Waanzin door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Waanzin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1249 woorden
  • 7 december 2009
  • 254 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
254 keer beoordeeld

Boekcover Waanzin
Shadow

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jar…

Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. Niemand weet waar ze zijn. De politie denkt dat de meisjes zijn weggelopen en besteedt weinig aandacht aan de vermissingen. 

De 17-jarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze haat de stad en mist haar oude vriendinnen vreselijk. Ze ligt behoorlijk met zichzelf (en de nieuwe vriendin van haar vader) overhoop. Maar dan opeens is haar leven in gevaar. Een geheimzinnige man heeft het op haar gemunt. Claire raakt in snel tempo verstrikt in een psychologisch kat-en-muisspelletje. Weet ze uit handen van de man te blijven? En is er een overeenkomst tussen de vier verdwenen meisjes en Claire?

Waanzin door Mel Wallis de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Gegevens boek
Titel: Waanzin
Schrijfster: Mel Wallis de Vries
Eerste druk: 2009

Verwachtingen:
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik al meerdere boeken van Mel Wallis de Vries had gelezen. Ze schrijft boeken op een leuke maar ook spannende manier. Haar boeken zijn altijd spannend vanaf het begin tot aan het einde. Ook heb ik dit boek gekozen omdat de voorkant er apart en spannend uitzag.

Beschrijvingen:
Claire: Gewoon ‘normaal’ meisje dat naar school gaat. Wel is ze verdrietig, omdat haar moeder is gestorven. Ook is ze verliefd op Nick. Ze is bang voor Nick, zelfs tijdens de periode dat de politie haar in de gaten houdt, want ze denkt dat haar toch nog iets kan overkomen.
Zoë: een nieuwsgierig en behulpzaam meisje. Ze maakt ook snel nieuwe vriendinnen en vrienden. Zoë kleedt zich altijd uitdagend. Zij is de beste vriendin van Claire.

Nick/ Luuk: Jongen die meisjes op belt en zich heel anders voordoet zoals hij eigenlijk is. Hij heeft steeds een andere naam, baan, leeftijd en woonplaats bij elk meisje. Hij is begripvol, zorgzaam aan de telefoon. Maar als hij de gewone jongen is (dus niet aan de telefoon) is hij boos.

Samenvatting:
Vier meisjes verdwijnen kort na elkaar. De politie denkt dat ze zijn weggelopen en besteedt er verder geen aandacht aan. Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Claire heeft altijd nog goed contact met Zoë. Op een dag belt ene Nick en daarna belt hij steeds vaker naar Claire. Totdat de politie een keer bij Claire aan de deur staat. Claire moet alles vertellen over gesprekken tussen haar en Nick. Op 1 dag worden Claire en Zoë vastgehouden door Nick. Hier biecht Nick op dat Zoë iets met hem had en dat Zoë het had uitgemaakt en hierdoor wilde hij wraak nemen. Hij had haar mobiel afgepakt en de telefoonlijst afgegaan. Claire was als 4e aan de beurt. Zoë weet de politie te bereiken en Luuk wordt opgepakt. Eén meisje is dood en de rest is levend gevonden. Luuk is veroordeeld tot TBS. Claire en haar vader wonen weer in Amsterdam.

Informatie over de schrijfster:
Naam: Mel Wallis de Vries
Geboortedatum: 8 februari 1973
Geboorteplaats: Leiden
Studie na middelbare school: biologie en journalistiek in Groningen
Woonplaats: Amsterdam
Kinderen: 2, Pien is in 2005 geboren en Teun is in 2008 geboren.
Andere boeken van Mel Wallis de Vries:
- Fout
- Buiten zinnen
- Verblind
- Uitgespeeld

Leeservaring:
Spannend: als je aan het lezen bent, weet je nog nooit wat er gebeuren gaat. Elke regel die je leest is interessant en de 4 meisjes worden heel spannend ontvoerd/ vermoord. Je legt er geen verband tussen dat dit iets met Claire te maken zou kunnen hebben. Dus op het einde is het super spannend als het ook iets met Claire te maken heeft.
Geloofwaardig: het boek is zo geschreven, dat het zo in het echte leven ook kan gebeuren. Het boek is niet zo geschreven, dat er heel vreemde dingen in staan. Maar dit zijn echte situaties.

Indrukwekkend: het boek maakt veel indruk op me, want je denkt dat je iemand kan vertrouwen, maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Ook lees je hoeveel indruk iemand op je kan maken.
Laat me meeleven: je leeft met Claire en de andere 4 meisjes mee. Je kunt meeleven doordat de gebeurtenissen en de gedachten goed worden omschreven. Hierdoor voel je de pijn, angst en verdriet.

Verwerkingsopdrachten:
Brief aan een van mijn vrienden.

Hallo,

Ik heb een heel leuk boek gelezen. Het is van Mel Wallis de Vries en het heet Waanzin. Het boek gaat erover dat er vier meisjes verdwijnen. De politie doet hier verder heel weinig aan, want hun denken dat ze weggelopen zijn. Claire is verhuisd en praat nog vaak met haar vriendin Zoë. Op een dag wordt Claire gebeld door Nick en ze bellen steeds vaker met elkaar. Hoe het verder loop moet je het boek lezen, want als ik nu al het einde ga vertellen heeft het eigenlijk geen zin meer om het boek te lezen. Dit boek is echt een aanrader ook als je normaal gesproken niet van thrillers houdt. Het boek is op een super spannende manier geschreven, zodat je het boek het liefste in één keer uitleest. Je leeft mee met de hoofdpersonen en hierdoor wordt het boek nog spannender. Daarom is dit een echte aanrader. Lees Waanzin van Mel Wallis de Vries!!

