Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 2.9
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1590 woorden
  • 18 december 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 2.9
12 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

A Zakelijke gegevens;

Naam en klas;
Titel van het boek; Echte mannen eten geen kaas
Auteur; Maria Mosterd
Uitgever; Van Gennep

B Eerste persoonlijke reactie;

Ik heb dit boek gekozen omdat je er zowiezo heel veel van leert en omdat het gewoon een serieus onderwerp is waar zij zelf over schrijft en ik vind dat heel erg knap. Omdat de meisjes van mijn leeftijd meestal in de handen van een loverboy vallen,ik vind het knap dat ze het voor alle meisjes die er echt van moeten leren zo’n boek heeft geschreven. In haar eigen woorden en hoe ze alles heeft doorgemaakt en hoe ze ermee om is gegaan en wat ze eraan heeft gedaan. Als je dit boek leest dan wil je het meteen uitlezen, er zit spanning in dat je wil weten hoe het boek verder gaat. Er zitten stukjes in van verdriet omdat wat zij door heeft gemaakt 4 jaar dat gun je helemaal niemand. Op sommige momenten denk ik ook van meid was daar gewoon weggebleven maar dat realiseer je niet op dat moment. Ik vind het gewoon een super mooi boek en ik raad het ook iedereen aan om te lezen. Het vervolg dat Maria in India zit heet Bindi, ook een erg mooi boek!

C Samenvatting;

Echte mannen eten geen kaas gaat over een meisje dat Maria heet.

Maria is 12 jaar en gaat de eerste dag van het schooljaar voor het eerst na de middelbare school. Ze fiets niet alleen want ze fietst met haar beste vriendinnetje Nikki. Als ze op haar nieuwe school aan komt staan er allemaal buitenlanders, ze staan er voor school tijdens school en na school. Ze zijn erg populair, ze hebben een dure auto en er staat altijd hele harde muziek op. Toen Maria langs de groep affietste werd er naar haar gekeken en gefloten. Een paar dagen later kwam er een jongen naar Maria toe en stelde zich voor, dat was Manou, Manou wilde veel leuke dingen met haar gaan doen had hij tegen haar gezegd en zij ging mee met Manou in de auto. Maria had tegen Manou gezegd dat ze vond dat ze een saai leven had. Manou had haar beloofd dat hij haar leven veel spannender zou maken. Ze moest dan wel ontmaagd worden want dat hoorde erbij vond Manou. Maria had geen keus en werd ontmaagd door Manou. Maria geloofde Manou natuurlijk meteen want ze vond Manou toch wel een leuke jongen. Die avond voordat Manou haar ging ontmaagden had Manou haar een joint gegeven zodat ze wat minder pijn had. Toen Manou en Maria ongeveer een maand samen waren zei Manou tegen haar dat hij in geldnood zat en dat hij nog een schulden had bij zijn vrienden. Zij moest met hem naar bed en daar kreeg Manou geld voor. Het begon bij een vriend maar het werden er al snel heel erg veel. Manou gaf Maria ook elke dag drugs, in het begin waren dat alleen maar jointjes maar later werden het hele andere soorten drugs. Maria ging niet meer naar school alleen als ze een belangrijke toets had of om even met haar beste vriendin Nikki bij te praten die natuurlijk van niets wist. Als Maria thuis kwam was ze vaak stoned, vroeger praatte Maria heel vaak over haar problemen tegen haar moeder, sinds Maria met Manou is praat ze nooit meer over haar problemen tegen haar eigen moeder. De moeder en het zusje van Maria vinden dat Maria zich raar gedraagt en maken zich zorgen maar de reden weten ze niet. Op een dag komt Manou bij Maria thuis en palmt die moeder ook helemaal in. Na een tijdje krijgt de moeder van Maria dingen in de gaten. Er zijn nog heel veel dingen verder gebeurd. Maria is ongeveer 4 jaar bij Manou geweest en heeft daarna aangifte gedaan. Ze zat in internaten en ging naar pleeggezinnen. Manou had dat meteen door en zelfs daar stuurden Manou een vriend van hem op af om haar in de gaten te houden. Maria had nog maar 1 oplossing om van hem weg te komen. Ze is 1 jaar naar India geweest om daar een project te volgens met meisjes die hetzelfde hebben meegemaakt als Maria en andere dingen. Ze leren daar hoe ze een normaal leven moeten lijden en om sterker te worden.

