De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 10885 woorden
  • 21 juni 2009
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
18 keer beoordeeld

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Sabine Kroese: woonde in Julianadorp, school in Den helder. Woont nu in Amssterdam, 24 jaar,
lichtbruin steil haar, gebruikt nauwelijks make-up, rookt, Ford Ka

Robin: broer Sabine, pittig karakter, dominant, donker gemillimeterd haar, 2 koppen groter
dan Sabine, armen als bouwvakker

Isabel Hartman; populair, modieus, dominant
Ouders Isabel; Luuk en Elsbeth
Zus Isabel: Charlot
Groesbeek woonde vroeger in Callantsoog nu in Den Helder
Sabine’s bovenbuurvrouw heet; Mevrouw Bovenkerk

Bart de Ruyter; blauwe ogen, zwart kort haar, is even lang als Sabine
Olaf van Oirschot: blond haar, lang, licht blauwe ogen. Zwarte peugeot

1.
Sabine Kroese leest over de reunie van haar vroegere school. Voor het gevoel gaat ze terug naar Den Helder. Daar ontmoet ze een meisje. (Het meisje is een 2e persoonlijkheid in Sabine, die altijd bij haar is) Dezelfde leeftijd als Isabel Hartmann, die op 15 jarige leeftijd is vermoord. Ze haalt herinneringen op van vroeger. Den Helder was troosteloos met veel regen. Het was mooi om aan de zee te wonen. En toch heeft ze liever Amsterdam, dat leeft tenminste.
Binnenkort begint ze weer met werken bij de grote Bank met buitenlandse vestigingen. Ze is een poos ziek geweest. Overspannen! Het is niet haar ambitie, want eigenlijk is ze lerares Nederlands en Frans. Later heeft ze nog een studie secretaresse gedaan.
Sabine woont nu zelfstandig in Amsterdam.
2.
Terug op het werk. Het is druk. In haar ziektetijd heeft ze bijna niemand gezien, behalve Jeanine. Collega Renee stelt haar voor aan haar vervangster Margot en zegt dat ze blijft totdat Sabine fulltime gaat werken.Sabine krijgt een andere werkplek. Ergens achterin, ver van anderen.
Sabine is hier niet blij mee, maar laat niets merken. Ook krijgt ze steeds vervelende klusjes toegeschoven.

De sfeer is gespannen en er is weinig belangstelling voor haar terugkomst. Jeanine heeft ontslag genomen en haar vervangster is Zincy.
Renee vertelt dat ze door Wouter is benoemd tot hoofd secretariaat. Sabine wist niet van het bestaan van deze functie.


Jeanine en zij waren destijds samen bij de Bank komen werken. Al snel werd het te druk en moesten er mensen bij. Zij deden zelf de sollicitatie gesprekken en daar was Renee uit gekomen. Wouter was erg tevreden over Renee. Sabine en Jeanine minder. Renee drong zich erg op bij Wouter. Dus deed zij de volgende sollicitatie procedure. Sabine en Jeanine moesten haar werk er maar bij doen. Het was zoveel extra ,dat Sabine uiteindelijk instortte. Toen ze in december tijdens een kerstborrel even terugkeerde merkte ze dat Renee behoorlijk de boventoon voerde.

3.

Sabine komt moe thuis. Ze heeft geen zin om iets te doen hoewel haar kamer een zootje is. Ze eet een broodje met aardbeien (=haar verslaving) en bedenkt wie het was op haar antwoordapparaat. Ze denkt aan Jeanine. Hun vriendschap ging niet verder dan collega’s. Sabine was niet sterk in het onderhouden van contacten.
S had altijd thuis gewoond. Totdat haar ouders besloten te gaan emigreren naar Spanje. Ze moest een kamer zoeken. Ze wist niet wat ze zonder haar ouders moest. Ze ondersteunder haar financieel bij het kopen van een appartement in Amsterdam.
Sabine’s studie-tijd en de tijd daarna waren eenzaam. Ze was een einzelgänger, maar ze mist Jeanine nu al.

S gaan naar Jeanine. Jeanine heeft sinds kort een relatie met Mark. Ze reageert uitgelaten als ze S ziet. Ze is juist haar haar aan het kleuren.
Jeanine heeft een nieuwe baan bij het advocatenkantoor. Ze raadt S aan om weg te gaan bij de Bank. Er wordt veel gekletst en geroddeld.
Renee had zelfs beweerd dat een burn-out niets bijzonders is en dat je gewoon door moet werken, dat sloeg dus op Sabine.
Jeanine vertelt van een knappe vent waar Renee een oogje op heeft, genaamd Olaf, maar hij ziet haar niet staan.
Laat in de avond, na veel wijntjes, besluit S bij J te slapen.

4.

De volgende dag op het werk. Olaf staat bij S buro om een probleempje op te lossen. Hij stelt zich voor als Olaf van Oirschot. Vroeger was hij de vriend van Robin, Sabines broer. Hij herkent Sabine hiervan. Ze kletsen wat over vroeger. In eens komt Renee er bij staan, en vraagt of Olaf haar kan helpen met de computer. S kijkt hem na; vroeger was hij een slungelige puber nu een lekker ding.
Later spreken ze elkaar in de lift, en besluiten bij te praten tijdens de lunch.

Olaf vraagt of Sabine van de reunie weet en of ze gaat. Ze bedenken dat het toch wel leuk zou zijn om iedereen weer te zien. Olaf beloofd S mee te nemen als ze dat wil.
Sabine vertelt Olaf van Robin die nu in Engeland woont. Hij werkt daar in de automatisering bij Van Gils kleding.

5.

Ze is vrij. Heerlijk, uit die gevangenis.

Ze denkt aan vroeger toen ze als 14 jarige langs de velden met narcissen fietste. Ze plukte ze voor haar moeder. Toen kwam de boer en schopte haar in de sloot. Dagenlang kon ze niet zitten van de blauwe plekken. Thuis vingen Robin en moeder haar op. Moeder zei; kom nooit op het land van een boer! Ze was erg rationeel. Als je ruzie had, zou je het er zelf we naar gemaakt hebben. Sabine was daardoor erg zacht geworden. Terughoudend!
Robin werd erg kwaad en zocht de boer op. Hij schopte hem en gooide hem in de sloot; zoals bij Sabine was gebeurd.

Terug naar nu. Ze is thuis en bedenkt van alles te doen. Uiteindelijk belandt ze op de bank en kijkt As the World turns, haar favoriete soap.
Ineens denkt ze aan Bart en Isabel. Ze wil haar gedachten op iets anders richten maar het gaat niet. Ze pakt de fiets en rijdt de stad in.
In een kledingzaak ziet ze Isabel; een evenbeeld. Ze vlucht weg. Ze is erg onrustig. Ze racet naar huis.
Er komen teveel herinneringen naar boven.


6.

Isabel Hartman verdween in mei, 9 jaar geleden. Ze fietste naar huis, maar kwam daar nooit aan. Sabine was vanaf kleuterschool haar vriendin …tot 15 jarige leeftijd.
Eigenlijk veranderde ze al toen ze naar de brugklas gingen. Isabel werd arrogant, kleedde zich anders, rookte, had een piercing en gekleurd haar. Sabine was juist ingetogen. Uiteindelijk dreven ze uit elkaar.

Isabel had epilepsie, bijna niemand wist het. Ze gebruikte medicijnen. Als ze een aanval kreeg zag S dat meteen aan een plotselinge staarblik en spiertrekkingen in haar handen.
Ze fietsten altijd samen en als Isabel een aanval kreeg stopten ze. Als de aanval zwaar was duwde S haar terug naar huis. Isabels moeder vond het geweldig dat I zo’n vriendin had .Ze was daardoor ook nooit bezorgd.

Toen Isabel verdween had S al 2 jaar geen contact meer met I. I fietste nu met Mirjam Visser. Op een dag volgde S hun langs een andere weg. Mirjam draaide af. Isabel reed door. S wilde niet achter haar blijven en nam een andere weg door de duinen. Dit was de laatste keer dat S I had gezien. Meer kan S zich niet herinneren.
Het lijkt alsof belangrijke dingen weg zijn en minder belangrijke dingen blijven hangen.

De ouders hadden vroeger veel contact. Toen I vermist was belden haar ouders om te vragen of S haar had gezien. Maar het deed haar niks. Alles wat S hoorde van de vermissing hoorde ze van de politie of via de ouders.
Na enkele dagen kwam de politie in actie. Ze ondervroegen S niet want zij hoorde niet meer bij haar vriendenkring. Toch was S degene die haar het laatst hard gezien, op de moordenaar na.
Mobiele eenheid, helicopters en speurhonden werden in gezet. Posters opgehangen. Noord-hollandskanaal afgezocht, strand afgezocht. I werd niet gevonden! Het was het gesprek van de dag. Ontvoering, verkrachting, vermoord???
I was het populairste meisje van de school. Ze had massa’s vrienden en vriendinnen en haar ouders lieten haar vrij.
Isabel’s ouders deden zelfs een oproep in opsporing verzocht en in de vijf uur show.
S moet zich erg teruggetrokken hebben want ze kan zich van dit alles weinig herinneren.
Het leven op school ging intussen gewoon door.

