Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Muziek in haar hoofd door Herman van Campenhout

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Muziek in haar hoofd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1647 woorden
  • 26 oktober 2009
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
32 keer beoordeeld

Boekcover Muziek in haar hoofd
Shadow
Muziek in haar hoofd door Herman van Campenhout
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave

Bladzijde Wat? Welk hoofdstuk?

1 Inhoudsopgave -

2 Zakelijke gegevens 1

3 & 4 Inhoud 2

5 & 6 Mening 3

7 & 8 Over de auteur 4

9 t/m 16 Verwerkingsopdrachten 5

17 t/m 23 Alle boeken van de auteur met voorkant 6

Hoofdstuk 1: Zakelijke gegevens

Titel:
Muziek in haar hoofd

Naam van de auteur:
Herman van Campenhout

Aantal bladzijden:
95

Aantal hoofdstukken:
14

Uitgeverij:
Abimo

Jaar van uitgave:
2006

ISBN nummer:
90-5932-252-5


Hoeveelste druk:
1e druk

Onderwerp:
Loverboys

Leeftijd:
Vanaf ongeveer 14 jaar

Hoofdstuk 2: Inhoud

Over de hoofdpersoon (karakter & uiterlijk)
Lenni is een meisje van 17 jaar. Ze heeft vaak een paardenstaart in. Ze kan goed leren en vertrouwt snel mensen. Ze heeft halflange donkerblonde haren. Lenni kan eigenlijk wel egoïstisch zijn als ze verliefd is want dan laat ze haar vrienden best wel hard vallen.

Over het probleem van de hoofdpersoon
Het probleem van Lenni is dat ze in aanraking komt met een loverboy. In eerste instantie lijkt het haar prins op het witte paard maar als ze hem dan beter leert kennen blijkt hij toch niet zo te zijn als hij zich werkelijk voor doet. Ze moet geld voor de vader van hem verdienen doormiddel van seks te hebben met de gasten van zijn vaders hotel. Ze voelt zich hier rot over en wil ermee stoppen. Maar Jonathan laat haar niet ongestraft weggaan.

Iets over de andere personen (kort beschrijven)
Ouders:

De ouders van Lenni waren veel weg voor hun werk, ze zagen het wel aan Lenni als er iets was & waren dan ook bezorgd om haar maar doordat ze niet zo vaak thuis waren hadden ze niet echt door wat er aan de hand was.

Jonathan:
Jonathan is de loverboy waarmee Lenni problemen krijgt. Het was wel een knappe jongen. Zijn kleren zagen er niet erg goedkoop uit, en hij had dus behoorlijk wat geld. (dacht Lenni) Eigenlijk was het een hele enge en gevaarlijke jongen die al meerdere meisjes de prostitutie in had gebracht.

Freija:
Freija is een vriendin van Lenni. Verder word in het boek niks verteld over het karakter en uiterlijk van Freija.

Diederik:
Diederik is een goede vriend van Lenni. Hij was groot, een beetje slungelig en had een wild krullerig kapsel.

Nathalie Dupont:
Nathalie Dupont is ook een slachtoffer van Jonathan. Zij is wel voor een tijd echt in de prostitutie beland. Lenni kan bij haar al haar verhalen kwijt. Omdat zij hetzelfde heeft meegemaakt.

Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal?
Er verstrijkt ongeveer een half jaar tijd in het verhaal, de eerste maand ziet Lenni Jonathan alleen als jongen zitten op een bankje bij het station. De volgende 3 maanden heeft Lenni een moeilijke tijd. Ze raakt nu bevriend met Jonathan en dan begint het hele gedoe pas echt. De laatste 2 maanden in het verhaal is Lenni eigenlijk haar verhaal aan het verwerken want dan krijgt ze te horen dat Jonathan is opgepakt.