Groetjes,

Drie gedichten die met het verhaal te maken hebben.

Jouw ogen hebben een schijn die geen maan overtreft.
De liefde die je uitstraalt is het minste van de kwaliteiten die je hebt.
Jouw lippen spreken woorden, intens en zacht.
De zon doet haar best harder te schijnen wanneer jij lacht.
Je bent er altijd voor mij, en ik steun op jou.
Ja, je bent er voor mij, door de wind, regen en kou!
Wanneer jij denkt lach ik om jouw overpeinzingen,
jouw gelaat doet spiegels gloeien in hun weerkaatsingen!

Wat heb ik een geluk, dat ik jou heb ontmoet.
Ja, met jou ben ik nog jaren, zelfs eeuwen zoet!
Ik ben zo blij met jou als beste vriendin...
Jouw hartje is het mooiste van de wereld, ik zie dat, ook al zit het diep binnenin.

Dit gedicht past bij het verhaal, omdat de vriendschap tussen Zoë en Claire heel close is. Toen Claire en Zoë nog bij elkaar in dezelfde stad woonden waren ze al goede vriendinnen, maar nadat Claire is verhuisd is de band tussen hun alleen maar sterker geworden. Ze bellen elkaar elke dag op. Als 1 van de 2 somber is fleurt de ander haar weer op. Ze zijn nooit uitgepraat en logeren nog elk weekend. Ze kunnen elkaar een geheim vertellen en de ander zal het nooit doorvertellen. Deze vriendschap wordt beschreven in dit gedicht.

mijn hart opent zich
voor jou, mijn liefste
ik geef mijn hart aan jou
in al mijn goede vertrouwen
het delen van mijn rode bloed
vergt voor mij geen energie
ik deel het graag met jou
want ben van je gaan houden

Dit gedicht past bij het verhaal, omdat Claire verliefd is op Nick. Tijdens de telefoongesprekken van Claire en Nick is ze verliefd op hem geworden. Ze hebben elkaar nog nooit in het echt gezien. Nick heeft veel over zichzelf verteld en andersom. Claire kan hem vertrouwen en heeft een goed beeld over hem gekregen. Nick zegt de juiste woorden op de momenten dat ze gezegd moeten worden. Claire is verliefd op Nick geworden door deze telefoongesprekken. Ze geeft zich open en bloot door alles te vertellen en geeft haar hart aan hem. Dat wordt beschreven in dit gedicht.

Druk,

Het is druk in mijn hoofd,
Druk,
Het is druk in mijn ziel,
Mijn verlangens gaan uit naar hem,
Maar is hij wel degene die ik echt ken?
Ik ben bang,
Bang dat het verkeerd gaat,
Bang dat ik zijn verlangens schaad,
Dan ben ik hem kwijt,
Straks voor altijd,
Wat moet ik dan?
Met niemand om me heen,
Helemaal alleen.

Dit gedicht past bij het verhaal, nadat de politie bij Claire aan de deur is geweest is ze bang voor alles geworden. Ze denkt de hele tijd aan Nick hoe hij haar dat aan had kunnen doen en of hij wel degene is dat hij werkelijk zegt. Ze is bang dat ze hem kwijtraakt terwijl hij toch iets heel naars heeft gedaan. Ze is bang om iets te overkomen en is druk met denken in haar hoofd. Ze moet bij alles opletten of er niet iets verkeerd gaat en als er iemand belt mag ze niet oppakken als het Nick is. Hierdoor kwetst ze hem. Dit wordt allemaal beschreven in het gedicht.

REACTIES

R.

R.

bij de samenvatting is claire als 5e aan de beurt, niet als 4e

13 jaar geleden

M.

M.

ik heb het boek zelf ook gelezen en ik ging hier op kijken en toen zag ik dat jou samenvatting precies het zelfde is als die van mij.


ik vind dit boek erig leuk en wil hem vakker lezen.

m.

13 jaar geleden

E.

E.

deze samenvattig is wel goed, maar als ik een samenvatting moet geven voor mijn openboek s.o is dit dan ook een gooie. moet je niet meer over claire vertellen??

12 jaar geleden

R.

R.

Jaa, Roos klopt. Op de achterkant staat ook dat 4 meisjes kort na elkaar zijn verdwenen en dan lijkt het mij logisch dat Claire de 5e is. ;p

12 jaar geleden

J.

J.

nou ik heb een goede tip zet er wat meer over de schrijftster in.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik heb ook het boek gelezen het mega spannend super tof een nog veel meer ik raad jullie het boek echt aan!!!!!!!!!

11 jaar geleden

S.

S.

hey het is een goed boekverslag en het boek zelf vind ik ook echt te gek, maar in de samenvatting heb je het de hele tijd over nick en opeens heb je het over luuk. is het niet de bedoeling dat iemand die het boek nog niet heeft gelezen weet wat er gebeurt? dan is het erg verwarrend dat nick opeens in luuk veranderd zonder verdere uitleg, ookal staat het bij de personen als iemand je samenvatting leest moet hij het ook begrijpen, of zie ik dat dan verkeerd?

11 jaar geleden

J.

J.

Wie heeft die gedichten geschreven / bedacht ?
# belangrijk.

11 jaar geleden

F.

F.

heel erg bedankt!! super handig.. maar heb wel het één en ander aangepast, want de samenvatting was niet helemaal duidelijk.
die gedichten zijn ook leuk!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Waanzin door Mel Wallis de Vries"