Kortgeleden: I was in het programma VERMIST. Mensen die meer wisten van deze zaak konden contact opnemen met de politie. S probeert naar aanleiding van de beelden herinneringen op te graven, 1 ding weet ze zeker: I leeft niet meer!

7.


Jeanine komt langs. Ze ziet de vele flessen van wijn op het aanrecht staan en vraagt welk probleem S met zich meedraagt, want als je zoveel drinkt heb je een probleem!
Jeanine weet dat S bij een psychologe was voor problemen op het werk. Dan zegt S dat er iets in haar geheugen zit waar ze niet bij kan. Soms ziet ze flitsen van vroeger. Dan vertelt ze van Isabel en dat ze weet wat er met Isabel is gebeurd maar dat het niet naar boven komt.
’s Nachts droomt S. van de middelbare school van vroeger. Ook komt Bart, haar 1e vriendje waarmee ze naar bed is geweest, voorbij. Ze heeft het gevoel dat het verleden haar achtervolgt.

Op het werk voelt ze zich niet goed.
Renee oppert een idee. Door het teveel gebruik van papier zouden ze per verknoeid vel 10 cent in een spaarpot doen. Hiervan kunnen ze dan vrijdagsmiddags borrelen. Ze moeten er maar even over nadenken!
S vindt het maar niks.
Dan krijgt ze een mail van Olaf. Eigenlijk wil hij haar zien. Hij zegt; Jammer dat er niets met je computer aan de hand is”. S mailt terug dat ie wel traag is. Dan reageert Olaf dat hij wel even komt kijken.
Samen drinken ze een kop koffie. Olaf is geïnteresseerd in haar. Renee komt met strakke blik langs.

’s Middags gaat ze naar huis. Ze leest nuttige, psychologische tips uit een boek “de assertieve Vrouw”.

8.

De volgende dag. Renee vraagt hoe ze denken over haar idee. Margot is voor. S is tegen en zegt dat ze niet van plan is de wekelijkse borrel te financieren. Ze vraagt de brieven eerst door te lezen voordat ze gaan uitprinten. Renee zwijgt. Margot en Zincy ontwijken S; kortom ; een gespannen sfeer.
Zincy vertelt S dat S de indruk wekt dat geen zin te hebben weer aan het werk te zijn. S beaamt dit en zegt dat ze moeite heeft met Renee en dat ze er nog wel achter komt.

In de lift ontmoet ze Olaf. Hij gaat naar het bedrijfsrestaurant. S naar huis. Ze besluiten samen eens Grieks te gaan eten.

9.

Olaf staat voor de deur met een Griekse afhaalmaaltijd. Ze eten samen.
Hij vertelt van zijn moeder die altijd zijn lievelingseten maakte. Zijn vader is 5 jaar geleden overleden. Ma doet nu geen moeite meer om te koken.
Na het eten ruimen ze af. Hij kust haar en gaat terug naar het werk.
Ze wisselen telefoonnummers uit.
’s Avonds komt Olaf haar om 8 uur halen. Ze kijkt in de kast wat ze aan moet doen. Ze heeft geen idee. Ze belt Jeanine. Jeanine neemt vrij om met haar te shoppen. Jeanine kijkt in haar kast en keurt veel kleding af. Dan gaan ze de Kalverstraat in.
Eigenlijk heeft S zich de laatste tijd een beetje verwaarloosd. Dan voel je je ook niet goed. Ze kopen van alles. BH’s, slipjes, hemdjes, schoenen, rokjes, geurtjes, make-up.
Ze gaan naar huis. S gaat douchen. Tut zich op en voelt zich helemaal vrouw. Daar is Olaf al.



10.

Hij toetert en toetert. S vindt het maar niks. Ze zegt er wat van. Hij zegt dat hij hier een Amsterdammer is en in Den Helder een jutter. Inwoners van Tilburg noem je kruikenzeikers; omdat ze urine in kruiken verzamelen om stof te laten vervilten. In Tilburg was textielindustrie.
Vroeger noemde Olaf Sabine juffrouw Mier, omdat ze zo nerveus was.

Ze gaan naar een poffertjes kraam, daar had ze namelijk zin in. Ze kletsen wat over het werk en over Renee die ze beide een bitch vinden. Ook vertelt Sabine dat Robin nogal enthousiast is over ene Mandy.

11.

Sabine is veel vergeten van haar middelbare schooltijd. Af en toe komen er wat flitsen voorbij. Als Olaf begint over Isabel komt er een nare flits voorbij. S werd buitengesloten en getreiterd op school.
Toen Robin zich ermee ging bemoeien ging het goed.
Ze herinneren zich de epilepsie aanvallen die I had en dat S er altijd voor haar was. S zegt dat ze zich bijna niets meer kan herinneren van de tijd van Isabels verdwijning. Olaf vindt het vreemd omdat iedereen het er toen over had.
Ze heeft haar moeder gevraagd hoe ze destijds reageerde op de verdwijning maar moeder kon er weinig van vertellen. S vader lag toen in het ziekenhuis na een hartaanval dus misschien was dat belangrijker.
Isabel mocht altijd alles, werd vrij opgevoed. S ouders vonden dat niet goed en waren later blij dat ze geen contact meer hadden. Olaf kende I van de kroeg.
S vertelt dat ze I op die bewuste dag is gevolgd, op afstand. Ze zaten op de Havo. De laatste jaren was S veranderd; ze was vlot en vrolijk. Ze noemde het haar tweede ik. S vindt dat ze uit 2 personen bestaat . Olaf had examen wiskunde toen I verdween.
’s Avonds belde Robin om het te vertellen.
Ook ging I uit met Bart de Ruyter. S schrikt hiervan.
Olaf zegt dat Robin verliefd was op Isabel . S ontkent dit.

12.

Sabine had na Bart de Ruyter, de populairste jongen van school, nooit meer een relatie gehad.
Hij zat bij Olaf en Robin in de klas, 2 klassen hoger.
Op een schoolfeest gebeurde het. S. was een onopvallend meisje. Ze was een puber maar daar leek het niet op. Haar ouders vonden het normaal dat ze naar een schoolfeest ging, ze moest eigenlijk wel.
Pa bracht haar gewoon. Ze kreeg geld voor de terugreis met de taxi. Pa mocht niet zien dat ze een einzelgänger was.
En op dat feest had ze met Bart gezoend. Bart bracht haar thuis. De volgende dagen vernam ze niets van Bart op school. Hij maakte wel steeds nieuwe afspraakjes , zoals strand en bios. Niemand mocht het weten. Maar vanaf de dag dat Isabel verdween, hoorde ze niets meer van Bart. Dit jaar deed hij eindexamen.
Maar nu was het Olaf; hetzelfde type als Bart. Hij brengt haar thuis, kust haar en blijft die nacht.

13.

Olaf bleef slapen. Sabine is echt verliefd. Ze hebben seks gehad. Na het douchen en ontbijten gaan ze naar hun werk. Renee ziet hun niet samen binnenkomen. Olaf kust S bij het afscheid. Als S op haar werkplek komt begint Renee meteen te zeiken over een volmacht die verstuurd had moeten worden. Ze besluit het dan maar te brengen.
Er komt een groep Italianen vergaderen. S. spreekt alleen Duits en Frans. Het is erg druk die ochtend. Zincy is vrij. Margot naar de tandarts. S. moet zorgen voor koffie en thee in de vergaderzaal, en haar eigen werk moet voor half 4 af zijn. Tessa komt en vraagt of S de fax naar Alessi al heeft verstuurd, want die heeft nog niet gereageerd. Als S zegt dat ze het te druk heeft en het nog niet heeft gedaan zegt Tessa kwaad: Renee had gelijk!
’s Avonds bespreekt ze dit met Olaf. Als Olaf weg is belt Jeanine, zij wil natuurlijk alles weten over S en Olaf. S verteld dat ze samen naar de poffertjes zaal zijn geweest. J. schrikt hiervan, ze vindt het niet gepast. S verdedigt Olaf en zegt dat het gezellig was. De volgende dag gaan S en J naar Zandvoort. J wil alles weten van S.


14.

