House of spies door Griselda Gifford

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover House of spies
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2541 woorden
  • 14 januari 2010
  • 1125 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
1125 keer beoordeeld

Boekcover House of spies
Shadow
House of spies door Griselda Gifford
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: House of Spies
Auteur: Griselda Grifford
Jaar van uitgave: 2005

Tijd en ruimte
Het verhaal speelt zich af in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Personages
Mum: Pippas moeder.
Pippa: Een dertienjarig meisje dat samen met haar moeder van Londen naar het platteland verhuist.
Dad: Pippas vader. Hij werkt als soldaat bij de Royal Air Force (Koninklijke Luchtmacht) in de oorlog.
Harry: Vriendin van Pippa.
Nurse Robin(son): De buurvrouw van Pippa.

Mrs. Jarvis: De pub-eigenaar.
Mrs Seddon: Harry's moeder.
Dick Seddon: Harry's vader.
Max: Elf-jarige jongen uit Londen die bij een mysterieus oud stel inwoont.
Benny: Een geëvacueerde uit London.
Spike: Lokale jongen die vecht met Harry.
Don: Canadese soldaat.
Hans en Ulla Schmidt: Een stel waarvan de dorpelingen denken dat het Duitse spionnen zijn.

Samenvatting

Hoofdstuk 1:
Pippa en haar moeder zijn kort geleden verhuisd van Londen naar oma's huisje aan de kust van Engeland. Er zou daar minder kans zijn op Duitse luchtaanvallen. Echter, er zijn nog steeds luchtaanvallen en op een nacht wordt Pippa gewekt door haar moeder. Ze vluchten naar de lokale pub (café). Pippa neemt haar muis mee. Er is een bom gevallen vlak bij hun huisje, maar deze is niet geëxplodeerd. De volgende ochtend gaat Pippa terug naar het huisje om voor de kat, Thomasina, te zorgen. Een soldaat stuurt haar weg, want het is te gevaarlijk in de buurt van de bom. Op haar weg terug naar de pub komt ze een jongen op een pony tegen, Harry. Hij is op zoek naar de ontsnapte geit van zijn familie. Hij spreekt af met Pippa om 's avonds met haar op zoek te gaan naar haar kat.

Hoofdstuk 2:
Pippa en haar moeder verblijven bij Mrs. Jarvis samen met hun buurvrouw Nurse Robinson. De bom zou morgen onschadelijk gemaakt worden. Pippa gaat naar de winkel en koopt wat snoep. Ze verblijven nog steeds in de pub en Pippa draagt de oude kleren van Mrs. Jarvis haar zoon. Die avond sluipt ze naar buiten om Harry te zien. Ze kruipen langs een aantal soldaten en vinden beiden de kat en de geit in haar tuin. Een soldaat ziet de twee en achtervolgt hen. Net op het moment dat ze wegrennen is er een enorme explosie die Pippa op de grond smijt.


Hoofdstuk 3:
Pippa schrijft in haar dagboek dat iedereen denkt dat zij de bom heeft laten ontploffen, maar ze zweert dat her niet haar schuld is. Haar moeder is erg boos op haar. De bom heeft hun huis en het huis van Nurse Robin beschadigd. Pippa is opgelucht dat ze haar kat in haar kamer in de pub heeft. Terwijl ze door hun beschadigde huis kijken ziet Pippa Harry. Harry's moeder is er ook en het blijkt dat Harry een meisje is. Mrs Seddon biedt hen aan om bij hen te blijven, omdat ze vindt dat het gedeeltelijk Harry's schuld is dat de bom ontplofte. Dick, Harry's vader, is terug van de oorlog en is daar gewond geraakt. Hij heeft een slecht humeur sinds hij terug is gekomen. Mel, Harry's oudere zus, is een Quaker en gelooft niet in vechten, maar ze werkt nog steeds als zuster. Dick vindt dat maar niets. Pippa en haar moeder verblijven in Mel haar kamer. Pippa helpt Harry met klusjes op de boerderij en ze gaan paardrijden. Harry denkt dat iemand hun geit heeft proberen te stelen op de avond toen de bom ontplofte. Ze horen een schot vlakbij en snel komen ze dichtbij een huis waar een geweer uit een van de ramen steekt.

