Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Echte mannen eten geen kaas

Maria Mosterd

2008

186

7.5 / 10
4e klas vmbo
  • Nienke
  • Nederlands
  • 5612 woorden
  • 20794 keer
    53 deze maand
  • 30 november 2009
Zakelijke gegevens

Titel : Echte mannen eten geen kaas
Ondertitel : Vier jaar in handen van een loverboy
Auteur : Maria Mosterd
Uitgeverij : Van Gennep, Amsterdag
ISBN : 978 905 515 9048
Jaar van uitgave : 2008
Extra opmerking : Alle namen en plaatsnamen in dit boek zijn veranderd. Behalve de naam van de auteur.

Biografie

Maria Mosterd

Geboortedatum : juli 1989
Geboorteplaats : Zwolle, Nederland
Contactadres : Maria Mosterd

Maria Mosterd is als twaalf jarig meisje in handen van een loverboy gevallen. Ze heeft in de wereld van loverboys geleefd tot haar zestiende.
Uiteindelijk is ze twee keer over naar India vertrokken om haar verleden achter haar te laten. Daar heeft ze dit boek geschreven. Echte mannen eten geen kaas.
Het is haar eerste boek. Ze heeft dit boek geschreven voor de begeleiders zodat zij haar beter begrepen, maar ze vonden het zo goed dat het is uitgegeven.
Ondertussen heeft ze ook een tweede boek geschreven. Bindi. Hierin vertelt ze hoe het er in India aan toe ging.
Ook haar moeder, Lucie Mosterd, heeft een boek geschreven. Ik stond laatst voor een poppenkraam.
Hierin verteld ze hoe ze haar dochter Maria zag veranderen.
Maria is nu weer bezig met een opleiding en hoopt na deze opleiding een eigen hotel ergens in het buitenland te kunnen beginnen.
Ze woont nu in Deventer onder een organisatie, Begeleid wonen.


Maria Mosterd en haar moeder Lucie Mosterd

Eerste persoonlijke reactie

Toen ik de naam van het boek hoorde in de klas dacht ik; wat een rare naam voor een boek. Ik vond het niet heel spannend klinken, maar daardoor werd ik wel nieuwsgierig naar wat voor soort boek het was. Vooral toen bleek dat het om een volwassenen boek ging. Ik ben op internet gaan zoeken, en zag Maria’s verhaal daar. Ik schrok eerst wel een beetje, maar ik vind het super knap dat ze dit zo goed op papier heeft gezet. De buitenkant van het boek vind ik super mooi! Heel knap gedaan. Ook daardoor voelde ik de dwang het boek te gaan lezen.

Titelverklaring

In het boek vertelt Maria dat Manou haar ooit heeft gezegd. Echte mannen eten geen kaas, en drinken geen karnemelk. Ik vindt dit een hele goede titel. Hierdoor werd ik ook nieuwsgierig naar het boek. Het is een ook makkelijk te onthouden titel, waardoor je meer gemotiveerd wordt het boek op te gaan zoeken.

Hoofdpersonen en bijfiguren

Hoofdpersoon:
Maria Ze is half Antilliaans half Nederlands. Haar moeder komt uit Nederland, haar vader komt uit Suriname. Maria wordt 4 jaar misbruikt door Manou. Daarna gaat ze 2 keer over een half jaar naar India. Maria heeft een getinte huidskleur. Wel lichter gekleurd dan Manou. Maria weet niet dat ze mishandeld wordt, totdat ze wegloopt als ze een keer wordt verkracht, en ze na een heel aantal tehuizen naar India vertrekt.

Bijfiguren:
Moeder Maria heeft veel ruzie met haar moeder. Haar moeder heeft niet door wat er met Maria gebeurt. Als ze er naar vraagt ontkent Maria alles. Maria’s moeder is van Nederlandse afkomst.

Sharon het zusje van Maria. Ze hebben vaak ruzie, en Sharon gaat met één van de broertjes van één van de jongens van Maria. Maria probeert haar bij hem weg te houden waardoor ze veel ruzie hebben. Ook spijbelen ze samen.

Manou hij is de pooier die Maria misbruikt. Ook nu Maria al na 2 keer terug is uit India, achtervolgd hij Maria nog.

Juanez de beste vriend van Manou. Hij is ook van Antilliaanse afkomst. Maria moet ook met Juanez naar bed. Hij is ook één van de eerste mannen die Maria ontmoet uit Manou’s vriendenkring.


