Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2588 woorden
  • 13 januari 2010
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
37 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekanalyse:

- Wat is de titel?
De titel is: Echte mannen eten geen kaas. Het is er mee begonnen dat Manou (de loverboy) telkens tegen Maria zei, dat als je een echte man was je geen kaas eet en dat je nooit karnemelk dronk.

- Wie is de schrijver?
De schrijver van het boek is Maria Mosterd. Ze is geboren in Zwolle in juli 1989. Ze is een bekende Nederlandse schrijver. Door haar verscheen op 14 februari 2008 het boek echte mannen eten geen kaas. Zei heeft het boek uit haar eigen ervaringen geschreven. Zelf is ze in aanraking gekomen met loverboys. Maria was 12 toen ze de onderhanden was van een loverboy. Daar heeft zei 4 jaar lang mee gezeten. Ze werd gedwongen om te stelen, en voor seks met andere mannen voor geld. Toen Maria eenmaal bij de loverboy was, moest zei ook gaan zorgen dat haar vriendinnen ook naar de pooier kwamen.
Maria zat op de school de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle. De moeder van Maria (Lucie Mosterd) klaagde veel over de school van haar dochter. 3 jaar lang werd er tijdens de mentoruren niet over het spijbelen gesproken. Tijdens deze spijbeluren moest Maria door het leven als een hoer. In 2007 is Maria 2x in India geweest om haar leven weer op te pakken. In India is ze begonnen om haar leven in een boek te zetten. Nu heeft ze ondertussen een 2de boek geschreven: Bindi. Dat is een vervolg op het boek echte mannen eten geen kaas. Haar moeder heeft ook een boek geschreven: ik stond laatst in een poppenkast. Dat gaat over hoe haar moeder het heeft ervaart. Maria heeft nu ook een ander boek geschreven dat is het vervolg op het boek: Echte mannen eten geen kaas. Het gaat over hoe ze verder leefde na dat ze in handen van een loverboy was gekomen. Ook de verhalen van haar moeder staan in een boek. Haar moeder heeft het boek: Ik stond laatst voor een poppenkraam geschreven. Daarin staat Lucie (de moeder van Maria) haar verhalen in hoe zei het ervaart dat Maria opeens niet meer zoveel thuis was, en wat er die tijd allemaal met Maria was.


- Omslag.
Op de voorkant zie je niet echt veel. Je ziet een deel van Maria. Haar schouder, haar lippen, een stukje van haar neus en ze heeft een wit hempje aan. Haar huidskleur is wat donkerder. Ze heeft grote ringoorbellen in. En een ketting om. Haar lippen glanzen. Met grote sierletters staat er op het boek Maria Mosterd. Op de schouder staat de tekst: vier jaar in handen van een loverboy en echte mannen eten geen kaas.

- Wat is het thema?
Het thema van het boek is loverboys, pesten en vriendschap. Op het begin denkt Maria dat ze heel veel vrienden heeft die ze achteraf allemaal laat zitten. Maar 1 beste vriendin blijft er over. Dat is Nikki haar beste vriendin waar ze alles mee samen doet. Niet veel later als Maria voor hoer wordt gebruikt, neemt Maria Nikki ook mee naar de pooiers.
Maria werd veel gepest.
Loverboy is het thema waar het het meeste om gaat. Dat is ook de rede waarom Maria dit boek heeft geschreven.

- Hoofdpersoon.
Maria is de hoofdpersoon. Ze is een half Antilliaanse half Nederlands meisje. Haar moeder komt uit Nederland en haar vader komt uit Suriname. Maria wordt 4 jaar misbruikt door Manou. Daarna gaat ze 2 keer een half jaar naar India. Maria heeft een getinte huidskleur. Wel lichter gekleurd dan Manou. Maria weet niet dat ze mishandeld wordt, totdat ze wegloopt als ze een keer wordt verkracht.

- Bijpersonen.
De moeder van Maria (Lucie Mosterd): Maria heeft altijd heel veel ruzie met haar moeder. Lucie weet ook absoluut niet wat er met Maria is. Ze mag ook niks weten, Maria ontkent dus ook alles tegen haar. Lucie Mosterd komt uit Nederland. Heeft een blanke huid en bruine krullen tot op haar schouders.