Op Zandvoort wil J alles weten van S en Olaf. S vertelt haar niet alle details en helemaal niet haar seksleven; ze vindt het privé. J weet echter alles uit haar te krijgen. J vraagt of S verliefd is, maar S antwoordt dat ze het niet weet. Ze denkt aan Bart, ze was verliefd maar wel puber, dus een andere tijd. S gaat in herinnering terug naar vroeger toen ze 13 was. Ze ging alleen naar het strand. Ze zag een groep meisjes en vroeg of ze erbij mocht zitten. Dit werd afgekeurd. Ze ging terug naar haar plek en later naar huis. Intussen heeft J verteld van haar liefdesleven met Bart maar S heeft het niet gehoord.
S vertelt dat ze in gedachten terug ging naar de Middelbare schooltijd. Dan praten ze nog even over Renee. J vindt dat S daar weg moet gaan.
J verteld dat haar verkering met Bart weer uit is. Ze praten nog even over Isabel. J vindt het vreemd dat S zich daar niets meer van herinnert. Ze heeft eens gelezen dat mensen belangrijke gebeurtenissen ineens kwijt zijn, maar dat dat later weer terugkomt; ze gingen dan in therapie. Ze verdringen het juist omdat het zo vreselijk is.
S aaandacht gaat naar I die ze ineens levenloos voor zich ziet.

15.

Terug in de tijd; Sabines vader heeft een hartaanval gehad, ze had net duitse les. Meneer Groesbeek brengt haar naar Den Helder naar het Gemini ziekenhuis. Groesbeek had medelijden met haar. Hij legde een hand op haar been. Hij wist ook dat S het niet gemakkelijk had op school. Als ze bij haar vader komt beseft ze niet hoe ernstig dit kan zijn. Pa lacht alsof er niets is gebeurd. S houdt van haar vader. Iedere ochtend ontbijten ze samen, hij smeert dan de broodjes.
Pa werkte vroeger als machinist bij de NS. Pa kreeg 2e hartaanval. S ging vaak op bezoek.
Een meisjes groepje op school vroeg waar ze steeds uithing. De reactie van Isabel was; vind je dat gek, met zo’n pens! Ze was zeker vergeten dat haar vader haar eens naar huis had terug gebracht van vakantie toen ze een aanval kreeg. S bedenkt zich niet en gooit een bekertje soep over het nieuwe witte jasje van Isabel (=verjaardagskado) Vanaf die tijd werd ze getreiterd; de weg werd verspert, schoolspullen op het plein gegooid, banden lek gestoken, schriften verscheurd, kleren verknipt, haren afgeknipt en ze werd opgewacht. Meneer Groesbeek bracht haar dan thuis. Hij troostte haar en nam het voor haar op. Toch voelde ze zich niet veilig bij Groesbeek. Vanaf toen haalde Robin haar van school. S was veranderd; neerslachtig, onzeker, geen uitstraling en geen moed meer.
S had veel tijd nodig om te beseffen dat ze niet alles hoefde pikken van haar klasgenoten.


16.

S moeder vond dat ze voor zichzelf moest opkomen. Vanaf Havo 4 besluit ze dat te doen.
De vriendschappen blijven oppervlakkig. J was de 1e die dit doorbrak. Ze werkten samen bij dezelfde bank. Toen kreeg J vader een beroerte. S bracht haar naar het ziekenhuis. J bedankte haar voor haar aandacht. Voor het eerst voelde S dat J haar nodig had. Dit gevoel kende ze niet.
J kreeg een enorme klap want haar moeder leefde niet meer, en ze had geen broers en zussen. Dus zij moest voor haar vader zorgen. S herinnering aan vroeger komen zo erg terug dat ze aan huis gekluisterd is en in bed belandt; ze gaat bij een psychologe in therapie.
S kan die nacht niet slapen. Na een paar wijntjes valt ze in slaap. De volgende morgen is ze ziek. Buik en hoofdpijn. Is ze echt ziek of heeft ze een kater?? Ze meldt zich af op het werk. Ze is echt ziek, van boven en onder komt alles eruit. De Arbodienst komt. S vindt dit erg snel. De controleur meldt dat haar werkgever een spoedcontrole wilde. Dan belt Renee om te vragen hoe het gaat. Ze vindt het nu wel lang duren. Ze heeft zelfs de huisarts gevraagd hoelang zoiets duurt. Hij had 2 dagen gezegd. Dus moet S nu beter zijn. S zegt dat ze dat zelf wel uitmaakt en zelf besluit weer aan het werk te gaan.
’s Middags knap S weer een beetje op. Olaf belt dat hij langs wil komen , maar S vindt niet geen goed idee. Het huis is slordig en ze ziet er niet uit. Ze begint op te ruimen. Ze komt een doos tegen met dagboeken en begint te lezen. Ze gaan terug naar de tijd op school. Ze is 15 jaar. Maar ze leest niets over 8 mei, de dag dat Isabel verdween. Alleen dat ze hard had gefietst en zweette. Het was die dag warm.

17.

Het blijft S bezighouden. Opeens mist ze Bart, konden ze maar gewoon verdergaan.
Ze gaat vroeg naar bed. I komt steeds in haar gedachten. Ze droomt dat ze in een doolhof loopt. Het is warm , ze hoort de vogels en de zee. Plotseling is I daar. Ze lacht. Maar niet naar haar. S ziet een gestalte van een man. Hij zegt iets tegen I. Hij loopt naar I, gooit haar op de grond en grijpt haar naar de keel. S kent de stem van de man. Het is alsof ze een film kijkt die ze al eens heeft gezien. De man verdwijnt het bos in. I ligt op de grond. DOOD. S staat met verbijstering te kijken. Dan rent ze verder het bos in. Maar steeds ziet ze de plek waar I ligt, ze rent en rent.

S wordt wakker. Nat van zweet. Ze gaat uit bed. Denkt na.

Ze wist wie de moordenaar was maar nu ze wakker is verdwijnt het beeld. Ze is getuige geweest, maar in haar onderbewustzijn.
Eigenlijk geloofd ze het ook niet, het was maar een droom.
I lichaam had dan toch gevonden moeten worden??
S drinkt een glas wijn en gaat terug in bed. Ze blijft onrustig. Haar onderbewustzijn wil haar misschien toch iets vertellen!

De volgende dag(hemelvaart) gaat ze vroeg naar Den Helder. Waarom is alles uit haar geheugen van het misdrijf. Is I bedreigd? Was het een bekende??
Ze gaat naar de school en stapt uit de auto. Ze had nooit gedacht hier nog terug te komen.
Het meisje in haar gedachten is er ook weer. Ze vraagt haar naar I maar ze wil er niet over praten. Ze zegt ; “Ze is Dood! Misschien weet haar vriendje meer”. Als S haar vraagt wie dat dan is zegt ze dat ze dat best wel weet.. Als S erover nadenkt ziet ze het weer voor zich,. I wilde de verkering uitmaken. Ze had veel vrienden, jongens genoeg. Maar met wie had ze nu. Ze achtervolgde hun. Nog net op tijd zag S de 2 het bos ingaan. Opeens krijgt S erge hoofdpijn, het beeld is weer weg. En het meisje in haar gedachten ook. Ze rijdt maar weer terug naar huis.

18.

De volgende dag op kantoor. Er ligt een envelop op haar buro. Er zit een briefje in met de tekst; “zou je je privé correspondentie thuis willen doen en niet op het werk”? S verscheurt het briefje en doet het terug in de envelop en gooit het op de buro van Renee. Ze krijgt een mail van Olaf. Hij wil iets organiseren op haar verjaardag. Zincy waarschuwt S dat er over haar gekletst wordt; haar geringe inzet en veel fouten die ze maakt. S schrikt hiervan. Zincy kalmeert haar. Renee opent de brief en zegt verder niets.
S weet dat ze niet functioneert, Ze is erg afwezig. Ze hoort de opdrachten die ze krijgt niet eens.

S trilt over haar hele lichaam. Ze wordt duizelig. Haar hoofd bonst en ze krijgt vlekken voor haar ogen. Ze gaat sneller ademen. Ze pakt een plastic zak om rustig te ademen. Als ze terug is op haar plek wil Renee met haar praten. De komende 14 dagen wordt ze door haar collega’s gevolgd en daarna is er overleg. S heeft spijt. Renee heeft promotie gemaakt in haar (S) ziektetijd. S zal het moeten accepteren. Als Renee haar vraagt of ze nog iets te zeggen heeft , denkt S het hare ervan. Ze heeft zoveel op haar hart.

19.

S is jarig. Ze bakt appeltaart. Ze zit op haar balkonnetje van 2 meter appels te schillen. Haar moeder bakte ook altijd appeltaart. Haar gedachten gaan terug naar haar 14e verjaardag.
Op school wilde S haar verjaardag voorbij laten gaan, maar er gebeurde iets dat alles veranderde;
I voelde zich niet goed, ze viel op de grond. S ging bij haar zitten, Ze legde een jas onder haar hoofd. I had een aanval. Ze moest even bijkomen in het kamertje van Groesbeek. S veegde haar kleren schoon. Groesbeek vond dat S een goede vriendin was , maar S en I zeiden maar niets; ze wisten wel beter.
Eenmaal terug in de klas viel het op dat S niet gepest werd. Ze lieten S met rust. Toen had S ineens het lef om ze uit te nodigen voor haar verjaardagsfeest. S deelde enveloppen uit. Haar ouders kochten zelf drank voor het feest. Robin en zijn vrienden maakten het gezellig in de tuin. Robin ging die avond uit, haar ouders bleven thuis. En….op het feest kwam niemand!!

