Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

July's people door Nadine Gordimer

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover July's people
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 889 woorden
  • 22 juni 2009
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
38 keer beoordeeld

Boekcover July's people
Shadow
July's people door Nadine Gordimer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
July People
In het Nederlands ook wel July’s Mensen. Het is geschreven door: Nadine Gordimer.

Autobiografie
Nadine Gordimer (Springs, Zuid-Afrika, 20 november 1923) is een schrijfster. Zij wordt beschouwd als de belangrijkste Engelstalige schrijfster van de twintigste eeuw van Zuid-Afrika. In 1991 ontving zij de Nobelprijs voor de Literatuur. Haar vader was een Joods juwelier die als dertienjarige uit Litouwen was geëmigreerd. Haar moeder was een Engelse. Nadine werd niet joods opgevoed en ging naar een kostschool. Ze maakte een onbekommerde kindertijd en jeugd door binnen het beschermde milieu van de blanke Zuid-Afrikaanse minderheid. Haar moeder hield haar wegens ziekte jarenlang thuis van school. In feite was het de moeder die de dochter nodig had, in plaats van omgekeerd. Door dit geïsoleerde leven las Nadine alles wat ze in handen kreeg. Als negenjarige begon ze te schrijven en haar eerste kortverhaal publiceerde ze nog voor haar zestiende. Haar eerste verhalenbundel Face to Face publiceerde ze in 1949 en haar eerste roman The Lying Days (vertaald als De leugenachtige dagen) in 1953.
Nadine Gordimer bezocht heel wat privéscholen en ging studeren aan de University of Witwatersrand in Johannesburg. Ze studeerde daar gedurende één jaar en brak toen haar studies af. Ook reisde ze veel in Afrika, Europa en de V.S.


Hoofdpersonen
De hoofdpersonen in dit boek zijn:
Bam Smales – Zijn echte naam is Bamford Smales. Hij is getrouwd met Maureen Hetterigthon en heeft 3 kinderen. Hij woonde in Johannesburg. Bam houdt heel veel van jagen, vooral van vis. Hij heeft een vrachtauto dat hij bakkie noemt. Die had hij gekocht voor zijn 50ste verjaardag. De kleur is geel en daarom ook erg opvallend. Bam's werk was om huizen te tekenen en die te verkopen. Bam is niet echt werkzaam als hij vlucht naar July’s dorp.

Maureen Hetterigton – Ze is getrouwd met Bam Smales en ze hebben 3 kinderen. Ze heeft een bediende genaamd July. Ze vindt de auto van Bam erg mooi die hij had gekocht. Maureen kan July’s gebrekkige Engels niet echt verstaan.

Gina – Eerste dochter van Bam en Maureen. Ze intergreert snel.
Royce – Tweede kind. Is erg nieuwsgierig. Vindt het leuk om bij de kippen te zijn.
Victor – Ook erg nieuwsgierig. Heeft een speelgoedauto bij zich, maar het is elektrisch.

July – is de bediende van Maureen en werkt 15 jaar. Spreekt gebrekkig Engels. Kan goed opschieten met Bam. Hij wijst de weg naar zijn dorp voor Bam en Maureen. Hij heeft 3 vrouwen. Dorpsvrouw, buitenvrouw en stadsvrouw. Hij steelt ook de auto van Bam en Maureen.

Bijpersonen
Ellen – de dorpsvrouw van July. Is boos dat July de witte mensen naar hun dorp heeft gebracht.

Martha – Stadsvrouw van July. Is een blanke schoonmaakster. Haar tante woont in Soweta. Ze is daar heen gevlucht.

Daniel – vriend van July. Hij leert onder andere auto rijden van july.


Macha – Tweede vriendin van Bam. Maar ze is verliefd op een Pool, Jan. En haar vader is doof.

Nyiko – Beste vriendin van gina na een tijdje.

Samenvatting
In Zuid-Afrika is een burgeroorlog tussen de ‘witte’ en de ‘zwarte’ mensen bezig. De Smales-familie vlucht weg uit hun huis, omdat het daar niet meer veilig is. Zij duiken onder bij hun huisbediende July, die zelf in een ‘zwart’ dorp woont.
July leert dit gezin leven in de behoorlijke primitieve samenleving waarin hij woont. Er is geen elektriciteit en moderne apparaten zijn niet aanwezig. De ‘zwarte’ bevolking kijkt dan ook raar tegen dit ‘witte’ gezin op, omdat ze hele andere gewoonten hebben. Bovendien is de Smales-familie met een auto gekomen, iets wat de ‘zwarte’ mensen niet hebben. Ze hebben hierover 4 dagen en 4 nachten over gedaan, want als ze over de hoofdweg zouden rijden werden ze misschien opgepakt.
Gina, Royce en Victor passen zich snel aan de omgeving aan. Ze leren leven met de dingen die er zijn. Het eten is bijna elke dag hetzelfde en er is geen douche. Zwemmen in de rivier mogen ze niet, omdat Maureen bang is dat ze allerlei ziekten krijgen. Zoals Malaria door de malariamug.

De hutten zien vies, donker en klein. Er zitten schedels in van vogels. Als het regent, worden ze ook nat. De Smales slapen in twee hutten. Kinderen en ouders gescheiden.
Op een dag stal July samen met Daniel de auto van Bam. Bam was boos op Maureen omdat het haar schuld was dat hij de sleutels had.
Toen ze vluchten, namen ze de gekste dingen mee! Zoals een föhn, of een olifantenschaar. Op een avond regende het. Maureen deed haar kleren uit, behalve haar beha. En ging douchen in de regen. Ze zag in de verte 1 koplamp. Het was July. July ging naar een Indische winkel om chocolade melk, cola, peper en wc papier te kopen. Maureen was boos op July.

Bam jaagde een keer op een varken. Ze aten hem en werden dronken. Dat komt door de andere kruiden die ze daar hadden. Die avond hadden Bam en Maureen sex. Maar Maureen was ongesteld.


Ze hadden ook een radio bij zich, om te luisteren om de oorlog al was afgelopen.

Op een dag bracht July hen naar de chief om netjes te vragen of ze in het dorp mochten blijven. Het had positieve gevolgen.

Mijn mening
Het boek was erg moeilijk om te lezen. Het begin was erg saai, maar als je het eenmaal onder de knie heb, wordt het makkelijker lezen! Daarna had ik het boek in 1 keer uit.

REACTIES

B.

B.

Huh dat over Macha klopt toch niet, ik kan over een tweede relatie van Bam in het boek niets vinden.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "July's people door Nadine Gordimer"