Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zomerhitte door Jan Wolkers

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhitte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 823 woorden
  • 23 juni 2009
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
23 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhitte
Shadow

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De verteller wordt verliefd op haar, maar merkt dat ze betrokken is bij een drugshandeltje. Hij gaat zelf op zoek naar de oplossing van de misdaad en maakt daarbij slachtoffers, maar hij krijgt ook een…

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De vertelle…

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De verteller wordt verliefd op haar, maar merkt dat ze betrokken is bij een drugshandeltje. Hij gaat zelf op zoek naar de oplossing van de misdaad en maakt daarbij slachtoffers, maar hij krijgt ook een beloning.

Zomerhitte door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titelbeschrijving
Zomerhitte
Jan Wolkers
De bezige Bij, 2005

Motivering boekkeuze
Ik zocht in de mediatheek naar een boek. Ik wou deze keer ook weer iets anders, en dat heb ik ook gevonden. Ik had de achterkant gelezen, en daar kon ik niet zo heel veel van maken. Toen had ik de eerste bladzijde gelezen, en heb ik het boek maar meegenomen.

Persoonlijke reactie
Ik vond het wel een leuk boek, maar niet echt voor herhaling vatbaar. Ik vond het wel leuk om het een keer te lezen. Het boek was op zich wel boeiend, maar ik vond het verhaal wel een beetje slap. Het ging de hele tijd een beetje over hetzelfde, dat vond ik wel jammer aan het boek.

Samenvatting
Op een Waddeneiland ontmoet een fotograaf op het naaktstrand een jonge vrouw, Kathleen. Wanneer hij haar opzoekt in de disco waar ze een zomerbaantje heeft, ziet hij dat ze wordt opgehaald door een oude man. Niet veel later maakt de fotograaf kennis met Federici, die net als hij onder de indruk blijkt van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Ze vertellen elkaar over hun leven en ervaringen, en volgen ondertussen de ontmoetingen tussen de jonge vrouw en de oude man, die niet helemaal betrouwbaar lijkt. Het blijkt dat de man oude man lid is van een drugsbende. En Kathleen die is daar ook in verzeild geraakt. Op een gegeven moment is vind er een drugshandeltje plaats aan de kust van het eiland, daarbij zijn de oude man, Kathleen en een jong man betrokken. Zodra de jonge man de rugzak met inhoud aan land heeft gehaald komt de Rijkspolitie het strand op, de jonge man rent de duinen in en verstopt de rugzak. De fotograaf heeft alles gezien en pakt de rugzak en verstopt hem op een andere plek. Een dag later komt de jonge man bij de fotograaf thuis, hij heeft het hele huis aan gort geslagen, en wil dat de fotograaf mee gaat om de rugzak te halen. Als ze bij de plek zijn vermoord de fotograaf de jonge man. Hij vertelt aan Kathleen en Federici dat de jonge man met de rugzak bij een man is een sportwagen is gaan zitten, en dus niet dood is.

Later verteld hij wel aan Federici dat die jonge vent dood is maar dat het een ongeluk was. Kathleen verteld hij niet dat de jongen dood is. Op dat moment heeft de oude man al zelfmoord gepleegd voor de ogen van Kathleen.
Kathleen en de fotograaf besluiten om weg te gaan van het eiland en gaan naar Frankrijk toe.

Open plekken
Er zitten geen open plekken in het boek. Want alles word meteen uitgelegd, verteld.

Fabel en Sujet
Het verhaal wordt chronologisch verteld, en heeft geen flashbacks. Het verhaal wordt van dag tot dag verteld, en je maakt de meeste momenten ook mee.

“Ik kon niet slapen komen, ik lag maar te woelen. Langdurig had ik gedoucht, maar ook dat hielp niet. En als ik even sliep werd ik bezweet weer wakker, ging op de rand van het bed zitten en zag de bloederige oogholte voor me.”

Perspectief
Het is een ik – perspectief. Je kunt goed lezen wat hij denkt, voelt en meemaakt. Ook kun je goed lezen hoe hij dingen waarneemt.

“Toen hij uit het zich verdwenen was, kleedde ik me aan, pakte mijn fototoestel en ging naar het dal om wintergroen en andere gewassen te fotograferen. Als je ogentroost door je voorzetlens bekeek kreeg je kleurenbogen en vlekken in paarse en gele tinten alsof het decor was van een show om de burgers te epateren, om hun monden open te laten vallen van verbazing.”

Motieven + Thema
Liefde is denk het thema van het boek. Zoals de fotograaf die verliefd raakt op Kathleen. De fotograaf raakt geobsedeerd door de haargroei van Kathleen, en blijft haar volgen.

Seksualiteit is een motief uit het boek. Dat merk je vooral aan Kathleen, die zich op dat gebied ook nergens voor schaamt. Ook het naaktstrand is natuurlijk een belangrijke rol bij dit motief.
De natuur is ook een belangrijk motief. De ik persoon is een fotograaf, en maakt graag foto’s van de natuur.
Een ander motief is dood, want de misdadigers gaan allemaal dood.

“Toen ik een stam zo ver als mijn krachten het toelieten opzij boog, alsof ik de doorgang voor hem wilde vrijmaken, liet ik me ineens op de grond vallen zodat de stam met een veerkrachtige zwaai over mij heen schoot. Toen ik opstond lag hij op de grond. De stam had zijn strottenhoofd tot een bloederige plek geslagen. Ik drukte mijn vingers tegen zijn halsslagaders. Ik voelde niets. Dood vlees.”

Verklaring Titel
Het boek heet ‘zomerhitte’ omdat het verhaal zich in de zomer afspeelt, en er een hittegolf over het land trekt. De perfecte zomer om verliefd te worden op een naaktstrand. Ook zijn er stukken in het boek waar je het warm van krijgt, zoals het drugs dealen en het vermoorden van mensen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhitte door Jan Wolkers"