Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nieuwe buren door Saskia Noort

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Nieuwe buren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1748 woorden
  • 18 december 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
6 keer beoordeeld

Boekcover Nieuwe buren
Shadow

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde bescho…

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen …

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen.

Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is. Hun droom ontaardt langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie…

Nieuwe buren door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
(Eerste 5 pagina’s)

Een werknemer die elke dag verse broodjes langs brengt in “De Kempervennen in CrenterParcs” vindt plotseling een kruipend kindje met een speen in de mond. Het kindje is helemaal vies en heeft z’n luier nog maar half aan. Hij wilde zich omdraaien en er vandoor gaan met z’n busje, totdat het kindje naar de voordeur wijst. Hij opent de deur en ruikt dat er iets mis is. Vervolgens belt hij naar de receptioniste om haar naar de politie te laten bellen. Wanneer hij schuin de woonkamer inkijkt ziet hij overal bloed.
De politie arriveert samen met de ambulancebroeders. Ze treffen vier lichamen aan waaronder twee mannen en twee vrouwen. Eén man leeft nog. De werknemer liep naar de woonkamer en werd onwel. Vervolgens werd hij naar buiten geleid door een agente, hij zal nooit meer de gezichten van de vier lichamen uit zijn hoofd krijgen...

Het gaat over Peter en Eva Nijhof, Peter is een chef-sportredactie en Eva is een kleuterjuf. Ze proberen jarenlang een kindje te krijgen, maar Peter’s sperma is niet actief genoeg, hij heeft ‘lui zaad’. Eva onderging een ivf-behandeling met sperma van een donor. Ze werd zwanger maar kreeg een miskraam van ‘Lieve’ (gebaseerd op het liedje Sweet Child ‘O Mine). Eva raakt erg overstuur, om hun verlies te verwerken gaan ze naar een therapeute, Hetty. Eva heeft er veel baad bij om met Hetty te praten, maar Peter vindt het nutteloos.

Ze hebben een nieuwbouw huis gekocht in De Zonnepolder, ondanks de miskraam gaan ze toch verhuizen. Eén van de buren die schuin tegenover hun woont komt een bezoekje brengen, Rebecca en haar zoontje Sem. Gewoonlijk kan Eva er niet tegen om in de buurt te zijn van een kind, want dan wordt ze jaloers. Rebecca, een huis-aan-huis kapster, nodigt Eva en Peter uit voor een buurtfeest, zodat alle buren kunnen kennismaken.

Peter en Rebecca’s man, Steef kunnen goed met elkaar overweg, ze houden beide van motoren en muziek. Steef vindt U2 te gek maar Peter deinst meer naar de oude klassieke rock.

Peter vindt Rebecca al aantrekkelijk wanneer hij haar voor het eerst had ontmoet. Eva vindt ook Steef aantrekkelijk en dit is wederzijds. Rebecca en Steef hebben een open huwelijk, ze gaan maandelijks naar een zogenaamde swinger’s club. Ze vinden het niet erg om elkaar fysiek te delen zolang ze geestelijk aan elkaar denken.

Eva vertelt aan Rebecca over haar relatieproblemen en over Lieve. Rebecca gunt Eva zo erg een baby dat ze een plan bedenkt. Ze plant dat Steef en Eva seks hebben met een lekke condoom en Rebecca met Peter. Eva raakt zwanger van Steef en Steef komt erachter. Peter weet van niks, van één op de andere dag is Eva weg. Ze heeft al haar spullen ingepakt en is weg gereden naar “De Kempervennen”, een park van de Centerparcsketen. Rebecca belt Eva en komt achter waar ze verblijft. Rebecca heeft Steef alles vertelt over de lekke condoom en dat Eva zwanger is. Steef is woedend op zijn vrouw en Eva. Wanneer Rebecca even naar Sem gaat kijken die ze in Eva’s bed heeft gelegd komt Peter door de deur aangestorm. Hij denkt dat Steef en Eva een affaire hebben. Hij heeft een wapen bij zich en richt het op Steef’s hoofd. Er wordt een schot afgevuurd en Peter is geraakt door Rebecca in zijn zij. Vervolgens schiet Peter naar Rebecca en daarna naar Steef. Wanneer hij naar de vloer zakt wilt hij dat Eva met hem samen dood gaat, daarom schiet hij ook zijn vrouw neer.

