Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Achtendertig nachten door Janne IJmker

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Achtendertig nachten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1061 woorden
  • 24 oktober 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
5 keer beoordeeld

Boekcover Achtendertig nachten
Shadow
Achtendertig nachten door Janne IJmker
Shadow
5VA
19 mei 2009

1. Zakelijke Gegevens
a. Janne IJmker
b. Achtendertig nachten, Uitgeverij Mozaik, Zoetermeer, 2007-4, 310 blz. (eerste druk 2006)
c. Historisch-sociologische roman

2. Eerste reactie
a. Het boek Achtendertig Nachten werd mij door heel veel mensen aangeraden, dus ik achtte het boeiend om het ook eens te lezen om een eigen oordeel te kunnen vormen.
b. Ik vind dat Janne IJmker dit boek erg knap geschreven heeft. Soms vond ik het wat langdradig en moest ik even doorbijten om er doorheen te komen. Het plot vind ik ontzettend goed en het verhaal sleept je mee omdat je wil weten hoe het afloopt. Het is bij dit boek ook extra leuk om je te realiseren dat het op waarheid gebaseerd is: het is dus niet helemaal fictie. Dat maakt het nog boeiender om het verhaal uit te lezen.

3. Verdieping
a. De hoofdpersoon in dit boek is Elsjen Roelofs, een boerendochter uit het Drentse plaatsje Doldersum. Ze is getrouwd met Jan Albers, met wie ze het niet kan vinden. De problemen beginnen als Jan op een nacht doodziek wakker wordt en Elsjen zich slapende houdt voor haar man. Jan gaat naar Elsjens broer, laat Elsjen drie keer roepen en sterft zonder dat Elsjen is komen kijken. Hierdoor is Elsjen verdacht en wordt ze gearresteerd en naar de gevangenis in Assen gebracht. Daar bevalt ze van een dochter die gelijk weer van haar wordt opgepakt. Janna, een lieve en gelovige vrouw, zorgt in de gevangenis voor Elsjen en praat veel met haar. Ze haalt Elsjen er ook toe over om haar levensverhaal op te schrijven.

Als Elsjen vier jaar is sterft haar vader en kort daarna sterft haar opa. Ze wordt opgevoed door haar zwakke moeder en haar strenge en harde oma. Elsjen wil haar oma niet teleurstellen, ze voelt deze druk zelfs nog als haar oma al overleden is. Haar moeder heeft al eens een dochtertje verloren dat Elsjen heette en is hierdoor erg voorzichtig met Elsjen. Elsjen is eigenlijk nooit echt kind geweest omdat ze altijd op moest passen dat ze haar oma en moeder geen pijn zou doen. Als Elsjen op een dag thuiskomt, is haar oma van de trap gevallen. Elsjen denkt dat dit haar schuld is en probeert door hard werken haar schuldgevoel kwijt te raken. Oma roept Elsjen vlak voor haar sterven nog bij zich en laat haar dan beloven alles te doen om haar moeder te helpen en de boerderij te onderhouden. Samen met haar drie broers houdt ze de boerderij draaiende. Elsjen krijgt tijd voor andere dingen en gaat met haar beste vriendin Hillegijn naar spinavonden, waar alle vrijgezelle jongens uit het dorp met de meiden komen praten. Op die avonden word ze verliefd op Leffert, maar haar moeder vertelt haar dat ze Leffert moet vergeten en dat ze verder moet met Jan Albers, dat zou oma ook gewild hebben. Ze besluit om haar geluk op te offeren voor het geluk van haar moeder en dus trouwt ze met Jan. Jan is echter een gruwelijk verwend nest en een echt moederskindje. Toch begint ze haar huwelijk met een gevoel van hoop, maar al snel komt ze er achter dat er niets zal veranderen. Niets wat ze doet is goed genoeg voor hem. Als ze zwanger wordt, wordt het alleen nog maar erger. Jan krijgt ondertussen het idee dat hij met zijn gezin op zoek moet gaan naar een andere boerderij. Als Jan een geschikte boerderij gevonden heeft, is voor Elsjen de maat vol en besluit ze dat Jan zijn dicht moet houden. Op de markt neemt ze een beetje extra rattenkruit mee en legt hem daarmee het zwijgen op.
Vanaf hier weten we weer wat er is gebeurd: Elsjen zit in Assen in de gevangenis waar ze Janna ontmoet, die haar erop wijst dat God er voor haar is en ook haar zonden wil vergeven. Na achtendertig nachten van schrijven en praten wordt Elsjen ter dood veroordeeld. Ze sterft rustig, want ze heeft vrede gekregen met haar verleden en haar lot.
b. Het boek is heel knap geschreven, alleen vond ik het soms wat langdradig. Verder las het makkelijk en het verhaal is ook boeiend.
De ruimte is best belangrijk in dit verhaal: de boerderij komt als een bedompte en benauwde ruimte over waar Elsjen zich schuldig voelt, terwijl ze buiten in de vrije natuur helemaal zichzelf kan zijn.
Het verhaal is gebaseerd op historische gegevens, die zich lang geleden ooit afgespeeld hebben in de buurt van Assen.
Het belangrijkste verhaalfiguur is natuurlijk Elsjen: is zij schuldig of niet?
Het boek is geschreven vanuit een ik-perspectief. Alleen in het laatste hoofdstuk, waar Elsjen wordt veroordeeld volg je het verhaal vanuit Janna’s gedachtegang.
c. In dit boek speelt er een belangrijke vraag die door heel het verhaal verweven is: wie is er schuldig aan de dood van Jan? Hijzelf? Elsjen? Otie?
Als je eenmaal het antwoord weet op deze vraag is er nog een achterliggende vraag: wie of wat heeft ervoor gezorgd dat Elsjen haar man heeft vermoord? Zijzelf? Haar moeder? Otie? Jan? Op deze tweede vraag moet je het antwoord zelf vinden.
d. Janne IJmker is in 1962 geboren in Drenthe. Na haar havo heeft ze pedagogiek gestudeerd en lesgegeven. Sinds kort woont ze met haar man in het voormalige boerderijtje van haar grootouders en overgrootouders in Tiendeveen.
Sinds ze in Drenthe woont, heeft ze al enkele kinderboeken geschreven waarvoor ze twee prijzen heeft behaald. Achtendertig nachten is haar eerste roman en kreeg de publieksprijs voor het Christelijk boek 2007.

Dit boek is een historisch boek: het is gebaseerd op gegevens uit het archief van Assen.

4. Verdieping
a. Ik vond het een prachtig boek. Er waren zeker ook minpunten, zoals het soms wat langdradige beschrijven van een gebeurtenis of persoon, maar de verhaallijn op zich is ontzettend boeiend. De opbouw vanuit de flashbacks is ook erg interessant: je leest eerst dat Elsjen in de gevangenis zit, dan hoor je haar levensverhaal en dan zie je Elsjens veroordeling. Dat is een goede structuur. Het mooie van het boek is dat je aan het begin de vraag hebt: heeft Elsjen haar man vermoord? En aan het einde van het boek heb je een heel andere vraag: waarom heeft Elsjen haar man vermoord? Ik vind het heel knap dat de schrijfster dat zo in het verhaal kan leggen.
Ik vind dit boek zeker een aanrader, hoewel je zoals gezegd dus wel door de uitgebreide beschrijvingen heen moet prikken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Achtendertig nachten door Janne IJmker"