Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

100% Timboektoe door Carry Slee

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover 100% Timboektoe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1682 woorden
  • 3 oktober 2009
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
73 keer beoordeeld

Boekcover 100% Timboektoe
Shadow
100% Timboektoe door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens:
Datum leesverslag: 22 september 2009
Titel: 100% Timboektoe
Auteur: Carry Slee
Genre: Jeugdboek

Inhoud:

Gebeurtenissen:
Het verhaal gaat over een gezin met: vader Ad, moeder Hanna, zoon Kars & dochter Isa dat de camping Timboektoe heeft opgericht in Frankrijk.
In de zomervakantie komen vrienden van Kars en Isa logeren op de camping, en zij organiseren een groot discofeest, het is een groot succes . Maar de dag erna komen ze erachter dat het geld wat verdient is met de disco gestolen is. Eerst word Romeo vals beschuldigd en verlaat de camping, maar dan ligt opeens het geld weer op tafel. Dus het kon Romeo niet zijn geweest en hij komt terug. Ad wil weten wie het gedaan heeft en als er voor 16.00 niemand het eerlijk heeft opgebiecht haalt hij de politie erbij . Jules is er inmiddels achter gekomen dat zijn vader het heeft gedaan maar hij wil zijn vader niet kwijt en zegt dat hij het geld gestolen. Oma gelooft het niet en zoekt het nog verder uit.

Thema:
Jeugdboek, liefde & diefstal, want iedereen van de vriendenkring van Kars en Isa is wel verliefd op iemand of heeft verkering. Diefstal omdat er tijdens de Disco veel geld gestolen is.


Personen:
Ad: De eigenaar van de camping. Hij wil niemand te snel veroordelen van het stelen van geld. Hij Jules altijd geholpen maar was wel erg teleurgesteld in hem toen hij hoorde dat Jules degene was de het geld gestolen had.

Kars: Is de zoon van Ad en de broer van Isa. Hij is verliefd op Annabel (een vriendin van Isa). Eerst wou hij dat niet toegeven maar later hebben ze gezoend en kregen ze verkering

Isa: Is de dochter van Ad)en het zusje van Kars. Ze was heel verliefd op Justin en had een relatie met hem totdat Justin met Madelon had gezoend. Toen was heel boos op hem maar vond hem stiekem nog wel leuk

Jules: Omdat zijn vader altijd dronken is logeerde hij ook op de camping. Hij was erg goed bevriend met Pierre (de vorige eigenaar). Met Ad kon hij ook goed opschieten, hij had een ongeluk gehad en toen heeft Ad erg goed voor hem gezorgd. Jules kwam erachter dat zijn dronken vader het geld gestolen had, maar hij wilde niet dat zijn vader de gevangenis in ging en nam het voor hem op.

Justin: Is verliefd op Isa en had een relatie met haar , maar toen hij aangeschoten was had hij met Madelon gezoend , Isa heeft hij toen uitgemaakt. Justin heeft spijt van wat hij gedaan heeft en is nog steeds verliefd op Isa.

Madelon: Eigenlijk werd zij door de meeste op de camping gehaat , behalve door Axel. Ze probeerde alle relaties kapot te maken.

Axel: Alleen Justin, Romeo en Stef vonden hem aardig. Hij heeft erg flauwe grappen.

Romeo: Is een vriend van Kars, in het begin werd hij ervan verdacht dat hij het geld gestolen zou hebben omdat hij een nieuwe camera gekocht had.

Nona: Is de vriendin van Jules, ze kennen elkaar al heel lang. Ze snapte er niks van toen Jules naar Ad ging om te vertellen dat hij het geld gestolen had. Ze geloofde hem niet, en liet hem niet in steek.

Brian: Is een vriend van Jules, samen met Nona geloofde zij Jules niet en lieten hem niet in de steek. Brian is bang dat hij homo is, hij is namelijk nog nooit verliefd op een meisje geweest. Hij had wel afleiding door een muurschildering die hij in de grot gevonden heeft, hij wou onderzoeken wat het betekend.


Oma: Is de Oma van Kars en Isa. Ze wil iedereen helpen en is heel aardig.

Kylian: hij loopt stage op de camping. Isa wou hem versieren om Justin jaloers te maken, maar Kylian vertelde haar dat hij homo is.

Plaats:
Dit verhaal speelt zich af op de camping Timboektoe in Frankrijk. Dat lees je gelijk al op blz. 5 Isa zegt:Toen haar ouders zeiden dat ze een camping in Frankrijk hadden gekocht en dat ze gingen verhuizen, schrok Isa zich dood.

Tijd:
Volgens mij speelt het zich af in de zomervakantie, want er is een groep vrienden voor Kars en Isa gekomen .Op blz. 5 zegt Isa: Ze was bang dat ze iedereen zou verliezen, en nu zijn ze allemaal hier.
Ik denk dat het ongeveer in 1 of 2 maanden afspeelt omdat ik denk dat het in de zomervakantie afspeelt.
Het verhaal wordt in chronologische volgorde afgespeeld, maar is af en toe wel een terugblik bijvoorbeeld wanneer Jules denkt dat zijn vader het geld wel een gestolen zou kunnen hebben. Op blz. 43 denkt Jules: Laatst vroeg zijn vader waar die sleutel van was. Zijn vader… Er gaat een schok door Jules heen. Wat moest zijn vader eigenlijk op het discofeest? Hij zal toch niet…

Begin:
Isa is heel blij dat al vrienden in Frankrijk op de camping zijn , ze had nooit gedacht dat ze zo gelukkig kon worden op Timboektoe.