Verwachtingen en eerste reactie

In alle boekwinkels stond dit boek in de top tien, ik werd hierdoor nieuwsgierig en heb er extra informatie over opgezocht op internet. Doordat er veel goede recensies te vinden waren wilde ik het boek lezen.
Het is makkelijk te lezen, zowel de hoofdstukken als de schrijfstijl. Het ging ongeveer zoals ik verwachtte. Doordat ik van tevoren een samenvatting gelezen had, wist ik al ongeveer waar het verhaal over ging.

Motieven

Eva wil zo graag zwanger worden dat dit leidt tot verraad van Steef en haar eigen man Peter. Vervolgens leidt dit tot de moord van Rebecca, Steef en Eva. Seksualiteit, Eva zoent met Rebecca op een avond wanneer ze alle vier bij Rebecca thuis zijn. Dit is de eerste keer dat ze ooit heeft gezoend met de andere sekse.
Drugs, Peter en Steef gebruiken een joint wanneer ze voor het eerst elkaar ontmoeten en later gebruiken ze XTC bij een concert van U2. En wanneer ze ruilden van seks partners.


Personages

Hoofdpersonages zijn Eva en Peter, ze hebben beide relatieproblemen en van seks komt niet aan te pas. Het begon allemaal door de miskraam van Lieve. Eva is niet verliefd op Peter, ze trouwde alleen maar met hem omdat ze veilig bij hem voelde. Peter integendeel houdt zielsveel van Eva, hij doet alles om haar niet kwijt te raken en hij is een liefdevolle man. Elke vrouw zou zo’n man willen hebben. In het boek komt Eva over als egoïstisch, vanuit Peter’s perspectief.
Bijpersonen zijn Steef, Rebecca Sem en Sanne. Steef zit bij de politie en kan soms agressief worden en heeft soms last van woedeaanvallen, maar hij heeft ook een zachte kant wanneer hij bij z’n zoontje Sem is. Hij ook is liefdevol tegenover zijn vrouw en zo komt hij ook over bij anderen.

Rebecca is onverantwoordelijk, ze denkt té makkelijk over het leven. Het is duidelijk dat dit boek fictief is want zo’n personage als haar zal moeilijk leven in de echte wereld. Ze denkt dat ze makkelijk weg kan komen met dingen die niet door de boeg kunnen, zoals het plan dat ze had bedacht om zo Eva zwanger te krijgen. Ze wist hoe haar man zou reageren als hij er ooit achterkwam, maar ze was zo zeker dat hij er niet achter zou komen. Uiteindelijk heeft ze alles vertelt aan Steef.

Sem is het zoontje van Rebecca en Steef. Hij eet voornamelijk koekjes en is altijd bij zijn moeder. Heel af en toe is hij bij zijn vader. Hij komt voor in de prologue wanneer de vier lichamen worden gevonden in de bungalow in “CenterParcs”.

Sanne is de zus van Eva, Sanne heeft drie kinderen en Eva is heel erg jaloers op haar omdat zij wel kinderen heeft en zijzelf niet. Sanne belde Eva op wanneer zij was weggelopen. Ze zorgde er ook voor dat Peter wist waar Eva was. Haar karakter is verder niet echt aan bod gekomen.
Perspectief

Bij de prologue over de werknemer was het de hij-vorm.
Bijvoorbeeld ‘Hij pakte de klink. De deur bleek niet op slot’.
Door het hele verhaal heen is het de ik-vorm. Peter heeft elke keer een eigen hoofdstuk en Eva ook. Beide vertellen ze wat ze vinden, denken en voelen.
Ruimte

Het speelt voornamelijk af in de huizen van Peter en Rebecca. Peter is ook naar een festival gegaan van U2 met Steef. Evenals naar de schietbaan. De moorden in “De Kempervennen”. In de auto van Eva. Op de motoren van Peter en Steef. In de praktijk van Hetty, daar praten ze over Lieve en hun gevoelens voor elkaar, althans Eva praat over haar gevoelens.

