Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1666 woorden
  • 11 november 2009
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
48 keer beoordeeld

Boekcover Echte mannen eten geen kaas
Shadow

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's …

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat…

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel normaal meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is. 

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als 'loverboys', waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.Waarvoor heeft het boek deze titel? :
Dat komt om Manou de loverboy telkens tegen Maria zegt, dat als je een echte man bent, geen kaas eet en drink je ook geen karnemelk.

2.Wat is het genre van het boek?:
Het genre van het boek is drama.

3. Wat is het thema van het boek? Het antwoord verduidelijk je met 2 voorbeelden uit het boek :
Het thema van het boek is loverboys.
Voorbeeld 1: Thuis was het dus niet leuk, ik ging liever naar Manou, daar was het tenminste niet saai en voelde ik me chill en hoefde ik aan niks te denken. Ik moest wel met allerlei mannen naar bed, maar dat voelde ik toch niet, omdat ik stoned was. Manou sloeg me ook wel, maar dat deed hij alleen maar omdat hij me wou leren luisteren, het was goed dat hij me sloeg, dan gaf hij tenminste nog om me. Zo dacht ik dan.
Voorbeeld 2: `Ik ga helemaal niet met hun ballen,´ zei ik en keek Manou aan. `Kom eens

mee,´ zei Manou op een rustige toon en stond op. We liepen naar de keuken en Manou pakte me vast bij mijn armen. `Je doet wat ik zeg, je gaat met twee van die jongens naar boven en je hebt seks met ze, je krijgt een joint, dan merk je er niet zo veel van en als je klaar bent, kunnen we wat leuks gaan doen, want dan hebben we geld.´ Hij keek me aan en begon steeds harder te knijpen. Ik keek hem bang aan. Ik trilde. ´Je doet me pijn,’ zei ik en probeerde me los te rukken. ‘Ik kan je nog veel meer pijn doen als je niet doet wat ik zeg,’ zei Manou.

4. Welke bedoeling heeft de schrijfster met dit boek?:
Maria Mosterd wil duidelijk maken met haar verhaal dat het voor een loverboy (zij zelf noemt het een pooier) niet moeilijk is om meisjes te vinden. Ze wil hier mee meisjes waarschuwen voor dit soort jongens en laten weten dat een loverboy niet veel dingen nodig heeft om jou in zijn ban te krijgen.

5. Geef informatie over de schrijver:
Maria Mosterd is geboren in Juli van het jaar 1989 in Zwolle. Ze is een Nederlandse schrijfster en is bekend geworden door het boek: ‘Echte mannen eten geen kaas,’ dat op 14 februari 2008 verscheen.

Maria Mosterd werd op haar twaalfde geronseld door een loverboy. In de vier jaar die volgende werd zij gedwongen om deel te nemen aan criminele acties en prostitutie. Toen zij eenmaal in de ban was van haar loverboy moest ze zelf ook meisjes gaan ronselen voor de prostitutie. In het boek ‘Echte mannen eten geen kaas’ vertelt ze hier over.

6. Zoek een samenvatting op het internet van dit boek. Geef aan waar je die samenvatting hebt gevonden. Lees dit verslag kritisch door en geef minimaal 3 aanvullingen die je mist in dit verslag of die niet kloppen.
Maria is twaalf jaar als ze met haar vriendin Nikki voor het eerst naar de middelbare school fietst. Voor haar school staan elke dag een groep Antilliaanse jongens. Ze fantaseert vaak dat een van hen haar vriendje zou zijn. Maria’s fantasie lijkt werkelijkheid te worden ze wordt steeds vaker aangesproken door een van die jongens ‘Manou’. Na twee weken stapt ze bij hem in de auto. Manou brengt haar naar zijn huis. Daar geeft hij haar een joint. Manou zegt dat ze nog veel moet leren en haar daarbij wil helpen. Ze vindt het goed en Manou leert haar hoe ze de joint moet roken. Als ze zich niet lekker begint te voelen hierdoor, legt Manou Maria op zijn bed en begint haar uit te kleden en doet hij het met haar. Daarna brengt hij haar terug naar school.

De volgende dag op school ziet Maria Manou en zijn vrienden weer staan. Hij gebaart met zijn hand dat ze naar hem toe moet komen. Ze stappen samen in de auto en rijden weg. Manou rijdt richting de stad en stopt vlak voor de coffeeshop. Daar maakt hij het meisje in de coffeeshop duidelijk dat als Maria vraagt om een joint, ze er gewoon een mee kan nemen. Maria krijgt meteen een joint in haar handen geduwd. Manou zegt dat ze hem nog niet mag oproken. Ze stappen in de auto en rijden langs de Stenenmuur Oost. Naar een wijk met heel veel flats; bij de tweede flat stoppen ze. Manou belt aan en ze mogen naar binnen. Eenmaal boven staat er een jongen te wachten. Het is een kleine kamer met een bank, een salontafel en een bed in een ruimte staan. Manou gebaart Maria dat ze de joint mag oproken. De jongen pakt Maria bij haar hand en legt haar op bed daar moest ze het met hem gaan doen. Daarna bracht Manou haar weer terug naar school. En zo deed ze dat bijna elke dag.


Maria komt alleen nog maar voor belangrijke toetsen naar school en om Nikki te zien. Nikki, Maria’s zusje en natuurlijk Maria’s moeder zien dat er iets mis is. Maria komt vaak stoned thuis en praat bijna nooit meer over iets met haar moeder. Maria’s moeder en zusje zijn erg bezorgd over het gedrag van Maria en ze weten niet wat daar de reden van is.