Waar het verhaal speelt (op welke plaats(en))
Het speelt zich af:

- op het treinstation
- bij Lenni thuis
- in het Hotel van Jonathans vader
- op school
- in het ziekenhuis

In welke tijd speelt het verhaal?
Het verhaal speelt in de tijd van nu want:
- ze hebben mobieltjes
- ze hebben computers met internet
- ze hebben een (kleuren)televisie

Samenvatting van het boek:
Het begint allemaal als Lenni een leuke jongen ziet lopen op het treinstation. Na schooltijd ziet ze die jongen weer. Tot haar verbazing loopt de jongen op haar af en maakt een praatje. Ze is tot over haar oren verliefd. Het lijkt wel mister perfect. Lenni haar ouders weten van niks, ze zijn niet zo vaak thuis dus de jongen (genaamd Jonathan) gaat vaak met Lenni mee naar huis. Lenni was nog nooit zo verliefd geweest. Jonathan was de eerste jongen waarbij Lenni verder durfde te gaan als alleen zoenen. Ze doen vaak dingen samen en daardoor verwaarloost Lenni haar vrienden best wel. Lenni krijgt altijd allemaal mooie cadeaus en sieraden van Jonathan. Hier is ze heel blij mee want wie wil er nou geen vriendje die je elke dag met een cabrio van school haalt? Iedereen toch? Maar op een dag zegt Jonathan dat zijn vader met geldproblemen zit en dat Jonathan ook geld moet verdienen voor zijn vader. Lenni vind het heel erg wat er is gebeurt en wil Jonathan graag helpen. Maar tot Lennis grote schrik moest ze iets doen wat ze eigenlijk niet wilde. Ze moest de gasten van het hotel ‘vermaken’. Eerst durfde Lenni niet, maar voor Jonathan had ze dan ook werkelijk alles over. Ze deed het. Toen ze het na een paar dagen nog een keer moest doen voelde ze zich zo vies, dat ze helemaal niet meer wou. Toen werd Jonathan boos. Hij sloeg haar een paar keer flink in het gezicht. Lenni dacht bij zich zelf: ‘Nee, dit kan niet! Dit is niet mijn Jonathan!’ Ze rende weg en eenmaal thuis vertelde ze het verhaal. Haar ouders schrokken heel erg! Een paar maanden later kwam ze Jonathan weer tegen. Jonathan deed poes lief, maar Lenni trapte er niet in. Weer wou Jonathan Lenni een flinke pak slaag geven… Ze kreeg 1 harde klap tegen haar hoofd en toen keek ze op. Daar stond Diederik! De jongen die ze zo verwaarloosd had! Hij sloeg hem ook een paar keer en toen kwam de politie erbij. Lenni werd wakker in het ziekenhuis. En daar zat Diederik, die ook voor onderzoek in het ziekenhuis moest blijven. De jongen Jonathan heette helemaal geen Jonathan had de politie tegen Lenni gezegd, zijn vader had geen hotel en hij was ook helemaal niet rijk. Hij was een loverboy, een jongen die probeert jonge meisjes de prostitutie in te krijgen. Lenni schrok enorm. Maar gelukkig werd ‘Jonathan’ na een paar weken snel opgepakt. Lenni had in deze periode ook een meisje leren kennen, Nathalie, zij heeft hetzelfde meegemaakt als Lenni. Lenni kan baar haar al haar verhalen kwijt. Ze praten er vaak over, en Lenni probeert het zo snel mogelijk allemaal te verwerken!

Aantal woorden: 455


Hoofdstuk 3: Mening

Eigen mening:
Ik vind het boek een mooi en leerzaam boek. Het mooie omdat het is echt iets dat iedereen zou kunnen meemaken. Het leerzame eraan vind ik dat het gaat over loverboys. Omdat je echt een paar kenmerken ziet die loverboys gebruiken zoals: veel cadeaus, seks hebben met andere mannen, poeslief zijn. Verder vind ik dat er ook eigenlijk een goede tip in het boek zit. Want Lenni die voelde zich heel erg rot en durfde het tegen niemand te zeggen. Ik vind de tip: ga praten! Ook al is het soms moeilijk. Maar dat is mijn mening, ik weet niet hoe anderen over het boek denken.