De jongens Het zijn veel jongens die voor Manou werken. Met (bijna) alle vrienden van Manou heeft ze wel een keer seks gehad. De meeste jongens zijn van Antilliaanse afkomst.

Nikki is de vriendin van Maria. Dit contact verwatert wanneer Nikki ook voor een van de vrienden van Manou gaat werken.

Shamilla de grootste vijand van Maria. Ze weet wat Manou doet, en als Maria op school komt hebben ze altijd ruzie.

De meiden waarmee ze naar India gaat
Dit zijn een aantal meiden. Ze hebben allemaal iets meegemaakt waardoor ze een nieuwe levensstijl moeten aannemen. Maria is de enige die in handen van een loverboy is gekomen.Plaats en tijd
Plaats:
Dit verhaal speelt zich in Nederland af in de buurt van Zwolle. Dit boek speelt zich op veel plaatsen af. Voornamelijk in de flats waar Maria werd gebruikt door de jongens. Ook speelt het verhaal zich af in de winkelstraten, op school, op de fiets, bij Manou thuis of in de auto, op straat, bij Devid thuis, bij Maria thuis dat was vaak wanneer Maria ruzie had met haar moeder. Bij het vliegtuig en in alle gestichten waar Maria heeft gezeten.

Tijd:
Het verhaal begint als Maria 12 is. Ze werkt voor Manou tot ze 16 is, en schrijft dit boek nu ze 18 is. Het speelt zich nu af. Maria is zelf in 1989 geboren, en dit is een waar gebeurt verhaal.

Opbouw

Aantal hoofdstukken 77
Aantal bladzijdes 186
Chronologisch Ja
Flashbacks Ja
Proloog Ja
Epiloog Nee
Gesloten einde Nee
Open einde Ja

De hoofdstukken zijn niet heel duidelijk. Het is meer één verhaal dat doorloopt en waar Maria een stukje overslaat staat als “volgende hoofdstuk” een oogje.


Thema

Loverboys

Samenvatting

Maria is van haar twaalfde tot haar zestiende in handen van een loverboy geweest. Ze is nu achttien en nog steeds achtervolgd Manou haar. Dit verhaal is echt gebeurd.