- Klopt niet: Ze zeg dat het Antilliaanse jongens zijn, maar het zijn buitenlandse jongens uit verschillende landen niet alleen Antilliaanse.
- Ik mis: Hij/zij vertelt alleen in grote lijnen over het begin van het boek maar die over verder verloop van het verhaal.
- Verder is het een goede samenvatting.

7. A. Wie zijn de belangrijkste personen uit het boek?
Maria en Manou de loverboy.
- B. Waarom zijn zij belangrijk voor het verhaal?
Het hele boek gaat om en over Maria, maar Manou is de aanleiding waar door dit boek over haar gaat en speelt daar in dus een hele grote rol.
- C. Wat hebben zij met elkaar te maken?
Manou is een loverboy die Maria al snel in zijn ban heeft, hier door komt zij een verkeerde wereld je terecht, van prostitutie en criminaliteit.
- D. Hoe is het karakter van deze personen, beschrijf dit met 2 voorbelden uit het boek, wat ze zeggen of denken:
Maria: Maria is een onzeker meisje, maar ze wilt dit liever niet laten zien aan andere mensen. Voorbeeld: Mijn beste vriendin Nikki en ik fietsen samen voor het eerst naar school. We waren allebei hartstikke onzeker over ongeveer alles waar je onzeker over kan zijn als je net in de puberteit komt, en we waren zenuwachtig.

Manou: Manou is een beer van een vent en voor niemand bang. Hij is altijd zeker van zijn zaakjes. Maar is vaak ook erg agressief. Voorbeeld: ‘Hoe je bek, slet en kijk goed, dit kan namelijk ook met jou of je moeder gebeuren als jij je mond opendoet tegen haar,’zei hij en begon te glimlachen. Ik was echt bang op dat moment.
- E. Vertel of de personen in de loop van het verhaal veranderen, leg uit waardoor zij wel of niet veranderen:
Maria: Ze veranderd steeds meer in het boek, dat komt ook omdat ze ouder word. Als ze Manou leert kennen is ze 12 jaar oud en als ze eindelijk niet meer in zijn macht is, is ze al 16 jaar. Ook veranderd ze door Manou, ze krijg drugs en dit heeft natuurlijk ook invloed op haar gedrag.
8. Waar speelt het verhaal zich af? (land, plaats, woning ed.) Spelen die plaatsen een belangrijke rol in het verhaal!
Het verhaal speelt zich af in Stedenmuur, een woonwijk in Zwolle. Oost, -West en Stedenmuur-Zuid, spelen de grootste rol in dit verhaal.

9. A. Wanneer speelt het verhaal zich af? :
Het verhaal speelt zich af van het jaar 2003 tot het jaar 2007.
B. Hoe lang duurt het verhaal?
Het verhaal duurt 4 jaar.
C. Word het verhaal chronologisch verteld?
Ja het verhaal word chronologisch verteld omdat het verhaal aan één stuk door word verteld en er niet meer terug gekeken word in het verleden.

10. Vanuit welk perspectief is het boek geschreven? Verduidelijk je antwoord met voorbeelden.
Het verhaal word in de ik perspectief verteld.
Voorbeeld 1: Toen ik daar zat, werd ik gebeld.
‘Hey dushi, waar ben je?’ hoorde ik een bekende stem zeggen.

‘Ehm, in de snackbar,’ zei ik en keer naar buiten. Ik zag een donkere auto aan de overkant van de straat staan.
‘Je ziet me al staan, of niet?’ klonk de stem.
‘Ja ik denk ’t wel,’ zei ik en nam een half van mijn kroket. Manou stapte uit de auto. Waarom staat hij hier, hij woont niet eens in de buurt, dacht ik.
Voorbeeld 2: Een paar weken later moest ik met Manou mee naar een paar jongens. Dit keer was het niet voor de seks, maar voor iets anders, ik zou een hogere functie krijgen, zei Manou. Ik moest nu niet meer alleen met jongens naar bed, maar ik moest ook pakketjes wegbrengen voor Manou en andere jongens. Ik zou een tweede telefoon krijgen, dat was mijn werktelefoon en die mocht ik alleen gebruiken als ik Manou of een van die andere jongens nodig had. Alle nummer die ik moest kennen, stonden erin. Ik zou ook eens jongen krijgen om op me te passen als Manou wegging.

11. Beschrijf 3 momenten die jij belangrijk vind en leg uit waarom.
- De ontmoeting met Manou, want zo is alle ellende begonnen.
- Het moment dat Maria leert blowen en dat ze ontmaagd word.
- Aan het einde van het boek gaat Maria naar India om eindelijk weer een beetje tot zich zelf te komen en te leren leven zonder iemand die ze kent.

12. Beschrijf 2 situaties in het verhaal waarin jij anders zou handelen dan de personen in het verhaal .
Ik had denk ik in het gehele boek anders gehandeld. Ten eerste zou ik überhaupt geen contact me Manou hebben gezocht. En ten tweede als het toch was gebeurd dat ik in zijn handen kwam als het ware, was ik naar de politie gegaan of had het mijn ouders vertelt.

REACTIES

S.

S.

weet je ook waar ze woont want ik heb ook boekverslag en ik moet zoeken waar ze woont niet echt haar adres enzo maar gewoon provincie

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Echte mannen eten geen kaas door Maria Mosterd"