Op het werk heeft S geen zin om iets lekkers mee te nemen. Ze krijgt steeds meer moeite met de collega’s. Ook kan ze zich steeds moeilijker concentreren. Er gaat van alles fout; kopieren , koffie omgooien.
In de gang komt ze Olaf tegen; Hij feliciteert en kust haar. Een collega vraagt of er iets te vieren is maar S zegt nee!
Die avond heeft Olaf gereserveerd in de Klos.

20.

“s Middags als ze thuiskomt ligt er een kaart van haar ouders. Op het antwoordapparaat staat Robin. Ook staat J op het antwoordapparaat. Ze vertelt van de Website van Isabel.
S stuurt haar een SMS en nodigt haar en Zincy uit voor vanavond.
S kijkt op de site vermist.nl. Ze ziet een man, Sjaak van Vliet, die haar aandacht trekt. Hij heeft nog een moord gepleegd op Rosalie Mooswijjk.

Ook leest ze de site die de ouders van Isabel erop hebben gezet (Luuk en Elsbeth Hartman)
Als ze het verhaal leest knapt er iets in haar hoofd, ze hoort de wind weer ruisen. Ze beleeft alles weer.
De open plek. S wordt angstig. Alsof haar geest een geheim heeft die zij niet mag weten. Ze sluit het Internet af, neemt een glas wijn.
Robin belt. Hij vertelt dat hij even naar Nederland komt. Ze vertelt van haar werk “De Bank”, Renee en Olaf. Robin zegt dat hij in het examenjaar afstand heeft genomen van Olaf. Er was latijd wel wat.
S vertelt van I. Robin vindt dat ze het niet steeds moet oprakelen en dat ze er afstand van moet nemen. S zegt dat ze zich steeds meer gaat herinneren. Robin heeft vroeger nog iets met I gehad, Maar het stelde niets voor. I is ook een tijdje met Olaf geweest. Maar waarom heeft Olaf haar dat zelf nooit verteld??? Robin zegt dat ze zich daar niet druk om moet maken , omdat dat ook niets voorstelde.
Ze zegt het tegen Olaf. Olaf zegt dat Robin in de war is met Bart. Daar heeft Isabel wel iets mee gehad.

’s Avonds gaan S en O, J en Zincy naar het restaurant.
Ze vertellen verhalen over Groesbeek; Hij wist bijvoorbeeld als je spijbelde. Hij plakte je lekke banden. Hij nam je mee in het busje als het slecht weer was. De fiets in het busje.
S ziet het busje voor zich. Ze herinnert dat ze achter het busje stond voor het stoplicht. Zou Groesbeek ooit verhoord zijn door de politie??? Volgens anderen was het niet nodig. Hij was altijd op school.

De volgende dag op het werk; Margot en Renee kletsen over Sabine en Zincy.
Zincy bedankt S voor de gezellige avond.


21.

Vroeger woonde Groesbeek in Callantsoog, nu in Den Helder.
Sabine zoekt hem op. Ze vertelt van de reunie die er binnenkort is. Maar Groesbeek zegt dat hij niet gaat, hij is al oud en kent niemand meer. S vertelt dat ze bezig is verhalen van de schooltijd te verzamelen voor een boekje. Hij laat haar binnen in het kleine benauwde donkere kamertje.
Er lopen 6 katten rond. S is allergisch. Groesbeek is veel vergeten van vroeger. Hij is niet dement maar vergeetachtig.
Hij zegt dat hij soms vergeten is dat zijn vrouw Antje dood is ( al 6 jaar).
Ze praten over Isabel. Hij praat over de katten, het zijn z’n beste vrienden. Als S vraagt of hij nog weet dat I verdwenen is zegt hij; weg=weg. Het heeft geen zin om te zoeken, ze zijn zo goed verstopt. Als S weggaat ziet ze dat de tuin een ravage is. Bulten aarde en een verwilderde tuin, hoog gras.
Ze stapt in de auto en rijdt om het blokje huizen. Ze stapt uit en loopt het achterpad van Groesbeeks huis af. Ze gluurt over de schutting.

S gaat naar de krant, De Heldersche Courant. Ze vraagt naar de verdwijningszaken. Ze krijgt copies mee om thuis te lezen. Overal komt ze Sjaak van Vliet tegen die Rosalie Mooswijk heeft vermoord. Zou er een verband bestaan????
Alle 3 verdwenen meisjes zaten op dezelfde middelbare school, haar school. Het waren; Nina. Lidia en Isabel!

22.

S gaat terug naar de buurvrouw van Groesbeek (mevrouw Takens). Ze vraagt haar om de namen van de katten.
S vertelt dat ze anekdotes schrijft voor de reunie. De namen van de katten zijn; Nina, Anne. Lidie, Belle en Roos.

S gaat terug naar het politieburo. Vroeger (Havo 4) had ze hier , samen met haar toenmalige vriendin Lisa, al eens aangifte gedaan toen haar fiets gestolen was. Het was een rustig jaar zonder Isabel als vriendin. Ze noemde zichzelf Sabine 2 omdat haar 2e persoonlijkheid naar voren komt. Ze is populair en uitbundig. Sabine 1 liet zich in een hoekje drukken en ten onder gaan. Dat is nu voorbij!
Lisa verhuisde in het examenjaar. Shit! Want vanaf nu balanceert Sabine tussen Sabine 1 en Sabine 2.

Op het politieburo vertelt ze rechercheur Rolf Hartog van haar contact met Isabel. Hij vindt het vreemd dat S destijds niet ondervraagd is. S vertelt dat ze door de reunie weer betrokken is geraakt met Isabel. Ze zegt ook dat ze bij Groesbeek is geweest en vraagt Hartog of hij toendertijd ook ondervraagd is. Hartog bevestigt dit. S vertelt hoe Groesbeek was en hoe hij leerlingen hielp. Hartog is er bekend mee. Hij zegt ook dat Groesbeek onschuldig moet zijn omdat leerlingen hebben verklaard dat hij toen gewoon altijd op school was. S zegt dat hij pendelde tussen school, postkantoor enz. S vertelt ook dat Mirjam Visser na school met Isabel meefietste en dat zijzelf volgde op afstand. De politie gaat ervan uit dat Mirjam de laatste was die I had gezien. Maar S ontkent dit. Zij (S) was het zelf. Op de moordenaar na, natuurlijk!
Hartog vraagt verder over het tijdstip. S zegt dat ze dit niet exact weet. Ze weet alleen dat er een groen busje bij de stoplichten stond; soortgelijk dan die van Groesbeek.
Dan vertelt ze dat alle vermiste meisjes dezelfde namen hebben, of afgeleid, als de 6 katten van Groesbeek.
Hartog zegt dat zoiets vaker voorkomt en neemt S verhaal niet echt serieus. Hij zegt dat Rosalie Mooswijk wel is gevonden en dat zij is vermoord door Sjaak van Vliet. Dus de naam van Roos is daarvan afgeleid! Dus toeval…!!????
S houdt vol dat Sjaak van Vliet en Groesbeek misschien wel samenspannen. Hartog vindt haar bevindingen te rigoreus maar zegt wel iets te gaan doen.

23.

Olaf staat voor de deur als S thuiskomt. S zegt dat ze met Jeanine op het terrasje zat en dat ze haar mobiel uit had. Olaf verwijt haar dit. S zegt dat ze een middagje voor haarzelf nodig had. Hij twijfelt aan haar liefde. Eenmaal binnen begint hij agressief te zoenen en duwt haar naar de slaapkamer. S wil niet en zegt dat ze geen zin heeft. Ze gaan op de bank zitten met een glas wijn. Als de fles leeg is zegt Olaf opeens: “het zou gemakkelijk zijn als hij in God geloofde, want dan zou hem vergeven worden wat hij heeft gedaan”. Hij zegt dat hij vroeger iets gedaan heeft waar hij eigenlijk GEEN spijt van heeft, maar dat hij de gevolgen ervan niet had voorzien. S begrijpt er niets van en vraagt zich af of ze het eigenlijk weten wil!
Olaf vertrekt. Morgen tweede pinksterdag zien ze elkaar weer.


24.

