten gaan werken. Dit als gevolg van haar gestorven moeder en haar vader die hen verliet. Op haar achttiende verlaat Gabrielle het weeshuis om in Moulins te gaan werken in een magazijn met haar jonge tante/vriendin Adrienne. Hier krijgt ze tijdens een zangoptreden in een café haar bijnaam Coco. Een aantal jaar later gaat ze met haar rijke vriend Étienne Balsan mee naar zijn château Royallieu. Hier ontdekt Coco de luxe van de rijken. Ze ontmoet allerlei mensen waaronder ook Boy (Arthur Capel). Omdat zij zich verveelt stelt Étienne voor dat zij hoeden gaat maken in een boetiek in Parijs en dit verandert haar leven: de zaken gaan goed en ze opent al snel een grotere boetiek. Ook privé gaat het goed: ze heeft een relatie met Boy. Niet veel later gaat ze ook kleding ontwerpen. Haar stijl is vernieuwend. Ze ontwerpt comfortabele, eenvoudige, maar luxe kleding en dit is totaal nieuw in een wereld waar vrouwen nog korsetten dragen. De oorlog (WO1) verandert de plek van de vrouw in de maatschappij en daarmee ook de klederdracht. De oorlog komt Chanel juist ten goede: het maakt haar rijk! Maar haar geluk slaat om: nadat Boy met een andere vrouw trouwde komt hij om het leven in een auto-ongeluk. Met haar ontwerpen gaat het echter goed en ze maakt tal van beroemde vrienden uit de kunstwereld. Gedurende haar leven heeft ze nog vele relaties met verschillende mannen, maar er volgde nooit een huwelijk of een kind. Nadat zij omstreeks WO2 een tijdje stopte met werken (onder andere om te spioneren voor de Duitsers!), was het met haar populariteit gedaan. Ze had veel concurrentie gekregen en de laatste 17 jaar werkte zij hard en met groot succes aan een comeback. Op 88-jarige leeftijd stierf Coco Chanel op een zondag in haar suite in de Ritz.
7. 1: la guerre de oorlog
2 : la orpheline het weeskind
3: le dénuement de ontbering
4: le viticulteur de wijnbouwer
5: les enfances de kinderjaren
6: brûlante heet
7 : le blé het koren
8 : le faubourg de buitenwijk
9 : lq carriole kleine boerenkar
10 : le charbon kool

8. Ik vond het leuk om dit boekje te lezen. Het is best moeilijk, maar wel te doen. Het is leuk geschreven en ik vond het erg interessant om een biografie te lezen over een Frans persoon in het Frans. Ook leuk dat ik nu alvast wat weet over Coco Chanel, voor als ik volgende week naar die film “Coco avant Chanel” ga.
9. Pagina 69 en 70: “Et c’est sans doute l’ennui qui la lance dans une étrange aventure : de l’espionnage pour les Allemands ! Elle avait rencontré, par l’intermédiaire de son baron, un officier SS des services secrets nazis nommé Walter Schellenberg. Elle lui avait parlé de « son ami » Churchill. Une idée leur était venue : Gabrielle irait voir Churchill à Madrid, où il devait se rendre. Elle lui transmettrait la proposition de Himmler, chef des SS, de signer la paix avec l’Allemagne.’’ Dit stukje vond ik interessant. IK had nooit eerder gehoord dat Coco Chanel had samengewerkt met de Duitsers en ik had het ook niet verwacht. Ik keek er echt van op toen ik dit las.

10. het lezen van dit boekje kostte mij ongeveer 6,5 uur.

REACTIES

L.

L.

Hee inge,

Ik heb een vraagje, ik wil dit boek graag lezen, maar ik kan hem op internet nergens vinden..waar heb jij hem vandaan? gr. lauraine

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.