Gran Café Boulevard door Tomas Lieske

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Gran Café Boulevard
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2573 woorden
  • 12 oktober 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
19 keer beoordeeld

Boekcover Gran Café Boulevard
Shadow
Gran Café Boulevard door Tomas Lieske
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag "Gran Café Boulevard"

I. Beschrijving
Auteur : Thomas Lieske
Titel : Gran Café Boulevard (3 punten, +-boek)
Uitgeverij : Querido, Amsterdam
Jaar v. verschijning : 2004
Druk : 5e Druk

Motivatie boekkeuze

Het vorige boek dat ik heb gelezen was Tirza, dit vond ik een erg goed en leuk boek. Dit boek had een literatuurprijs gewonnen, dus daarom ben ik naar een boek gaan zoeken die me wel leuk leek een ook een prijs had gewonnen. Ik had verwacht dat ik het boek dat wel leuk zou vinden. “Gran cafe Boulevard” is in 2004 genomineerd voor de Libris literatuurprijs, en de korte samenvatting achter op het boek sprak me wel aan dus ik heb dit boek gekozen.

Korte samenvatting

In de sneltrein naar de metaalstad BIlbao ziet Alexander Rothweill op 25 juni 1944 hoe zijn coupégenote, de achttienjarige Pili Eguren, van al haar geld wordt beroofd. Op vreemde wijze brengt juist deze beroving Pili en Alexander bij elkaar. De gentleman Rotweill heeft een vermogen verdiend met het vervalsen van paspoorten, eerst voor geallieerde piloten en later voor de beter betalende nazi's. Hij en de eigenzinnige Pili, wier ouders vemoord zijn door Franco toen zij twaalf was, worden geliefden.Elk houdt het verleden voor de ander verborgen terwijl ze samen drinken en eten in het Gran Café Boulevard. Alexander vertelt niets over zijn werk, Pili vertelt niets over de tijd dat zij zich in leven hield tussen de varkens aan de oever van de Ebro en over haar verblijf in het verstikkende internaat bij de nonnen. In 1951 moeten zij Spanje ontvluchten en in het drassige grasland rond de Braassem komen zij terecht bij Fredde Albronda, die vanaf zijn achttiende eenzaam in een boerderij heeft gewoond met slechts één levenstaak: het kweken van vleermuizen. Na een tijdje komt ook daar de politie aan de deur en begint Pili dingen te weten te komen van Taco dat ze niet zou moeten weten. Op het einde is Pili boos, en probeert in haar eentje naar Spanje te gaan. Taco en Fedde gaan haar achterna maar ze belanden door een ongeluk in het moeras waar ze verdrinken (dit is niet helemaal duidelijk).


Persoonlijke reactie

Omdat er op de achterkant van het boek stond: “Daar, te midden van de vleermuizen, komt alles tot een fantastisch einde” had ik een heel ander einde verwacht. Het slot is erg vaag en erg mistig: je blijft met veel vragen zitten en je weet eigenlijk geeneens of Taco en Fedde wel zijn verdronken. Ook de schrijfwijze van Thomas Lieske is erg lastig, hier kom ik later nog op terug. Al bij al vond ik het niet zo’n leuk boek.


II. Verdieping
Tijd

Het verhaal begint met de ontmoeting van Pili en Alexander (Taco) in de trein. Daarna lopen er twee verhaallijnen door elkaar heen; die van de opgroeiende Pili en van de opgroeiende Alexander. Zo kom je veel te weten over de twee personages. Op een gegeven moment komen de twee verhaallijnen bij elkaar, bij de ontmoeting dus. Toch blijven de twee verhaallijnen bestaan; je ziet het verhaal steeds uit twee verschillende personages. (maar er zijn natuurlijk ook genoeg momenten waarbij Pili en Alexander niet bij elkaar zijn, dan zie je het verhaal vanuit één personage). Als de ontmoeting heeft plaatsgevonden (de tweede) gaat het verhaal chronologisch verder. Er komen ook vooruitwijzingen en flashbacks voor in het boek. Voorbeelden van vooruitwijzingen zijn: “Het was misschien de mooiste avond in de Parijse appartement en hij werd gevolgd door de verschrikkelijkste nacht”. Door deze vooruitwijzing ben je heel erg benieuwd wat er nou zo verschrikkelijk is gebeurt, en je leest gauw verder. Ook een vooruitwijzing is “Dat gebeurde in de volgende vijftien seconden”. Deze heeft hetzelfde effect als de vorige. Flashbacks kom je vooral tegen in het slot: terwijl Alexander en Fedde in het moeras wegzakken, vliegt Alexander’s leven voor hem voorbij. Alle belangrijkste momenten in zijn leven ziet hij voor zich.
Het verhaal speelt zich af voor en na de tweede wereldoorlog. Van de tweede wereldoorlog merk je zelf verder niet veel. Wel merk je in Spanje dat er Fascistische bewegingen en partijen aan de macht zijn (daar worden Pili’s ouders door vermoord). Ook merk je het aan de vervoersmiddelen (oude auto’s enz.).

