De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
Boekcover De donkere kamer van Damokles
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 685 woorden
  • 29 juni 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
15 keer beoordeeld

Boekcover De donkere kamer van Damokles
Shadow

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als Osewoudt moet kiezen, is het zonder bedenktijd, met leven of dood als inzet en blind toeval als bepalende factor. Als een watervlugge bokser zet Willem Frederik Hermans ons op het verkeerde b…

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als O…

Lees De donkere kamer van Damokles en je wordt meegetrokken in het jonge leven van Henri Osewoudt, sigarenwinkelier te Voorschoten. Het zijn de jaren van de Duitse bezetting: als Osewoudt moet kiezen, is het zonder bedenktijd, met leven of dood als inzet en blind toeval als bepalende factor. Als een watervlugge bokser zet Willem Frederik Hermans ons op het verkeerde been. Steeds komen de gebeurtenissen in een ander licht te staan. De donkere kamer van Damokles biedt superieur schrijverschap, bloedstollende spanning en een sluipend gevoel van ongemak. Osewoudts leven wordt ons leven. Welke keuzes maken wij?

De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting 'De donkere kamer van Damokles'

De hoofdpersoon in De donkere kamer van Damokles heet Henri Osewoudt, op jonge leeftijd verliest hij zijn vader, hier heeft zijn moeder de hand in gehad, en gaat daarna leven bij zijn oom Bart in Amsterdam. Hier krijgt hij een hechte (en later seksuele) band met Ria, zijn 7 jaar oudere nicht. Ria is net als Henri lelijk, Henri heeft geen baard, een hoge stem en hij heeft plat voeten. Zijn vader had vroeger een Sigaren zaak, Henri trouwt op een gegeven moment met Ria en zet zijn vaders zaak voort. Dan breekt de oorlog uit omdat Henri ongeschikt is voor Militaire dienst gaat hij bij de Burgerwacht.
Hij moet heel eventjes op wacht staan bij een postkantoor. Maar het Nederlandse leger geeft zich snel over en de Duitsers zijn dan de baas. Op dezelfde dag dat het Nederlandse leger zich overgeeft ontmoet Henri een Nederlandse officier genaamd Luitenant Dorbeck. Henri lijkt als twee druppels wat er op hem, Dorbeck vraagt hem of hij voor hem wat rolletje kan ontwikkelen. Henri neemt dit aanbod graag aan, want zo denkt hij dan heeft hij ook een rol in het 'verzet'.


Henri is echter onbekwaam en stom genoeg om de fotorolletjes te verpesten. Dan koopt Henri een Leica en gaat zelf maar wat plaatjes schieten om het goed te maken bij Dorbeck. Alhoewel Dorbeck niet eens weet dat Henri de rolletjes verpest heeft, vraagt hij hem om naar Haarlem te gaan en daar een paar mensen te liquideren

Hiernaar hoort hij niks meer van Dorbeck totdat hij Henri een brief stuurt met de vraag of hij (drie jaar na dato) de foto's op kan sturen naar een postbusnummer. Nieuwsgierig als Henri is gaat hij kijken wie die foto's ophaalt. Dit blijkt een heilsoldate te zijn, een paar dagen later wordt hij opgebeld door ene Elly Meier die zegt dat ze uit Engeland is overgekomen, Elly en Henri ontmoeten elkaar en Elly laat een foto zien die Henri opgestuurd had naar Dorbeck. Omdat het nooit mogelijk kan zijn dat die foto's eerst naar de heilsoldate waren gegaan en toen Engeland en toen wéér met Elly mee naar Holland vertrouwd Henri het niet helemaal maar dat gevoel verdwijnt snel.

Vanaf dit punt raakt Henri verward in het 'verzet's- web' en krijgt hij verscheidende relaties met bijvoorbeeld een joods meisje genaamd Marianne. Als op een gegeven moment de Duitsers zijn Moeder en Ria gevangen nemen en Henri thuis opwachten besluit Henri om te onderduiken.
Vlak daarna wordt Henri opgepakt in een bioscoop en zo zwaar mishandelt dat hij naar het ziekenhuis moet, daar wordt hij bevrijdt maar de Duitsers pakken hem toch weer.
Hier krijgt hij te maken met een 'vriendelijke' Duitser genaamd Ebernuss, deze chanteert hem door te zeggen dat Marianne niet naar Duitsland, naar de gaskamers, gebracht wordt als Henri meewerkt. Ebernuss heeft namelijk het vermoeden dat er een dubbelganger van Henri is. Ebernuss wil dat Henri naar een soort ontmoetings-plek voor ondergrondse helden gaat hier moet Henri alleen maar kijken of hij herkend wordt. In eerste instantie lijkt het dat Dorbeck niet aanwezig is maar dan blijkt Dorbeck dat toch op de zolder is, Dorbeck geeft hem een soort giftig goedje. Henri doet dit in het glas van Ebernuss en daarna gaat hij samen met Dorbeck weg.

Iets later maakt Henri een foto met Dorbeck in de spiegel. Dorbeck vertelt hem dat Ria samenwoont met de zoon van een drogist, Henri gaat naar Voorschoten en dood Ria. Dan doet hij iets wat hij beter niet had kunnen doen hij gaat naar Breda en (dat is dan al in handen van de geallieerde) en meldt zich bij de Nederlandse strijdkrachten. Hier wordt hij opeens zomaar uit het niets beschuldigd van landverraad. Ook blijkt dat de hele Dorbeck niet bekend is bij het engelse verzet. Henri kan zijn onschuld bewijzen althans dat zegt hij door de foto die hij gemaakt heeft samen met Dorbeck. Als echter na een lange tijd de Leica gevonden wordt blijkt de foto met Dorbeck mislukt. Rent weg en wordt dan neergeschoten. In de gevangenis overlijdt hij aan zijn verwondingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De donkere kamer van Damokles door Willem Frederik Hermans"