Maria is twaalf jaar. Ze is een onzeker meisje dat nog maar net naar de middelbare school gaat. Eigenlijk gaat het de eerste dag al mis. Manou, die ze toen nog niet kende, staat met een aantal vrienden, een mooie auto en harde muziek op de parkeerplaats voor school. Hij zwaait naar Maria, maar ze durft niet terug te zwaaien.
De volgende dag staat hij er weer en zwaait Maria wel. Hij begint tegen Maria en Nikki te praten. Gewoon over hoe ze heten en waar ze vandaan komen. Daarna lopen ze door. Telkens als Maria langs fietst of loopt maken ze even een praatje. Nikki mag Manou niet zo, maar Maria is helemaal weg van Manou.
Na een week gaat Maria met manou mee naar een vriend. Daar blowt ze voor het eerst.
Een dag later gaat Maria weer met Manou mee naar zijn huis. Dat zegt hij tenminste. Ze heeft daar voor het eerst seks met Manou. Ze wordt die dag dan ook ontmaagd door Manou.
Het is niet omdat ze het zelf wil, maar Manou zegt dat het zo hoort en dat het moet. Dat alle meisjes van haar leeftijd dat doen.
Vanaf die tijd doet Maria alles wat Manou zegt.
Een paar dagen later moet Maria met Manou mee naar één van de zoveel flats, die ze toen der tijd heeft gezien. Ze gingen daar eerst blowen en daarna moet ze met een paar andere jongens naar bed. Django en Juanez.
Dit herhaalt zich telkens en op een gegeven moment is Maria dan ook zover dat ze haar gevoel uitschakelt. Voor dat ze met iemand naar bed moet blowt ze eerst zodat ze niks voelt.
Ze zegt in het boek dat seks hebben net zo iets is geworden als tandenpoetsen.
Maria verteld ook in het boek hoe ze (groeps)verkrachting ziet gebeuren, hoe ze telkens weer jongens op straat in elkaar slaan, zonder ook maar één enkele reden.
Maria heeft ook één keer gezien hoe een jongen werd mishandeld omdat hij niet op tijd had afbetaald. Er werd een rat op de jongens buik gezet, nadat ze hem de handen op zijn rug hadden vastgebonden en op de grond hadden gelegd. Vervolgens werd er een emmer over de rat heen gezet. De jongen kreeg een sok in z’n mond zodat hij niet kon schreeuwen. Ze hielden een aansteker boven de emmer, waardoor de emmer heel warm werd en de rat een uitweg zocht. Deze was er niet, dus probeerde hij in de jongen zijn buik te knagen.
Maria moest eerst huilen, maar zat later gevoelloos op de bank toe te kijken.
Toen Maria op een dag ziek was en met haar moeder naar de stad ging, kwam ze daar Manou tegen. Hij werd boos en ging tegen Maria te keer.
Toch wou hij haar moeder ontmoeten. Maria was toen dertien jaar oud. Van haar dertiende verjaardag heeft Maria weinig mee gekregen.
Tot haar vijftiende kwam Manou regelmatig bij Maria, daarna zei hij dat ze moest doen alsof het uit was, maar Manou kwam nog wel bij Maria thuis om het vertrouwen te houden van haar moeder en zusje.
Maria kreeg na een tijdje een hogere functie. Ze hoefde niet meer alleen seks te hebben met de jongens. Ze moest ook pakketjes bezorgen, meisjes indelen en nieuwe meisjes ronselen.
Zelf werd ze ook steeds harder in de omgang en in haar gevoelens.
Thuis kreeg ze steeds ergere ruzie met haar moeder. Zij verdacht wel iets maar Maria gaf nooit toe.
Ook met haar zusje had Maria vaak ruzie.
Op een gegevenmoment moest Manou naar het buitenland voor zaken. Hij kwam doodmoe terug.
Later kwam er een man uit Amerika om meisjes over te kopen. Voor die tijd kwamen er nog drie meisjes. Zij moesten later seks hebben met de Amerikaanse man. Maria hoefde dit niet, die had alleen nog seks met mannen als er meisjes ziek of te kort waren.
Een paar dagen later werd Manou opgepakt door de politie. Maria en Juanez moesten toen de zaken regelen. Meisjes op tijd laten komen, nieuwe meisje regelen, de financiën en natuurlijk zorgen dat de pakketjes overkwamen en daar weer geld van ontvingen.
Juanez is de oppas van Maria als Manou er niet is omdat hij zaken moet doen, of omdat hij zo als gebeurde op werd gepakt door de politie.
Maria vond alles best.
Ze deed wat Manou zei anders werd ze geslagen. Maria wist niet beter.
Ze ging ook alleen nog naar school om proefwerken te maken. Ze moest van Manou voor elk vak minstens een vijf staan, zodat het niet heel erg opviel dat ze er nooit was.
Op school zat een meisje dat haar pestte. Shamilla. De grootste bitch van de school, waar ze dan ook regelmatig ruzie mee had.
Op een dag moest ze met Manou mee. Ze kwamen bij een flat. In één van de kamers zaten veel Antilliaanse mannen te wachten. Ze zou met allemaal seks moeten hebben.
Na vier mannen heeft Maria geprobeerd om te vluchten, dit is haar gelukt.
Maria is naar school toe gevlucht. Daar zou Nikki wel zijn. Gelukkig was dit zo, maar ze werden bij de directrice geroepen en Maria moest haar verhaal doen, omdat de directrice al langere tijd iets vermoedde. Maria zat namelijk bijna altijd stoned in de les.
Maria vertelde dat ze die vrijdag was verkracht, ook wel groepsverkrachting, maar zei niks over Manou.
Samen met Nikki moest ze de morning-after pil halen. Ook moest ze aan haar moeder vertellen wat er was gebeurd.
Ze had alles al met Manou door gesproken en verklikte namen van de jongens als Django, Diablo en Jayson.
Toen haar moeder dit hoorde heeft ze meteen de politie gebeld. Maria heeft veel tijd door gebracht op het politiebureau.
Er zijn toen der tijd drie rechtszaken geweest tegen Django, Diablo en Jayson. Dit heeft weinig opgeleverd omdat er niet genoeg bewijs was.
Maria is na de aangifte bij vrienden van haar moeder gaan wonen. Dit zou veiliger voor haar zijn.
Het was er wel leuk, maar ze deed er nooit wat nuttigs dus toen de rechtszaak tegen de jongens eenmaal plaats vond mocht Maria dan ook weer naar huis.
Ze is hierna een andere opleiding gaan doen in de verzorging. Ze vondt dit maar niks, maar ze moest toch wat. Deze opleiding deed ze bij haar moeder op school. Ze stopte dan ook met deze school na een paar maanden.
Via msn krijgt ze weer contact met Manou. Ze spreekt hem onder de naam Amanda. Voor ze het weet is ze weer terug bij hem. Maria is te gevaarlijk voor hem geworden dus bedenkt Manou een plan. Hij smokkelt haar het land uit en verkoopt haar ergens in het buitenland. Niemand die haar daar vind. Helaas voor Manou komt het niet zo ver.
Maria’s moeder komt erachter en vindt Maria nog net op tijd.
Ze waren al onderweg naar de trein.
Maria’s moeder is zo boos dat ze meteen een internaat belt.
Manou heeft nog drie keer geprobeerd haar daar weg te krijgen, maar dat is mislukt. Zelf heeft ze ook nog een keer geprobeerd te vluchten. Die poging is ook mislukt.
Zelfs in het internaat was Maria niet veilig. Manou stuurde een jongen, Ricardo, naar het internaat. Hij moest Maria voor hem winnen en zorgen dat Maria terug wou naar Manou.
Maria mocht Ricardo niet zo. Toen hij op een avond haar deur in trapte van haar slaapkamer is Maria de volgende dag meteen vertrokken.
Maria is bij nog een ander gezin geplaatst. Hier deed ze ook niet veel. Ze mocht in de weekenden naar huis. Daar schreef ze wel eens brieven aan Manou die ze dan uiteindelijk niet verstuurde, maar er stonden dingen in van, kom me halen, en het adres van het pleeggezin.
Maria’s moeder heeft dit laten weten aan het gezin waar Maria zat toen ze de brieven vond, en die hebben haar de keus gegeven, omdat Maria hun eigen gezin in gevaar bracht.
Ze had de keus om terug te gaan naar Manou, maar dan wou niemand meer contact met haar hebben, ook haar moeder niet. Of ze kon kiezen om met nog meer meiden naar India te gaan. Ze heeft voor dit laatste gekozen.
Na een half jaar in India kwam Maria weer terug. Meteen viel Manou haar weer lastig.
Ze was in India om een nieuwe levensstijl op te bouwen. Ze had totaal geen eigen mening meer, als Manou zei dat een bruine boterham vies was, vond Maria dat ook. Of als hij vandaag blauw een mooie kleur vond en morgen bruin. Dan was Maria het met hem eens. Ook belde manou wel eens op en zei hij letterlijk. Ga tandenpoetsen, slapen, douchen, eten en naar de wc. Dan hing hij weer op.
Ze is nadat ze terug was meteen weer voor een half jaar naar India gegaan. Deels om te vluchten voor Manou, deels omdat ze nog niet genoeg haar eigen levensstijl weer had opgepakt.
Ook omdat ze in dat jaar achttien zou worden en dan mag je in Nederland legaal in de prostitutie werken en ze wist dat Manou daar gebruik van zou maken.
Nu is Maria weer terug uit India en woont ze in Deventer. Nog steeds valt Manou haar lastig, maar Maria is sterk genoeg om hem te negeren en door te gaan met haar nieuwe leven en haar nieuwe studie. Ze woont nog steeds onder begeleiding. Dit zal ook nog wel een tijdje zo blijven geeft ze zelf aan, maar het gaat stukken beter met Maria. 

