Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alles over Tristan door Tommy Wieringa

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Alles over Tristan
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3154 woorden
  • 13 september 2009
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
21 keer beoordeeld

Boekcover Alles over Tristan
Shadow

Bijna twintig jaar na de dood van de jonge, visionaire dichter Viktor Tristan is er ondanks zijn voortdurende populariteit nog altijd geen biografie over hem. Jakob Keller, universitair docent en bewonderaar van Tristan, neemt de taak op zich het weinige wat over de dichter bekend is aaneen te smeden tot een waardig monument. In de havenstad Mercedal zoekt hij contact…

Bijna twintig jaar na de dood van de jonge, visionaire dichter Viktor Tristan is er ondanks zijn voortdurende populariteit nog altijd geen biografie over hem. Jakob Keller, univers…

Bijna twintig jaar na de dood van de jonge, visionaire dichter Viktor Tristan is er ondanks zijn voortdurende populariteit nog altijd geen biografie over hem. Jakob Keller, universitair docent en bewonderaar van Tristan, neemt de taak op zich het weinige wat over de dichter bekend is aaneen te smeden tot een waardig monument. In de havenstad Mercedal zoekt hij contact met Tristans vroegere vrienden, die hun dagen slijten op het terras van café Colonial. Maar bijna niemand blijkt openhartig te willen praten over wat zich destijds heeft afgespeeld.
De briljante dichter blijft de biograaf ontglippen; hoe meer Jakob Keller ontdekt over diens leven, hoe vaster hij zelf ingesponnen raakt in Tristans web van oude leugens en geheimen. En wanneer Keller uiteindelijk zijn moeizame zoektocht voltooit, zal ook zijn eigen leven nooit meer hetzelfde zijn. 
Alles over Tristan is een meeslepende vertelling over de menselijke zucht naar mythes en de behoefte die te ontrafelen.

Alles over Tristan door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Alles over Tristan
Tommy wieringa

Zesde druk november 2006
Eerste druk maart 2002
Uitgever: de bezige bij
Er staat geen motto in het boek maar wel een openings zin waar het hele boek om draait.
Er staan geen illustaties in het boek
Het boek teld 160 bladzijden met 33 hoofdstukken zonder titel

Samenvatting

Hoofdstuk 1
Viktor Tristan is vernoemd naar zijn grootvader Viktor Anselm. Viktor Tristan heeft een twee jaar jongere zus genaamd Ines.
Viktor groeide uit tot een gemiddelde lengte, hij had zwart haar en een sefardisch joodse echa van zijn vaders kant. Hij had een erg bleek gezicht met zware wenkbrouwen. Zijn ogen waren lichtblauw. Hij was erg onverschillig. Viktor las enorm veel van Jules verne tot egyptische geschiedenis. Viktor ging naar het stedelijk Gymnasium. Hij was enorm slim maar begreep zijn klas genoten niet die met hele andere dingen bezig waren als met school. Hij werd zelf ook nauwelijks opgemerkt in de klas.

Na de schooltijd liep er een dood spoor maar om tocht informatie te vinden gaat de schrijver naar Mercedal de geboorteplaats van Viktor Tristan.

Hoofdstuk 2
In Mercedal Komt bij het huis van de ouders van Viktor en waar jij op school zat.
De schrijver zat al in te beelden dat de biografie die hij over Tristan schrijft zijn reputatie enorm zal vergroten. Want hij was gekozen om een biografie over hem te schrijven omdat hij al eerder over Tristan had geschreven. Een betere Biografie schrijver voor Tristan zou zijn oud professor Constant Reyer zijn geweest als hij niet twee jaar geleden was overleden. Hij had veel over Tristan geschreven maar nooit een biografie.

Hoofdstuk 3
Als biograaf liet hij een horoscoop van tristan maken. Volgens de Horoscoop die alleen gebaseerd is op zijn geboortedatum op 2 januari om 4 uur tweeenvijftig in Mercedal is hij een wandelende jaaod. Hij is een nomade vanuit een onbestemde hulpeloosheid. Hij heeft veel talent en een groot intelectueel vermogen. Hij zou op latere leeftijd de sociale positie van het gezin in gevaar brengen (vooruitwijzing!). En hij zal voortdurend pogen zich te verenigen met het vrouwelijke: het verloren paradijs.

Hoofdstuk 4
Pas in de tweede van het Gymnasium ging hij zich verdiepen in waar zijn klasgenoten mee bezig waren en vroeg hij zich af of hij anders was.
Zijn enige jeugdvriend Ivan Grossnitzer liet hem ook meer zien van wat de jeugd toen deed. Hij rookte toen zijn eerste cigaret en deed mee met ilegale handeltjes.

