Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1001 woorden
  • 24 juni 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
15 keer beoordeeld

Boekcover Floris ende Blancefloer
Shadow
Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Beschrijving

Complete titelbeschrijving

Titel: Floris ende Blancefloer
Auteur: Diederic van Assenede
Uitgever: Martinus Nijhoff B.V. Leiden
Jaar uitgave: 1991 (4e druk, 2e oplage)

Korte samenvatting van de inhoud

Blancefloer, een christelijk meisje, groeit op in Spanje aan het hof van een islamitische koning. Zij krijgt een hechte vriendschap aan het hof met de zoon van de koning, Floris. Wanneer de koning en de koningin ontdekken dat hun vriendschap is overgevloeid in liefde, besluiten ze in te grijpen. Ze bedenken een list om de liefde tussen Floris en Blancefloer te dwarsbomen. Floris’ ouders sturen hem naar het buitenland om te gaan studeren en verkopen ondertussen Blancefloer als slavin aan rondreizende kooplieden. Een schitterend nepgraf moet Floris ervan overtuigen dat Blancefloer dood is.

Floris is zo droevig dat hij zelfmoord wil plegen. Daarop besluiten zijn ouders om hem de waarheid te vertellen. Vervolgens gaat Floris op zoek naar Blancefloer. Tijdens zijn zoektocht ontdekt hij dat zij, samen met 40 andere vrouwen, wordt vastgehouden in de ‘vrouwentoren’ van de emir in Babylon. Ieder jaar kiest de emir één van die vrouwen tot zijn nieuwe echtgenote en laat hij de vorige doden. Volgens alle gegevens die Floris te horen krijgt, wordt zijn Blancefloer de nieuwe vrouw van de emir. De ‘vrouwentoren’ waarin Blancefloer verblijft wordt heel zwaar bewaakt. Maar de waard van de herberg waar Floris logeert, vertelt hem over het zwakke punt van de poortwachter van de toren: hij is bezeten van het schaakspel en va geld. Met deze informatie in zijn achterhoofd nodigt Floris de poortwachter uit voor enkele spelletjes schaak, die hij allemaal expres verliest, zodat hij de poortwachter flink moet uitbetalen. Floris wint echter het laatste spelletje, waar veel meer op het spel stond. Dus de poortwachter belooft hem eeuwige trouw, waarvan Floris slim gebruikt van maakt. De poortwachter smokkelt Floris in een mand met bloemen naar binnen.


Floris en Blancefloer worden herenigd, maar wanneer de emir hen samen in bed betrapt, wil hij hen onmiddellijk doden, maar het moet via een rechtszitting. Tijdens die openbare rechtszitting die hierop volgt, worden alle aanwezigen ontroerd door de sterke liefde tussen Floris en Blancefloer, waarop de emir hen vergeeft en laat gaan. Floris en Blancefloer trouwen en op hun bruiloftsfeest verneemt Floris dat zijn ouders overleden zijn. Daarop keren Floris en Blancefloer samen terug naar Spanje, waar Floris zijn vader opvolgt als koning en hij zich samen met zijn onderdanen laat dopen. Blancefloer schenkt hem een dochter, Bertha met de grote voeten, die later de moeder van Karel de Grote zal worden.

B. Verdiepingsopdracht

Open plekken

1. Blijft de relatie tussen Floris en Blancefloer goed?
Dit is de allergrootste open plek, want deze open plek loopt van begin tot het einde. Want op het begin lees je dat de relatie tussen Floris en Blancefloer niet mag van hun ouders. Waarna ze ook worden gescheiden. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat Floris na Blancefloer’s nepdood haar gewoon vergeet, maar dat doet hij niet, waaruit blijkt dat vanaf zijn kant de liefde voor Blancefloer er is. Als hij haar weer heeft gevonden is het nog wel de vraag of ze nog steeds verliefd op elkaar zijn, dit is wel zo, waardoor het boek een ‘happy end’ heeft. Deze open plek is dus ingevuld, want Floris’ en Blancefloer’ relatie is na al die gebeurtenissen nog steeds goed.

2. Waar is Blancefloer en hoe komt Floris dan bij haar?
Nadat Floris’ ouders hebben verteld dat Blancefloer niet dood is, gaat Floris haar zoeken, na veel zoeken en ondervragingen komt hij bij de plek waar Blancefloer is, maar dan is er nog een probleem; hoe komt hij bij haar. Door zijn brein te gebruiken zorgt hij ervoor dat hij de poortwachter’s trouw krijgt. Hierdoor worden Floris en Blancefloer weer verenigd. Dus deze open plek wordt ingevuld.

3. Wat gebeurt er als de emir hen betrapt?
Als Floris en Blancefloer weer samen zijn, betrapt de emir hen in bed, waarna hij hen eigenlijk gelijk wil doden. Maar er komt een rechtszaak, waar je natuurlijk verwacht dat het niet goed afloopt. Maar door de sterke liefde tussen Floris en Blancefloer vergeeft de emir hen en mogen ze op vrije voeten. Dus ook deze open plek wordt ingevuld.

Historische context

Politieke achtergronden: In die tijd dat dit boek werd geschreven, 13e eeuw, was het christelijk geloof erg hoog aangeschreven, zodat ook in dit boek het christelijke overwint, want uiteindelijk wordt Floris ook christelijk.

Eercultuur: Er is een eercultuur, want Floris is met Blancefloer en hij is haar kwijt geraakt dus om zijn eer te redden gaat hij haar opzoeken.
Feodaliteit: Er zal sprake zijn van feodaliteit bij de koning en zijn onderdanen en bij de emir en zijn onderdanen.
Theocentrische karakter van de middeleeuwen: Er is sprake van een theocentrisch karakter, omdat Floris’ ouders en Floris islamitisch zijn en Blancefloer en later ook Floris christelijk. En Moslims en christenen geloven in de schepping van God. (Allah)
Standentheorie: Er wordt niet echt duidelijk naar vermeld, maar de standentheorie is wel degelijk in het verhaal te zien, want zowel de koning als de emir (de hoge van de stand) hebben velen onderdanen. (de lage van de stand)
Hoofsheid: Er is niet echt sprake van hoofsheid, omdat Floris Blancefloer niet alleen vereert en zijn eer verdedigt, maar ook gewoon een gezinnetje sticht.
Kenmerken van de geestelijke letterkunde: Want Floris en zijn rijk worden gedoopt zodat zij christelijk zijn, oftewel een beetje reclame voor het Christendom.

Er is geen sprake van symboliek, annexatie, adaptatie, rederijkers en genrekenmerken in dit boek.

Functie tekst

De tekst is bedoeld voor vermaak, dit is een typische liefdesroman met een beetje spanning. Zodat luisteraars een mooi verhaal te horen krijgen, verder is de functie om het christelijk geloof een beetje omhoog te duwen.
De oorspronkelijke tekst was bedoeld voor hoge adel, maar de versie van Diederic van Assenede was bedoeld voor de middelhoge adel, die geen Frans konden lezen.
Het doel van de tekst is om te zorgen dat de mensen te weten komen dat je nooit moet opgeven en dat op sommige momenten vergeving ook een goede oplossing is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Floris ende Blancefloer door Diederic van Assenede"