Leeservaring

Onderwerp:

Heb je door het lezen van dit boek iets geleerd? Wat?
Ja, Maria verteld dit zelf ook in een interview. Het gaat allemaal niet zoals het altijd wordt vertelt. Manou was heel anders. Hij gaf haar niet allemaal cadeautjes en zij hoefde daar niet voor terug te betalen, ze moest meteen met hem blowen en seks hebben. Maria wist nog niet beter, en dacht dat iedereen hetzelfde werd behandeld. Achteraf was dit dus niet zo.

Gebeurtenissen:

Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?
Jazeker, het is een heel boeiend verhaal. Elke keer als ze met een jongen naar bed moet dan gebeurt er wel weer wat anders. Soms is het hetzelfde, vaak niet. Dit houdt het boek leuk. Ook dat ze zelfs nog in het gesticht wordt achtervolgd. Dat verwacht je niet.

Personages:

Hebben de personages eigenschappen ie je bewonderd, gewoon vindt of verafschuwt?
Ja, hoe houvast Maria is aan Manou. Hij slaat haar en gebruikt haar, en toch blijft ze bij hem. Maar ook Manou, hij is echt vreselijk. Hoe hij Maria mishandeld, en dan nog al zijn vrienden en Nikki die het eerst maar verdacht vindt, maar later zelf net zo hard mee doet. De meeste personen in dit boek zoals Manou en de jongens van Manou hebben afschuwelijke eigenschappen.