2e Pinksterdag. S heeft niets gehoord van Olaf. Dinsdag gaat ze gewoon naar haar werk. Haar collega’s roddelen over haar. Zincy wil er niets mee te maken hebben.
S komt Ellis Ruygveen , van personeelszaken, tegen. Ellis vertelt dat ze zwanger is en straks part-time wil gaan werken. Renee heeft gesolliciteerd op haar baan maar Ellis ziet het niet zitten straks met haar samen te werken. Ze vraagt S te solliciteren op haar baan. S ziet het wel zitten, maar zegt dat Renee meer kans maakt omdat zij hoofd-secretariaat is. Ellis lacht hierom en zegt dat deze functie is verzonnen.
Renee komt bij S. Ze vindt dat S haar inzet moet verbeteren nu ze weer fulltime werkt. S negeert haar en zegt dat zij daar niets over te zeggen heeft.
S schrijft een sollicitatiebrief en levert die in. ’s Avonds zegt Olaf dat ze de baan vast krijgt.

Als S naar huis fietst krijgt ze steeds flitsen van het verleden in haar hoofd. Ze verzet zich er niet meer tegen. Eenmaal thuis voelt ze zich niet op haar gemak, ze pakt haar fiets en gaat naar de bieb., op zoek naar boeken over de WERKING VAN HET GEHEUGEN.
’s Nachts wil ze zich alles van vroeger herinneren, maar het gaat niet. Het lijkt alsof er een schim in haar zit die telkens weer verdwijnt als ze zich juist iets wil herinneren.
De volgende dag gaat S doodmoe naar het werk. Ze is erg afwezig.
Ineens komt er een beeld van vroeger in haar op, een beeld van gymles. Na het gymen gingen ze douchen. S treuzelde om even alleen te zijn. Toen iedereen al klaar was ging zij aankleden. De hele klas was al weg. Zelfs de lereres. Dan merkt S dat haar kleren verdwenen zijn. Ze zoekt in de mand van gevonden spullen een broek en shirt. Zo gaat ze naar school. Op het schoolplein ziet ze haar kleren liggen, onder de modder. Ze doet ze aan. Haar vest is kapot. Ze gaat naar huis en wast haar spullen. Haar jas en vest zijn stuk. Ze gooit ze weg. Robin ziet het. Samen gaan ze naar de stad om een nieuwe jas te kopen. Ze besluiten het niet aan mam te vertellen omdat ze het druk heeft met pa die in het ziekenhuis ligt.

S bedenkt dat ze een gemakkelijk slachtoffer is geweest, maar waarom…..????

Haar psychologe heeft regelmatig tegen haar gezegd dat ze dit meisje moet beschermen, maar S wil nu alleen antwoorden hebben……

25.

S kan zich niet concentreren op het werk. ’s Middags meldt de zich ziek en gaat naar Den Helder. Ze gaat naar de bieb waar ze vroeger de tussenuren doorbracht. Het meisje van vroeger komt weer in haar gedachten. Ze zegt dat S meer weet maar dat ze zwijgt en dat ze weet wat er NA het kruispunt bij de stoplichten is gebeurd. Ze besluit een eindje te gaan rijden. Ze rijdt naar het kruispunt aan de Jan Verfailleweg. “Hier was het “zegt het meisje in haar. “Daar stond het busje en daar ik met de fiets. Isabel stond vooraan. Het licht ging op groen, Isabel ging rechtdoor. Het busje haalde haar in, maar de donkere duinen. Ze had een afspraakje, maar met wie….???”
S praat zo met het meisje-in-haar en zegt dat ze haar gevolgd is. Maar het meisje zegt dat dat niet gebeurd is. Ze zwijgt. Ze gaat naar de donkere duinen. Ze parkeert de auto en loopt door het bos. Opeens stopt het meisje-in-haar . S zegt dan; “hier was het, hé??? Het meisje-in-haar zegt dan dat ze hier ruzie kregen en dat hij haar greep. Ze rukte zich los en rende die kant uit. S verplaatst zich in die tijd en op die plek. Ze komt uit op een open plek in het bos; zanderig! Dan ziet S, in haar gedachten,
Isabel liggen in het witte zand.

Op de terugreis blijft S piekeren. Er zitten grote gaten in haar geheugen. Maar het is doorzichtig… Zou ze dan toch…

S gaat weer naar huis in Bos en Lommer. Ze heeft een apart gevoel. Is er iemand in haar huis geweest???
Ze gaat voorzichtig naar boven. De deur is op slot, Als ze binnen komt ziet ze een bos rode rozen staan. Ze zijn van Olaf. Maar hoe komt hij aan de sleutel? Er hangt een kaartje aan met: “Bel me, Olaf”.

26.

S ziet op het antwoordapparaat dat Zincy heeft gebeld. Maar S was ziek gemeld. S bedenkt een smoes. Ze belt Zincy en zegt dat ze de hele middag in bed lag. Zincy vertelt dat Renee een ongeluk heeft gehad. Renee’s huis stond in brand , is eruit gesprongen en ligt op het Intensive Care.
Op het antwoordapparaat staat ook Olaf. Hij wil haar weer zien, in Walem. (trendy restaurant aan de Keizersgracht) S geeft hem nog 1 kans.


Ze vraagt Olaf hoe hij aan de sleutel van haar huis komt. Hij vertelt dat hij die van de buurvrouw heeft gekregen en later weer terug heeft gedaan in de brievenbus. S. vindt het niet prettig en bedenkt dat ze even met de buurvrouw moet praten. S vertelt Olaf van het ongeluk van Renee. Hij zegt dat dat goed uitkomt, omdat S dan de baan kan krijgen.
Olaf wil van S weten wat ze toch steeds in Den Helder doet. Hij begrijpt het niet en vindt dat ze niet steeds in het verleden moet graven. S zegt dat ze zich alles wil herinneren omdat het misschien belangrijk is. Olaf vindt het maar niets en zegt dat ze Isabel er toch niet mee terugkrijgt.
Na het eten fietsen ze terug naar S huis. Hij kust haar bij de deur en S zegt dat ze wil slapen. Ze laat hem niet meer binnen . Ze spreken af voor de volgende dag bij Olaf thuis.
S gaat toch nog even naar de buurvrouw, Mevrouw Bovenkerk.
S vertelt de sleutel die zij aan Olaf zou hebben gegeven maar mevrouw Bovenkerk zweert dat zij de sleutel niet heeft gegeven en dat ze dat nooit zou doen! Ook vertelt mevrouw Bovenkerk dat er vanavond iemand bij haar deur zat; een man. Toen ze er iets van zei ging hij weg. S begrijpt niet wie dat kan zijn. Dan gaat ze terug naar haar eigen appartement.

27.

Op het werk is het rustig.
Collega’s zijn naar Renee, die intussen van het Intensive Care af is. Ze heeft een gescheurde milt en een gebroken been en rook in de longen.
Zincy komt bij S zitten. Ze vertelt van een man die gebeld heeft voor S.. Ze bedenken wie dat kan zijn. S vertelt Zincy dan het verhaal van vroeger. Ook laat ze haar de krantenknipsels zien van de verdwenen meisjes. Ze vertelt er nog bij dat men Groesbeek katten heeft met dezelfde namen.
Die man aan de deur, misschien ook wel de man die heeft gebeld, zou een jonge vent zijn geweest volgens mevrouw Bovenkerk.

De telefoon gaat; S neemt op. Het is Robin , die weer in Nederland is en die bij haar aan de deur is geweest. (Dat was dus die vent) Hij vertelt dat mevrouw Bovenkerk met honkbalknuppel bij de deur kwam. Ze spreken die avond af . Ze gaan samen iets eten.
Ze mailt Olaf dat ze die avond niet bij hetm kan komen.

“s Avonds haalt ze herinneringen op met Robin.
VROEGER; Robin had de badkamer ondergekotst. S had opgeruimd. Robin hielp met wiskunde en natuurkunde. Hij haalde S van school.

Dan vertelt Robin dat hij definitief in Londen gaat wonen, hij heeft daar een meisje ontmoet (= MANDY)
Ze praten samen nog over Olaf. S vertelt dat ze twijfelt. Robin vindt Olaf vreemd; alles moet zoals Olaf het wil!
Robin had vroeger iets gehad met Isabel. Isabel wilde iedere jongen. Volgens Robin had Olaf ook iets met haar gehad, maar Olaf ontkent dit. Olaf zei dat Robin in de war was met Bart de Ruyter. Sabine vindt het vreemd dat Olaf hier zo moeilijk over doet!
Bart had vroeger iets gehad met Sabine.
Olaf was vroeger al verliefd op Sabine. O had toen met Isabel. Maar hij geeft het niet toe.

Sabine vertelt over de flitsen in haar hoofd van vroeger. Robin vindt het maar vreemd en zegt dat ze er mee moet stoppen.

’s Nacht wordt er gebeld. S neemt op. Niemand!
Het lijkt alsof ze droomt. Ze ziet I. I heeft haar hoofd naar achteren, ogen naar de hemel. Ze heeft zand in haar haar. Ze belt Olaf. Hij komt direct. S is onrustig. S heeft gezien dat I dood was. Het was geen droom.!!
Ze praten erover maar Olaf vindt dat ze het moet laten rusten en dat ze er niets mee kan. Olaf blijft slapen.


