Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Morgen sla ik terug door Joost Heyink

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2010 woorden
  • 17 oktober 2009
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 7
91 keer beoordeeld

Boekcover Morgen sla ik terug
Shadow
Morgen sla ik terug door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens
Titel: Morgen sla ik terug
Auteur: Joost Heyink
Uitgeverij: Houten: Van Holkema & Warendorf, cop. 2007
ISBN: 9789047501176
Jaar van uitgave: 2007
Motto/Opdracht: Er staat geen motto in dit boek

Biografie
Joost Heyink
Geboortedatum :14 juni 1946
Geboorteplaats : Scheveningen, Nederlands
Joost Heyink verhuisde in zijn jeugd heel erg veel. Hij heeft onder andere in Scheveningen, Leeuwarden, Antwerpen, Rotterdam, Garderen, Apeldoorn, Utrecht en Niersen gewoond. Hij wilde toen geen schrijver worden maar ontdekkingsreiziger. Helaas was hij daarvoor te laat geboren. Hij studeerde van alles in Groningen, waaronder psychologie. Daarin studeerde hij ook af. In 1992 promoveerde hij in de geneeskunde. Hij had heel veel baantjes en reisde de wereld over in zijn oude Eend. Aan de Universiteit van Groningen deed hij dertien jaar wetenschappelijk onderzoek. Toen hij vijftig was begon hij met schrijven. Eerst korte verhalen, en in 2000 verscheen zijn eerste boek voor jongeren. Na een aantal jaren stopte hij met werken, werd huisman en legde hij zich toe op het schrijven. Joost Heyink is getrouwd met Jolanda en ze wonen samen met hun zoon Joep en hun hond in het dorpje Zuidwolde in Groningen. Zijn hobby's zijn hockey en tennis.

Eerste persoonlijke reactie
Spannend. Door de titel 'Morgen sla ik terug' wordt je nieuwsgierig. Waarom zou … terug slaan? Waarom wordt er geslagen? Door die vragen word je nieuwsgierig waarom het boek zo heet.


Interessant. De titel en de voorkant zien er zeer interessant uit. Het spreekt aan door de lichte en donkere kleuren. De titel is licht en de achtergrond is licht en donker. Je vraagt je af waarom dit zo is. Het ziet er leuk uit en je word nieuwsgierig om het boek te gaan lezen.

Leerzaam. Ik vind dit een leerzaam boek omdat het over geweld gaat en hoe je er mee om moet gaan. Op de achterkant kon je al een beetje zien hoe dit boek zou gaan. De afloop is wel een beetje anders als verwacht maar dat maakt een boek juist leuk.

Titelverklaring
Ik vind de titel goed bij het boek passen. Als je het boek voor het eerst ziet dan verwacht je wel wat anders dan wanneer je het boek hebt gelezen. Ze slaat niet echt terug. Het is meer een uitdrukking. Ze vluchten wel maar ze slaan niet echt, ook omdat die vader de dag erna dood is.
Eigenlijk heeft deze titel twee betekenissen. De eerste heb ik net omschreven. De tweede gaat over de ruzie. Jenny zegt altijd, ooit dan sla ik wel terug. Misschien morgen wel. Ook denkt Rob zo. Morgen sla ik terug denk hij dan in een pissige bui. Dit gebeurt echter nooit.

Hoofdpersonen en bijfiguren
Hoofdpersoon:
Rob Rob is de hoofdpersoon in dit verhaal. Het is de zoon van Berend en Jenny. Rob zit op een middelbare school en is rond onze leeftijd. Rob is een jongen die altijd voor z’n moeder klaar staat omdat zijn vader haar slaat.

Bijfiguren:
Jenny: Jenny is de moeder van Rob en wordt geslagen door haar man Berend. Ze probeert dingen altijd positief in te zien maar als Berend haar steeds vaker gaat slaan is de maat vol en vlucht ze samen met Rob.

Berend: Berend Franke is de vader van Rob. Hij is heel agressief. Daarom slaat en schopt hij zijn vrouw ook. Als Jenny er niet is en hij moet z’n agressie kwijt gooit hij dingen stuk. Berend is ook verslaaf aan alcohol.


Maria: Maria is het vriendinnetje van Rob. Maria is altijd vrolijk en verzint overal een oplossing voor. Maria woont bij haar ouders.

Klaas: Klaas is de nieuwe vriend van Berend Franke. Voor Berend is Klaas een aardige man maar hij heeft alleen maar verkeerde manieren. Hij ontmoet Klaas in de kroeg. Klaas wilde Berend helpen bij het vinden van z’n gezin.