Bouw:

Is het verhaal spannend?
Ja, vooral omdat het echt is gebeurd is het een spannend boek om te lezen.

Taalgebruik:

Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Nee, alles was heel duidelijk. Soms moest je het wel nog een keer lezen om nou precies te weten hoe het zit. Maar het was een leuk te lezen boek.

Verwerkingsopdracht 1

Ik heb gekozen om 4 songteksten over loverboys te zoeken. Ik zal er bij vertellen waarom ik voor deze songtekst heb gekozen.

Songtekst 1
Krezip
Sweet Goodbyes

Can\'t sleep, cause everything\'s changing
You don\'t want to leave things behind

Cant breath \'cause too
many things going on
going wrong in your life.

Tears in your eyes,
Sweet goodbyes.

I know how you feel right now
Losing dreams you\'ve come to care about
I know what you need right now
You need to come on home so I can hold you tight.

Get you through the night
I\'ll get you through the night

Wake up, the sun\'s shining bright
Let\'s go out of bed, into the light.
Shape up,
we won\'t forget still there\'s
lots of love left to hold tight.

Tears in your eyes,
Sweet goodbyes.

I know how you feel right now
Losing dreams you\'ve come to care about
I know what you need right now
You need to come on home so I can hold you tight.

Get you through the night

Everything of love between us,
will get us through the night
All the things we\'ve lost will teach us,
see the pretty things in life
All the places that we\'ve been to
The people we relate to
All the love that we give in to

Blow the tears from our eyes
Sweet goodbyes

I know how you feel right now
Losing dreams you\'ve come to care about
I know what you need right now
You need to come on home so I can hold you tight

I know how you feel right now
Losing dreams you\'ve come to care about
I know what you need right now
You need to come on home so I can hold you tight.

I\'ll get you through the night.

Waarom gekozen:
Ik heb voor deze songtekst gekozen omdat dit gaat over, tranen in je ogen, liefde en afscheid. Dit heeft ook met Maria te maken. Ze moet kiezen tussen Manou en door gaan met haar leven. Ze moet huilen omdat ze moet kiezen, ze moet afscheid nemen van Manou en haar leven. Dit liedje past er wel goed bij vind ik, het gaat om afscheid en liefde.


Songtekst 2
Roosbeef
Onder invloed

Ben onder invloed van jou...
Ben onder invloed van jou...

Ben onder invloed van jou
Kan geen auto meer besturen
Ook niet als ik een rijbewijs had gehad

Ben onder invloed van jou
Ik struikel over mijn woorden
Iedereen, behalve jij mag dit horen
Ben onder invloed van jou

En alle liedjes op de radio lijken heel veel op elkaar
Maar ik zing nu alles mee, vind de gekste dingen mooi
Zelfs BLØF die brak bij mij een snaar

En ik leef in een roes ...het licht doet pijn
Wat dorst en hees, al maanden duurt het feest
En ik leef in een roes ...het licht doetpijn
Wat dorst en hees, al maanden duurt dit feest

M\'n moeder zeg, m\'n moeder zegt:
Je moet oppassen met zulke types, ze stelen je hart waar je bij staat
Ik zeg: mamaatje, mamaatje
Geen loverboy wil me hebben
Al leg ik er zelf een gouden ketting bij
Ben onder invloed van jou.
Ik zit maar in de wachtkamer
Ik sta al heel lang ingeschreven
\'K heb nu alle tijdschriften wel gelezen.

Ben niet het meisje van je dromen waar je zo goed mee praten kan
Ben niet het meisje uit een soap maar ik kijk wel nu en dan.
Ben niet het meisje met de blaren, die geen dag voor bij laat gaan
Ik ben het meisje wat om je heen draait... en die jij maar niet ziet staan

En alle liedjes op de radio, lijken heel veel op elkaar..
Maar ik zing alles mee, vind de gekste dingen mooi
Zelfs XANDER DE BUISONJE, die brak bij mij een snaar...

En ik leef in een roes...het licht doet pijn
Wat dorst en hees, ik heb genoeg van dit feest...

Waarom gekozen:
Alles en dan ook echt alles wat Manou zei dat deed Maria gewoon. Zo niet dan werd ze geslagen en deed ze het alsnog. Ze leefde in een roes. Het leven dat leefde, maar Maria zelf niet. Ze deed wat er van haar gevraagd werd. Zelf kreeg ze er niks van mee.
Hier schrijven ze, alle liedjes op de radio lijken heel veel op elkaar. Bij Maria leek alles ook op elkaar, maar dan niet de liedjes. De jongens, de zelfde dingen, de flats en hoe Manou handelde. Altijd alles hetzelfde. Ik vindt deze tekst daarom zeer toepasselijk.