Hoofdstuk 5
Hij ging op bezoek bij de weduwe, de vroegere vrouw van Constant Reyer. Hij vroeg haar over hem wat zij erg op prijs stelde. Alleen toen hijover Tristan begon werd zij heel erg onbegrip vol en greep het haar. Zij wilde zich er niet over uitlaten. Jacob loog dat ze een onderzoek deden naar Constant zodat de vrouw informatie zou geven maar na heel wat liegen van heb vertelde de vrouw dat ze alle doumenten verbrand had. Volgens Jacob loog zij ook en waren ze beide geen stap verder gekomen.

Hoofdstuk 6
In het boek gesproken Zilver dat Constant Reyer over Tristan schreef verteld Ivan Grossnitzer een verhaal.

Op een zomernacht was Viktor van huis weg gelopen. Hij was van plan te gaan zwemmen en vroeg Grossnitzer ook. Alleen Viktor ging want het leek Grossnitzer gevaarlijk. Toen Viktor al een paar uur uit zicht was verdwenen heeft hij de politie geallermeerd.
Later vertelede Viktor dat hij tot de bodem dook en dan lucht liet gaan en hij er dat heel erg mooi uit vond zien zilver namelijk. Daarom was hij zo lang gebleven.

Hoofdstuk 7
Jacob ging naar d bibliotheek om daar informatie te verschaffen. Hij kwam daar Mariam tegen waar hij gelijk op viel. Dit zou niet de eerste liefde worden want hij had al eerder een korte relatie gehad die hem snel van zijn maagdelijkheid afgeholpen had. Maar toch! Hij kwam iedere dag in de bibliotheek. Mariam gaf hem bericht dat professor Wertheim hem iets te vertellen had. De weken nadat ze dit verteld had was Mariam verdwenen.
Professor Wertheim vertelde hem dat hij een assistent voor het maken van de biografie had gevonden. Jacob nam deze assistent ook aan.

Hoofdstuk 8
Eduard Cairo was zijn assistent bij het maken van de biografie.
Ze zochten veel in de bibliotheken en vonden geen familie archief maar kwamen wel meer te weten over de opa en andere familileden van Viktor.

Hoofdstuk 9
Na het derde schooljaar van Viktor ging het steeds slechter met hem. Hij haalde steeds lagere cijfers die voor andere heel normaal waren maar voor zijn moeder niet goed genoeg. Hij werd gestraft. Hij mocht niet meer na 6 en de deur uit kreeg dus huisarest kreeg geen zakgeld meer en mocht niet meer met Ivan Grossnitzer omgaan. Dit deed hij soms toch.
Hij werd ook drie keer geschorst.


Hoofdstuk 10
Cairo weet in welk cafe in Mercedal Allesio Tristan een familie lid van Viktor Tristan komt. Zij bezoeken dit cafe en komen hem daar tegen.

Hoofdstuk 11
De familie van Jacob keller was van oorsprong een boeren familie. Alleen zijn vader was de eerste die op kantoor ging werken. Hij zorgde er voor dat iedereen altijd het beste had. Hij was overleden aan longkanker. Hij gunde zichzelf niet om zijn vader te missen.

Hoofdstuk 12
Hij heeft afgesproken met Allesio. Die verteld hem dat Viktor steeds agressiever werd nadat hij ging schrijven hij was natuurlijk heel slim maar daarom moest hij de mensen niet zo miachten. Hij vertelde ook dat Ines het jongere zusje van Viktor een goede band met Viktor had. Over Ines had hij verteld dat ze in een klooster was getreden maar hij vertelde ook niet meer.
Ook vertelt hij over een voorval. Ze waren met familie in een hotel. Daar dicht bij waren kliffen. Viktor zou daar boven willen staan. Daarom gingen Ines Viktor en Allesio zelf daarnaartoe. Viktor ging op de rand staan. En als hij een stap extra had gedaan was hij dood geweest. Toen greep moeder hem in zijn kraag en gaf hem er van langs.

Hoofdstuk 13
In de bibliotheek was Mariam weer terug. Cairo ontving haar met openarmen. Jacob stond versteld dat Cairo haar kende. Verder gingen ze aan de slag met de gegevens van Allesio. Ze wilde weten in welk klooster Ines zat.

Hoofdstuk 14
Op het teras bij Colonial zaten Jacob en eduard. Ze hoorden drie mannen discusieren over boeken en ze besloten zich in de discussie te mengen. Zo bleek een van de mannen Nathan Fortes Tristan nog gekend te hebben en ook een liefhebber van zijn werk te zijn.
Cairo een groot bewonderaar van Viktor gaat woedend weg wanneer ze over de minpunten van het werk van Tristan beginnen.