Personages

Alexander: Alexander is een keurige, ijdele man. Hij heeft bijna altijd een driedelig pak aan een heeft zijn haar strak staan, hij draagt een pruik. Hij heeft zijn ouders door een ongeluk verloren en zijn twee zussen zijn spoorloos verwenen. Hij heeft een jongere broer; Fedde. Alexander is een makkelijke prater die mensen goed voor het lapje kan houden: hij is meester-vervalser. Hij vervalst paspoorten en officiële documenten. Hij heeft veel geheimen en hij houdt die ook het liefste geheim. Daarom hebben Alexander en Pili een onstuimige liefdesrelatie. Alexander zegt dat hij handelaar is. Alexander is een karakter, je krijgt veel eigenschappen van hem te weten.
Pili: Pili is een knappe, jonge en spontane meid: ze wordt in het verhaal als een soort droomvrouw beschreven. Ze heeft haar ouders verloren en is na twee jaar rondzwerven met een kudde varkens opgenomen in een nonnenklooster en ze is daarna bij haar oom en tante gaan wonen. Pili is niet heel erg nieuwsgierig maar wel slim. Ook is ze best wel intuïtief. Pili is een karakter, je krijgt veel eigenschappen van haar te weten.

Fedde: Fedde is de kleine broer van Alexander. Hij is in de loop van het verhaal heel erg verandert. Hij begint als een aardig broertje en eindigt als een grote, stugge man die zichzelf heeft verwaarloosd. De buurt vind hem gek en pest hem. Hij heeft zijn grootte, ouderlijk huis geruild voor een krot omdat hier een schuur bij zat waar vleermuizen in zaten. Hij krijgt een soort obsessie van vleermuizen. Hij zegt dat hij zelfs met ze kan communiceren. Het is een kluisternaar die weinig zijn huis uit komt. Fedde is een karakter maar heeft ook typische trekjes, als kluisternaar. Omdat je veel over hem te weten komt is het een karakter.


Opbouw

Het verhaal begint met de ontmoeting van Pili en Alexander (Taco) in de trein. Daarna lopen er twee verhaallijnen door elkaar heen; die van de opgroeiende Pili en van de opgroeiende Alexander. Zo kom je veel te weten over de twee personages. Op een gegeven moment komen de twee verhaallijnen bij elkaar, bij de ontmoeting dus. Toch blijven de twee verhaallijnen bestaan; je ziet het verhaal steeds uit twee verschillende personages. (maar er zijn natuurlijk ook genoeg momenten waarbij Pili en Alexander niet bij elkaar zijn, dan zie je het verhaal vanuit één personage). Als de ontmoeting heeft plaatsgevonden (de eerste ontmoeting waar het verhaal mee begint alleen dan gezien vanaf de twee verhaallijnen) gaat het verhaal chronologisch verder. Het verhaal heeft een open einde, je kan het einde namelijk op verschillende manier interpreteren omdat er heel erg veel beeldspraak en andere stijlfiguren in het laatste hoofdstuk worden gebruikt. Je weet geeneens zeker of Fedde en Alexander wel dood zijn. Je blijft met vragen zitten. Je volgt steeds een personage, Pili of Alexander. Deze vertelsituatie is redelijk betrouwbaar, je zit immers niet in hun “hoofd”, maar je “ziet” hun gedachten wel.

Thematiek

Hoofdgedachte/Thema: Liefde met geheimen. Dit is het thema omdat dit probleem steeds terugkomt. Het is lastig om een relatie met iemand te hebben terwijl je geeneens weet wat voor werk diegene doet. De motieven die worden gebruikt zijn Vervalsen, Broederliefde, Marshallplan en het Fascisme.
Uitleg van de titel: Gran café boulevard is de plek waar Alexander en Pili elkaar de eerste keer ontmoeten, en waar Alexander ook meerdere personages ontmoet. Het is een belangrijk café voor het verhaal.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Spanje, Frankrijk en in Nederland. In Spanje is het Fascisme aan de macht. In Frankrijk is er niet veel speciaals, ze zijn daar ook maar tijdelijk. In Nederland is men met het Marshallplan bezig, ze willen nieuwe steden bouwen. In Nederland, tussen de eindeloze grasvelden, geeft een rustige sfeer: ze lijken vrij te zijn. Het is ook een typische plek voor de stugge Fedde om hier te wonen.