Hanneke: Hanneke is de zus van Jenny. Hanneke is een aardige en betrouwbare vrouw die anderen graag helpt.

Plaats en tijd
Plaats:
Dit verhaal speelt zich eerst in een dorp af. Dit is te merken aan hoe makkelijk ze van het ene huis naar het andere lopen en ze zeggen ook wel in het boek dat hun vriendin een paar straten verderop woont. Later speelt het zich op een camping af in een vakantiehuisje op de hei, 100 kilometer verderop.

Tijd:
Dit verhaal speelt zich in onze tijd af. Rob heeft een mobieltje en een computer. Ook heeft Rob een chatvriend.

Opbouw
Aantal hoofdstukken: 24
Aantal bladzijdes: 160
Chronologisch: Ja
Flashbacks: Nee
Proloog: Nee
Epiloog: Nee
Gesloten einde: Ja
Open einde: Nee

Thema
-Verliefdheid
-Stalking
-Mishandeling

Samenvatting
Rob woont samen met zijn vader Berend en zijn moeder Jenny. Berend is alcoholverslaafd en daardoor slaat hij Jenny veel. Rob is bang voor zijn vader en dat is ook op school te merken. Wanneer het met zijn moeder slechter gaat, gaat het ook op school niet meer goed met Rob. Rob vindt dat zijn moeder en hij hier weg moeten, maar Jenny zegt dat Berend gaat veranderen. Tot de laatste druppel kwam en Berend werd ontslagen. Hij kwam woedend thuis en begon Jenny te slaan. Voor Rob was de maat vol en Jenny gaf Rob 10 minuten om z’n koffer te pakken. Berend moest even weg en Jenny en Rob sloegen op de vlucht. Ze stapten in de auto en reden achteruit. Met toen Jenny weer voor zich keek stond Berend daar ineens. Hij wist dat Jenny geen goede chauffeur was en al helemaal niks durfde dus bleef hij gewoon staan. Jenny reed onverwachts door en Berend belande op de motorkap. Jenny bleef gewoon doorrijden terwijl Berend de ruit insloeg. Nadat Jenny plotseling op de rem trapte en Berend van de auto vloog leek hij wel dood. Jenny wou hem nou ook weer niet dood rijden en stapte uit. Van Rob moest ze gewoon doorrijden maar dat durfde ze niet. Het was één grote grap van Berend. Hij speelde dood maar dat was hij niet. Toen Jenny naast hem stond greep hij haar bij de enkels en dreigde ermee dat hij haar zou vermoorden. Rob bedacht zich niet en gaf zijn vader een schop waardoor hij Jenny los liet en ze snel weer weg reden. Nadat ze bijgekomen waren van hun eerste avontuur vroeg Rob aan zijn moeder waar ze van plan was heen te gaan. Nou zei zijn moeder, een oude schoolvriendin van me zei dat er daar en daar een leuke camping was met vakantiehuisjes. Er is daar in de buurt ook een school voor jou en werk voor mij. Om Berend te ontlopen hadden ze natuurlijk wel een andere naam enz. nodig. Hun achternaam hebben ze veranderd in Sanders. Ook kochten ze een nieuwe auto.
Ondertussen zat Berend weer eens in de kroeg. Dit keer ontmoete hij daar een nieuwe vriend, genaamd Klaas. Klaas was een aardige kerel maar wel op de verkeerde manier. Hij wist veel van computers af en wou Berend wel helpen om zijn gezin terug te vinden. Klaas vraagt aan Berend of Rob het wel eens over msn of chatten had. Ja zei Berend. Hij heeft 1 chatvriend: Berry. Na veel uitzoeken kwamen ze op Rob’s msn en kregen ze van Berry een paar antwoorden te weten. Eerst dacht Berend dat hij daar nog niet zo heel veel aan had en hij ging naar familie en vrienden. Hij dreigde met van alles en haalde alle spullen overhoop maar bij Jenny’s zus, Hanneke, kreeg hij ook niks los, terwijl die best wist waar Jenny was. Na lang denken en zoeken kwam hij oude agenda’s van Jenny tegen. Hij had een paar aanwijzingen van Berry gekregen. 100 kilometer, bos of hei, huisje, oude schoolvriendin. Hij heeft alle oude agenda’s van Jenny na gekeken en toen bleven er nog maar een paar vriendinnen over. Hij heeft alles afgebeld maar kon het niet vinden. Berend is naar campings in de buurt gegaan om te zoeken en had er een aantal gevonden. Helaas wilden de campings niks over hun klanten loslaten, totdat Berend zich voordeed als de politie. Hij zei dat hij een plotselinge inval moest doen om bepaalde reden en zo kwam hij er achter waar Jenny en Rob zich schuilhielden.