Het zusje van Maria (Sharon). Ook met Sharon heeft Maria altijd ruzie. Wat Maria pas laat achter kwam is dat Sharon met een van de broertjes om ging, van de jongens waar Maria mee om ging. De verkeerde jongens dus. Maria probeert haar zusje te waarschuwen maar daar wil ze het liefste niet naar luisteren. Doordat Maria Sharon bij die jongens weg wil houden krijgen ze veel ruzie. Sharon spijbelt samen met Maria.

Manou. Hij is de pooier. Maria moet voor hem werken, en voor hem dingen stelen. Hij komt van een Antilliaanse afkomst. Hij blijft Maria achtervolgen. Hij is heel donker getint, heeft gouden tanden en altijd van die slordige kleren.

Juanez. De beste vriend van Manou. Hij is ook van een Antilliaanse afkomst. Heeft ook een gouden tand, ook heel donker getint en altijd slordige kleren aan. Maria moet dus ook met Juanez naar bed. Hij betaald Manou er voor en Maria blijft maar werken. Juanez is ook de eerste jongen die Maria ziet.

De jongens van Manou zijn vrienden groep. Met alle vrienden moet Maria naar bed. Alle jongens zijn van de Antilliaanse afkomst. Ze hebben ook allemaal een gouden tand en hebben allemaal een bruine huidskleur. Ze denken allemaal dat ze stoere jongen zijn.
Nikki. De beste vriendin van Maria. Maria deed er altijd heel veel leuke dingen mee. Tot dat ze Manou leerde kennen. Maria was bijna nooit meer op school. Nikki was een blank meisje. Ze woonde al heel haar leven in Nederland en was altijd vriendelijk tegen Maria. Ze wou haar altijd helpen maar Maria zei altijd dat er niks aan de hand was. Tot dat Maria Nikki mee vroeg naar Maria’s vrienden (pooiers).

Shamilla. Zei is de grootste vijand van Maria. Shamilla weet wat Manou allemaal met Maria doet. Maar Maria is wijs en houdt haar mond tegen haar, eigenlijk tegen iedereen. Maria en Shamilla hebben altijd ruzie op school. Maria wil Shamilla niet geloven en daar kan Shamilla niet tegen, omdat ze weet wat Manou met haar doet.

De meiden waar mee ze naar India gaat. Dat zijn heel veel meiden. Alle meiden hebben iets meegemaakt waardoor ze een nieuw leven moeten lijden. Ze gaan samen met Maria naar India, waar hun samen over van alles gaan praten. Maria is wel de enige die echt in handen is gekomen van een loverboy.





- Ruimte.
Het verhaal speelt zich af in de buurt van Zwolle (Nederland). Het speelt zich om meerdere plaatsen af. De jongens woonde in verschillende soorten flats, waar Maria met ze naar bed moest. Daar waren ze regelmatig. Ook speelt het verhaal zich bij de school van Maria, op de Fiets met Nikki, bij Manou in zijn auto of ergens in zijn huis, heel veel op straat waar ze hingen of moesten wachten tot dat ze mee genomen werden door een man, bij David thuis, Bij Maria thuis toen ze ruzie kregen (toen is ze weer naar Manou gegaan), bij het vliegtuig richting India en natuurlijk alle huisjes waar Maria heeft gezeten.

- Tijd.
Het verhaal begint als Maria 12 jaar is. Ze ontmoet dan Manou. Tot haar 16de werkt ze voor hem. Daarna gaat ze voor 2 keer een half jaar naar India. Het speelt zich ook in de tijd van nu. Nu is dat ongeveer 6 jaar geleden, dus het begon allemaal bij 2004 tot nu ongeveer.


- Opbouw.
Je begint eigenlijk wel echt van voor af aan van het verhaal. Ze begint met een gewoon leven op school en daarna loopt het slecht af. Ze ontmoet dan Manou pas en trapt dan pas in hem. Ze zal voor hem moeten werken, anders zijn er consequenties.