28.

Er is rook in de slaapkamer. S ziet niets meer. Paniek! In de keuken staat een kapotte broodrooster te gloeien. Olaf wilde haar verrassen. S gaat douchen. Ze beseft dat O lief is. Maar ze heeft er moeite mee dat hij in haar huis rommelt.
Misschien komt het door Robin’s opmerkingen over Olaf.
Later praten ze over de brand bij Renee. Waarschijnlijk ontstaan door oude TV. Ze ontbijten samen.
S vindt het nu rustig op kantoor nu Renee er niet is.
S helpt Tessa met een grote order voor die dag. Ook moeten ze het werk van Renee erbij opknappen. O stuurt steeds mails maar S heeft het te druk. O wil ’s avonds met S naar de film maar S moet overwerken. O vindt het niet leuk en gaat gauw bij collega’s aan tafel zitten.
Tessa vertelt aan S dat O laatst een afspraak met Renee had bij haar thuis. Renee is al tijden verliefd op Olaf, maar hij niet op haar. Hij had zelfs eens gezegd dat hij niet van vrouwen hield met een grote neus. Het afspraakje had eigenlijk iets te maken met haar computer die niet goed werkte. Zou O die brand bij Renee veroorzaakt hebben door de computerdraden om te leggen!!!!????

29.

Na het weekend gaat S met plezier naar het werk. Ze vindt het niet erg dat Renee voorlopig niet terugkeert. Zincy vindt dat ook.

Aan het eind van de week is S moe. Ze gaat nog wel naar de wekelijkse borrel van de afdeling.
Vanavond wil ze vroeg naar bed. Olaf wil naar Paradiso. S zegt dat hij maar even moet gaan. Hij begint haar wild te zoenen. S vindt dit niet gepast op kantoor. Hij houdt vol en S bijt in zijn lip. Hij wordt erg kwaad en geeft haar een klap in het gezicht. Ze ruzien en S zegt dat ze hem niet meer wil zien!
Ze gaat weg. Het toilet in. Ze denkt aan de uitspraak van Robin. “Je moet zo doen als hij wil”.

Ze loopt naar de auto en rijdt naar huis. O volgt haar. Ze parkeert voor de deur en kan zo haar appartement binnengaan. O blijft buiten wachten. Na een lange tijd wordt er gebeld en getelefoneerd. S negeert het. Hij blijft aandringen. Later als het donker is rijdt hij weg. Het weekend wil ze niet thuis zijn. Ze gaat naar Den Helder.

30.

Ze heeft slecht geslapen en voelt haar wang nog steeds.
Ze gaat naar Den Helder naar het huis van Isabel (Elsbeth, Luuk, Isabel en Charlot Hartman).
Ze belt aan. Isabel’s moeder herkent haar niet .S stelt zich voor. De vrouw maakt thee. Ze is beduusd.
S kijkt de kamer rond en ziet de laatste schoolfoto van I. De moeder vertelt van de hoop die ze nog steeds heeft. De laatste oproep in VERMIST heeft niets opgeleverd.
Ze zegt dat ze Sabine een goede vriendin voor I vond. Ze wist met de aanvallen om te gaan en tijdens schoolreisjes had ze controle en S wist wanneer ze medicijnen moest.
S vertelt haar over vriendjes (Olaf)en uitgaan in de Vijverhut, Mariëndal (Donkere Duinen), en de herinneringen die de laatste tijd steeds weer terugkomen. S vraagt de agenda van I. Ze gaan naar haar kamer. Er is nieuw behang en opgeruimd, maar alles staat er nog. S kijkt in de agenda. Ze ziet de adressen en foto’s van jongens. Allemaal ouder dan I. Ook een foto van Robin en I , een foto met Olaf, zoenend en een pasfoto van Olaf. Bij 8 mei staat DD IO. Ze vraagt Elsbeth was dat betekent maar ze weet het niet. De politie dacht dat het 10 uur en de initialen DD zijn. Later dachten ze donkere duinen. Elsbeth zegt dat de ME bij de donkere duinen heeft gezocht met honden en helicopter. Maar I was ’s morgens om 10 uur gewoon op school. Opeens begint S iets te dagen, maar ze zegt niets.

31.


Als ze weer in de auto zit ziet ze 5 berichten op haar mobiel. Ze zet em gelijk uit. Stel je voor dat Olaf belt.
De adressen uit I’s agenda heeft ze bij zich. Ze gaat naar het 1e adres. Het is een prettige buurt met herenhuizen, Prins Willen Alexandersingel 23. Ze belt aan bij de fam. Van Oirschot. Ze stelt zich voor als Olafs vriendin. Ze spreekt met zijn moeder. Ze woont alleen. Ze praten over Olaf. Olaf is zeer kritisch en populair bij de meisjes. Maar Olaf heeft eens gezegd;” het lijkt alsof er geen meisjes meer bestaan die zichzelf zijn . Het gaat alleen om de verovering en de flirt en na een paar weken is het weer over”.
Mevr . van Oirschot vindt Olaf serieus en geen flierefluiter. S graaft naar andere vriendinnen, maar mevr. zegt dat hij ze nooit meenam, dan was het alweer uit. Behalve Eline Haverkamp. Die kan ze zich herinneren als intelligent en aardig. S schrijft de naam op in haar agenda. S doet alsof ze haar kent en vraagt waar ze nu woont (Den Helder). Zij en Olaf studeerden samen in Amsterdam.
S vertelt dat ze Olaf heeft ontmoet op het werk en dat O vroeger vriend was van Robin. De naam komt mevr. bekend voor.
Mevr. vertelt dat O iedere zaterdag komt lunchen en waarom S dan niet mee komt.
Dan komt S met het onderwerp Isabel. Mevr herinnert zich isabel en zegt dat Olaf verliefd was op haar. Ze had hem toen gewaarschuwd want zij vond dat I met de jongens “speelde”.
Tot de dag van de verdwijning ging hij met haar om en hij was kapot toen hij hoorde van de vermissing. Hij was wel gehoord door de politie.
Die dag had Olaf examen en gelijk daarna was hij thuis. Hij had dus geen afspraak met haar. Na het gesprek gaan S weg. Dan zegt mevr;”Je kwam niet alleen voor de gezelligheid, hé?
S zegt dat ze moet gaan en geeft geen antwoord. Mevr. vertrouwt het niet en vraagt of ze echt Olaf’s vriendin is. Dan zegt S dat ze dat WAS. Mevr. wil graag van haar weten waarom hij geen vriendin kan houden, maar S gaat weg.
Als ze net weg is ziet ze een zwarte peugeot voor de deur van Mevr. v. Oirschot. Ze rent snel naar haar auto.


32.

S gaat op bezoek bij de ex van Olaf; Eline Haverkamp. Eline vertelt dat ze hem bezitterig en dominant vond. Ze heeft 1 jaar een relatie gehad.
Ze kon niets meer alleen doen, hij ging overal mee naar toe. Ze hadden vaak ruzie.
S vertelt dat ze nu een paar weken bij hem is. Eline kent Robin nog van die verkering-tijd.
Eline werd geslagen door Olaf. Hij stalkte haar. Hij viel haar vrienden lastig en belde steeds .Eline had de politie gebeld. O kreeg straatverbod. Toen kreeg ze dreigbrieven… en veel later stopte hij ermee.
S denkt aan Isabel. Eline weet ook dat Olaf met Isabel ging. Eline begrijpt ook niet waarom Olaf zo geheimzinnig doet over zijn relatie met Isabel. Eline had met Olaf nog samen zitten kijken naar de uitzending van Peter R de Vries over Isabel.
S zegt dat Olaf de laatste is die I heeft gezien. Ze vertelt van de afspraak in I’s agenda.
DDIO= donkere duinen Isabel Olaf.
Ze bedenken dat de afspraak met Olaf misschien niet door is gegaan. S voegt eraan toe dat I op die bewuste middag nog tegen haar vriendinnen zei dat ze zich niet verheugde op die ontmoeting daar. S denkt dat ze het misschien wel uit wilde maken met hem. Eline zegt; en dat gaat zo maar niet met Olaf. Eline vindt dat S naar de politie moet gaan. Na afloop van het gesprek gaat S naar het park om na te denken. Plotseling ziet ze een bekende: Het is BART.

33.


Ze begroet Bart. Hij herkent haar. Ze vindt hem gelijk weer aantrekkelijk. Bart is journalist bij het Noordhollands Dagblad. Hij vertelt dat hij in scheiding ligt en 1 kind (meisje)heeft van 7 maanden.
S vindt het erg maar diep in haar hart ziet ze het wel zitten met Bart. Hij zegt dat hij weer aan het werk moet. Hij vraagt nog even of S naar de reunie gaat en dat ze daar dan even kunnen bijkletsen. Ze kussen elkaar tot ziens. Als ze Bart dus weer wil zien, moet ze wel naar de reunie.