D Bespreking van een verhaalaspect;

Personages;

Maria; De belangrijkste persoon in het hele boek. Heel het verhaal word in haar eigen woorden verteld. Ze is het hoofdpersoon in het boek, ze is in de handen van een loverboy gekomen en komt er niet meer van af. Ze was een heel onzeker meisje. Toen ze met Manou leefde was ze hard en kon niks of niemand haar meer iets schelen. Sinds ze daar weg is, is ze weer een heel onzeker meisje. Haar probleem is dus dat ze 4 jaar bij een loverboy is geweest. Ze lost haar probleem op door naar India toe te gaan.

Nikki; Ze is de beste vriendin van Maria. Ze laat in het begin van het boek Maria niet in de steek maar als Maria alleen maar bij Manou is en heel veel afstand van Nikki neemt wil ze niets meer van Maria weten.

Manou; Hij is de baas van de loverboys die in het verhaal zitten. Hij heeft Maria heel goed ingepakt. Hij is op sommige momenten erg lief maar als mensen te dicht bij hem komen of teveel van hem willen weten word hij boos,hard en slaat hij alles wat los en vast zit.

Juanez; Hij is de beste vriend van Manou. Hij had af en toe seks met Maria en was er altijd bij als Maria straf kreeg van Manou. Hij was altijd net zo gemeen als Manou zelf.

Sharon; Zij is het zusje van Maria, Maria heeft altijd ruzie met haar maar op het moment dat Maria haar nodig had was ze er wel.

De moeder van Maria; De moeder vertrouwd op het begin Manou heel erg tot dat de familie van Maria tegen haar moeder ging zeggen hoe slecht hij was en dat ze er zelf ook achter kwam.

Vrienden van Manou; er komen veel jongensnamen voor in het boek, het zijn allemaal vrienden of werkers van Manou. Het komt er op neer dat ze allemaal wel een keer seks met Maria hebben gehad.

E Lees en kijkervaringen beschrijven;

Ben je door het verhaal aan het denken gezet?


Ja ik ben door het verhaal wel aan het denken gezet, omdat het toch een erg onderwerp is. En je kan er veel van leren. Voor je het weet val je er zelf ook voor en dan heb je al een paar punten waar je op kan letten. Ook al merk je dat toch niet als je er zelf in zit.

Heb je zelf wel eens iets meegemaakt wat lijkt op de gebeurtenissen in het verhaal? Gaat het daardoor meer voor je leven, krijgt het daardoor meer betekenis of juist niet?

Gelukkig heb ik het nog nooit meegemaakt. Maar ik let de laatste tijd ook echt heel erg goed op met jongens. Want veel jongens proberen erg veel dingen en dan verwachten ze dat alle meisjes meewerken, maar zo werkt het bij mij niet. Gewoon van mij afblijven en als ik vind dat je me vast mag houden dan mogen ze me vast houden. Daar heb ik ook zelf ook heel zeker van. Terwijl ik in andere dingen erg onzeker ben.

Welke beslissingen die door de personages worden genomen, vind jij vreemd of onbegrijpelijk?

Nou op sommige momenten snap ik Maria niet helemaal, ze is 12 jaar en gaat met een jongen mee die een auto heeft en die niet werkt want hij staat alleen maar voor haar school te wachten op meisjes. Als ik 12 jaar zou zijn en ik zou tegen mijn moeder zeggen dat ik een vriend heb met een auto dan houd ze me binnen of ze geeft me straf. En op andere momenten wil ze weg bij Manou, dan is ze weg bij hem en dan wil ze weer terug.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

Op zich heeft het een mooi slot, want ze gaat uiteindelijk naar India en daar heeft ze ook een boek over geschreven. Het is geen plezierig slot want ze zit nog steeds aan Manou vast en hij volgt haar nog steeds waar ze ook is.

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?

Ik vind het boek erg makkelijk om te lezen omdat ze het allemaal in haar eigen woorden heeft geschreven met de woorden die ze zelf gebruikt in het dagelijks leven. Het taalgebruik heeft er dus ook veel mee te maken waarom het zo makkelijk is.



F Verwerkings en verdiepingsopdracht

Eigen einde

Toen Maria uit het internaat kwam en ze weer naar huis toe mocht, dacht iedereen dat het heel erg goed met haar ging. Maar binnen een paar weken kwam ze toch weer in contact met die jongen. Ze ging weer het slechte pad op van het een kwam het ander,ze steelde vanalles bij verschillende winkels het ging steeds goed. Totdat ze een grotere klus hadden ze gingen een bank beroven. Het liep uit op een schietpartij. Het was helemaal fout gegaan en kwam ze uiteindelijk voor 5 jaar in de gevangenis te zitten maar met goed gedrag kwam ze na 4 jaar weer vrij. Toen ze weer vrij kwam wilde ze haar leven oppakken maar toch dacht ze nog elke dag aan Manou.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"