Fortes vertelde over Tristan dat hij zo koud als ijs was maar zijn poezie als gloeiende lava uit hem kwam. Maar voor hem was de persoonlijkheid van Viktor groter dan zijn dichtwerk.

Hoofdstuk 15
Tristan kreeg ruzie met zijn ouders. Hij ging nu zelfstandig in de haven werken maar na een korte tijd werd hij erg ziek. Hij woonde opzichzelf in een schuur en de enige die hem sprak was ines. Hij pakte het werk weer op maar ging heel veel schrijven en lezen.
Zelfs volgens zijn vriend Ivan was hij naar de onderrand van de samenleving gezakt. Er werd ook gesuggereerd dat hij mysterieuze pillen gebruikte.
De enige die Tristan ooit heeft geinterviewd is Tavares geweest. Die heeft ook heel wat bij hem los gekregen waardoor Tristan gelijk naam had gezet.

Hoofdstuk 16
In een tropische tuin, een hortus botanicus zat Jacob de interviews met Allesio uit te werken hij had wel 6 uur om te verwerken. Toen kwam Mariam naar hem waardoor hij schok. Toen ze afschijd namen na een gesprek hadden ze afgesproken te gaan eten.

Hoofdstuk 17
Jacob had de date gehad in de Mensa en haar daarna naar huis gebracht. Slechter dan bij de Mensa afspreken kan Niet, want de Mensa is voor arme studenten. Daarom gaf Eduard hem heel wat versier trucks. Hierna gingen ze verder aan het werk.
Er waren nog drie kloosters in gebruik waarvan hij het klooster van Onze lieve vrouwen van Thomés wil bezoeken. Maar eerst gaat hij nog op bezoek bij Fortes.

Hoofdstuk 18
Jacob ging op bezoek bij Fortes. Fortes gaf hem alleen een stapel boeken maar Jacob wilde zijn persoonlijke ervaringen. Dit wilde hij niet vrij over zijn en hij deed hier geheimzinnig over. Wel liet hij uit dat Inés een zeer bijzondere vrouw was


Hoofdstuk 19
Hij was zo geintereseerd geworden dat hij gelijk het klooster van Onze Lieve Vrouwen Van Thomés ging bezoeken. Toen hij daar kwam werd hij open ontvangen hij mocht meedoen met de gebruikelijke dingen maar hij was vooral gekomen voor vragen over Inés. Iedereen die in het klooster komt heeft een andere naam dan dat zij of hij normaal heet. Ze wisten geen antwoord te geven op de vragen van Jacob maar hij kon wel een brief schrijven naar de abdis die waarschijnlijk wel wist wie Inés was.
Overal werd de zoektocht van Jacob bemoeilijkt

Hoofdstuk 20
Eduard en Jacob zaten op de binnen plaats van de bibliotheek toen kwam Mariam eindelijk naar hun toe gelopen. Jacob had haar niet meer gedurft te spreken. Omdat Jacob over een week zou vertrekken op een reis in de voetsporen van Tristan spraken Mariam en Jacob nog een eententje af. Cairo vertelde Jacob dat de vader van Mariam Fortes is de man die niets over Tristan wilde zeggen.

Hoofdstuk 21
Het etentje bij Mariam werd erg romantisch. Nog vier dagen voor zijn vertrek werd hij de minnaar van Mariam. Toen vertelde zij hem dat zij onvruchtbaar was en daarom haar vorige vriend bij haar weg was gegaan. Maar dit maakt Jacob niet uit hij wil alleen maar bij haar zijn.

Hoofdstuk 22
Hij ontving een brief van het klooster. Inés haar klooster naam was Hildegard. Uit de brief bleek dat zij een kind had die ze na de geboorte had afgedragen. Dit trof Jacobals bliksem. Nergens was hij te weten gekomen dat Inés een kind had dus er moest iets verborgen gehouden worden. Hij ging gelijk weer naar Fortes toe omdat die meer over Inés en haar kind moest weten.

Hoofdstuk 23
Het enige dat van de reis van Viktor bekend was was de aankomst in Lago. Hij reisde ook op een kleine fruitjager die 7 passagiers vervoerde. Hij voer in een reis tijdens het orkaan seizoen. Toen er op zee een iemand overleed zou dit ongeluk brengen, de laskaren ofwel bemanning wilde het lijk overboord gooien maar dit mocht niet van de kapitein. Toen kwamen ze in een afgrijselijke storm en probeerde de laskaren hij lijk over boord te gooien maar door de storm ging de kist waar het in zat open en slingerde het lijk over het dek. De bemanning was doods bang. Het eerste eiland waar ze aan kwamen was Lago.