- Perspectief.
Het verhaal is uit een ik persoon geschreven. Maria heeft het boek zelf geschreven over haar levenservaringen. Toen ze in India was. Hier heeft ze haar ervaringen van een loverboy in kwijt gekund, en heel de 4 jaar lang ingeschreven.
Er is ook een Hij perspectief. Ze schrijft delen over Manou. Manou wordt niet altijd bij naam genoemd. Ook wel in de hij persoon.

- Inhoud.
Maria ging voor het eerst naar de middelbare school, en daar was ze heel onzeker van zichzelf. Ze voelde zich er niet fijn omdat ze niemand kende. Alleen Nikki, dat was haar beste vriendin. Gelukkig zat die ook bij haar in de klas. Toen ze een tijd op de middelbare zaten liepen ze een keer over de parkeerplaats heen en daar stond een hele groep jongens. Maria en Nikki keken de jongens natuurlijk gewoon aan. De jongens groette Maria en Nikki, en hun groette terug. De volgende dag stonden de jongens er weer. Maria vroeg aan Nikki of ze met haar mee ging om daar weer even langs te lopen en weer te groeten. Natuurlijk stopte ze daar even. Toen Maria en Nikki daar stonden liep er een jongen naar Maria toe en vroeg aan Maria of zei mee naar zijn huis ging. Dat deed ze natuurlijk want Maria wist van niks. De jongen stelde zich voor en zei dat hij Manou heette. De eerste keer dat ze met Manou af sprak hadden ze meteen seks. Dat wou Manou en Maria vond Manou wel een leuke jongen. Toen Maria eenmaal een tijdje bij Manou in huis was en ze seks hadden gehad zaten ze samen op de bak. Manou haalde uit het kastje een zakje met wiet. Manou vroeg of Maria ook moest, en dat deed ze. Toen ze eenmaal die avond thuis kwam waren heel haar ogen rood, haar moeder wou weten waar dat vandaan kwam. Maar dat zei ze niet tegen haar moeder. Haar moeder mocht helemaal niet weten dat ze met een jongen naar huis was gegaan, en dat ze wiet had gebruikt. Maria vertelde niks en toen kregen Maria en haar moeder ruzie. Maria had er allemaal geen zin meer in en besloot terug naar Manou te gaan. Ze wou niet meer thuis zitten want ze kreeg toch alleen maar gezeur. Een paar weken laten begon Manou Maria te vertellen dat Maria geld voor hem moet gaan verdienen. Hij had Maria verteld dat elk meisje dat voor een jongen moest doen
omdat dat bij de opvoeding hoorde. Voor dat ze het wist, had ze seks met heel veel jongens. Jongens van buiten af, uit Manou zijn vrienden groep en met Manou zelf. Manou bleef maar beweren dat het bij de opvoeding hoorde. Dat het gezond was dat ze met iedere jongen seks zou hebben. Ze liet Nikki helemaal achter. Manou was alleen nog belangrijk voor haar. Maria kreeg naar een paar maanden een hogere functie. Ze mocht pakjes wiet rondbrengen. Zeggen wanneer iemand daar moest zijn voor seks. En zo nog veel meer dingen. Toen Manou voor een paar weken naar het buitenland moest zou zijn vriend Juanez op haar passen. Hij zou zeggen wat Maria moest doen. Zo moest Maria Nikki bellen of Nikki wou afspreken omdat Juanez Nikki wel iets vond. Maria deed dat, maar Nikki kwam niet opdagen. Toen Manou terug uit het buitenland kwam zag Manou er moe en uitgeput uit. Maria werd 13 jaar en moest seks met iemand hebben zonder drugs te gebruiken. Toen werkte Maria niet mee. De jongens hebben haar verkrachten en mishandeld. Toen Manou binnen stond zei hij dat ze het nog een keer moest doen, maar dan waar Manou bij stond. De volgende dag moest Maria seks hebben met 4 jongens. Ze had zoveel drugs gebruikt dat ze er de volgende dag niks meer van wist. Na die dag is Manou opgepakt. Maria nam het over samen met Bassim en zij hadden het grootste plezier met elkaar. Toen Manou even later terug was hebben ze veel gepraat en Maria was opeens veel opener tegen Manou. Manou zei dat hij haar moeder wou leren kennen, en dat hij zich wel zelf voor ging stellen. Uiteindelijk heeft Maria Manou toch voorgesteld aan haar moeder. Haar moeder vond het een aardige en vriendelijke jongen. Een paar maanden later dat Manou de moeder van Maria had gezien, zei Manou dat het beter was dat het uitging tussen hun. Ze maakte het uit, en Maria ging voor het eerste weer naar school toe. De lerares zag dat er heel veel dingen niet goed met haar was. Ze gingen samen praten maar Maria vertelde dat ze verkracht was. De lerares zei dat ze naar een soort ziekenhuis moest om de pil te halen. Voor dat ze thuis was wist haar moeder al wat er met Maria aan de hand was. De moeder van Maria was teleurgesteld dat Maria nooit wat heeft gezegd. Maria’s moeder heeft toen meteen aangifte gedaan bij de politie. Maar Manou had tegen Maria verteld welke jongens ze wel en niet mocht verraden. De moeder van Maria had gezegd dat het maar beter was dat ze een tijd bij vrienden van hun in Almere ging wonen. Toen wist heel de familie al wat er gebeurd was met Maria. Toen Manou voor de rechtszaak moest gaf hij Juanez gelijk en Maria niet. Toen Maria van school af was moest ze naar een internaat omdat ze weer met Manou om ging, en weer met hem afsprak. Het hielp niet ze bleef maar met hem omgaan. Ze werd naar India gestuurd om haar leven weer op te pakken. Er gingen meer mensen mee naar India die problemen hadden thuis of met iets anders. Maar Maria was de enige die met loverboys in handen was gekomen. Maria zal Manou nooit meer vergeten.


