De indringer door Joost Heyink

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De indringer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1521 woorden
  • 10 november 2009
  • 120 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
120 keer beoordeeld

Boekcover De indringer
Shadow
De indringer door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eerste persoonlijke reactie:

Ik heb dit boek gekocht, in een boekenpakket dat al was samengesteld. Zelf heb ik dus niet echt voor dit boek gekozen. Het zag er natuurlijk wel heel spannend uit met deze voorkant.
Toen ik het voor het eerst zag viel de voorkant mij ook meteen op. Het ziet er eng uit. Je hebt meteen zoiets van ‘ik wil het lezen’. Ik dacht dat het wel een spannend verhaal zou worden. Helemaal nadat ik de achterkant had gelezen. Op de achterkant zegt de hoofdpersoon uit het boek dat er iets niet klopt. Je voelt ook dat er iets niet klopt en je wilt uitzoeken wat er niet klopt.
Ik heb nog nooit een boek van Joost Heyink gelezen, maar wel goede dingen over hem gehoord. Ik ben heel erg benieuwd.


Samenvatting van de inhoud

Het verhaal gaat over Floris, een zestien jarige jongen. Zijn vader is een aantal jaren geleden overleden. Nu komt zijn moeder met een nieuwe vriend thuis. Een aardige man, Wout van Gelder. Zijn moeder en Wout proberen om de relatie rustig te laten verlopen en niks te overhaasten. ‘Floris gaat altijd voor’, zegt zijn moeder altijd. Hoe aardig Wout ook doet, Floris mag hem niet. Er is iets aan die man wat hij niet mag. Hij is wordt snel boos om de meest rare dingen en slijmt heel veel, bijvoorbeeld. Zijn moeder wil het niet zien en Wout komt zelfs bij ze wonen.
De enige met wie Floris hierover kan praten is Sanne, het meisje dat hij leuk vindt. Hij heeft haar ontmoet in de fitness zaal, waar hij vaak naartoe gaat om even stoom af te blazen. Hij wordt verliefd op haar. Hij wil haar laten zien dat hij een dappere jongen is en iets doen aan Wout.
Zij begrijpt hem wel, maar vindt ook dat hij een beetje overdreven doet. Ze denkt dat Floris misschien ook wel een beetje jaloers is. Omdat hij zijn moeder nu ineens moet delen met iemand die de plaats van zijn vader aan het innemen is. Floris weet dat er iets is en hij wil het uitzoeken. Hij moet actie ondernemen. Dat moment komt al snel. Als hij thuiskomt ziet hij de tas van Wout in de kamer staan. Zal hij kijken? Hij moet toch met bewijzen komen en zoekt naar Wout zijn paspoort. Dan blijkt dat hij eigenlijk Wouter Obdam heet. Hij wist het, hij wist dat er iets niet klopte! Maar als hij het zijn moeder vertelt, heeft Wout zijn smoesje alweer klaar liggen. Nog iets wat Floris zo irritant aan Wout vindt. Zijn moeder gelooft Wout en Floris wordt woedend!
Dan besluit Wout om zijn moeder een weekend je mee te nemen. Ze gaan naar een huisje in het bos, om te ontspannen. Floris vindt dit eerst niet zo erg, eindelijk van Wout af. Maar als ze weg zijn, gaat Floris op internet opzoek naar Wout. Hij gaat opzoek naar Bettenberg. Dit is een naam die hij eerder op een zakdoek van Wout had zien staan. Dan komt hij erachter dat hij is ontsnapt uit de Bettenbergkliniek. Dit is een kliniek voor psychisch gestoorde criminelen. In een artikel dat hij op internet vindt, komt hij erachter dat Wout in Oostmeer woonde. Ook komt hij erachter dat hij helemaal geen Wout heet, maar Jack B. Hij gaat naar Oostmeer om wat mensen te ondervragen over Wout. Sanne wil mee, maar dat vindt Floris te gevaarlijk!
In Oostmeer wil niemand antwoord geven op de vragen wie Jack B. is en of hij gevaarlijk is. Totdat iemand hem een vreselijk verhaal vertelt.
Hij heeft de echte Wout leren kennen en moet zijn moeder redden, als hij haar nog levend terug wil zien!
Als Floris bij het huisje komt, waar ze zitten, moet hij voorzichtig doen. Hij wil niet dat zijn moeder iets overkomt. Als Wout even het huisje verlaat, gaat hij naar binnen om zijn moeder te redden en ze rennen weg. Helaas komt Wout ze achterna, ze zijn nog steeds niet veilig. Uiteindelijk laten ze Wout verdrinken en kunnen ze naar huis. Ze zijn natuurlijk vreselijk geschrokken, maar ze weten dat ze nu veilig zullen zijn!