Hoofdstuk 24
Hij gaat naar Fortes. Aan hem laat hij de brief zien die hij had ontvangen van het klooster. De vragen over wie de man van Inés was en wie het kind is slaat hij allemaal af. Hij doet net alsof hij niets weet en geeft een verklaring van menselijke drift. Dan komt hij ermee dat hij moet stoppen met onderzoeken omdat het alleen maar mensen pijn kan doen en dat Jacob haar uit haar veilige omgeving kan halen wat hij niet moet willen. Fortes had dus gezegd dat het een meisje was hij moest dus meer weten.

Omdat Fortes niets wil vertellen gaat Jacob wel zelf op zoek naar de waarheid.
Dan verteld Fortes dat hij meer weet en vraagt aan Jacob of hij het wil horen alleen wanneer hij het te horen krijgt mag hij het nooit publiceren of vertellen. Fortes verteld hem dat Inés met Viktor een verhouding had en toen dit openbaar werd zij het klooster in trok en hij op reis naar Lago ging. Hij vertelt ook dat het kind van Inés en Viktor hun dochter Mariam is.

Hoofdstuk 25
Hij ging op reis, het was een eenzame vaartocht. Na drie dagen kwamen ze op een eiland dat als tussenstop diende. Hij had hier gehoopt niet meer terug te gaan naar Mercedal of helemaal niet meer verder te gaan. Hij moest namelijk leven met een geheim. Ook had hij Fortes beloofd om Mariam te verlaten. Nu ook dingen op zijn plaats vielen waarom Mariam onvruchtbaar was. Dit was ze omdat ze een nakomeling van twee familieleden was. Hij wist nu dingen die Mariam van zichzelf nog niet weet.

Hoofdstuk 26
Nu beseft hij dat wanneer het bekend zou worden dat zij een nakomeling is van twee familieleden dat Mariam geen leven meer zou hebben.

Hoofdstuk 27
Fortes had nog meer verteld. Inés wilde de relatie beeindigen met Viktor en daarom kozen ze beiden een andere weg. Nadat Viktor vermoedelijk was overleden overleed Inés ook binnen een jaar.
Een ding was Jacob vergeten hij had Cairo ook de brief laten zien. Hij moest dus een leugen vertellen hij vertelde hem dat het kind dood was gegaan. Nu maar hopen dat hij het geloofde

Hoofdstuk 28
Jacob zat nu op de boot naar Lago. Jacob vond in zijn cabine een advertentie van de aankomst van Tristan op Lago op 20 oktober. Jacob moest waarschijnlijk cacauboer geworden zijn omdat je die heel goed kon verbouwen op Lago. Zeker wist hij het niet. Daarom las hij alle kranten door om nieuws over Tristan te vinden. Dit vond hij niet.

Hoofdstuk 29
Hij is op zijn kamer en komt ene Damascus tegen die hem verteld dat hij Isaiah kent die vroeger knecht van Viktor Tristan is geweest.

Hij werd verwezen naar Nieuw Kwartier te gaan. Hier vond hij grote armoede onder de mensen. Hij kwam in een cafe waar mannen hem kende. Een jonge van twaalf jaar leide Jacob naar het huis van Isaiah. Daar stond een enorme bodyguard. Uiteindelijk kreeg hij Isaiah te spreken. Hij vertelde dat Viktor eigenlijk gek was. Viktor was ook nergens bang voor. Toch hield Isaiah van hem.
Toen het hele dorp vluchte omdat de vulkaan ging uitbarsten bleef Viktor gewoon door werken. Isaiah heeft uiteindelijk hem achtergelaten. De laatste woorden die hij van Viktor heeft gehoord waren: ik ruik de lente. Hij is met een gedeelte van het eiland mee ten onder gegaan.

Hoofdstuk 30
Hij gaat op verkenning
over het eiland, in een jeep begeeft hij zich naar de vulkaan. ‘Onder de gestolde lava lag Tristan aan wie hij de liefde met Mariam te danken had, terwijl Viktor ook hem in zijn greep hield’. Tristan Had Mariam al een aantal keer een brief gestuurd maar nog niets terug gekregen, dus hij begon te twijfelen over hun liefde.

