Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 959 woorden
  • 25 juni 2009
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
100 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Waarom heb je dit boek gekozen?
Omdat ik ook al de film had gezien en vaak zeggen ze dat het boek leuker is als de film en dit wilde ik wel eens onderzoeken.

2. a) Beschrijf wat er op de voorkant van het boek staat.
Op de voorkant staat een meisje die omhelst wordt door een jongen in een discotheek.
b) Wat heeft de kaft te maken met de inhoud van het boek?
Het gaat over een meisje(Melissa) en die heeft ook een vriendje(Jordi). Het verhaal speelt zich op sommige momenten ook af in de discotheek.

3. Geef een titelverklaring.
De titel is ‘Afblijven’ en het gaat over een meisje dat aan de drugs gaat terwijl haar vrienden vinden dat ze daar van af moet blijven. Uiteindelijk doet ze dit ook, omdat ze er zelf bijna aan dood is gegaan. Ze kon er dus maar beter van ‘Afblijven’.


4. Korte samenvatting
Melissa is dol op dansen. Als ze in een videoclip mag dansen, is Jordi heel blij voor haar. Tijdens de auditie heeft ze XTC van Jim, een andere danser gekregen tegen de onzekerheid. Tijdens de trainingen en ook buiten de trainingen om gaat Melissa steeds meer drugs gebruiken. Debby, die ook erg graag in de clip wilde dansen, is jaloers op Melissa. Debby mag niet in de clip dansen. Als Melissa’s vrienden merken dat Melissa drugs gebruikt, maken ze zich zorgen. Ze gaat steeds meer met Jim om. Als ze met haar vrienden naar film zou gaan, komt ze niet opdagen. Jordi denkt dat ze in de Florida is, een discotheek. Ze gaan erheen en vinden haar, samen met Jim. Als Melissa met de drugs van Jim wordt opgepakt, wordt Jim boos. Melissa moet alle drugs terugbetalen. Omdat ze geen geld heeft, gaat ze stelen. Na een house party ligt Melissa in coma, door een overdosis aan drugs. Ze komt met de schrik vrij en wordt wakker! Melissa is helemaal in de war en ze is heel bang voor Jim. Als Jim in de wasstraat bij Jordi is, zorgt Jordi ervoor dat Jim niet weg kan en belt de politie. In de kofferbak van Jim wordt een hele lading drugs gevonden. Jim wordt gearresteerd. Melissa en Jordi krijgen verkering.

5. Tot welke genre behoort het boek?
Een Psychologisch verhaal.

6. a) Wat is het onderwerp van het boek?
De onderwerpen zijn vriendschap en drugs.
b) Wat is de bedoeling van de schrijfster met het schrijven van dit boek?
Het is vooral een leuk boek dus het is vooral geschreven om je te amuseren. Maar het is ook zeer duidelijk dat ze wil laten merken dat drugs heel slecht is voor zowel je gezondheid, je gedrag en je vriendschap.

7. Wie zijn de hoofdpersonen van het boek? Vertel iets over hun karakter,
hun uiterlijk, wat is hun relatie met elkaar? Veranderd een van de karakters in de loop van de film?
Hoofdpersonen:
Melissa: Ze is een mooi meisje met veel vrienden en rijke ouders. Ze houd veel van dansen. Maar door dit en doordat ze daar de foute vrienden ontmoet verandert haar karakter wel in de loop van de film. Ze gaat bijvoorbeeld stelen. Maar gelukkig eindigt ze weer als een normaal meisje.

Jordi: Hij is heel slim en verstandig. Het is de beste vriend van Melissa en wanneer Melissa in de problemen zit blijft hij koel en probeert haar te helpen, hoe lastig dit ook is.


Belangrijke bijpersonen:
De Vrienden van Melissa en Jordy heten: Toine, Kevin, Fleur en Debby. Ze zijn allemaal zeer goed bevriend met elkaar. Behalve Debby dan, want die is jaloers op Melissa dat zij wel in de clip mag meedansen en liegt alles aan elkaar voor eigen bestwil of gewoon om te pesten.

Jim: Hij is de boosdoener van alles. De ‘slechte’ vriend van Melissa die haar de XTC aansmeert. Hij lijkt een leuke jongen maar blijkt een wolf in schaapskleren.

8. a) In welke tijd speelt het verhaal?
Het speelt zich in de tegenwoordige tijd. Dus het is zou zomaar gisteren of vandaag gebeurt kunnen zijn.
b) Hoeveel tijd zit er tussen begin en eind?
Hooguit een jaar.
c) Verloopt de tijd in chronologische volgorde of zijn er tijdsprongen?
Nee er zijn geen tijdsprongen. Alles verloopt dus chronologisch.
d) Heeft het verhaal een open op gesloten einde?
Het verhaal loopt goed af en alles is weer zoals het was. Er kan niet zoveel meer gebeuren na afloop. Een 2e deel zit er ook niet in denk ik. Het verhaal heeft dus een gesloten einde.

9. Waar speelt het verhaal zich af en is dit belangrijk voor het verhaal?
Het verhaal speelt zich op heel veel plaatsen af. Het is in ieder geval in Nederland. Op de kaft staan ze in de discotheek. Dit is ook wel een belangrijke plek voor het verhaal. Hier speelt zich namelijk een cruseaal moment af. Hier neemt Melissa een overdosis en loopt het maar net goed af.


10. Geef in ong. 150 woorden je mening over het boek.
Ik heb ook de film gezien en ik moet zeggen dat ik allebei wel leuk vond. Alleen wel jammer dat ik dus al een beetje de verhaallijn wist, hoewel het boek wel eens stuk anders is. Een sterke kant vond ik bijvoorbeeld dat het boek voor een heel groot publiek is geschreven dus voor een grote leeftijdsgroep. Een zwakke kant is bijvoorbeeld dat het boek iets minder spectaculair is als de film, maar dat is meestal.Verder kon ik er veel van leren. Zoals dat drugs slecht voor je is, al hoewel je dat natuurlijk al behoord te weten. Ik kon me eigenlijk met niemand meeleven. En het deel dat me het meest opviel was uiteraard wanneer Melissa een overdosis had genomen. Dit omdat dat natuurlijk het knooppunt is, want vanaf toen werd Melissa weer normaal.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"