Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 770 woorden
  • 16 september 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
7 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zes aandachtspunten
1. Aandachtspunt: de titel van dit boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’.
Reden van mijn keuze: Ik wil het hier graag over hebben omdat ik de titel heel goed bij het boek vind passen. Het is simpel, maar het zegt veel over het boek. Je komt er gelijk achter dat het om een vrouw gaat die bij de dokter komt. In het verhaal wordt het als een mop verteld.

2. Aandachtspunt: het thema ‘doodgaan’ en ‘onvoorwaardelijke liefde’ die in dit boek worden beschreven.
Reden van mijn keuze: In dit boek komen beide thema’s heel goed naar voren. Het doodgaan, omdat het boek gaat over het stervensproces van Carmen. Maar ook vooral ‘onvoorwaardelijke liefde’ omdat Stijn, ondanks al zijn vreemdgaan, toch van Carmen blijft houden, en dat hij dag in dag uit voor haar zorgt. Maar ook Carmen weet dat Stijn vreemdgaat, maar zij vindt dat niet zo belangrijk, omdat ze weet dat hij van haar houdt. En zij van hem.


3. Aandachtspunt: het belangrijkste motief van dit verhaal is vreemdgaan
Reden van mijn keuze: Het vreemdgaan van Stijn komt steeds terug in het verhaal, dat gebeurt vooral wanneer Stijn de situatie niet aankan. Hij heeft dan geen macht over zichzelf en gaat dan vreemd.

4. Aandachtspunt: de structuur van het boek. Vooral de ondertitels van de hoofdstukken.
Reden van mijn keuze: Ik vind het zelf heel leuk dat de schrijver bij elk hoofdstuk een citaat van een popliedje heeft gekozen. Als je er op let, zie je ook dat de titels steeds te maken hebben met wat er steeds in het hoofdstuk gebeurt. Het verhaal is verder chronologisch geschreven, maar met sommige tijdsprongen wanneer er weinig gebeurt.

5. Aandachtspunt: de personages Carmen en Stijn.
Reden van mijn keuze: Stijn en Carmen zijn mensen waar je als lezer echt van gaat houden. Ze maken zulke verschrikkelijke dingen mee, maar ondanks de gebeurtenissen die ze meemaken, blijven ze elkaar steunen op een heel goede manier. Stijn gedraagt zich af en toe wel als een hufter, maar omdat het allemaal zo verschrikkelijk is, heb je er als lezer toch wel weer begrip voor.

6. Aandachtspunt: Hoe het onderwerp kanker in het boek wordt beschreven.
Reden van mijn keuze: Ik vind het heel interessant hoe het onderwerp kanker wordt beschreven in het boek. Vooral omdat je nooit over na denkt dat het ook gebeurt bij zulke jonge mensen. Het wordt ook op een heel moderne manier beschreven.






E. Recensie
- Komt een vrouw bij de dokter
- Kluun

Kankerkanker
‘Zo gaat dat dus. Komt een vrouw bij de dokter en die krijgt te horen dat ze nog maar een paar maanden te leven heeft’. Dat komt aan als een mokerslag, voor Stijn en zijn 36-jarige vrouw Carmen en hun kindje Luna.
Stijn en Carmen, twee succesvolle jonge mensen met een druk sociaal leven en die gek op elkaar zijn, worden in een klap van al hun mooie toekomstdromen beroofd.


Het is een ontroerend boek dat je recht in je hart grijpt. Het thema van het boek is zwaar, de lijdensweg van een vrouw met kanker, maar de manier waarop het wordt verteld is heel eerlijk, mooi en vol humor. Je kunt hardop huilen of hardop lachen.

Ondanks deze dramatische gebeurtenissen blijven de hoofdpersonages Stijn en Carmen elkaar steunen. Stijn heeft het er af en toe erg moeilijk mee, en gaat dan de fout in. Als Stijn het even niet meer aan kan verschuilt hij zich in het vreemdgaan. Ondanks dat Stijn zich steeds gedraagt als een hufter, blijf je hem sympathiek vinden. Carmen weet dat Stijn vreemd gaat, maar vindt het belangrijker dat Stijn bij haar blijft. Hun liefde voor elkaar vind ik ontroerend, boeiend en inspirerend.
Hun dochtertje heet Luna, die nog niet echt doorheeft wat er allemaal aan de hand is.

Het boek wordt vanuit het ik-perspectief verteld. Dat is vooral heel mooi omdat de schrijver weet wat hij zegt, omdat de schrijver (kluun) het zelf meegemaakt heeft. De ik-persoon is Stijn, vanuit zijn ogen zie je wat er allemaal gebeurt. Niet alleen van zijn leven, maar ook dat van Carmen. Stijn heeft bijna geen eigen leven meer. Zijn leven bestaat nu uit het verzorgen van Carmen.

De ruimte waar het zich allemaal afspeelt is Amsterdam. Stijn houdt van Amsterdam, hij kan daar helemaal los gaan. Stijn is een echt feestbeest, hij heeft dan ook de pest in wanneer ze verhuizen naar Zorgvlied.
Het leuke aan het verhaal is dat het verhaal een beetje in twee werelden afspeelt. Het bruisende Amsterdam waar iedereen feest, en de ziekenhuiswereld waar tijd lijkt stil te staan.

Kortom, het is een prachtig boek vol dramatische gebeurtenissen maar ook ladingen humor. Een aanrader!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"