Hoofdstuk 31
Hij komt terug en verlangend loopt hij steeds sneller naar het huis van Mariam. Om haar kreukelig en warm in de ochtend aan te treffen. Wanneer hij zelf de deur open moet doen omdat er niemand komt ligt er een enorme stapel post waaronder zijn briefen. Voorderest is er niets meer zelfs de meubelen zijn weg. In de bibliotheek was ze ook niet. Er wordt gefluisterd en na het horen van de incest en Mariam weet hij het. Het is zijn schuld

Hoofdstuk 32
Hij stormde het studentenhuis van Eduard in. Hier trof hij hem in bed aan. Hij biechte alles op. Eduard had het verhaal uitgepluizt. Hij geloofde Jacob geen seconde toen hij vertelde over de dood van het kind van Ines, daarom heeft hij het zelf uitgezocht. Hij heeft alles uit Allesio gehaald. Voor dit meesterlijke verhaal stonden vier kranten met geld te strooien. Jacob wordt woest en hij kan het niet laten Eduard hard te slaan.
Hierna verliet hij zijn kamer, het huis, de stad.


Hoofdstuk 33
Hij gaat nadat hij Mercedal verlaten heeft het klooster in waar hij al eerder was geweest. Hier wordt hij in tegenstelling tot de vorige keer minder openhartelijk ontvangen. Hij vertelt zijn hele verhaal aan de nonnen en die stemmen in met zijn bezoek. Hij mocht nu een tijd in het klooster blijven om na te denken over wat hij verder wilde doen en wat er was gebeurd. Hij krijgt zijn eigen cel en doet ook mee met het zingen van de liederen. Het valt hem op dat de liederen een hele mooie tekst hebben. De non bernadet die hem al de hele tijd begeleid had verteld hem dat de liederen door Hildegard zijn geschreven. Zij schreeft deze liederen als bijdrage aan het klooster omdat zij later in afzondering ging leven.
Toen viel voor Jacob alles op zijn plaats. De eerste dicht bundels waren niet door Victor geschreven maar door Inés. Dit kon bewezen worden. Hij was nu weer terug bij het begin. Het was een groot circus met gemaskerden die steeds een voor een zichtbaar werden. Iedereen die met Tristan te maken kreeg stervde af op een verdrietig einde. Zo eindigde het nu met Mariam en Jacob die elkaar niet kregen.
Hij zou geen biografie meer gaan schrijven

De wereld mocht haar mythe houden. Ik had genoeg gezien.

Titelverklaring

Alles over Tristan is geen bijzondere titel voor het boek. Volgens mij proberen de meeste schrijvers iets speciaals te vertellen met de titel. Alleen Beschreift Tommy precies met de titel waar het boek over gaat.
De hoofdpersoon wil alles weten over Tristan omdat het zo een goede dichter was, later krijgt hij ook alles te weten over zijn dicht kunst en komt hij er achter dat hij niet de gene is van de geniale gedichten en weet hij meer dan hij wil.
Het is dus een zoektocht naar alles over Tristan.

Thema

Het thema is volgens mij ‘een zoektocht naar de waarheid’ omdat de hoofdpersoon daar mee bezig is. Of het is ‘de onbesproken waarheid’ omdat de personen die meer over Tristan weten niet alles over hem willen vertelen en het onbesproken blijft.
Of het is ‘een psychologische zoektocht’ van de hoofdpersoon omdat die zelf in zijn gedachten alles probeert te begrijpen.


Hoofdpersonen

Cairo eduard
Stevig gebouwde man van 21 jaar met heldere ogen. Hij was student en hielp Jacob met zijn biografie. Hij was een erg ongeduldig man. Hij was erg op zichzelf gericht en dacht niet aan anderen

Jacob Johannes Keller
Hij is 31 jaar en een literatuurwetenschapper. Hij had vroeger les bij professor Reyer die ook erg geintereseerd was in Viktor Tristan. Hij heeft gestudeerd aan de universiteit van Utrecht
Hij komt voort uit een geslacht van boerenknechten kanalengravers en moerasdelvers.

Viktor Tristan
Hij is geboren op 2 januari om 4 uur tweeenvijftig in Mercedal. Hij had gymnasium gedaan en was anders dan de andere. Hij las zoveel en wist ook heel veel. Het was een alles weter met de ogen als van een poolhond. Hij had niet veel vrienden maar kinderen hadden wel respect voor hem. zijn enige jeugd vriend was Ivan Grossnitzer.

Inés Tristan
Zij is de zus van Viktor. Ze had ook samen met hem een kind gekregen

Mariam Tores/ Tristan
Mariam is het kind van Inés en Viktor Tristan. Zij is geadopteerd door de familie Tores. Ze is mooi

denk ik omdat er wordt gezegd dat ze als bibliothekaresse heel mooi is. Ze had een relatie met Jacob en ze werkte in de bibliotheek

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alles over Tristan door Tommy Wieringa"