Taalgebruik

Thomas Lieske gebruikt erg lange, vaak onduidelijke zinnen. Ik vind het soms moeilijk om bepaalde zinnen goed te begrijpen. Hij gebruikt ook erg veel stijlfiguren waardoor het nog moeilijker wordt. Vooral het laatste hoofdstuk staat er vol mee. Ik kon dit laatste hoofdstuk ook niet altijd even goed begrijpen. Door de lengte van de zinnen dwaalde je vaak af omdat je niet meer wist hoe de zin begon. Ik vind het taalgebruik niet fijn, en dit is ook één van de redenen dat ik dit boek niet erg leuk vond.


Fragment:
‘De drijftil kent één drift: iedereen en alles te verwarren over de precieze oeverloop, iedereen en alles te misleiden omtrent land en water, tegen iedereen en tegen alles te schreeuwen dat het oppervlak van deze drijftil bij het land behoort en verdomd begaanbaar is, ook al is het water diep en zal alles en iedereen ogenblikkelijk door de drijftil zakken.’


Literaire kritiek

Een dwaaltocht door een literair moeras
Arno van der Plank
De nieuwe roman van Thomas Lieske, Gran Café Boulevard, bestrijkt een periode van dertig jaar - van 1921 tot 1951 – en speelt zich voornamelijk af in Spaans Baskenland – Bilbao en omgeving – en in Zuid-Holland – omgeving Roelofarendsveen. Twee figuren staan in de roman centraal: de Nederlandse vervalser Taco Albronda, alias Alexander Rothweill en de Baskische wees Pilar Dolores Eguren, alias Pili.
Deze twee ontmoeten elkaar bij toeval. In juni 1944 ziet Alexander in een coupé van de sneltrein naar Bilbao hoe een zakkenroller de achttienjarige Pili berooft van haar portemonnee. Op een tussenbalkon ontfutselt Alexander, die een vermogen verdiend heeft met het vervalsen van paspoorten – zowel voor geallieerde piloten als voor goed betalende nazi’s die naar Zuid-Amerika wilden vluchten – de zakkenroller met behulp van valse papieren het geld. Dit geeft hij Pili niet terug, maar hij schenkt haar een groot biljet en probeert een afspraakje met haar te maken in Gran Café Boulevard. Bij aankomst in Bilbao neemt zij echter de benen.
De toevallige ontmoeting heeft op beiden zo’n grote indruk gemaakt dat zij elkaar toch opzoeken en na korte tijd geliefden worden. Wanneer Alexander moet vluchten voor de Guardia Civil, gaat Pili met hem mee en na een kort verblijf in Parijs, gaan zij naar Nederland, waar zij hun intrek nemen bij Fedde, de zonderlinge broer van Alexander, die vleermuizen kweekt. Hier komt Pili achter het ware karakter van Alexander en zij besluit met hem te breken – ‘omdat hij met zijn vervalsen te dichtbij haar leven gekomen was’ -, wat voor de laatste noodlottige gevolgen heeft.

Gran Café Boulevard is qua inhoud, vorm en stijl een magistrale roman die van begin tot eind weet te boeien. Het boek roept ontzettend veel vragen op, meer dan op grond van de inhoud beantwoord kunnen worden. Bewust wekt Lieske met zijn gedetailleerde levensbeschrijvingen bij de lezer het gevoel van alwetendheid op, maar dit is bedrog, want door het ontbreken van duidelijke verbanden blijft alles uiteindelijk wazig.

Het centrale thema van de roman is dan ook de aloude tegenstelling tussen ‘schijn en werkelijkheid’. Dit thema wordt omstandig uitgewerkt in het hoofdstuk Entr’acte, waarin het ontstaan van moerasland wordt beschreven: ‘De drijftil kent één drift: iedereen en alles te verwarren over de precieze oeverloop, iedereen en alles te misleiden omtrent land en water, tegen iedereen en tegen alles te schreeuwen dat het oppervlak van deze drijftil bij het land behoort en verdomd begaanbaar is, ook al is het water diep en zal alles en iedereen ogenblikkelijk door de drijftil zakken.’
Als u er niets van snapt, heeft u het dus verdomd goed begrepen!
Thomas Lieske, Gran Café Boulevard, Em. Querido’s Uitgeverij

Wat is het oordeel van de recensent?
Het is een heel goed geschreven roman die veel vragen oproept. en je laat denken dat je de personages kent, terwijl dit niet waar is. Veel dingen in het boek zijn onduidelijk en wazig.