Stijl
Hele duidelijke en lange zinnen, geen moeilijke woorden, maar juist heel eenvoudig.


Thema
Peter en Eva kunnen samen geen kind krijgen, waardoor Eva er een solutie op probeert te verzinnen.

Tijd
Het boek beslaat ongeveer een half jaar. Dat is duidelijk, omdat Peter bij het einde van het verhaal zegt tegen Eva dat ze Steef en Rebecca nog maar een half jaar kent.
Het is een chronologisch verhaal. Behalve de eerste vijf pagina’s, waar de medewerker van “CenterParcs” de vier lichamen vindt en daarna de politie belt.
Titelverklaring

Peter en Eva verhuizen naar de Vinex-wijken net buiten Amsterdam. Zij raken bevriend met de buren die schuin tegenover hen wonen, Rebecca en Steef.

Eindoordeel en evaluatie

Ik kan niet echt medeleven tonen aan Eva. Ondanks dat ever veel mensen vinden dat dit een top boek is, ben ik daar eigenlijk helemaal niet mee eens. Ze is jaloers op haar bloedeigen zus, omdat zij wel kinderen heeft en Eva niet. Je zou eigenlijk blij zijn voor je zus en zelf moeten accepteren of kijken naar andere mogelijkheden om een kindje te krijgen.
‘Welnee meid, wij vinden het helemaal niet erg! We zijn juist dolblij voor je! Dat wij geen kind kunnen krijgen, betekent nog niet dat wij jou dit geluk misgunnen! Waarna Eva drie dagen lang in bed heeft liggen huilen en roepen dat ze het derde mormel van haar zuster nooit wilde zien.’
Ik erger me aan Rebecca, ik vind haar onverantwoordelijk en ze is in de ogen van Peter en Eva super sterk, maar in het echt durft ze Steef niet tegen te spreken. Als er iets gebeurt met Steef dan klopt ze aan bij haar buurtjes Eva en Peter.

Peter is onwetend, hij weet dat Eva hem niet meer moet hebben, maar tóch blijft hij maar proberen het verleden terug te halen en te leven net als toen. Hij kan het heden gewoon niet accepteren. Ook geeft hij Steef de schuld dat hij geen seks meer heeft met Eva. Ik snap niet dat hij het niet in kan zien dat zij hem gewoon niet meer wil, het ligt niet aan Steef, Eva of hemzelf,ze passen gewoon niet bij elkaar. Dat hij het niet begrijpt en dat hij zo onwetend is kan ik niet begrijpen.
Over Steef is er niet veel te vertellen, hij stelt zijn vrijheid op prijs, hij heeft moeilijke tijden achter de rug, soms last van driftbuien, maar niet iedereen is perfect. Hij reageert zoals hij zou moeten reageren (dat hij erachter kwam dat Eva zijn kind draagt). Het is niet overdreven, hij probeert het op te lossen. Maar in de ogen van Eva is het verschrikkelijk, begrijp ik ook wel maar ze probeert het ook niet te begrijpen vanuit Steef’s perspectief.

Ik vind het boek erg simpel en ik heb er persoonlijk niet van genoten. Ik snap niet hoe dit boek zo lang in de top-10 heeft kunnen staan. Door de eerste pagina’s te lezen weet je al hoe het eindigt, zo haal je de spanning er ook van af.
Saskia Noort is een bekende auteur, waardoor ik nog wel een ander boek van haar zal lezen om te beoordelen of zij naar mijn mening echt een slechte schrijfster is, of dat dit naar mij gevoel gewoon een mislukt boek is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nieuwe buren door Saskia Noort"