Hoofdstuk 4:
Ze zien een jongen uit het huis komen. Hij maakt een hond los en rent er mee weg. Harry zegt dat het de jongen is die de geit los heeft gemaakt en ze rennen achter hem aan. Harry zegt dat ze zich geen zorgen hoeft te maken over het geweer, want ze waren waarschijnlijk op een vos aan het schieten. Ze vangen de jongen en hij geeft toe dat hij het was die de geit bevrijd had, want hij vond het niet fijn om dieren vastgelegd te zien. Hij wilde de geit als gezelschap, maar de geit was weggelopen. De jongen heet Max en hij claimt dat de mensen in het huis, de Smiths, werkelijk Duitse spionnen zijn en dat hun echte namen Hans en Ulla Schmidt zijn. Zijn vader vecht aan het front, zijn moeder ligt in het ziekenhuis en zijn oma is gestorven door een Duitse bom. Max haat de Duitsers en wilde dat hij oud genoeg was om naar het front te gaan en ze te vermoorden. Harry en Pippa stemmen in hem te helpen, want hij wil niet terug naar de Smiths. Ze helpen hem vluchten, samen met de hond Winston. Harry neemt ze mee naar een kleine hut waar Mel vroeger heen ging om vogels te kijken. Ze beloven hem wat proviand te brengen.

Hoofdstuk 5:
Na de lunch op de boerderij proberen Harry en Pippa zoveel mogelijk voedsel te verzamelen als ze kunnen. Pippa's kat is weggelopen en ze maakt zich er de hele dag zorgen over. Pippa brengt ook wat geld mee voor Max, om terug naar Londen te kunnen gaan. Wanneer ze aankomen, horen ze Max huilen om zijn moeder. Ze is waarschijnlijk overleden, omdat ze haar lichaam nooit hebben gevonden in de rotzooi van het huis. Maar Max hoopt dat ze ergens in een ziekenhuis ligt. Hij wil terug gaan om haar te zoeken, maar als ze hem vinden wordt hij zo teruggestuurd naar de Smiths. Pippa wilde dat hij stopte met praten over stervende moeders, omdat ze nu voelt dat niets meer veilig is. Thuis, die avond, krijgen ze bezoek van zuster Robin die het gerucht dat de Smiths werkelijk de Schmidts zijn bevestigt.


Hoofdstuk 6:
Pippa en Harry gaan het dorp in om wat eten te halen bij de winkels. In allebei de winkels waar ze naar binnen gaan hebben mensen het over de jongen die weggelopen is bij de Smiths. Iedereen wantrouwt de Smiths. Harry vertelt Pippa over een motorongeluk dat ze heeft gezien. Pippa voelt zich niet goed, want de dood is niet meer alleen voor oude mensen.
Later komt er een politieagent langs op de boerderij en vraagt of ze Max hebben gezien, maar Dick praat alleen over de oorlog en de dood. Dan komt de postbode met een brief van vader die bevestigt dat de Smiths echt de Schmidts zijn. Hun zoon, Martin, is de lokale jachtopziener. Hij blijft redelijk op zichzelf in de bossen en de postbode denkt dat hij zo doet omdat hij zich schaamt voor zijn Duitse ouders. De brief van vader vertelt ook dat zijn vertrek afgelast is en dat hij verliefd is geworden op een andere vrouw, Netta. Pippa wenst dat zijn vliegtuig neergeschoten wordt en ze rijdt huilend met Harry weg op de paarden.

Hoofdstuk 7:
Pippa is ontzettend boos op haar vader. Wanneer Pippa en Harry bij Max zijn schuilplaats aankomen, vinden ze hem vastgebonden door Spike en Benny, twee andere jongens. Ze bedreigen hen dat ze het aan iedereen zullen vertellen dat ze Max hebben, of ze moeten hen geld geven, maar op dat moment is er weer een een luchtaanslag.  Ze liggen op de grond en ze zien de kruizen op de Duitse vliegtuigen als ze langskomen. De vliegtuigen laten nog meer bommen vallen en zodra ze weg zijn rent Harry weg om de paarden te vinden die geschrokken weggerend zijn. Pippa blijft bij Benny, die zijn been bezeerd heeft in een val van het paard.