34.

Ze denkt aan vroeger, toen I en zij op de kermis waren. Toen ze naar huis wilden was I’s fiets verdwenen. Na een uur zoeken sprong I bij een jongen op de brommer en liet haar achter. S moest alleen naar huis.
De moeder van S probeerde haar weerbaarder te maken. Iedereen liep over haar heen.

De dag van de reunie: 19 juni.
S bedenkt wie zo’n reunie toch wel organiseren. Het moeten wel populaire figuren zijn.
Ze gaat naar binnen. Onzeker, maar ze vindt dat ze er goed uitziet. Maar het lijkt of ze nog veel te vroeg is, er is bijna nog niemand. Tenminste niemand die ze kent.
Ze gaat naar de WC. Er zijn al meer mensen. Dan herkent ze Mirjam Visser.
Ineens spreekt iemand haar aan, een onbekende, die zegt dat Bart er ook is.
S gaat op zoek en dan ziet ze Olaf. Hij ziet haar ook. Maar haar ogen zijn op zoek naar Bart.
Dan ziet ze hem. Ze durft niet gelijk op hem af te stappen. Het meisje van vroeger komt weer naar boven. Ze schreeuwt zichzelf toe; Kom uit die hoek.

Ze gaat op Bart af en begroet hem met 3 kussen. S hoopt dat iedereen dat ziet. Bart neemt jaar mee naar buiten. Binnen is het veel te druk en zegt; ‘Wegwezen”en dan gaan ze. Bij de uitgang ziet ze dat Olaf haar nakijkt.

35.

Ze besluiten naar het strand te gaan. Ze rennen de duinen af, hand in hand. S voelt zich weer 15.
Ze kussen intens en vragen zich af waarom dit zo lang moest duren. Negen jaar geleden.
Destijds had S het uitgemaakt maar daar weet ze niks meer van. Zelfs de reden niet. Ze kan het nog steeds niet begrijpen. Ze is teveel vergeten, dat zijn de gaten in haar geheugen. Bart zegt dat het misschien wel komt door teveel indrukken: Isabel weg. Politie. Media. Eindexamen. Verkering uit. Allemaal in dezelfde week. Ze praten serieus over S probleem. Verdringen van belangrijke gebeurtenissen. Verdringen van dingen die ze niet had mogen zien. Ze gaat terug in de tijd en vertelt wat ze ziet; waar ze het bos inging….Bart zegt dat ze ermee naar de politie moet gaan.
Daar voelt S niets voor omdat ze denkt niet genoeg te weten. Ze vertelt Bart dat ze bij Groesbeek is geweest. En het verhaal van de katten en hun namen. De politie was bij Groesbeek geweest.
Barrt weet nog van de verdwenen meiden uit het nieuws.
Ze spreken over waarom S alles verdringt. Bart denkt dat het te confronterend is. S weet dit. Ze komen tot de conclusie dat ze misschien de moordenaar kent. S weet dit wel zeker.

36.

Bart zegt dat ie niets moest hebben van Isabel. Ze probeerde iedere man te krijgen. Ook hem. S vraagt Bart waarom hun relatie toen geheim was. Bart zegt dat hij dat deed voor haar, omdat ze dan helemaal geen leven meer met haar had. S dacht dat Bart zich ervoor schaamde en dat het daarom uitging. Bart lacht.
S weet nog steeds niet waarom zij het uitmaakte want ze voelt zich echt tot hem aangetrokken. Altijd al!

Ze stappen samen in haar Ford Ka en gaan naar Bart’s huis. Dan ziet S dat ze gevolgd worden door een zwarte peugeot, Olaf. …. Maar ineens is ie weg.


37.

’s Morgens als ze wakker worden zoenen ze wat en zeggen tegen elkaar dat ze serieus iets in elkaar zien. Dan wordt Bart gebeld door zijn ex-vrouw DAGMAR. Ze vraagt of Bart op dochter KIM kan passen omdat ze ziek is.
Bart en S gaan ieder een kant uit en Bart beloofd haar te bellen. In de auto ziet S dat ze berichten heeft van Olaf. Hij wil haar spreken. Ze voelt zich niet op haar gemak. Ze wil hem gewoon niet meer zien. Als ze thuis komt gaat ze eerst naar mevr. Bovenkerk om te vragen of er iemand aan de deur is geweest. Mevr. Bovenkerk vraagt of S lastiggevallen wordt. Ze adviseert haar nieuwe sloten te nemen. Ze gaat haar appartement binnen en neemt een douche. Bart staat op het antwoordapparaat, ze luistert het af. Lieve woorden van hem. Ook staan er berichten op van Olaf met verwijten. Ze wist ze.
Ze eet pizza en kijkt een film. Dan belt Olaf aan. Als ze niet open doet begint hij op de deur te slaan en te roepen. S besluit 112 te bellen als hij de deur ramt. En dan opeens staat hij in de gang.
Hij heeft een reservesleutel. Meegenomen!!
Omdat hij zo’n nijdige blik heeft, biedt S hem een pilsje aan. Hij vraagt waarom ze niet opendeed. S zegt dat ze de disc-man op had. Hij vraagt haar waarom ze bij zijn moeder is geweest. Ze voelt zich niet prettig maar brengt het positief; ze wilde kennismaken.
Dan vraagt hij waarover ze het hebben gehad. S antwoordt : Isabel, Eline en hemzelf. Hij vindt het niet prettig. Dan vraagt hij of het gezellig was met Bart. Hij zegt dat ze vroeger iets hadden wat niets betekende. Het was niet echt. S wordt onzeker van zijn gedrag. Hij vraagt om een nieuw pilsje. S gaat naar de keuken. Dan ziet Olaf het antwoordapparaat en zet het aan en luistert naar het bericht van Bart. O probeert zijn zelfbeheersing te bewaren. S wordt bang. Ze sluit zich op in de WC. Ze hoort hoe hij de bierflesjes en haar servies kapotslaat. Ze krijgt de kans om het appartement te verlaten en doet de deur op slot. Ze verdwijnt met haar auto.

38.


Ze gaat naar Jeanine. Ze vertelt dat O in haar huis is. Jeanine had niet gedacht dat hij zo erg was. S blijft slapen. “s Nachts gaat ze in de kamer zitten en rookt een sigaret. Ze bedenkt dat hij haar op kan zoeken en dat ze elkaar op het werk ontmoeten. Ze had de politie moeten bellen.
De telefoon gaat. Het is Olaf en hij zegt dat ze terug moet komen. S vraagt of hij gek geworden is.
Ze drukt de telefoon uit en kruipt weer in bed.

De volgende ochtend vertelt ze alles aan Jeanine: Olafs aandringen, telefoontjes, mailtjes, Eline’s ervaring met Olaf en haar bezoeken aan Den Helder, zijn afspraken met Isabel.
Jeanine kan het niet begrijpen, maar om hem gelijk te beschuldigen van moord…..????

Ze bespreken samen wat er gebeurd zou kunnen zijn in de Donkere Duinen, de namen van de katten van Groesbeek en dat ze bij de politie is geweest om haar verhaal te doen.
Jeanine stelt voor om op die plek te gaan graven. Ineens komt er weer een flits naar boven bij Sabine.
==’t Is laat in de avond, S gaat naar beneden en zegt tegen moeder dat ze I moet helpen. S huilt en zegt dat I haar nodig heeft. Moeder stuurt haar weer terug in bed.===

Dan staat Olaf voor de deur. S vlucht via de tuindeuren naar buiten .

39.

Ze vlucht naar het Leidse plein. Ze belt het werk dat ze vandaag vrij neemt en zoekt een beschut terras. Ze belt Bart, maar die neemt niet op. Dan belt ze de politie dat ze bedreigd word door Olaf.
Later krijgt ze een telefoontje dat Bart is opgenomen in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. Hij heeft een auto-ongeluk gehad en momenteel is hij buiten bewustzijn. S zoekt hem op. Maar op dit moment wordt een MRI scan gemaakt.

Dagmar (Bart’s ex) is er ook. Ze vertelt dat het bij haar in de straat is gebeurd en dat de automobilist doorreed. Zou Olaf hier iets mee te maken hebben?
S verlaat het ziekenhuis en luistert haar berichtjes af . Olaf dwingt haar contact met hem op te nemen. Hij zegt; Je bent zeker bij die eikel in Den Helder. S gaat op de terugweg bij de politie langs.

40.