- Eigen mening.
Ik vond het boek heel mooi om te lezen. Ik hou absoluut niet van lezen, maar ik had er al zoveel verhalen over gehoord dat het een mooi boek was en dat ik hem moest lezen. Ik vind het een mooi geschreven verhaal, en denk ook wel dat Maria het heel zwaar heeft gehad. Maria heeft wel heel veel indruk om me gemaakt, want als je zelf zo’n leven had zal je ook niet gelukkig zijn. En ik denk dat zei er nog redelijk mee om heeft kunnen gaan omdat ze eigenlijk Manou helemaal niet kwijt wou. Ik vond Nikki heel aardig. Eigenlijk vond ik wel een beetje dom dat Maria Nikki aan de kant zetten voor Manou. Manou vond ik maar een domme jongen. Als je zo’n leven hebt wordt je niet gelukkig. En hij steellde alles en gebruikte meisjes.

Ik zou eigenlijk uit dit verhaal helemaal niemand zelf willen zijn, omdat mij het niet leuk lijkt om zo iets mee te maken. Je krijgt er een heel moeilijk leven van, en je wordt heel onzeker. Ik heb me geërgerd aan Manou want ik kan het niet uitstaan als iemand je voor de gek houdt. Je moet eerlijk tegen elkaar blijven, en niet zo. Manou maakte Maria gelukkig en toen opeens moest ze als hoertje door het leven. Dat is niet leuk. Ik heb wel iets geleerd van het boek. Ik wist niet dat je zo 4 jaar in handen kan zitten. En dan je dan niet zomaar weg kunt. Maar als je dan ook nog ruzie thuis krijgt wil je wel terug denk ik.
Ik raad aan mensen aan om die boek natuurlijk wel te lezen, omdat ik het zelf een heel leuk boek vind. Ik hou helemaal niet van lezen. Maar toch heb ik dit boek ook gelezen. Het is een heel mooi verhaal, hoe Maria het heeft geschreven en hoe ze het verhaal verteld. Het is goed om er iets van af te weten. Dus zeker een aanrader.
Het boek is: Spannend, begrijpelijk, interessant, geloofwaardig, leerzaam, zet je aan iets te denken en er gebeurt veel!

Conclusie:
Super boek, zeker om nog een keer te lezen.
Zeker een aanraden voor anderen.

REACTIES

R.

R.

Hallo,,

Ik vind het eig wel een waargebeurd verhaal want je gaat er wel in mee.., en dat is juist ook de bedoeling!:en verder kan ik het alleen maar zeggen dat je het goed hebt gedaan!

13 jaar geleden

K.

K.

nou geloofwaardig is het niet daar zijn we allemaal wel achtergekomen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"