Hoofdstuk 8:
Pippa heeft een training van het Rode Kruis gehad, dus ze verbindt Benny's gezwollen enkel. Ze gaan terug naar de hut, maar Max en Winston zijn verdwenen. Benny moet naar een dokter toe en één van de paarden is nog steeds zoek. Harry komt terug en ze gaan gezamenlijk terug naar het dorp. Daar wachten Pippa's moeder, Mrs Seddon, Spike's vader en een jonge soldaat, Don. Zuster Robin zorgt voor Benny's verzwikte enkel. Zij en Dick denken dat de Schmidts de Duitsers vertellen waar ze moeten bombarderen en ze vinden dat ze de gevangnis in moeten. Harry en Pippa lopen naar Pippa's beschadigde huis. Daar vinden ze Winston, Thomasina en Max.

Hoofdstuk 9:
Max zegt dat hij bang is voor de andere jongens en zich verstopt voor hen. Harry en Pippa vertellen hem dat hij moet vertrekken en vinden bewijs dat de Schmidts spionnen zijn. Spike daagt op en zegt dat hij op zoek is naar 'die Duitse jongen'. Wanneer hij het huis binnenloopt valt er een stuk dak op hem. Ze laten hem daar en vertellen Max dat de oude man radio-berichten verstuurt vanuit de kelder en dat de vrouw regeringsgeheimen steelt vanuit haar werk waar ze schoonmaakster is. Dan vinden ze het weggelopen paard. Pippa zegt dat ze met Max mee zal gaan naar de Schmidts en dat ze zal zeggen dat hij verdwaald was in het bos en ze hem gevonden heeft en nu naar huis brengt.

Hoofdstuk 10:
Het onweert wanneer Pippa Max terug brengt. Ulla omhelst hem. Ulla vertelt dat Hans voor de Britten heeft gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat hij daar ziek is geworden door zenuwgas en
shell-shock heeft opgelopen. Pippa hoort nog een schot en rent weg over het pad naar Harry. Ze denkt niet meer dat de Smiths geen spionnen zijn na het horen van Ulla's verhaal. Harry wil haar vader laten zien hoe dapper ze is als ze een spion vangt. Moeder komt laat thuis op Don z'n fiets en is begonnen met het regelen dat hun huis opgelapt wordt. Pippa hoort toevallig Dick die zegt dat de Schmidts naar de gevangenis moeten en Pippa maakt zich zorgen over waar Max is.

Hoofdstuk 11:
Harry maakt Pippa vroeg wakker om te helpen goederen voor de markt klaar te maken. Benny, Spike en zijn vader komen helpen met de varkens. Hij vertelt dat er een komplot gesmeden wordt om de Schmidts uit hun huis te krijgen. Moeder is nog steeds erg verdrietig over vader die haar verlaten heeft. De postbode komt langs en vertelt hen dat de Schmidts misschien naar een concentratiekamp moeten en dat Max ergens anders heen verplaatst wordt. Pippa's huis wordt opgelapt en ze probeert haar kat weer te vinden. De bouwvakker zegt dat het jammer is dat de Schmidts de Duitse parachutisten vertellen waar ze moeten laden. Harry en Pippa zeggen dat ze met Max moeten praten en moeten ontdekken waar hij achter is gekomen. Moeder zegt dat vader een scheiding wil.

Hoofdstuk 12:
Later die avond sluipen Harry en Pippa naar buiten om Max te treffen. Max vertelt hen dat hij geen radio gevonden heeft en dat Ulla's werkplek erg veel beveiliging heeft, dus dat ze niet zomaar documenten kon stelen. Pippa zegt tegen Max dat ze de Schmidts moeten waarschuwen, omdat de dorpelingen iets aan het ondernemen zijn. Het varkentje van de Seddon's is aan het bevallen en het gaat moeilijk. Pippa en moeder gaan naar de kerk en moeder legt uit dat ze nog steeds hoopt dat haar huwelijk met vader blijft bestaan, omdat vader wel vaker vriendinnetjes had maar altijd terug kwam bij haar. Na de kerkdienst praten mensen boos over de Schmidts en vinden dat er iets aan gedaan moet worden. Pippa besluit dat zij en Harry de Schmidts moeten helpen.