Met welke argumenten onderbouwt hij het oordeel?
Met een fragment uit het hoofdstuk Entr’acte en een samenvatting van het verhaal.

Welke achtergrondinformatie geeft hij?
Alleen samenvatting.

Welke analyse van het boek geeft hij?
Een roman die veel vragen oproept en je laat denken dat je de personages kent, terwijl dit niet waar is. Veel dingen in het boek zijn onduidelijk en wazig.
Welke literaire aspecten komen daarbij vooral aan bod?
Alwetendheid: “Bewust wekt Lieske met zijn gedetailleerde levensbeschrijvingen bij de lezer het gevoel van alwetendheid op, maar dit is bedrog, want door het ontbreken van duidelijke verbanden blijft alles uiteindelijk wazig.”

In hoeverre ben ik het eens met de recensent?
Ik ben het er zeker mee eens dat Thomas Lieske het gevoel van alwetendheid opwekt, je hebt het gevoel dat je de personages door en door kent. Ook ben ik het er zeker mee eens dat veel stukken in het boek heel erg vaag zijn geschreven, een goed voorbeeld geeft de recensent met het fragment uit het hoofdstuk Entr’acte. Ik ben het niet met de recensent eens dat het een goede roman is, ik vind het niet fijn dat er veel vragen over blijven en dat het boek zo vaag is geschreven.


Verwerkingsopdracht
Voor de verwerkingsopdracht heb ik gekozen voor: B Belangrijke Passages
1. Beroving van Pili in trein
In deze passage wordt Pili beroofd en berooft Alexander op zijn beurt de berover. Hierna geeft Alexander een klein deel van het geld aan Pili, ze leren elkaar kennen en maken een afspraak in Gran Café Boulevard waar Pili zich niet aan houdt.

2. Ontmoeting in Gran Café Boulevard
Later ontmoeten ze elkaar weer en gaan alsnog naar Gran Café Boulevard, hier begint de onstuimige relatie tussen de twee. Na deze afspraak blijven ze elkaar zien.

3. Arrestatiebevel Alexander en Pili uitgegeven
Doordat er voor Alexander een arrestatiebevel wordt uitgeschreven (hij wordt getipt door een vriend) moet Alexander zo snel mogelijk het land uit. Hij wil Pili mee hebben dus hij schrijft een arrestatiebevel waar zij ook in staat, dat ze wordt gezocht. Zo krijgt hij het voor elkaar dat zij ook met hem mee gaat het land uit.

4. Fedde vertelt aan Pili het verhaal over Lisa in Parijs
Hier vertelt Fedde het verhaal aan Pili over Lisa, een ex-vriendin van Alexander. In Parijs was zij 's avonds zwanger van een stellage af gevallen en zwaargewond geraakt. Omdat Alexander geen invalide vrouw en een kind wilde vluchtte hij weg; hij liet Lisa daar zwaargewond achter. Pili vindt dit een misselijke streek van Alexander en dit brengt haar aan het twijfelen of ze wel verder wil met Alexander.

5. Pili vindt de koffer met vervalsingspullen en arrestatiebevel

Als Pili hun auto ophaalt (die bij de buren zijn afgeleverd door een garagebedrijf) vindt zij een koffer in de auto. Ze opent deze koffer en treft vervalsingsspullen aan, ook vindt ze sporen van het nagemaakte arrestatiebevel dat Alexander had gemaakt zodat ze met hem mee zou gaan. Nu is het definitief gedaan tussen de twee.

III. Evaluatie
Mijn Conclusie

Ik vond het een erg verwarrend boek, en daarom vond ik het niet fijn om het te lezen. Het boek heeft een open einde, je blijft dus met vragen over en daar houd ik niet van. Ook was het erg lastig om van dit boek een verslag te maken, er is namelijk geen één boekverslag op het internet te vinden die ik als naslagwerk kon gebruiken. Dit vond ik erg vervelend, ik moest alles zelf doen. Een deel van de samenvatting heb ik wel van het internet kunnen halen, maar ik heb het einde er zelf aan moeten zetten. De samenvatting stond namelijk bij een site die dit boek verkocht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gran Café Boulevard door Tomas Lieske"