Ondertussen bij Jenny in de bibliotheek liep alles goed. Ze hadden genoeg geld om rond te komen en bij Rob op school ging het ook goed. Hij zit in een leuke klas en met een meisje, Maria, kan hij goed opschieten. Aan het einde van het boek krijgt hij ook verkering met Maria. Als op een rustig avondje Jenny en Rob bij de openhaard televisie zitten te kijken horen ze ineens gebonk op de deur. Ze vragen zich af wie dat nou kan zijn, en doen niets. Totdat Berend ineens in de huiskamer staat. Hij grijpt Jenny bij haar keel en dwingt haar mee te gaan of anders haalt hij de politie erbij. Hij dreigt met van alles en Rob is het zat. Hij pakt de openhaardpook en slaat z’n vader daarmee op z’n hoofd. Hij valtl neer en Jenny en Rob gaan er met de auto vandoor. Net toen ze dachten dat hij hun niet achtervolgde dook er een auto achter hun op. Jenny rijdt zo hard ze kan maar ze heeft geen idee waar ze zit. Na een lange achtervolging hebben ze een auto met een paar deukjes meer en een kapotte vooruit. Ze rijden vol gas recht op een T-splitsing af, maar Jenny kan niet meer remmen en probeert de bocht nog te halen. Hierdoor knallen ze tegen een boom en doet hun auto het niet meer. Berend rijdt nog steeds vol gas achter hun aan en wil op ze inrijden. Net op dat moment doet Jenny’s auto het weer, en Berend rijdt vol gas het kanaal in dat er achter zat. Hij vliegt door de vooruit en is terplekke dood.
Een paar weken later zijn ze nog hartstikke blij op de plek waar ze wonen en daar blijven ze ook wonen.

Leeservaring
Onderwerp:
Heb je door het lezen van dit boek iets geleerd? Wat?
Nee, ik zou het anders aan hebben gepakt.

Gebeurtenissen:
Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?
Ja dat wel. Van het ene komt het andere en dat blijft boeien.

Personages:
Hebben de personages eigenschappen ie je bewonderd, gewoon vindt of verafschuwt?
Ja, Jenny’s eigenschap bewonder ik best wel. Ze staat sterk in haar schoenen en ziet de realiteit onder ogen. Ze gaat nergens voor aan de kant. Een zeer sterk karakter vind ik.

Bouw:
Is het verhaal spannend?
Ja het is een spannend verhaal. Het ene moment gaat het goed in het huis, maar het volgende moment vliegen de vazen je weer om de oren. Dit blijft boeien en daardoor wordt het ook spannend.


Taalgebruik:
Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Nee ik vind het niet lastig om te lezen. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt en ook geen lange zinnen. Het gebeurt ook in een logische volgorde.

Verwerkingsopdracht 1
Ik heb er voor gekozen om 4 andere titels voor dit boek te verzinnen:

-Vluchten
-Bont en Blauw
-Waarom sla je me?
-Help !!

Ik heb voor de titel 'Vluchten' gekozen omdat, Jenny en Rob in dit boek op de vlucht slaan. Ik vind deze titel goed passen.

Ik heb voor de titel 'Bont en Blauw' gekozen omdat Jenny blauw ziet van de blauwe plekken die Berend haar heeft geslagen.

Ik heb voor de titel 'Waarom sla je me' gekozen omdat Rob zich afvraagt waarom zijn vader zijn moeder slaat. Rob begrijpt hier niet veel van.

Ik heb voor de titel 'Help' gekozen omdat ze op de vlucht slaan voor Berend. Helaas komt hij hen nog achterna en weten ze niet wat ze moeten. Dit vind ik denk ik de beste titel voor dit boek, omdat het in veel situaties overeen komt.


Verwerkingsopdracht 2
Schrijf een reclametekst voor het verhaal.

Ik heb twee reclameteksten geschreven. De eerste reclametekst gaat over mishandeling in het algemeen. De tweede reclametekst gaat over het boek. Het is reclame om het boek te kopen.

Reclametekst 1:
Geweld, geschreeuw, blauwe plekken
Allemaal kenmerken die te maken hebben met MISHANDELING
STOP mishandeling!!
U kunt helpen. Als u een vermoeden heeft van mishandeling in een gezin.

Reclametekst 2:
Het nieuwste boek van Joost Heyink is NU verkrijgbaar. Morgen sla ik terug. Voor maar 15,99. In alle winkels te koop.

REACTIES

S.

S.

dit boek heeft wel een opdracht. ' Voor Marjolijn'

13 jaar geleden

B.

B.

een te korte boekverslag

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Morgen sla ik terug door Joost Heyink"