Hoofdstuk 13:
Harry en Pippa discussiëren over hoe ze de Schmidts het beste kunnen helpen, want Mrs Jarvis zegt dat ze misschien gearresteerd worden volgende week. Pippa wil het niet met haar moeder hierover hebben, omdat die al genoeg aan haar hoofd heeft. Pippa vindt Mels dagboek en leest hoe Mel ermee worstelt om een goed persoon te zijn, maar ook hoe ze zou reageren als haar huis door Duitsers bezet zou worden.

Hoofdstuk 14:
Zuster Robin komt langs om voor Dick te zorgen en vertelt dat er die avond een bijeenkomst is over de Schmidts in de pub. Pippa en Harry liegen tegen Mrs Jarvis en zeggen dat ze op zoek zijn naar haar moeders vulpen, maar ze luisteren de bijeenkomst af. De mannen zijn allemaal boos en willen dat de autoriteiten de Schmidts weg krijgen. Pippa en Harry krijgen een lift naar huis van Don, die daarna moeder voor een ritje op zijn motor meeneemt. Harry en Pippa beslissen dat ze de Schmidts de volgende dag gaan waarschuwen. Er komt een telegram binnen dat vader vermist wordt en waarschijnlijk dood is. Pippa voelt zich schuldig dat ze hem dood gewenst had.

Hoofdstuk 15:
Pippa denkt na over haar vader die misschien wel dood is, maar realiseert zich dat ze wat moet gaan doen aan de Schmidts-situatie. Zij en Harry gaan naar hun huis om met hen te praten, maar Max en Ulla zeggen dat ze moeten vertrekken. Voordat ze kunnen discussiëren is er weer een lucht-aanslag. De meiden en Max gaan het bos in om te schuilen en Ulla gaat naar binnen om Hans te halen. Een bom slaat in op het huis en het huis staat in brand. Hans zit gevangen door het vuur op zolder en Pippa voelt dat ze om het goed te maken dat ze gewenst had dat haar vader dood was ze nu Hans moet redden. Ze klimt de ladder op om hem te halen. Snel komen de mannen uit het dorp aan en zeggen dat ze naar beneden moet komen. Dick gaat het huis binnen. Er is vuur, rook en veel verwarring.

Hoofdstuk 16:
De dorpelingen brengen een levenloos lichaam naar buiten. Moeder en Mrs. Seddon komen er ook heen. Max huilt en is verdrietig, hij zegt dat de Duitsers zijn geweldige oom Hans hebben gepakt. Zuster Seddon zorgt voor Dick, die weigert naar het ziekenhuis te gaan. Het is het begin van de Blitzkrieg. De dorpelingen geloven niet meer dat de Schmidts spionnen zijn en bieden Ulla en Max een slaap-plek aan. Ze verblijven bij de Seddons. Don belt moeder op en Pippa weet niet waar het over gaat.


Hoofdstuk 17:
De kinderen wachten op de schoolbus, het nieuwe schooljaar is begonnen. Vader is niet dood maar zit in een krijgsgevangenenkamp. Pippa en moeder weten niet zeker of ze hem wel terug willen. Ze gaan naar school met hun gasmaskers op, omdat de oorlog nog steeds bezig is. Pippa vraagt zich af of de vredelievende Quakers de oorlogen ooit zullen kunnen stoppen. Veel kinderen hebben hun ouders en huis verloren.

Gedachten:
De constante luchtaanvallen en dreiging van inval maakt de mensen in het dorp erg nerveus. Ze zijn vooral erg wantrouwig naar buitenstaanders toe. Dit zouden ze niet zijn in tijd van vrede. Oorlog heeft invloed op alles en iedereen: of je er door komt te overlijden, of je verminkt raakt of als je een toeschouwer bent. Oorlog zorgt ervoor dat je je anders gedraagt dan in vredestijd. Dick en Hans zijn beiden het bewijs van dat je ver na de oorlog nog steeds beïnvloed kan zijn door wat je hebt meegemaakt. De meeste familieleden van Max zijn vermoord door de Duitsers en Pippa realiseert hierdoor dat niets veilig is tijdens de oorlog en dat moeders en vaders zonder waarschuwing vermoord kunnen worden.



Dit verslag is de Nederlandse vertaling van dit verslag in het Engels.

REACTIES

J.

J.

Goed verslag

14 jaar geleden

I.

I.