Er staat ook in de songtekst;
Ik zit maar in de wachtkamer
Ik sta al heel lang ingeschreven
‘K heb nu alle tijdschriften wel gelezen.
In het boek moet Maria een keer in Manou’s auto wachten. Manou wou nog een hond kopen. Ze zit daar ook maar te wachten en te wachten. Als de cd in de auto al 2 keer is afgespeeld komt Manou pas terug. Dat stukje komt wel overeen met het boek.


Songtekst 3
Mika
Loverboy

I saw many wanted it, so I uploaded it. Please say if it\'s wrong and it isn\'t Mika.

Lyrics
Loverboy
oooh,
Anyboy
oooh

Isn\'t it enough,
Isn\'t it enough,
Just to feel
Wild and free? (oooh),

Caught up in the rough,
Caught up in the rough
Of life,
Lookin\' at me (oooh),

You think you\'re in love,
Boy,
But you don\'t really know
What love is
You think you\'re in love,
Girl,
But honey let me show you
Where your heart is

Loverboy,
It\'s just an illusion to me
Anyboy,
I\'d show you what
You would feel
A pretty boy with a nasty trace,
A funny boy with an ugly face
Love is just a superficial reaction

Isn\'t it enough,
Isn\'t it enough
Just to feel
Wild and free? (ohhhh)

Caught up in the rough,
Caught up in the rough
Of life,
Lookin\' at me (ohhhh),

You think you\'re in love,
Boy,
But you don\'t really know
What love is
You think you\'re in love,
Girl,
But honey let me show you
Where your heart is

Loverboy,
It\'s just an illusion to me
Anyboy,
I\'d show you what
You would feel
A pretty boy with a nasty trace,
A funny boy with an ugly face
Love is just a functionary, momentary caution

Loverboy,
It\'s just an illusion to me,
Anyboy,
And what you would feel,
A pretty boy with a nasty trace,
A funny boy with an ugly face,
Love is just a superficial reaction

Waarom gekozen:
Als je deze tekst gaat vertalen lees je dingen als;
Een mooie jongen met een smerig spoor, een grappige jongen met een lelijk gezicht. De liefde is enkel een oppervlakkige reactie.
Dit is precies hoe Manou ook is. Hij is niet mooi, hij is niet knap, maar soms is hij grappig, gezellig en aardig. Hij verkoopt meisjes door naar het buitenland, dus dat smerige spoor, dat klopt ook wel.
Ze zeggen ook dat ze van je houden. Dit doen ze enkel alleen om je bij ze te houden.

Songtekst 4
Citton
Loverboy

Ze had een lieve vriend,
die niet echt tonnen verdiende.
Maar hij gaf haar zijn liefde,
ook als zij het niet verdiende.
Maar ze playde hem vet,
met de andere kill.
Ze zei \'Hij geeft mij tenminste
alles wat ik wil\'.
Oke, die boy zei \'Dus bij
deze is het uit\'.
Hij pakte al haar spullen
en hij gooide haar eruit.
Die sma lachte en zei \'Ik heb
je toch niet nodig.
Ik heb toch een rijke vriend,
dus jij bent overbodig\'.

Zo gezegd (zegt), zo gedaan (daan).
Die boy was echt boos,
hij kon hem wel slaan.
Maarja, wat gedaan is gedaan,
wat gebeurd is gebeurd.
Laat maar gaan, ze komt haar
zelf wel tegen.

Paar weken later was ze blij
met haar nieuwe vriend.
Hij gaf haar alles, ze kreeg
een auto.
In de kleur roze met
zilver want ze wou het zo.
Bling bling velgen met
standaard airco.
Haar vriendinnen zeiden haar,
het is een beetje raar.
Een boy die zoveel dingen voor
je koopt dat brengt gevaar.
Ze zei \'Hou je bek, jullie zijn
gewoon jaloers.
Als het je niet bevalt dan loop
maar lekker naar je moer\'.

Zo gezegd, zo gedaan.
Ze zijn toen weggegaan,
want niemand kon haar
uitstaan.