Probleem en oplossing:
Het probleem waar het het meest over gaat in dit boek, is dat er tijdens geld is gestolen, ze proberen erachter te komen wie het gedaan heeft eerst hadden ze Romeo vals beschuldigd. Jules was er inmiddels achtergekomen dat zijn vader het gedaan had . Toen Romeo beschuldigd werd kon hij er niet tegen en legde het geld terug. Toen vertelde Ad dat hij voor 4 uur wou weten wie het geld had gestolen/teruggelegd en anders de politie er bij zou halen. Om 5 voor 4 was iedereen in de kantine maar nog niemand had zich gemeld. Toen kwam Jules naar voren, iedereen schrok hier van . Oma , Nona & Brain geloofden niet dat hij het gedaan zou hebben en later kwamen ze erachter dat zijn vader de schuldige was, die later naar een afkickkliniek is gegaan.


Perspectief:
Dit boek heeft een hij/zij perspectief , het is niet één persoon waardoor je het verhaal ziet , bijvoorbeeld de ene keer zie je het verhaal door Jules ogen, wanneer Jules thuis opzoek is naar het geld ( hij verdenkt zijn vader dat hij het geld gestolen heeft) dan word er beschreven wat hij denkt zie blz.46: Jij hebt het geld gepikt, pa, denkt Jules. Dat moet wel maar waar ligt het?
Maar een andere keer zie je het verhaal weer door Justin’s ogen, bijvoorbeeld op blz.104 wanneer hij zich afvraagt hoe hij het goed moet maken met Isa: Hij gaat Isa verassen, maar waarmee? Wat herinnert haar nou aan hun tweetjes? Zijn hoofd zit vol mooie momenten, maar die kan hij niet zomaar uitknippen.

Titelverklaring:
100% betekend: in het verhaal heeft Romeo een camera gekocht
met die camera maken ze een film.
De film die gemaakt wordt heet 100% Timboektoe, en de camping heet Timboektoe.

Samenvatting:
Isa is zo blij wanneer al haar vrienden naar Timboektoe zijn gekomen, en ze hebben gister een super feest gegeven. Iedereen is blij en gelukkig totdat ze erachter komen dat het honderden euro’s dat op het feest verdient was gestolen is. Het moet iemand van hen zijn want er zijn geen sporen van inbraak. En als Romeo dan met een gloednieuwe camera aankomt, gaat Kars hem vals beschuldigen en hij gaat van de camping af, Stef laat hem niet in de steek en gaat mee. Iedereens humeur is opeens heel slecht. Als Isa,Justin (die een relatie hebben) , Alex en Madelon bij de rivier afgesproken hebben, krijgt Madelon opeens een idee om naakt te zwemmen, dit lijkt Isa geen goed idee en gaat terug naar haar eigen tent. De volgende dag komt Isa erachter dat Justin met Madelon heeft gezoend en maakt het uit. Jules schrikt opeens wanneer hij zich afvraagt wat zijn vader die alcohollist is geworden nadat Jules moeder overleed, op het feest moest.Hij zag hem aan de bar ,hij wou hem wat vragen maar toen hij 5 minuten later kwam was zijn vader weg. Hij zal toch niet? Denkt Jules, zijn vader vroeg laatst wel waar die sleutel van was (van de camping, die had Jules thuis in een la liggen) hij vraagt of Nona hem naar huis wil fietsen ( hij kan niet fietsen, want hij heeft een ongeluk gehad) Nona vindt het raar maar doet het toch. Als hij thuis is zoekt hij in alle lades maar hij kan de sleutel niet vinden, hij laat Frodo aan geld ruiken en Frodo gaat op zoek, en ja hoor zijn vader heeft het geld gestolen als hij het nou teruglegt, dan zouden ze weten dat Romeo het niet gedaan kan hebben. Hij legt het geld terug en Romeo komt terug op de camping. Maar nu het geld teruggelegd is wil Ad voor vier uur s’middags weten wie de schuldige is en dat hij anders de politie inschakelt. Om 15.55 zit iedereen in de kantine maar nog niemand heeft zich gemeld, en dan komt Jules opeens naar voren, hij verteld Ad dat hij het gedaan heeft want hij wil zijn vader beschermen. Nona geeft een gil zei gelooft het niet, Brain en Oma ook niet. Na een paar dagen komt Oma erachter dat niet Jules maar zijn vader het geld met zijn dronken kop gestolen heeft. Ze probeert samen met Jules dat zijn vader naar een afkickkliniek gaat. Eerst wil zijn vader niet, maar uiteindelijk gaat hij toch. Annabel heeft ondertussen een verkering met Kars gekregen. In de tussentijd is iedereen nog bezig geweest met een groot barbecue feest op het eiland. En Brain is gaan uitzoeken wat de muurschildering in de grot betekend, hij zit er ook erg mee dat hij nog nooit verliefd op een meisje geweest is. Hij kon er maar niet achterkomen wat de muurschildering betekent en er komt een archeoloog kijken. Alles komt weer op zijn pootjes terecht , het geld word vergeten , Jules vader zit in de afkickkliniek, het barbecuefeest is geweldig En Justin en Isa hebben weer verkering!

Beoordeling:
Ik vond het een spannend verhaal want ze moesten erachter komen wie het geld gestolen had. Ik vond het ook wel een beetje zielig voor Jules dat hij het voor zijn vader opnam en dat hij zijn vader naar de afkickkliniek moest brengen. Ik vond het een boek waar je makkelijk doorkomt er staan geen moeilijke woorden in en had hem zo uit.

REACTIES

R.

R.

W-A-U-W DAKJEWEL!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "100% Timboektoe door Carry Slee"