Mooie samenvatting, had ik echt nodig dank jullie wel. Moest het hele boek lezen maar had het vergeten dus zag ik dit, echt bedankt. Een paar spel fouten, maar had het niet beter gekunt dus echt dank jullie.

14 jaar geleden

D.

D.

thanx...
Had ik echt nodig

13 jaar geleden

S.

S.

goed verslag dankje:)

13 jaar geleden

P.

P.

Bedankt nu hoef ik niet meer te lezen.

13 jaar geleden

..

..

Helemaal super! Nu hoef ik hem niet helemaal te lezen.

13 jaar geleden

K.

K.

je hebt deze tekst gewoon letterlijk vertaald van de samenvatting in het engels die 4,5 ster heeft gekregen...

13 jaar geleden

H.

H.

noshit... Dat staat er ook onder hè.... Eerst goed lezen!

10 jaar geleden

D.

D.

Echt een superverslag, ik had het al wel gelezen, maar het is toch handig om je geheugen even op te frissen! En oja, de moeder van Pippa heet btw Alice , :-)

13 jaar geleden

A.

A.

haha, ik moet het lezen voor engels, maar t zijn 100 blz, en ik moet het voor morgen afhebben!
heel handig dit! :)

13 jaar geleden

P.

P.

precies heb ik ook

8 jaar geleden

A.

A.

@ Koen
Dit is inderdaad de vertaling van dat engelse verslag. Maar het staat er BTW ook gewoon onder: 'Dit verslag is een vertaling van Dit engelse verslag (link). Maar dit verslag is erg nuttig. Thnx

13 jaar geleden

S.

S.

thankss :)

13 jaar geleden

D.

D.

super super handig ! heel erg bedankt nu hoef ik het niet meer te lezen ;p

13 jaar geleden

..

..

super bedankt!! echt handig. maar wie is Wilson??

13 jaar geleden

N.

N.

mooie samenvatting ik heb zon boekentoets morgen dus dit is handig xd

13 jaar geleden

J.

J.

oh lekker had ik net nodig, morgen boektoets inhalen, en ik heb het boek nog niet uit ^^ x

13 jaar geleden

I.

I.

@ ...
Winston is de hond van Max. Zeg maar, zijn huisdier. Geen belangrijke personage.

13 jaar geleden

O.

O.

lekker hoor morgen toetsje maken, moet goed komen met dit verslag

13 jaar geleden

J.

J.

nice job dude

morge een toets over

13 jaar geleden

B.

B.

Goed gedaan! Ben trots op je.

12 jaar geleden

A.

A.

maar toch je kan beter het boek ook lezen weet je wel die boeken laten ze je niet voor niks lezen. Ik lees het nu omdat de toets steeds verplaatst wordt en ik niet dat hele boek opnieuw wil lezen. Mja..

12 jaar geleden

J.

J.

echt super dat je dit erop gezet hebt want nu hoef ik dat boek niet meer te lezen
tnx

12 jaar geleden

J.

J.

handig zeg!
is het wel helemaal compleet?
ik wil wel voldoends;)

12 jaar geleden

M.

M.

Hee dankje, ik heb wat moeite met engels lezen en nu snap ik de verhaallijn ten minste, ik denk dat het nu wel lukt met dat boek lezen.

12 jaar geleden

J.

J.

flex dit bedankt maat!!

12 jaar geleden

A.

A.

Super bedankt, heeft heel erg geholpen!

12 jaar geleden

-.

-.

thanks

12 jaar geleden

G.

G.

wel handig bedankt g

12 jaar geleden

K.

K.

ik snap er echt nix van ;(

12 jaar geleden

C.

C.

Super verslag, ik snapte niks van het boek maar door deze samenvatting word het duidelijk! :D

12 jaar geleden

B.

B.

eej bedankt nu hoef k em mooi niet te lezen tnx

12 jaar geleden

Y.

Y.

ey bedankt moet morgen boek uit hebben en verslag geschreven hebben maar had geen idee waar ie over ging

12 jaar geleden

M.

M.

bedankt, ik heb morgen een overhoring en heb geen tijd om het boekje te lezen.

12 jaar geleden

M.

M.

Dit is echt onduidelijk hoor, ik heb geen tijd om het boek te lezen maar dit kan veel beter

12 jaar geleden

M.