Aantal woorden: 106

Meest opvallende fragment:

Waarom vond ik dit het meest opvallend fragment?
Ik vond dit het meest opvallende fragment omdat in dit stuk duidelijk word dat Jonathan niet te vertrouwen is. Hij ramt haar een paar keer flink in het gezicht. Een betrouwbaar iemand zou dat nooit doen. Er staat ook in (niet letterlijk) maar wel met zoveel woorden dat het hem eigenlijk om het geld gaat, en niet om haar: ‘Ik ben niet van plan een bom geld te verliezen omdat jij een trut bent!’ Dit is dus eigenlijk een keerpunt in het boek. Eerst was Lenni helemaal verliefd en daarna kan ze haar eigen oren en ogen niet geloven. Dat ze ooit in zo’n viespeuk is getrapt!

Zou je het boek anderen aanraden?
Ik zou het boek wel aan anderen aanraden want het is soms wel handig om te wegen hoe een loverboy je te pakken kan nemen. En verder is het ook gewoon een mooi boek om te lezen.

De rechter is Herman van Campenhout bij de Jonge Jury 2008.

Hoofdstuk 4: Over de auteur

Algemene informatie:
Herman is geboren op 17 december 1943 in Meise. Midden in de Tweede Wereldoorlog dus. In 1949 verhuisde Herman naar Sint-Brixius-Rode. Hier ging hij voor 6 jaar naar de basisschool. Zijn middelbare schooltijd heeft hij doorgebracht op het internaat van een college in de plaats Essen. Hier heeft hij zijn jeugd doorgebracht. Ook heeft hij hier Latijn en Grieks geleerd. Hierna heeft Herman in Brussel een opleiding gevolgd tot regent Nederlands, geschiedenis, godsdienst. Hierna is hij op het college van Vilvoorde als leraar Nederlands en godsdienst te werk gegaan. In 1985 is Herman naar een middenschool in Vilvoorde overgestapt. Hij heeft hier 13 jaar lang gewerkt! Namelijk tot 1998. Hij vond het toen wel genoeg geweest. In 1994 kwam zijn eerste boek uit. Het schrijven werd voor hem steeds belangrijker. Op een gegeven moment vond hij het zelfs belangrijker dan lesgeven. Sinds 1 januari 1999 is Herman volledig gericht op het schrijven. Herman heeft 2 kinderen genaamd Koen en Steven. Deze kinderen hebben ondertussen ook al weer kinderen & Herman is dus opa! Zijn kleinkinderen heten Jano, Jente, Lotte, Stine en Jelle. Deze zijn voor hem heel belangrijk voor zijn boeken. Ze spelen een soort model voor de personages van zijn boeken.

Aantal woorden: 202


Wat voor soort boeken schrijft hij/zij vooral?
Herman schrijft vooral realistische jeugdboeken. Vooral met veel problemen. Ook vaak over actuele onderwerpen. Bijvoorbeeld over een meisje met een ongeneselijke ziekte. Hij schrijft ook vlot leesbare fantasieboeken die je gemakkelijk leest.

Waar gaan de boeken vaak over?
Hermans jeugdboeken gaan vaak over dingen die hem zelf aanspreken. Bijvoorbeeld toen hij iets hoorde over loverboys in zijn buurt wist hij niet wat het was. Hij heeft zich erin verdiept en zo heeft hij een bijvoorbeeld het boek muziek in haar hoofd bedacht.

Noem enkele andere boeken van de auteur

Naam Jaar van uitgave

Labyrint 2008
De droom van de farao 2007
Voetballen of vechten? 2006
Muziek in haar hoofd 2006
De kroniek van Turpijn 2005
De hoofdprijs 2005
De zaak van Toetanchamon 2005
Winnaar in Olympia 2004
Pikadon 2004
Ferguut 2003
De stille soldaat 2003
Koning Jano 2002
Een kei in een rivier 2001
Avontuur in Cyberia 2001
Koning zonder letters 2001
De driehonderdste 2000
Het verhaal van Joran 2000
Lentel 1999
Bittere thee 1998
Sarajevo 1996
De Blinde Koning 1996

Petr Ginz 1994

Heeft deze auteur prijzen gewonnen met schrijven? Zo ja, welke?

Welk boek? Welke prijs? Welk jaar?

Lentel Kinder- en Jeugdjury Limburg 2001
De stille soldaat Kinderjury 2003
De hoofdprijs Genomineerd voor de Kinderjury 2006 2006

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Muziek in haar hoofd door Herman van Campenhout"