Bespreking van verhaalaspecten

Spanning
In dit boek wordt veel gebruik gemaakt van spanning. Er wordt gebruik gemaakt van open plekken. Veel dingen worden nog niet vertelt, daar moet je eerst nog achter komen. Wel heeft dit boek een proloog, waardoor sommige dingen al verklapt worden, voordat je begint met lezen. Dat heeft een nadelig effect, want je hebt eigenlijk al te veel informatie. Toch wil je ook meer weten. Deze spanning voel je tijdens het hele boek, globale spanning dus! Je denkt, als je het begint leest, dat het om spanning gaat die op de toekomst is gericht. Later in het boek kom je erachter dat het verhaal ook gebaseerd is op dingen in het verleden. Het verleden van Wout. Het bevat dus ook op het verleden gerichte spanning.

Als Floris in de tas van Wout kijkt, hem opzoekt op internet en zijn moeder wil bevrijden, allemaal voorbeelden van lokale spanning. Je wilt weten wat er gebeurd en hoe het afloopt. Op die vragen wordt al snel antwoord gegeven.
Ik vind dat de schrijver het niet zo goed heeft aangepakt wat betreft uitstel en vertraging. Meteen in het proloog wordt al heel veel vertelt. Een heleboel dingen zijn dan al duidelijk. Er wordt wel gebruik gemaakt van uitstel, want sommige dingen kom je pas laat te weten! Maar sommige dingen weet je dus al veel te vroeg. Dat maakt het lezen van het boek ook niet zo leuk.
Er wordt zoveel informatie gegeven. Er gebeuren zoveel rare dingen. Dit maakt het boek ook een beetje ongeloofwaardig! Het is meer fantasie dan realiteit op een gegeven ogenblik.
Doordat proloog wordt je ook niet op het verkeerde been gezet. Door dat proloog weet je dat Floris gelijk heeft! Hij twijfelt wel aan zichzelf, maar ik weet dat ik daar niet over hoef te twijfelen, en dat vind ik niet leuk. Eigenlijk is dat ook wel een informatievoorsprong, maar op een slechte manier gebruikt!

Personages
Floris is de hoofdpersoon in dit boek. Hij is een zestienjarige jongen en heeft donkere haren. Hij is verliefd op Sanne.
Je komt best veel te weten van Floris, hij is een karakter. Dankzij Floris kom je ook heel veel te weten over Wout. Wout is dus ook een karakter, maar meer een bijfiguur in het verhaal.
Floris een doorzetter! Terwijl weinig mensen hem geloven, weet hij dat Wout een slechte man is en blijft zoeken naar bewijzen. Hij is wel zeker van zijn zaak. Hij is tegenover Sanne en zijn moeder heel behulpzaam en aardig. Tegenover Wout toch meer onaardig. Ook heeft Floris een grote fantasie. Voordat hij weet dat Wout een crimineel is, fantaseert hij hier al over en andere vreselijke scenario’s.
In sommige gevallen kan ik me goed met Floris identificeren. In sommige gevallen ook niet.