Maar op een dag kwam die
boy naar dat meisje toe.
En zei \'Schatje luister, ik
zit met gedoe.
Doordat ik al die dingens
voor je heb gekocht enzo.
Zit ik nu in de schulden en
die shit die is echt hoog.
Een mattie van me kwam
met een goed idee.
Als hij jou balt krijg je
800 euro mee\'.
Ik vind het erg dat me
moppie iemand anders balt.
Maar het is de enige manier
det deze schult vervalt.
Ze zei \'Ik doe het wel,
omdat ik van je hou.
Ook al bal ik iemand anders
ik blijf altijd je vrouw\'.
Nou daar gingen ze, het
bleef niet bij een keer.
Ze gingen nog een keer,
en daarna nog een keer.
Ze staat nu elke nacht op
de hoek van de straat.
Met hoge hakken, ja je
weet hoe dat gaat.

Op een dag zei ze \'Schat ik
wil dit echt niet meer\'.
Waarop hij zei \'Hoe bedoel
je, ik wilt dit echt niet meer?\'
\'Eey meisje, hou je bek en
ga maar geld verdienen.
Begin je klaar te maken,
want het is al over tienen\'.
Die sma die moest toen huilen,
ze dacht \'Ik loop gewoon weg\'.
Ze pakte al haar spullen, maar
dat was geen goeie zet.
Die boy die kwam op haar af,
die klap die hij haar toen gaf.
Was zo hard dat je dacht ze
beland in der graf.
Het scheelde niet zo veel,
die sma is momenteel
buiten bewust zijn
(buiten bewust zijn).

Als ze weer bijkomt ziet
ze een brief.
Waarop staat: Schat ik
geef je nu een alternatief.
Je gaat door met het
werk en je blijft in leven.
Of je stopt maar dan weet
je wat ik je ga geven.
Der hart die ging te keer,
alles deed der zeer.
Ze kon echt niet meer en ze
schreeuwde \'Help me Heer\'.
Ze deed het raam open op
15 hoog.
En keek naar een duif, die
net langs het raam vloog.
\'Ik laat me leven niet lijden,
door een rot jong!\'
Schreeuwde ze keihard, terwijl
ze naar beneden sprong.

Waarom gekozen:
Ik heb deze tekst gekozen omdat dit totaal niet klopt met het verhaal van Maria. Maria kreeg geen mooie roze auto. Maria is niet uit het raam gesprongen om aan de dood van de loverboy te ontkomen. Maria is sterk geweest. Ze heeft voor een alternatief gekozen. Ze is naar India gegaan, daar heeft ze haar leven weer opgebouwd.
Hier wordt ook geschreven hoe de loverboy het zogenaamd erg vindt dat zij met een ander seks moet hebben, Manou vond dit in tegenstelling helemaal niet erg. Het hoorde er gewoon bij. Daarom ging je toch ook met hem.

Verwerkingsopdracht 2

Ik heb gekozen om een interview met Maria Mosterd te zoeken en dingen te vergelijken met het boek.Maria Mosterd rekent af met verleden

zaterdag 16 februari 2008 | 03:11 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 27 oktober 2009 | 16:50

Maria Mosterd, tegenwoordig Deventerse, schreef een boek over haar jaren met loverboy ‘Manou’: ,, Als jonge meisje is dat interessant, jongens, aandacht, de spullen. “foto Ab Hakeboom”.

DEVENTER - Van haar twaalfde tot haar zestiende was Maria Mosterd in de greep van een loverboy. Ze schreef er een onthullend en schokkend boek over: \'Echte mannen eten geen kaas\'.
Zie ook:
• Maria Mosterd in bibliotheek
Ze woont pas een half jaartje in Deventer, in een begeleid wonen-vorm. Haar turbulente verleden speelde zich vooral in Zwolle af, waar ze toen woonde.

In haar boek beschrijft ze hoe op haar twaalfde \'Manou\' - niet zijn echte naam - met haar aanpapt op het schoolplein van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. Manou doet aardig maar blijkt later een loverboy, iemand die meisjes inpalmt en ze (seksueel) uitbuit. Maria beschrijft in haar boek openhartig en onverbloemd hoe ze in zijn greep kwam en bleef. Ze verhaalt over de verkrachtingen. Hoe Manou en zijn Antilliaanse en Afrikaanse helpers haar drogeren. Hoe ze om geld te verdienen keer op keer met jongens naar bed moet. Ze maakt geweld mee, handel in meisjes, drugssmokkel. Aan die laatste activiteiten moet ze ook meedoen. ,,Ik was niet verliefd op hem. Maar er was aantrekkingskracht. Als jong meisje is dat interessant, jongens, aandacht, de spullen. Maar er ging al direct iets dreigends van hem uit. Alsof je al meteen in zijn macht zat.\'\'