M.

handiiggggg !!! thankx

12 jaar geleden

A.

A.

Handig zeg nu hoef ik lekker dat boekje niet te lezen, haha stomme school

12 jaar geleden

D.

D.

En wat ben ik toch blij dat er een site als deze bestaat! Gewoon alles lezen, en je kent 't veel sneller. Dankjewel! Aan elke schrijver van een verslag. Ik zal er aan denken wanneer ik 't eens kan opbrengen om ook een volledig boek te lezen :-)

12 jaar geleden

D.

D.

hey jongens gelukkig bestaat deze site anders was ik maarschijnlijk verloren maarja dus xxxxxx ik ga weer

12 jaar geleden

D.

D.

LOL, nu hoef ik dat boek niet meer te lezen!
Dit verslag is mijn redding!

12 jaar geleden

J.

J.

handig hoef ik het boek niet te lezen maar weet iemand waar ik de toets kan vinden op het internet

12 jaar geleden

V.

V.

oooh heeel fijn dit. was mn proefwerk helemaal vergeten! dankjewelll

12 jaar geleden

A.

A.

Eggcelent work

12 jaar geleden

K.

K.

Waar is de zus van Harry? Heeft iemand een oefentoets of toetsvragen hierover

12 jaar geleden

I.

I.

Moet hier volgende week een verslag over inleveren maar ik hoef het boek. Nu niet meer te lezen!!:):) dankuu

12 jaar geleden

Y.

Y.

Thnx

11 jaar geleden

M.

M.

dankjeee!! ik heb hier morgen toets over en ik ben het boek vergeten te lezen!! echt heel erg bedankt!

11 jaar geleden

B.

B.

super nu snap ik eindelijk waar het over gaat

11 jaar geleden

L.

L.

Super nuttige samenvatting zeg ! Ik hoef het boekje nu niet meer te lezen.. Super bedankt hè !!

11 jaar geleden

R.

R.

super goeie samenvatting bedankt man heb er morgen een toets over !!

11 jaar geleden

J.

J.

hartelijk bedankt want ik had geen zin op het te lezen: toppie!!

11 jaar geleden

C.

C.

bedankt, ik ben heel slecht in engels lezen, met deze samenvatting gaat mijn toets hopelijk lukken!

11 jaar geleden

N.

N.

Heel erg bedankt, ik vond het begin echt vaag en kon er niet goed in lezen. Met deze samenvatting gaat het hopelijk lukken. Boektoets:(

11 jaar geleden

L.

L.

SUPER BEDANKT. HEB ER ECHT VEEL AAN! IK DOE DIT VAKER EN HAAL ER GOEIE PUNTEN VOOR, HELEMAAL TOPPIE !!!!

11 jaar geleden

E.

E.

Dankje, dit is een mooie samenvatting om alles nog iets beter te begrijpen. Er zitten een paar spelfouten in maar dat maakt niet uit.

10 jaar geleden

N.

N.

bedankt k moet engels boektoets inhalen

10 jaar geleden

I.

I.

Goed verslag had ik echt nodig, moest anders 100 blz lezen voor een boekentoets.. blèh

10 jaar geleden

A.

A.

Heel erg bedankt had het echt nodig

9 jaar geleden

*.

*.

Eerste comment van 2015 swag alless

Maarja, heeft iemand wat meer info over Don, ik snap niks van zijn personage

9 jaar geleden

M.

M.

Echt een super samenvatting! Alleen ik snap niks van don? Wie is dat?

9 jaar geleden

A.

A.

Thanksssss had k echt nodig .... morgen toets

9 jaar geleden

J.

J.

Het is een heel goed verslag! Ik heb morgen boektoets en had geen tijd om te lezen, hetzelfde met duits, dus heel erg bedankt voor de samenvatting in het NL.

8 jaar geleden

F.

F.

Ah echt lekker?Nu kan ik heerlijk genieten van een best wel precies verslag echt bedankt

8 jaar geleden

P.

P.

zeer handig moest morgen klaar zijn en begin nu pas :-) thx!

7 jaar geleden

H.

H.

hmm ik moet hem ook lezen maar nog niets aan gedaan. heel erg bedankt nou hoef ik alleen nog maar deze te leren

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "House of spies door Griselda Gifford"