Ik ben heel nieuwsgierig. Ik zou ook, net als Floris, wel dingen kunnen gaan opzoeken via internet. Ook zou ik wel een raar gevoel hebben bij Wout. Ik heb ook wel veel fantasie. Ik zou wel kunnen bedenken dat Wout een crimineel is, maar ik zou niet echt op onderzoek gaan. Dat doet Floris wel. Ik zou ook niet in iemand zijn tas opzoek gaan naar bewijzen, zo nieuwsgierig ben ik niet. Ook zo ik niet in mijn eentje naar zo’n bos gaan, als ik weet dat daar een crimineel zit. Ik zou de politie eerder bellen, denk ik! Maar dat is misschien ook wel omdat ik een meisje ben en hij een jongen is…

Thema
Het thema van dit verhaal is vertrouwen en intuïtie. Het gaat erom dat je op je eigen intuïtie vertrouwd, maar soms ook op dat van een ander! Als de moeder van Floris dat meer had gedaan, dan had het allemaal niet zo ver hoeven komen.

Mening

Ik vind het een interessant en spannend boek.
Ik vind het wel een goed onderwerp. Er zit een beetje drama in, wat het ook wel interessant maakt. Het is toch wel heftiger dan je van tevoren denkt, als je het boek ziet!
Er zitten ook veel spannende gebeurtenissen in het boek. Die volgen elkaar heel snel op, waardoor je de hele tijd geboeid blijft. Toch maken al die gebeurtenissen het ook wel een beetje ongeloofwaardig. Dat bedacht ik me pas achteraf, dus tijdens het lezen merk je er niet zoveel van, omdat er zoveel spanning is.
Wat me ook heel erg aanspreekt, is hoe beschreven wordt hoe Floris denkt. Je kunt je makkelijk in zijn gedachtes plaatsen, over Wout maar ook over Sanne! Dat Floris ook nog aan Sanne denkt, in plaats van alleen maar aan Wout, maar het boek ook wel leuk! Het is niet allemaal zo dramatisch.
Het is een makkelijk en spannend boek op te lezen. Ik raad het kinderen ook wel aan om het te lezen. Alleen zou ik ze aanraden om bij hoofdstuk 1 te beginnen en niet bij het proloog.
Ondanks dat ik me heb geërgerd aan het stomme proloog en de een beetje ongeloofwaardige gebeurtenissen, is het toch een heel goed boek!

REACTIES

R.

R.

dit is de beste boekverslag

12 jaar geleden

M.

M.

deze samenvatting is perfect! alles wat erin moet staan staat erin. niks te veel en niks te weinig. goed taalgebruik. kortom, een PERFECT boekverslag

12 jaar geleden

O.

O.

samenvatting klopt niet helemaal staan een paar dingen in wat niet klopt zoals: Sanne wil mee, maar dat vindt Floris te gevaarlijk!
nee ze moet naar een verjaardag.
Als Wout even het huisje verlaat, gaat hij naar binnen om zijn moeder te redden en ze rennen weg
nee ze worden gepakt en in de badkamer opgesloten. ze hadden 3 pogingen nodig

11 jaar geleden

O.

O.

Je zegt dat jij eerder de politie zou bellen, maar hij heeft de politie al gebeld. Alleen die deden er niks aan omdat hij niet geloof waardig was en hij wilde het in het bos ook een keer proberen alleen had doe toen geen bereik.

9 jaar geleden

Y.

Y.

echt kpotgoed geschreven je zou echt een 10 moeten hebben

8 jaar geleden

A.

A.

Goede samenvatting! En goed taalgebruik. Alleen op het einde zei je; 'Als Wout even het huisje verlaat, gaat Floris naar binnen om zijn moeder te redden en ze rennen weg.' Dit kan iets uitgebreider, want ze worden eerst opgesloten en daarna ontsnappen ze via het dak.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De indringer door Joost Heyink"