Ze beschrijft de worsteling tussen afkeer van en loyaliteit aan Manou. Ze deed later aangiftes tegen diverse jongens, maar nooit tegen Manou. ,,Ook nu mis ik hem soms, op een bepaalde manier. Hij had zó\'n invloed, je was afhankelijk van hem. Hij gaf ook warmte en zorgde voor me. Vergeet niet, die gekke wereld was normaal voor mij. Ik was nog maar een tiener. Je stapt er niet zomaar uit.\'\' Ze bleef al die tijd naar school gaan. ,,M\'n moeder merkte wel iets, maar dacht: dat is de puberteit.\'\' Haar moeder is al enige tijd in een (juridische) strijd verwikkeld met de school, die ze verwijt nooit melding te hebben gemaakt van Maria\'s vele absenties.

Waarom het boek? Dat ze - heel knap - helemaal alleen schreef. ,,Ik ben gaan schrijven om m\'n begeleidsters te vertellen wat ik heb meegemaakt. Toen zeiden ze: dat moet als boek uitkomen.\'\' Met het boek sluit ze het verleden af en waarschuwt ze ook. ,,En ik laat zo zien dat ik niet meer bang voor \'ze\' ben. Eigenlijk moeten de groepen 7 en 8 van de basisschool het boek gewoon lezen. Zodat meisjes er nooit intrappen. Maar ja, de tactieken van loverboys veranderen telkens. Loverboys is trouwens een hele slechte term. Te lief. Pooiers, dat zijn het gewoon.\'\'

Het gaat nu best goed met haar, ook emotioneel. ,,Als je jong bent ben je flexibel. Misschien helpt dat die vreselijke dingen dan al meteen weg te stoppen.\' In mannen heeft ze nu \'nul\' vertrouwen. En: ,,Wat ik heb meegemaakt gebeurt in elke stad. Echt. Zeker weten.\'\'

Manou en z\'n handlangers weten waar ze woont. Vandaar dat ze niet (meer) anoniem blijft. ,,Ze proberen nog steeds contact te maken. Komen zelfs naar Deventer. Maar ik ben sterk nu, val niet terug. Ik negeer ze. Ik ben met m\'n opleiding bezig en ben volop bezig een nieuw leven op te bouwen.\'\'


Ik zal een aantal stukjes vergelijken met het boek.
In de tweede alinea zegt Maria; Ik was niet verliefd op hem. Maar er was aantrekkingskracht. Dit wordt in het boek heel vaak naar voren gehaald. Eerst ging ze met Manou mee omdat het haar spannend leek. Later kon ze niet meer terug, hoewel ze dat soms best wou. Soms, als Manou haar sloeg, dan wou ze weg bij hem. Maar als ze dan later weer iets leuks gingen doen wou ze bij hem blijven.
Ze schreef ook; Eigenlijk was hij te lelijk om verliefd op te kunnen worden.

In de derde alinea komt ook haar moeder naar voren. Ook zij heeft een boek geschreven. Ik stond laatst voor een poppenkraam. Dit boek wil ik ook nog lezen. Maar ook staat er dat ze aangifte deed tegen verschillende jongens, maar nooit tegen Manou. Dat klopt. In het boek liep het precies hetzelfde. Dit mocht ze niet van Manou.

In alinea vier schrijft ze. Loverboys is trouwens een hele slechte term. Te lief. Pooiers, dat zijn het gewoon.
Dit zegt ze ook veel in het boek. Ze heeft het nauwelijks over loverboys, bijna altijd gebruikt ze het woord pooiers.Bronnen

Het boek zelf

Deze laatste drie bronnen heb ik erbij gezet zodat U ze kunt bekijken. Ik heb hier ook nog wat aan gehad in mijn verslag. Ik vind het zeker de moeite om het U ook te laten zien.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3618

reacties

Ik vind het heel goed dat je dit helemaal heb gemaakt maar ik wil er wel even iets opzeggen: er staat dat maria half antiliaans is,der moeder nederlands der vader surinaams. maar waar heb je dat gelezen en als je antiliaans bent kom je uit de antillen ( curacao bonaire aruba of sintmaarten) en niet uit suriname :$
door kristy braafhart (reageren) op 4 april 2011 om 9:16

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem5e klas vwo7.7
Zwemke 2e klas vwo7.9
Eline 4e klas havo7.5
Nadine 3e klas havo7.7
Milica 3e klas vwo7.7
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?