Ze zit tegenover Hartog(rechercheur). Ze vertelt hem van Olaf . Hoe hij Eline mishandelde na het verbreken van de relatie en hoe hij haar nu bedreigd. Wie weet wat hij met I heeft gedaan toen ze de relatie verbrak. En dan de aanrijding met Bart, …was het Olaf???
Hartog vindt dit niet voldoende om Olaf aan te houden. S vertelt hem van het bezoek aan Isabels moeder. Dat ze in de agenda zag “DDIO”. Ze zegt dat het Donkere Duinen Isabel Olaf betekent. Ze hadden toen een relatie. I wilde hem uitmaken.
Hartog zegt dat een getuige verklaarde dat Olaf die dag gelijk na het examen thuis was.
S zegt dat I is vermoord omdat ze dat steeds in haar herinnering ziet. S is onder behandeling van een psycholoog geweest en die beweert dat zoiets verdringing heet.
Hartog luistert aandachtig en vraagt of zij die iemand heeft gezien. S zegt dat ze een gestalte van een man zag. Ze stelt voor op die plek te gaan graven. S maakt de plattegrond.
Hartog vindt het vreemd dat S nooit is ondervraagd, maar vindt het knap dat ze is gekomen.

Hartog begint over de tijd die S met I had op school. Dat het geen leuke tijd was omdat S buiten de groep lag. Hij denkt dat S een hekel had aan I en dat ze het niet erg vond toen I er niet meer was.
S vertelt waarom ze I die dag gevolgd is. Ze was nieuwsgierig met wie ze een afspraak had….en dat dat nu steeds weer terugkomt in haar herinnering.

Hartog vindt het een sterk verhaal. Hij vindt dat het S zelf kan zijn geweest. Nu wordt S ineens als dader gezien. S zegt dat ze Olaf eens moeten ondervragen; kunnen ze ook gelijk kijken of er beschadigingen op zijn auto zitten.

41.

S loopt geïrriteerd naar buiten. Ze boekt een hotel in Den Helder. Ze belt Robin om te vragen of ze morgen bij hem kan logeren . Dat kan!. Robin zegt dat Olaf haar zoekt. Maar S zegt dat hij vooral niets mag zeggen. Ze (S en O) hebben ruzie gehad. Maar morgen zal ze het uitleggen aan Robin.

Bart is geopereerd. Hij had een bloedpropje in de hersenen. De volgende morgen gaat ze naar Bart.
Want nu zijn de familieleden er. Ze belt het werk voor alweer een vrije dag.
Dan krijgt ze een SMS van Bart. Dagmar en Kim komen vanochtend en of zij ’s avonds kan komen.
Tijdens het ontbijt belt Rolf Hartog met de mededeling dat ze haar verhaal hebben onderzocht.
Ze hebben gegraven in de Donkere Duinen en Isabel gevonden. Gewurgd!!!

S gaat naar het politie-buro. Rechercheur Fabienne Luiting komt erbij zitten. Zij en Rolf Hartog stellen vragen. Fabienne zegt dat ze nog moeten vaststellen dat het om Isabel gaat.
Dan vraagt ze of S weet wie haar gewurgd heeft; zij heeft immers op de plek gestaan vlak voordat I is vermoord. S merkt op dat ze het niet weet, ze kan het zich alleen herinneren.
Ze vermoedt nog steeds dat het Olaf is; maar zeker weten doet ze het niet.

De rechercheurs besluiten bij Olaf langs te gaan voor een gesprek.

S gaat naar huis. Daar is het een bende en het stinkt naar bier. S gaat opruimen.
Fabienne belt; ze hebben Olaf opgepakt voor verhoor.
’s Avonds vergeet ze de afspraak met Robin. Hij belt waar ze blijft . Ze vertelt hem van de vondst van Isabel en dat Olaf is opgepakt. Beiden vinden het aannemelijk dat hij het is geweest want I wilde de verkering uitmaken en hi j zou dan flippen.
Ook is ze vergeten naar Bart in het ziekenhuis te gaan. Ze is moe en de auto staat ook nog bij Jeanine.
Ze belt Bart en zegt dat ze niet meer komt. Later zou ze hem vertellen wat er die dag allemaal is gebeurd. Ze vertelt wel dat I is gevonden!

’s Nacht wordt er aangebeld. S kijkt of ze de zwarte Peugeot ziet. Niet dus! Ze sluipt naar de deur. Het is Olaf! Hij duwt haar naar binnen en zegt; “Dus jij denkt dat ik I heb vermoord” De politie heeft hem die dag van zijn werk gehaald onder toezien van de hele afdeling. Hij is woedend en zegt :”Waarom Ik?”
S roept: “Jij had vroeger toch iets vreselijks gedaan???.........
O zegt dat hij Renee bedoelde. Met I heeft hij niets te maken en schreeuwt tegen S :’Waarom geloof je me niet”
S probeert te ontsnappen. Mislukt! Hij buigt zich over haar en zegt dat I het toen had uitgemaakt en dat ze in het bos waren. Hij werd kwaad en rende weg, maar is haar niet gevolgd.
S probeert weg te komen, maar Olaf zet zijn vingers op haar strottenhoofd om te laten zien hoe I zou kunnen zijn gewurgd. S smeekt om het niet te doen. Hij zegt dat het zo gebeurd is, 1 minuutje maar.
Hij zegt ook ;’Jij was erbij. Zeg het . Jij weet het. Waarom zeg je dat niet tegen de politie.”

Hij blijft haar beklemmend tegen de grond houden. Plotseling knapt er iets in haar hoofd; er komt iets tevoorschijn. S verzet zich , maar zonder succes.
Hij knijpt haar strottenhoofd zo in dat ze net genoeg lucht krijgt. Hij vraagt haar eerlijk te zijn voor haarzelf en dat het geen zin heeft verstoppertje te spelen. Hij zegt dat hij haar(S) ook heeft gezien in het bos achter een boom. En leefde I toen nog? S moet dit toegeven. Dus heb ik het niet gedaan zegt hij. Dan reageert S; ‘Nee, jij was het niet”Hij laat haar los en gaat weg. S blijft huilend achter.

42.

Ze (s) belt Hartog en zegt dat Olaf het niet is geweest. Het was een onbekende. Hij zat naast I die al dood was. Even leek het of hij me zag staan en toen ben ik weggegaan. Hartog vraagt of zij het gezicht op foto’s zou herkennen en maakt een afspraak met S.

S neemt vrij. Ze belt Robin. Hij komt bij haar thuis en schrikt als hij S ziet. Hij vraagt wie dat heeft gedaan. Ze zit onder de blauwe plekken. S zegt dat het Olaf was. Robin wil hem aangeven maar S wil dit niet.
Ze zegt dat ze in haar herinnering een man zag, een onbekende…, blond…, smal gezicht… ze heeft het gezicht eerder gezien….

Op het politieburo krijgt ze een map met verdachten voor zich. Ze herkent de man. Hartog zegt dat het Sjaak van Vliet is. Een bekende van de politie. Hij stond vaak in de krant, maar hij ontkende iets met I te maken te hebben.
Hartog zegt het te onderzoeken, maar bewijs wordt moeilijk. Sjaak van Vliet is namelijk overleden in de Bijlmerbajes( zelfmoord) . Hij zat daar voor de moord op Rosalie Mooswijk.
Het is voorbij. S verbrandt alle krantenknipsels.

43.

Renee is terug op kantoor. S vertelt dat zijzelf terug is op haar 1e plek, als rechterhand van Wouter.
Renee blijft Hoofd Secretariaat maar wel onder Sabine. Renee staat met open mond en gaat aan haar buro zitten.
S heeft ontslag genomen en gaat een tijdje niets doen. Reizen.. Eerst naar haar ouders in Zuid Spanje, dan naar Robin in Londen en dan ziet ze wel weer…..




EPILOOG.

S schrijft Bart een brief. Ze is in de was en neemt een poosje afstand.
Ze zou het verleden willen veranderen ,want door haar is Isabel dood…
Een week voor vertrek naar Spanje gaat ze naar de plek in het bos; afscheid nemen van Isabel.
Het meisje (Sabine 2) is er ook weer. Ze vraagt waarom ze dit doet, het is toch voorbij..
S zegt dat ze wil zeggen hoe het haar spijt. Het meisje zegt: Het spijt mij niet !
Ze stonden bij de plek. Hier lag Isabel. Nadat ze het had uitgemaakt, werd Olaf woedend.
Zij vluchtte, maar Olaf kwam haar niet na en Isabel kreeg een epilepsie aanval. Ze voelde dat Sabine er was en vroeg waarom ze haar achterna liep. Sabine 2 vroeg haar toen waarom ze haar niet gewoon met rust kon laten, ze hoefden geen vriendinnen meer te zijn.
Isabel vertelde dat het uit was met Olaf en Bart. Nu had ze Robin op het oog. Sabine vond dit niks en vloog op haar af en greep haar naar de keel. Zolang……totdat het over was. Ze had nooit gedacht tot zoiets in staat te zijn……………
Maar het was de oude Sabine die het had gedaan. Niet de Sabine van nu….want die zou zoiets nooit kunnen doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De reünie door Simone van der Vlugt"